HTTP/1.1 200 OK Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0 Connection: close Date: Wed, 29 Mar 2017 07:20:39 GMT Pragma: no-cache Server: Apache/2.2.17 (Unix) PHP/5.4.10 Content-Type: text/html; charset=UTF-8 Expires: Thu, 19 Nov 1981 08:52:00 GMT Client-Date: Wed, 29 Mar 2017 07:20:41 GMT Client-Peer: 195.234.4.59:80 Client-Response-Num: 1 Client-Transfer-Encoding: chunked Link: ; rel="https://api.w.org/" Link: ; rel=shortlink Set-Cookie: PHPSESSID=m66t4i2tujeckgnce4jtt0ruf6; path=/ Set-Cookie: wfvt_2133092381=58db6048006d3; expires=Wed, 29-Mar-2017 07:50:39 GMT; path=/; httponly Title: Місто Українка Музеї - Місто Українка X-Hyper-Cache: continue - no file X-Meta-Charset: UTF-8 X-Meta-Generator: WordPress 4.7.3 X-Meta-Generator: Powered by Visual Composer - drag and drop page builder for WordPress. X-Meta-Twitter-Card: summary X-Meta-Twitter-Title: Музеї - Місто Українка X-Powered-By: PHP/5.4.10 X-UA-Compatible: IE=edge,chrome=1
This version of the page http://ukrainka.org/museums (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-03-29. The original page over time could change.
Місто Українка Музеї - Місто Українка

Музеї

КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ АРХЕОЛОГІЧНИЙ МУЗЕЙ

Землі Київщини зберігають пам'ять про тисячоліття давньої історії. Нині в області зареєстровано близько 2 тисяч пам’яток археології. Загальна ж кількість давніх поселень, поховань і городищ значно більша, тому кожного року відбуваються нові відкриття.

У 2000 році на базі колишнього Музею комсомольської слави було відкрито Київський обласний археологічний музей. Експозиція музею розташована у трьох залах і охоплює усі історичні періоди: від кам’яного віку до ХХ століття.

Перша зала музею присвячена історії розвитку Землі, зокрема добам палеоліту, мезоліту та раннього залізного віку. У другій залі відвідувачі мають змогу познайомитися із зарубинецькою (ІІ ст. до н. е. – ІІ ст. н. е.) та черняхівською (ІІ–ІV ст.) культурами, слов’янами та їхніми сусідами кочовиками (VII–IX ст.). Частина експозиції другої зали присвячена також часам Київської Русі та Середньовіччя, козацькій добі та етнографії Київщини ХIX ст. – початку ХХ ст.

Третя зала була призначена трипільській археологічній культурі. Тут можна дізнатися про археологічні розкопки та знахідки із трипільських поселень на території області: в ур. Коломийців Яр, біля с. Гребні, м. Ржищів. Тут знаходяться залишки та реконструкції споруд трипільської культури, посуд, знаряддя праці та зброя.

Музей проводить археологічні розкопки спільно з Інститутом археології Національної академії наук та центром охорони пам’яток при обласному управлінні культури. На замовлення відвідувачів співробітники музею можуть провести оглядову екскурсію Трипіллям.

 

Режим роботи:

З 9-00 до 17-00

Без вихідних

Вартість квитка:

10 гривень – для дорослих;

6 гривень – для студентів;

4 гривні – для дітей і пенсіонерів.

Вхід для групи з 10 осіб – 35 гривень.

Фотографування у приміщенні музею – 25 гривень.

Адреса: с. Трипілля, вул. Героїв Трипілля, 12.

Тел.: (044-72) 33-299

МУЗЕЙ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ «ДАВНЯ АРАТТА»

Ось уже 6 років у Трипіллі працює приватний археологічний музей «Давня Аратта». Саме тут більше 100 років тому український археолог чеського походження Вікентій Хвойка відкрив прадавню цивілізацію, що відома сучасності як трипільська культура.

Експонати, які можна побачити у музеї, представляють території від Чорного моря до Дунаю, правобережної України, Молдови і Румунії. Від 5 до 9 тисяч років їх приховувала земля, поки вони не потрапити за скляні вітрини музею. Тут зібрано більше 2 тисяч старовинних предметів. Це – побутова і ритуальна кераміка з оригінальними орнаментами (зокрема, знамениті бінокулярні судини), знаряддя праці (кам'яні бойові молотки, мідні наконечники списів, кістяні голки). А у дворі музею знаходиться реконструкція двоповерхового дерев'яного трипільського будинку і збільшені копії жіночих статуеток, які колись ліпили трипільці.

Музей «Давня Аратта» – учасник всесвітніх конференцій і виставок. Остання, що проходила у Ватикані, отримала високу оцінку римського папи Венедикта IV.

На сьогодні «Давня Аратта» – єдиний приватний музей Трипільської культури у світі. Екскурсія залами музею триває 35–40 хвилин, але подивитися вдасться лише 3% колекції – інші експонати просто не вміщаються у музеї.

 

Режим роботи:

З 10-00 до 17-00, вихідний – понеділок

Вартість квитка: 20 гривень. Додатково можна замовити послуги екскурсовода – 100 гривень. Екскурсії замовляти заздалегідь.

Адреса: с. Трипілля, вул. Риболовецька, 1.

Тел.: 067-771-90-10

«Літературно-мистецькі Плюти»

Село Плюти, що сьогодні входить в адміністративні межі м. Українка, невелике, придніпровське село на Київщині, здавна вибране багатьма відомими діячами літератури, науки і мистецтва. Саме тут, за підказкою свого великого друга Андрія Малишка, у 1954 році побудував собі дачу автор неповторної п'єси «В степах України», письменник і драматург О. Корнійчук. Тут на 15 сотках землі за допомогою друга-архітектора Заболотного було зведено двоповерховий будинок з великою сонячною верандою та кількома кімнатами, де зараз знаходиться меморіальний музей драматурга.

Відвідавши музей «Літературно-мистецькі Плюти», відділ Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, ви потрапите в атмосферу 50-х років минулого століття. В будинку все збереглося так, як було за життя Олександра Корнійчука: його кабінет, обстановка вітальні та інших кімнат, і навіть його особисті спінінги!

До речі, Олександр Євдокимович – великий любитель рибалки, як і його перша жінка – польська письменниця Ванда Василевська. Часто на дачі в Плютах вони збиралися з друзями, відпочивали, ловили рибу, каталися на катері.

Природа села Плюти надихала багатьох творчих особистостей. У різні часи гостями села були Андрій Малишко, Павло Загребельний, Микола Дубов, Максим Рильський, Олександр Дяченко, Костянтин Паустовський, жив Михайло Чабанівський. До території музею приєднали будинки селян, де відпочивали друзі та знайомі Корнійчука. Тут є велика галявина зі сценою, де проходить кожного року на день народження письменника літературно-мистецьке свято «Весна в Плютах».

У планах наукових співробітників музею «Літературно-мистецькі Плюти» - відкриття нових експозицій, зокрема К. Паустовського, і багатьох інших.

 

Режим роботи:

З 9.00-17.00

Вихідний день-понеділок.

Адреса: с. Плюти, вул. Малишка, 42

Музей Вікентія Хвойки

У 2009 році у селі Халеп’я було відкрито філію Київського обласного археологічного музею. Місце розташування його було обране не випадково – у центрі села знаходилася будівля колишньої школи, побудована у 1902 році. У цьому приміщенні колись зупинився видатний археолог Вікентій Хвойка під час проведення розкопок. Саме тоді археолог віднайшов трипільську культуру.

У музеї збереглися його кабінет, його книги та карти, представлені експонати трипільської, зарубинецької, черняхівської культури, зокрема, речі, знайдені в урочищі Коломиївщина с. Халеп’я.

 

Режим роботи:

З 9-00 до 18-00

Вихідні дні: субота, понеділок

Вартість квитка:

3 гривні – для дорослих;

2 гривні – для студентів;

1 гривня – для дітей.

Замовлення екскурсії – 20 гривень.

Адреса: с. Халеп’я, вул. Беркутова, 11-А

Тел.: 098-284-87-86

Музей Олександра Коржа

Уроки образотворчого мистецтва − лише частка його незбагненного таланту.

Наполегливий, відповідальний, завжди доброзичливий та довірливий, комунікабельний легкий у спілкуванні, завжди підставить дружнє плече − Олександр Миколайович Корж. Майстер сам вдосконалювався, творчо виростав: займався керамікою, образотворчим мистецтвом та малював  чудові картини. Підтвердженням цього є те, що Олександр Миколайович має високе звання «Заслужений вчитель України», а у 2000 році додав до нього ще звання Почесного громадянина Українки. Після виходу на пенсію ця людина не зупинилася на досягнутому –7 років поспіль працював викладачем образотворчого мистецтва в Українській дитячій школі мистецтв. Йому завжди обов’язково потрібні були учні на кожному творчому кроці. Без спілкування із ними він не бачить себе, адже його життя – навчати, а діагноз – виховувати любов до живопису та мистецтва.

Нещодавно митець здійснив свою заповітну мрію, створивши приватний музей у власний квартирі, де  представлені всі його авторські роботи. Там очі розбігаються:  картини маслом, кераміка, безліч писанок та виробів із глини. А також багато виробів різної тематики: сувенірні картини до Євро-2012, живопис і писанкарство до 45-ти річчя Трипільської ТЕС. «Перш за все, я художник-пейзажист. Займався декоративно прикладним мистецтвом, художньою керамікою, рельєфною сувенірною керамікою, а останнім часом багато часу приділяю писанкарству. Скільки живу, стільки відроджую народні мистецтва та  промисли», − говорить про себе творець прекрасного. А домівка для нього це ще й творча майстерня. Детально та довго майстер може розповідати про кожну деталь та техніку виконання виробів. Часто за велінням серця та за  проханням охочих небайдужий, легкий на підйом пан Олександр проводить різні майстер-класи, бере активну участь у столичному «Параді вишиванок». Разом  із талановитими особистостями з ГО «Джерело Українки» протягом 10 років виставляє живописні роботи під час Фестивалю дворів на День міста.

Щиро запрошуємо до домашнього музею художника.

 

      Переглянути фотоальбом

© 2014. Сайт міста Українки. При використанні матеріалів, посилання на сайт обов’язкове