This version of the page http://zhokl.com.ua/istoriya-likarni/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-03-14. The original page over time could change.
Історія лікарні
   
Головна → Історія лікарні

Історія лікарні

   Oбласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського Житомирської обласної ради - один із найпотужніших, найвідоміших лікувально-профілактичних закладів не тільки в області, але й у державі. Історія лікарні бере початок з грудня 1895 року.

     Здобувши статус обласної, вона стала центром надання спеціалізованої висококваліфікованої медичної допомоги населенню Житомирщини. Це заклад вищої акредитаційної категорії, який забезпечує практично всі види високоспеціалізованої сучасної медичної допомоги. 

    В лікарні працюють 5 кандидатів медичних наук, в т.ч. 1 доцент; 5 заслужених медпрацівників України; 12 заслужених лікарів України; 13 осіб, які мають відзнаку «Отличнику здравоохранения»; 6 лауреатів обласної медичної премії ім. О.Ф.Гербачевського; 3 лікарі є лауреатами поліської відзнаки для молодих спеціалістів «Срібна Вежа». Працівники лікарні були відзначені державними нагородами: орденом  «За заслуги ІІІ ступеня», грамотою Верховної Ради України  - головний лікар М. І. Борщівський; орденом «Знак Пошани» - заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи С. І. Шевченко,  лікар - хірург  П.В.Пріор; орденом «Честь, Пошана, Пам’ять» - завідуючий відділенням інтенсивної терапії для післяопераційних хворих К.Б.Вишинський; медаллю «За трудову доблесть» - лікар – терапевт І.М.Данилюк; медаллю – відзнакою Президента України «Захиснику Вітчизни» - завідуючий відділенням кістково-гнійної хірургії Б.П.Контуш, лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії С.М.Савченко, сестра-медична ортопедичного відділення Н.В.Левкуша; медаллю імені академіка Стражеска М.Д. «За заслуги в охороні здоров’я» - завідуючий кардіоаритмологічним центром А.М.Скуртов; медаллю «За бойові заслуги» - лікар відділення функціональної діагностики Л.М.Кирилюк; медаллю «За вірність бойовому товариству» - лікар-анестезіолог відділення інтенсивної терапії Ю.І.Тузов; медаллю «Ветерану інтернаціоналісту» - завідуючий відділенням кістково-гнійної хірургії Б.П.Контуш.

    136 лікарів і 168 сестер медичних мають вищу кваліфікаційну категорію, першу кваліфікаційну категорію отримали 44 лікаря і 79 сестер медичних.

    Ліжковий фонд закладу складає 8,6% від обласного, тут лікується більше 10% стаціонарних хворих області. Хірургічні ліжка складають 13% від загальної кількості хірургічних ліжок області, виконується кожна 4 операція в області.

    До послуг пацієнтів ціле медичне містечко: розгорнуто 835 стаціонарних ліжок, функціонують 22 клінічних відділення, на базі яких створено 12 спеціалізованих центрів: гінекологічний, гематологічний, кардіоаритмологічний, отоларингологічний, опіковий, ортопедичний, ревматологічний, торако-пульмонологічний, хірургічний, центр клінічної імунології та алергології, центр малоінвазивної хірургії, центр мікрохірургії ока. 

    Своєчасному наданню висококваліфікованої медичної допомоги, покращання якості життя хворих, сприяє  тісна співпраця обласної клінічної лікарні з благодійною організацією «Лікарняна каса Житомирської області». В  2009 році у відділеннях лікарні проліковано 9551 членів ЛК.

    З метою прогресивного розвитку надання медичної  допомоги фахівці обласної клінічної лікарні беруть активну участь у науковій діяльності. Щороку лікарі закладу є безпосередніми учасниками організації і проведення понад 80 науково-практичних конференцій з міжнародною участю, наукових з’їздів і симпозіумів, біля 160 обласних товариств і конференцій для медичних працівників області. Протягом року  в закладі втілюється понад 140 нових методик діагностики і лікування, 38-40 раціоналізаторських пропозицій і винаходів, що дозволяє досягти оптимальних показників в діяльності лікарні. Невід’ємною ділянкою роботи лікарів є публікації  статей в науково-медичній літературі, виступи на радіо та по телебаченню. Координатором наукової діяльності в обласній лікарні є громадська наукова рада, яка успішно працює вже протягом багатьох років.

    Лікувально-діагностичний процес в закладі організований таким чином, що жодному хворому не відмовляється в наданні медичної допомоги. В зв’язку з цим кількість пролікованих хворих щороку зростає, і в 2009 році складала 28,8 тис. хворих. Виконано 17 тис. операцій, з них понад 3,3 тис. малоінвазивних. Впродовж багатьох років залишається стабільно низьким середній термін перебування хворих на ліжку – 10,3 дня, що є позитивним. Значно зменшилася кількість тяжких ускладнень у післяопераційному періоді, зріс показник хірургічної активності.

    В обласній лікарні створені комфортні умови для перебування пацієнтів. До їх послуг функціонує мережа аптечних кіосків, в тому числі цілодобового обслуговування. Придбати свіжі продукти харчування та випити чашку гарячого чаю хворі та їх родичі мають змогу в кафетерії та кіоску, розміщених безпосередньо в лікувальному корпусі та на території лікарні. До послуг пацієнтів в кожному лікувальному корпусі функціонують таксофони. Велика увага приділяється ремонту відділень, і сьогодні більшість з них мають європейський вигляд. 

    З великою турботою та любов’ю до пацієнтів упорядкована територія лікарні. Естетично спланована, бездоганно чиста, вишукано оздоблена вона є окрасою міста. Дбайливо доглянуті зелені газони, квітчасті клумби, альпійські гірки, сиві валуни, блакитні ялини, червоні дуби, розкішні каштани та стрункі берізки милують очі і заспокоюють душі пацієнтам та їх родичам. 

    Медичні працівники закладу під  керівництвом головного лікаря роблять все можливе для того, щоб пацієнти могли отримати вчасно і в повному обсязі  висококваліфіковану медичну допомогу і почували себе при цьому затишно і комфортно.

    Окрім успішного вирішення виробничих, наукових, кадрових питань колективу обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського притаманне також багате духовне життя. Вже не один рік медпрацівники лікарні є учасниками і призерами міських та обласних спартакіад. Також окрасою колективу є самодіяльний народний хор, який неодноразово був учасником творчих звітів Житомирської області у палаці «Україна», є лауреатом мистецьких колективів медичних закладів України.