This version of the page http://uamedia.visti.net/gazeta_misto (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-03-01. The original page over time could change.
Газета "Місто"

Газета "Місто"

Смертельне ДТП на Соборній: справу передали до суду

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно водія вантажного автомобіля, жителя Черкаської області, який скоїв резонансну ДТП на Соборній.
- Установлено, що водій вантажного автомобіля "DAF", рухаючись по вул. Соборній у м.Вінниці, ігноруючи при цьому вимоги дорожнього знаку 3.2 Правил дорожнього руху України (рух механічних транспортних засобів заборонено), не вжив заходів до зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу перед трамваєм, який зупинився на зупинці для здійснення посадки-висадки пасажирів та продовживши рух, здійснив наїзд на пішохода, яка вийшла із трамваю. Внаслідок зіткнення молода жінка загинула, - повідомляють у прес-службі прокуратури Вінницької області.
Зараз обвинувачений перебуває під вартою, очікуючи судового розгляду своєї справи.
Нагадаємо, 17 листопада 2016 року на Соборній вантажний автомобіль насмерть збив молоду жінку. Це сталося біля зупинки поряд з Торговельно- економічним університетом. Загибла - лейтенант внутрішньої служби, психолог пенітенціарної служби.

Місто - газета кожного вінничанина

Марчін Подгурскі: ремонт доріг і каналізацій нікого не приведе до Євросоюзу

Директор регіонального офісу Лодзинського воєводства у Брюсселі під час візиту до Вінниці розказав про польський досвід розвитку бізнесу європейського рівня

Зустріч із делегацією Лодзинського воєводства 11 січня зібрала за одним столом представників міської та обласної влади, керівників профільних департаментів і великих вінницьких підприємств. Аби дізнатися про інвестиційний потенціал області та поділитися досвідом розвитку бізнесу, до Вінниці завітали директор регіонального офісу Лодзинського воєводства у Брюсселі Марчін Подгурскі та президент польської компанії "Медикосистем"Збігнев Зінкевич.

У вітальному слові голова Вінницької облради Анатолій Олійник нагадав, що відносини краю з Лодзиньким воєводством нині дуже динамічні.
- Вінниччині дуже важливо скористатися досвідом воєводства, - сказав він. - І така співпраця, на наш погляд, має взаємовигідний характер.

Врешті він висловив надію на подальший розвиток цих відносин.

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій окреслив сучасний економічний стан країни та Вінниччини, зокрема. На його думку, нині Україна увійшла в стадію стабілізації, пожвавлюються споживацькі настрої, зростають темпи будівництва тощо.

- Ми особливо зацікавлені у польському досвіді розвитку малого і середнього бізнесу, аби зменшити ризики у його становленні, - сказав у свою чергу заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський. - Також нас цікавлять ідеї щодо розвитку технологічних парків, як бази для становлення різноманітних стартапів.

Директор регіонального офісу Лодзинського воєводства у Брюсселі Марчін Подгурскі був приємно вражений темпами економічного зростання Вінниччини.

- Вражений економічними показниками, створенням нових робочих місць, і середня зарплата у вашому регіоні теж досить висока, у порівнянні з іншими регіонами України, - відмітив він.
Утім, за його словами, нині важливою є не лише кількість створених нових робочих місць, але й скільки на тих робочих місцях освічених інженерів та менеджерів.

- Бо саме якість кадрів нині є проблемою розвитку і вашого, а врешті, й нашого, економічного потенціалу, - каже він. - Мусите зрозуміти, що будова доріг і каналізації - це добре, але вона ніколи нікого не приведе до Євросоюзу. Шлях у Європу лежить через міжнародне співробітництво та інтелектуальний обмін. І тут ми цілком відкриті до співробітництва.

За його словами, Лодзинське воєводство нині має 35 європейських бізнес- проектів міжнародного рівня і постійно працює над їх розширенням. Те саме пропонує робити й Вінниччині.

- І якщо ви готові до співпраці, то немає сенсу гаяти час. Треба діяти, - зазначив він.

Максим ЗОТОВ

Місто - газета кожного вінничанина

Свято Водохреща:

Де у Вінниці можна буде зануритись у крижану купель

У четвер, 19 січня, вінничани святкуватимуть Водохреще. У храмах міста відбудуться богослужіння і освячення води.
Секретар Вінницької єпархії Української православної церкви МП протодиякон Владислав Демченко розповів, що зануритися в ополонку можна буде на Вишенському озері, у річці біля Бригантини, на пляжі Військово-медичного центру та на Старому Місті у мікрорайоні бази "Динамо".

- Зазвичай освячення води відбувається по закінченню Божественної літургії, яка триває приблизно 1,5-2 години. Її освячуватимуть у храмах і на водоймах. У тексті чину освячення води, який священик читає в день свята Богоявлення або Водохреща, йдеться про те, що освячена вода призначена для "споживання"і "помазання". Про купання в чині освячення не йдеться. Отже, купання Водохреще не є обов'язковим. Це традиція, яка має на меті відтворення подій, які відбувалися на річці Йордан, коли туди прийшов Христос, - зазначив Владислав Демченко.
За його словами, у наш час ця традиція перетворилася на ритуал купання, який у більшості випадків не має нічого спільного ані з вірою, ані з молитвою, ані з покаянням.

- Прикро, що дуже часто такі купання супроводжуються розпиттям спиртних напоїв. На мою думку, купатися на Водохреще можна і варто лише тоді, коли ви робите це з вірою в Бога і з молитвою, згадуючи про події священної історії, пов'язані зі святом Богоявлення. Коли побували перед цим у храмі, і не просто побували, а й покаялися і причастилися тіла і крові Христових. А якщо це купання використовується лише як привід посвяткувати чи навіть з метою оздоровитися чи продемонструвати силу волі, то у цьому випадку, я б сказав, що воно не принесе повноти тієї благодаті, яку Бог хоче подарувати людині через справді цілющу і живильну хрещенську святу воду, - додав Владислав Демченко.
Віряни Української православної церкви Київського патріархату слухатимуть богослужіння у пам'ять Хрещення Господнього на річці Буг на пляжі "Хімік" (спуск по вулиці Гонти з Київської). Початок - о 12 годині. Після богослужіння можна буде зануритись у крижану воду.

Хоч вода на Водохреще вважається цілющою, однак лікарі попереджають, що процедура занурення у крижану купіль підходить далеко не всім. Сміливо можуть занурюватися у холодну воду тільки повністю здорові люди без хронічних захворювань. Якщо організм ослаблений, є хронічні захворювання, запалення, про зимове загартовування не може бути й мови. Медики не радять пірнати в ополонку: хворим з "хронікою"нирок, на цукровий діабет, на ГРВІ або грип, гіпертонікам, жінкам, які страждають гінекологічними захворюваннями, чоловікам із проблемами репродуктивної системи, вагітним та маленьким дітям.

Розклад богослужінь і освячень води у вінницьких храмах УПЦ (МП) на свято Водохреща (Богоявлення) 19 січня 2017 року - Спасо-Преображенський кафедральний собор (вул. Соборна, 23) - дві літургії: 6.30 та 9.00 - Срітенський храм (Електромережа) - дві літургії: 7.00 і 10.00 (після другої літургії вода буде освячена у Вишенському озері, поблизу храму) - Хрестовоздвиженський храм (вул. Келецька, к-тр "Мир") - три літургії. Перша - нічна, в ніч з 18 на 19 січня, початок 23.45; друга - 6.30, третя - 9.30 - Покровський храм (Пирогове) - одна служба - 7.30 - Храм Ксенії Петербурзької (вул.Чорновола, Бригантина) - 8.30 (після служби - освячення на р.Південний Буг) - Троїцький скельний храм (територія Військово-медичного центру) - 9.00, 11.00 - освячення на пляжі Військово-медичного центру - Собор Різдва Пресвятої Богородиці (вул. І. Богуна, П'ятничани) - 8.30 - Храм святого Іоанна Богослова (вул. Чумацька, Хутори) - 6.30, 8.30 - Храм святителя Луки Кримського (Хмельницьке шосе, поворот на онкодиспансер) - 7.00 - Свято-Воскресенський храм (Хмельницьке шосе, 5, за універмагом) - 8.00 - Миколаївська церква (Старе Місто), початок служби о 8.30, а освячення об 11.00 біля кринички на території храму, а потім, об 11.30 - на річці у мікрорайоні бази "Динамо".

Інна МАРТОНІКОВА

Місто - газета кожного вінничанина