This version of the page http://rodyi.isida.ua/uk/article/planovyie-rodyi/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-02-27. The original page over time could change.
Планові пологи — Клініка ISIDA

Часи роботи

  • ISIDA Медмістечко

  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 14:00
  • ISIDA Оболонь

  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 18:00
  • Неділя 9:00 – 14:00
  • ISIDA Лівобережна

  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 18:00
  • Неділя 9:00 – 14:00
  • ISIDA Печерск

  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 18:00
  • Неділя 9:00 – 14:00

Планові пологи

19 грудня 2011

«Пологи – це найбільш яскрава та щаслива подія в житті жінки, це незабутнє свято для всієї родини. Найголовніше, що повинні зробити лікарі – не заважати природньому процесу». Ці мудрі слова написав відомий французький акушер-гінеколог Мішель Оден.

Середня тривалість вагітності – 280 днів, або десять акушерських місяців (місяць – 28 днів) і відповідає 40 тижням. Строк вагітності визначається від першого дня останнього нормального менструального циклу. Строк вагітності визначається в повних днях або повних тижнях. Перший день останнього нормального менструального циклу визначається як день 0, а не як день 1-ий. Відповідно дні 0-6 складають «перший нульовий місячний тиждень», дні 7-13 – «повний перший тиждень». Якщо дата останньої нормальної менструації невідома або цикл нерегулярний, строк вагітності визначається на основі найбільш надійних клінічних ознак (висота стояння дна матки, ультразвукове дослідження).

Пологи вважаються своєчасними, якщо настають в 37-42 тижні вагітності. Передчасні пологи – це пологи, які відбулися в період з 22 повних тижнів до повних 37 тижнів. Запізнілі пологи – це пологи, які відбулися після 42 повного тижня вагітності.

Пологи – унікальний момент в житті кожної жінки. Це момент інтенсивної фізичної та емоційної активності, стресу, болю та непередаваної радості народження дитини. Причини початку пологової діяльності до цієї пори повністю не встановлені. Перед початком пологів відбуваються зміни гормональної і нервової систем жінки як реакція на сигнали, які надсилає зрілий плід. Як свідчать дані ВОЗ тільки в 10% випадків доцільне втручання в природній фізіологічний процес. Планові пологи представляють собою медичне втручання в природній процес, їх ще називають «окситоциновим терором». Дані світової акушерської практики свідчать про те, що необґрунтована індукція пологів приводить до збільшення оперативних втручань в пологах, сприяє дистресу плоду, порушенню адаптації новонароджених. Повну відповідальність за проведення планових пологів і виниклі ускладнення несе акушер-гінеколог, що їх проводить. Основними принципами проведення планових пологів мають бути:

по-перше – планові пологи мають проводитися лише за медичними показаннями;
по-друге – рішення про проведення планових пологів приймається консиліумом лікарів з врахуванням показань, протипоказань і можливих ускладнень;
по-третє – лікар має надати пацієнтці і її родичам повну інформацію про причину проведення планових пологів, методах індукції пологів, можливих ускладненнях;
по-четверте – пацієнтка повинна дати свою згоду на проведення планових пологів.
Медичні показання для проведення планових пологів можна розділити на дві групи: показання з боку майбутньої мами і з боку плоду. Інколи вони поєднуються у однієї і тієї ж пацієнтки.
Медичні показання для призначення і проведення планових пологів полягають в неможливості продовжувати вагітність через погіршення стану пацієнтки або плоду. Метод і спосіб викликання пологів або індукції пологів обирається лікарями з врахуванням показань і протипоказань.

Метою індукції пологів є досягнення народження дитини через природні пологові канали шляхом стимуляції маткових скорочень до початку спонтанних пологів. Якщо показана індукція пологів, а шийка матки залишається «незрілою» (це визначає лікар при огляді пацієнтки), необхідно використовувати засоби для дозрівання шийки матки. «Незріла» шийка (не готова до індукції пологів) не здатна до адекватної дилатації у відповідь на скорочення матки. Спроби індукцій пологів, коли шийка матки не дозріла, можуть призвести до високого рівня невдач індукції. Для дозрівання шийки матки можуть використовуватись механічні дилататори (розширювачі) шийки матки – ламінарії. Вони вводяться в шийку матки на певний час і викликають її скорочення, пом’якшення та розкриття. З метою дозрівання шийки матки також використовуються медикаментозні препарати – простагландіни. У вигляді гелю вони вводяться безпосередньо в шийку матки або в піхву. Іноді виникає необхідність повторних введень з інтервалом шість-вісім годин.

Одним з методів індукції пологів є амніотомія – штучний розтин навколоплідного міхура. Цей метод може бути використаний тільки при сприятливому стані шийки матки, тобто якщо шийка дозріла. Використання лише однієї амніотомії для викликання пологів пов’язане з непередбачуваністю ефекту та інколи довгим часовим інтервалом до початку маткових скорочень. Якщо після розкриття навколоплідного міхура не починається самостійна пологова діяльність, то зазвичай призначаються препарати, які підвищують тонус матки. Одним з найбільш розповсюджених у всьому світові таких засобів є окситоцин. Фізіологія пологів, стимульованих окситоцином, подібна до спонтанних пологів, хоча в кожному індивідуальному випадку є різниця в чутливості і відповіді окситоцину. Відповідь матки на введення окситоцину залежить від строку вагітності, кількості попередніх пологів, зрілості шийки матки. Багато небажаних наслідків можуть супроводжувати штучне розкриття навколоплідного міхура. Вони включають біль та дискомфорт, внутрішньоутробну інфекцію, погіршення серцебиття плоду, випадіння пуповини, кровотеча з плодових судин в оболонках.

Які критерії повинні бути в наявності до дозрівання шийки матки або індукованих пологів?

Необхідна оцінка строку вагітності і розгляд будь-якого ризику для матері або плоду, що є фактором першочергової важливості для відповідної оцінки та обговорення до ініціації дозрівання шийки або індукції пологів. Вкрай важливо пам’ятати, що рішення завершити вагітність до того, як почнуться спонтанні пологи, є одним з найбільш драматичних шляхів втручання в природній хід розвитку вагітності та пологів. Пацієнтка має бути сповіщена відносно показань до індукції пологів, а також лікарських засобів і методів стимуляції пологів і можливу необхідність повторної індукції пологів або кесаревого розтину. Додаткової вимогою при дозріванні шийки матки та індукції пологів є: включати оцінку розмірів тазу, оцінку маси плоду і передлежачої частини плоду, а також оцінку медперсоналом ефекту стимулюючого впливу на матку, матір і плід , оскільки може бути гіперстимуляція матки при індукції пологів. Необхідний моніторинг серцебиття плоду і маткової активності.

Побічні ефекти окситоцину принципово є дозозалежними; маткова гіперстимуляція і порушення серцебиття плоду є найчастішими побічними ефектами. Результатом гіперстимуляції може бути відшарування плаценти або розрив матки.

Згідно з даними літератури при доношеній вагітності, тобто коли шийка «дозріла», у 70-80% вагітних жінок пологи можна викликати простою амніотомією. Приблизно 35% з них народжують менше ніж через 12 годин. Ще у 30% пологи продовжуються протягом найближчих 24 годин і більше при умові, що через 12 годин до схеми буде доданий окситоцин. Наявні на даний момент дані не дозволяють рекомендувати широке впровадження в практику активної тактики ведення пологів.
Досвід практичної роботи свідчить про те, що в акушерстві час і терплячість – найкращі партнери, і що активне втручання має бути акуратним і використовуватись лише в особливих випадках.

На жаль, досить часто, причиною планових пологів стає наполегливе бажання пацієнтки. Вибір дня пологів проходить за різними критеріями: «зручний» день тижня, гороскоп, зірки, поради астролога, страх народження «переношеної» дитини і, дуже часто, бажання – «скоріше би це все закінчилось». Дуже велику роль в цій ситуації грає оточення майбутньої мами: родичі та знайомі. Пацієнтки зі строком вагітності 39-40 тижнів розповідають, що ранок, зазвичай, починається з телефонних дзвінків, і звучить одне й те саме запитання: «Ти ще не народила? Як так? Чому?»

Вагітність – якісно новий психологічний та фізичний стан організму жінки. Особливої уваги заслуговує емоційна лабільність майбутньої мами, яка проявляється протягом всіх дев’яти місяців вагітності. З моменту усвідомлення і внутрішнього сприйняття себе вагітною у кожної жінки спостерігається неоднозначне ставлення до вагітності. Це цілий комплекс переживань і почуттів: радість, оптимізм, надія, і одночасно – страх, сльози, роздратування, образа на всіх. Сумні кінокартини змушують її ридати, не дуже вдалий жарт може надовго розсмішити. Всередині неї відбувається боротьба між виникаючими материнськими почуттями і необхідністю перебудувати своє життя з орієнтацією на дитину. ЇЇ турбують складні почуття і, кінець кінцем, виникає всепоглинаюча любов до дитини, яку вона не може бачити, але яка росте і ворушиться під її серцем. Часом радісне очікування і страхи зіштовхуються, як атоми в реакторі. «Це акт мужності», – пише Ріва Рубін, одна з провідних спеціалістів з питань вагітності, дослідник та теоретик.

Материнство, що наближається, викликає у деяких жінок паніку. Вони хвилюються: «Чи все у мене вийде, як треба?». Пологи дійсно є таким потужним фізичним і психологічним переживанням, що їхнє очікування пов’язано з цілою серією страхів. Жінку можуть почати мучити не повністю усвідомлені страхи, пов’язані з піднятими з глибин підсвідомості дитячими травмами власної появи на світ. Такі спогади залишаються з людиною на все життя. Іноді в очікуванні пологів жінка починає відчувати страх смерті. Справа навіть не в страху за своє життя, а скоріше в передчутті переживань дитини, яка в процесі народження проходить стадію психологічного «вмирання». Народження – це одне з найбільш потужних переживань людини, порівняне за силою лише хіба що з переживанням смерті. Всі ці страхи та емоції присутні у майбутньої мами протягом дев’яти місяців вагітності. Найбільш важливою датою в її календарі стає передбачуваний день пологів, всі плани будуються навколо нього. Звичайно, коли пологи не настають в довгоочікуваний передбачуваний день, у багатьох жінок виникає стан панічного жаху, розчарування, тривоги за себе і дитину. Це пік емоцій, своєрідний психологічний зрив. Не треба залишатися зі своїми проблемами наодинці, бесіда з Вашим лікарем заспокоїть Вас. Ваш лікар правильно оцінить Ваш стан і стан майбутньої дитини, Ви разом ще раз визначите дату передбачуваних пологів і, можливо, це допоможе Вам набратись терпіння і чекати. Дослідження показали, що пологи протікають легше у жінок, які пройшли спеціальну підготовку, добре уявляють, як проходять пологи, беруть активну участь в процесі народження власної дитини і розуміють, що при пологах у малюка відчуття на порядок сильніші, ніж у матері. Не полінуйтесь пошукати корисну для себе інформацію. Це можуть бути спеціальні книжкові видання, курси психологічної підготовки. Кращому перебігу пологів сприяє відчуття довіри до людей, які будуть в цей відповідальний момент Вам допомагати. Це повинні бути люди, які не тільки володіють високими професійними якостями, але й викликають просту людську симпатію. Пам’ятайте, що природа наділила жінку всіма необхідними для народження дитини якостями – терпінням, мудрістю, інтуїцією. Природа потурбувалась про те, щоб забезпечити майбутню маму необхідними їй для пологів гормонами, що регулюють пологову діяльність. Під час пологів організм виділяє велику кількість гормонів радості та задоволення - ендорфіни, які здатні знижувати неприємні фізичні відчуття і створюють особливий психоемоційний стан. Ці гормони сприятливо впливають на перебіг пологів, допомагають жінці розслабитись, дають відчуття емоційного підйому. Однак механізм дії цих гормонів є дуже тонким. При невиправданому втручанні в природній процес пологів, при спробі викликати пологи штучним шляхом дія цих гормонів пригнічується.

Повірте у власні сили, і Вам буде сприяти успіх та везіння.

Словник:

Індукція пологів – народження дитини через природні пологові канали шляхом стимуляції маткових скорочень до початку спонтанної пологової діяльності.

Окситоцин – медикаментозний препарат, який викликає маткові скорочення.

Простагландіни – медикаментозні препарати, які використовуються для підготовки шийки матки до пологів, а також стимуляції пологової діяльності.

Дистрес плоду – порушення стану плоду.

Амніотомія – штучний розтин навколоплідного міхура.

Проекти

Інноваційна пренатальна діагностика в ISIDA

Для проведення неінвазивного пренатального тесту Tranquility - «Спокій» - досить аналізу материнської крові. Причому точність цієї абсолютно безпечною перевірки хромосомних порушень у плоду становить 99,9%.

Беременность – это красиво и модно

Клиника ISIDA совместно с ONE SIZE by Lena Kravets исследовали стиль жизни современных беременных.

Скористайтеся перевагами програми лояльності ISIDA friendly

ISIDA friendly – програма лояльності для пацієнтів клініки ISIDA, яка передбачає привабливі умови на комплексні програми

Усі проекти