Багаті береги

Головна новина, Публікації, Розслідування, Спецпроекти, Фото 03/11/2016

Літо завершилося. Хтось відпочивав на городі, хтось на морі, а хтось попрямував до найбільшого озера України – Світязь. І здавалося б, що всі вже знають берег цієї водойми, як своїх п’ять пальців. Втім, знімальна група «Громадського.Волинь» відшукала для вас нові, незнані прибережні території озера Світязь.

Це – бази відпочинку, які збудували собі «особливі» люди на Волині. Ми приїхали сюди, аби краще роздивитися, яку ж нерухомість набудували на берегах озера.

За час ведення аерозйомки ми стали помітні. Невідомі особи у синьому камуфляжі, представившись охороною, почали забороняти нам відеофіксацію. Мовляв, територія є приватною. Як виявилося, це охорона саме того масиву, на який ми приїхали подивитися. Перед в’їздом на територію до цих будинків стоїть стенд, що інформує гостей про те, що їздити на автомобілі та розкладати табори з наметами заборонено. Щоправда, нашій знімальні групі це було незрозумілим, адже територія, на якій перебували журналісти – ліс загального користування.

Недовго нам довелося чекати Федора Ткачука, який керує усією цією територією. Він – директор обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство». Саме таку юридичну особу створили власники 90 земельних ділянок на березі Світязя. Проте, це непрості власники, як виявилося.

Згідно даних публічної кадастрової карти власниками земельних ділянок цього кооперативу є родичі діючих та колишніх народних і місцевих депутатів, прокурорів та чиновників.

Будинок на території Сергія Кучмана

Ось, це – земля Кучмана Сергія Віталійовича. Він – син колишнього начальника Ягодинської митниці Віталія Кучмана.

Сергій Кучман. Фото з особистого профілю у Facebook

Віталій Кучман. Фото з інтернету

Останній двічі перебував на цій посаді. Ми знайшли сторінку у соціальній мережі «ВКонтакте», присвячену цьому будинку. Виявляється, сім’я Кучманів цю нерухомість здає в оренду, попри те, що на території самого кооперативу вказано, що будинки не здаються. Також інформація про будівлю розміщена на спеціальному сайті для відпочивальників. Бачимо, що плата тут сягає від 1200 до 2 тисяч 200 гривень за добу. В описі пишуть також, що будинок знаходиться на закритій території і вміщає в собі 4 кімнати й 2 санвузли, та забезпечує повний комфорт відпочивальників.

  • Previous
  • Next
  • UT53e6yZtbE
  • Twazh98Jk4I
  • LtgC4_fYAm0
  • IMG_2628
  • IMG_2624
  • IMG_2623
  • I8A_ljfCGAY
  • g4_arvsszEA
  • EM2g8rS6wDs
  • EJ1Ks5xEF_g
  • Знімок екрана 2016-11-01 о 02.43.38
  • Знімок екрана 2016-11-01 о 02.43.08
  • Знімок екрана 2016-11-02 о 12.30.52

Батько Сергія Кучмана Віталій нині уже не працює на митниці, а проживає у ось цьому приватному будинку в самому центрі Володимира-Волинського, який звів кілька років тому.

  • Previous
  • Next
  • Знімок екрана 2016-11-01 о 02.19.42
  • Знімок екрана 2016-11-01 о 02.19.20

Територія Віктора Ващука, сина Катерини Ващук

Ось ця земля прямо на березі озера, але ще не забудована,  належить сину екс-нардепки, регіоналки Катерини Ващук Віктору. Він був обраний депутатом Горохвської районного ради минулого скликання від Народної партії у 2010-му році. З того часу є керівником Берестечківського госпрозрахункого ринку.

Будинок на території екс-прокурора Сергія Масалова

А цей будинок, скраєчку території кооперативу, розміщений на землі, яка належить відомому на Волині екс-прокурору Сергію Масалову. Він очолював чотири різні міські та районні прокуратури: Маневицьку, Любомльську, Ковельську та Луцьку, а також був заступником прокурора Волинської області. Публічно постійно отримував шквал критики та скарг від громадян через, ніби-то, причетність до корупції та нечесні розслідування. Останнім часом він займався адвокатською діяльністю. За відомостями декотрих ЗМІ, Масалов є кумом колишнього прокурора Волинської області Андрія Гіля.

Екс-прокурор Сергій Масалов. Фото з інтернету

Будинок на території екс-прокурора Анатолія Коцури

Поряд із Сергієм Масаловим свою землю має ще один екс-прокурор – Анатолій Коцура, призначений очільником Волинської прокуратури одразу після Революції Гідності. Очевидно, що будинок колишній посадовець тільки добудовує, адже право власності на землю оформив менше року тому. У 2014-му оскаржував своє звільнення з посади, нині Окружний адмінсуд повернув справу до суду першої інстанції. Розгляд справи відбудеться 2 лютого 2017 року. Якщо вірити його активному профілю у соціальній мережі Facebook, нині він мешкає у Києві.

Екс-прокурор Анатолій Коцура. Фото з інтернету

Відомий у Володимирі-Волинському свободівець, депутат Володимир-Волинсьої районної ради Павло Карпюк теж обзавівся шматком землі біля озера. Ось цей будинок розташований нині на його території. Карпюк – був помічником свого однопартійця, екс-нардепа Євгена Мельника. Він також є директором приватного підприємства з виготовлення металопластикових вікон «3К».

Будинок на території Віталія Карпюка

Місцеві ЗМІ писали, що Карпюк прославився на Володимирщині бійкою із головою Володимир-Волинської райдержадміінстрації Володимиром Савчуком. Після судових спорів обох чоловіків притягнули до відповідальності і наклали штрафи за вчинені один одному тілесні ушкодження.

Павло Карпюк. Фото: газети «Місто вечірнє»

Земляк Карпюка, відомий на Володимирщині директор меблевого підприємств «Гербор-Холдинг»,  а на Волині як заступник голови обласної організації Партії регіонів, колишній депутат Волинської обласної ради Олег Борбелюк не є винятком серед цього числа «особливих» власників прибережних земель Світязя. Саме цей будиночок із дахом бордового кольору зведений на його території. Після Революції Гідності Борбелюк вийшов із Партії регоінв і на останніх місцевих виборах балотувався до облради від партії «Наш край», але не пройшов.

Будинок на території Олега Борбелюка

Олег Борбелюк. Фото із facebook-сторінки партії «Наш край»

П’ять земельних ділянок, на яких зведено чи не найбільше будинків у межах кооперативу належать Світлані Івахів – дружині народного депутата від Волині Степана Івахіва. Більше, ніж півгектара землі видніються навіть із карти Гугл. Степан Івахів вдруге став депутатом по 21-му виборчому окрузі з центром у Ковелі, є заступником голови депутатської групи «Воля народу», відомий на Волині мільойонер, керівник групи компаній «Континіум».

Нерухомість Світлани Івахів, дружини нардепа Степана Івахіва

Степан та Світлана Івахіви. Фото ВолиньPost

Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство» створений ще 11 років тому. Хто ще володіє тут прибережними ділянками водної перлини Волині, дивіться у наступних матеріалах «Громадського.Волинь» циклу «Багаті береги».

«Розслідування підготвлене в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади».  Аеровідеозйомка – студії «Правда PRO»

000

Коментарі

коментарів

Попередній:
У Нововолинську батьки особливих дітей просять у влади приміщення
Наступний:
Шкільні автобуси від «рідного» виробника (Частина І): Чого спішити?