Історія банку

Історія створення Банку бере свій початок з червня 1990 р., коли Державним банком СРСР було зареєстровано Харківський комерційний банк "Добродій". У 1995 р. банк "Добродій" змінив назву на "Акціонерний комерційний банк "МЕГАБАНК".

З 1998 р. "МЕГАБАНК" будує ефективну роздрібну мережу на території України. "МЕГАБАНК" постійно розвивається, розширює перелік банківських послуг і продуктів, активно співпрацює з фізичними та юридичними особами. На сьогодні "МЕГАБАНК" – один з найстійкіших та найнадійніших банків України.

Події 2016 р.


  • "МЕГАБАНК" увійшов до топ-20 найнадійніших банків України згідно з рейтингом журналу "Новий час" (№43 від 18.11.2016). У рейтингу "МЕГАБАНК" посів 18-е місце.
  • "МЕГАБАНК" визнаний кращим регіональним банком за версією журналу "Бізнес" (№44 від 31.10.2016).
  • 30 вересня 2016 року рейтинговий комітет рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" прийняв рішення про оновлення довгострокового кредитного рейтингу ПАТ "МЕГАБАНК" до рівня uaAА. Позичальник з рейтингом uaAА характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками.
  • "МЕГАБАНК" запустив новий додаток "MEGABANK Online", який дозволяє клієнту за допомогою мобільного телефону виконувати ті самі операції, які доступні йому при реєстрації на сайті Єдиного розрахункового центру "Мегабанку" erc.megabank.net.
  • "МЕГАБАНК" посів друге місце в рейтингу прибуткових і надійних банків, який був складений фінансовим порталом "Мінфін". Для підрахунків балів "Мінфін" використовував свій рейтинг стійкості банків за підсумками 2-го кварталу 2016 року, дані про ставки за депозитами та зростання залишків на рахунках фізосіб за 6 місяців 2016 року.
  • ПАТ "МЕГАБАНК" посів третє місце у рейтингу стійкості банків за підсумками 2-го кварталу 2016 року за версією фінансового порталу "Мінфін".
  • З початку 2016 року були відкриті нові відділення з повним переліком банківських послуг у м. Бахмут Донецької області, Сумах, Миколаєві, Запоріжжі, Конотопі, Ромнах, Тернополі, Києві та Полтаві.
  • ПАТ "МЕГАБАНК" запровадив послугу з надання клієнтам електронних гарантій для участі в тендерних торгах відповідно до Закону України "Про державні закупівлі". Клієнти ПАТ "МЕГАБАНК" можуть розміщувати електронні гарантії в складі своїх тендерних пропозицій в електронній системі державних закупівель ProZorro.
  • "МЕГАБАНК" розширив перелік валют, за якими здійснює валютно-обмінні операції, на 4 позиції. До традиційних долара США, євро і російського рубля додалися англійський фунт стерлінгів, польський злотий, чеська крона і швейцарський франк.
  • 30 червня рейтингове агентство "Експерт-Рейтинг" прийняло рішення про підвищення довгострокового кредитного рейтингу ПАТ "МЕГАБАНК" до рівня uaAА. Позичальник з рейтингом uaAА характеризується високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками.
  • "МЕГАБАНК" увійшов до числа фінансових установ, через які будуть виплачуватися пенсії і грошова допомога. Відповідний договір з "МЕГАБАНКОМ" продовжений Пенсійним фондом до 1 січня 2017 року.
  • Журнал "Гроші" у своєму номері від 26 травня – 8 червня опублікував черговий рейтинг надійності українських банків за результатами першого кварталу 2016 року. "МЕГАБАНК" посів 13-те місце серед 21 банку, які увійшли до рейтингу.
  • "МЕГАБАНК" запровадив нову послугу 3D Secure для держателів платіжних карток Visa і MasterCard. Ця технологія розроблена для збереження коштів і захисту від шахраїв.
  • Національний банк України опублікував дані про результати роботи банків у першому кварталі 2016 року. "МЕГАБАНК" увійшов до десятки лідерів за темпами приросту депозитного портфеля: його депозитний портфель збільшився на 17,2%.
  • 29 квітня 2016 року рейтинговий комітет агентства "Експерт-Рейтинг" прийняв рішення про оновлення кредитного рейтингу ПАТ "МЕГАБАНК" на рівні uaA+. Позичальник з рейтингом uaA+ характеризується високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками.
  • 21 квітня в "МЕГАБАНКУ" відбулися збори акціонерів. Акціонери розглянули і затвердили звіти Спостережної ради та Правління банку за 2015 рік, а також прийняли рішення про припинення повноважень членів Спостережної ради банку та обрання членів Спостережної ради та її голови. У новообраний склад Спостережної ради банку увійшли: Олексій Яценко, представники акціонерів банку – Баян Картер від Європейського банку реконструкції та розвитку і Дарег Аббас Забара від Німецького державного банку KfW, Олена Суботіна, Наталя Тітова, а також незалежні члени Спостережної ради Андрій Онопко і Віталій Струков. Головою Спостережної ради банку одноголосно знову обрано Олексія Яценка.
  • Журнал "Гроші" опублікував топ-10 найприбутковіших вкладів у гривні терміном розміщення на один, три і шість місяців (№8 (322) від 21 квітня 2016 р.). "МЕГАБАНК" увійшов у цей рейтинг: вклади банку посіли друге, шосте і четверте місця відповідно.
  • ПАТ "МЕГАБАНК" приєдналося до програми Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо фінансування проектів, спрямованих на підтримку підвищення енергоефективності України. Зокрема, ідеться про запуск програми фінансування енергоефективності житлового сектора України під назвою "IQ energy" у розмірі 75 млн. євро. Підписання відповідної угоди між банком і ЄБРР відбулося 7 квітня в Києві.
  • "МЕГАБАНК" увійшов у топ-15 найбільш життєздатних банків України за підсумками 2015 року. Відповідний рейтинг опублікований журналом "Forbes-Україна".
  • 30 січня "МЕГАБАНК" відвідали директор з питань міжнародного проектного фінансування Корпорації страхування міжнародних інвестицій США (OPIC) Джон Дідюк та аташе з фінансових питань посольства Сполучених Штатів Америки Грегорі Брайан Сіл. Під час зустрічі з керівництвом "МЕГАБАНКУ" обговорювалися питання бізнес-клімату в Харківському регіоні, виконання програм американських інвестицій за участю OPIC та можливості збільшення фінансування для кредитування в аграрному секторі за рахунок надання нових кредитів та гарантій.
  • "МЕГАБАНК" увійшов до числа фінансових установ, через які у 2016 році будуть виплачуватися пенсії та грошова допомога.
  • "МЕГАБАНК" увійшов до першої групи банків України. До банків першої групи, у яку увійшов і "МЕГАБАНК", також включені ще 12 банківських установ, частка активів яких більша 0,5% сумарних активів банківської системи.