Media Sapiens

Громадська організація «Детектор медіа»
– це впливовий аналітичний центр та медійна платформа

Наша місія – сприяти становленню демократичних, вільних та професійних медіа в Україні і формуванню критичного мислячого та обізнаного медіаспоживача. 

 

Цільова аудиторія – топ-менеджемент ЗМІ, редактори, журналісти, медіаексперти, громадські організації, органи державної влади, донорські організації, медіаспоживачі.

27 квітня 2016 року ГО «Телекритика» змінила назву на «Детектор медіа».  

ГО «Детектор медіа» є правонаступницею ГО «Телекритика», яка веде свою історію з січня 2004 року.

Незмінним головою організації є її засновниця і натхненниця, відомий український журналіст і медіаексперт Наталія Лигачова.

Вже понад 10 років команда організації послідовно сприяє дотриманню журналістських стандартів в українських ЗМІ, вдосконаленню національного законодавства у сфері інформації, підвищенню професійного рівня журналістів, формуванню демократичної культури медіа споживання серед українських громадян.

Для цих цілей ГО «Детектор медіа», зокрема, створила унікальну медійну платформу для широкої громадської та експертної дискусії. Організація має групу власних інтернет-видань, основним з яких є сайт «Детектор медіа», що розпочав роботу у лютому 2016 року року.  Слоган «Детектора медіа» — «Watchdog українських ЗМІ». Все, що громадянам обов'язково треба знати про медіа, щоби ті працювали на суспільство, а не суспільство - на рейтинги ЗМІ та інтереси їхніх власників, —  доносить до читачів команда проекту. Функціонують також тематичні сайти: «MediaSapiens»  - єдиний в Україні інтернет-ресурс, присвячений медіаграмотності, сайти «Суспільне мовлення»,  «Відеотека» та «Вибори та ЗМІ». 

Крім того, організація виробляє власні інформаційні продукти (фільми, ток-шоу, аналітика, графіка), бере участь у робочих групах та дорадчих структурах при органах влади, проводить моніторинги та дослідження, тренінги та різного роду публічні заходи.

Організація має підтримку з боку міжнародних донорських організацій, зокрема, USAID, U-Media, NED, SIDA, Посольства США, Міжнародного фонду «Відродження».

Наші журналістські та дослідницькі матеріали цитують провідні міжнародні ЗМІ (BBC, Deutsche Welle, Радіо Свобода» та ін.), а також великі українські видання й інформаційні агентства: «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Інтерфакс», УНІАН.

Серед членів ГО «Детектор медіа» - Наталя Лигачова, Світлана Остапа, Наталя Соколенко, Андрій Куликов, Юрій Луканов, Мар’яна Закусило, Галина Петренко, Євген Булавка, Отар Довженко, Ганна Шерман, Андрій Черніков.

До Наглядової ради ГО «Детектор медіа» входять авторитетні експерти та фахівці медіагалузі Інна КузнецоваІрина БекешкінаСергій КвітІгор КогутІрина Чемерис. Членами контрольно-ревізійної комісії є Валерій Іванов, Юрій Луканов та Юрій Рубан.

 

  

 

 

ГО «Детектор медіа»

Наталія Лигачова
керівник ГО «Детектор медіа», шеф-редактор порталу «Детектор медіа»

Заслужений журналіст України. Володарка нагороди «Лідерство у ЗМІ» Міжнародної неурядової організації Internews Network (2008р.) та премії імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» (2011р.), яка вручається журналістам за професіоналізм і громадянську мужність. Член комісії з журналістської етики. Член НСЖУ та ННПУ. Найчастіше цитований телеканалами та ділової пресою експерт у медіасфері.

 

Діана Дуцик
виконавчий директор ГО «Детектор медіа»

Заслужений журналіст України. У професії — більше 20 років. Працювала головним редактором низки українських видань, зокрема журналу та сайту «Главред», сайту «ПіК», газети «Без цензури». Шість років пропрацювала парламентським кореспондентом для  видання «Україна молода». Викладач Могилянської школи журналістики (НаУКМА). Автор монографії «Політична журналістика».  

Публікації на сайті MediaSapiens. 

Світлана Остапа
експерт з питань інформаційної політики, медіазаконодавства та суспільного мовлення

Заступник шеф-редактора порталу «Детектор медіа» зі зв'язків із громадськістю. Заслужений журналіст України. З 2006-го – оглядач «Телекритики». Член громадської ради при парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики, громадської ради при Держкомтелерадіо України. Член Комісії з журналістської етики та Наглядової ради майбутньої Національної суспільної телерадіокомпанії України. Автор книги «Ми – українці» (2005 р.). 

Публікації на сайті Суспільне мовлення, MediaSapiens.

Роман Шутов
програмний директор ГО «Детектор медіа»

 Експерт з моніторингу російської пропаганди. У 2007-2013 роках працював у програмах міжнародної технічної допомоги з розвитку ЗМІ та ОГС за фінансування ЄС та USAID. Автор дослідження «Громадські медіа в Україні» (ТЦК, 2008). Політолог, кандидат політичних наук.

Публікації на сайті MediaSapiens. 

Марина Дорош
редактор сайту MediaSapiens

Публікації на сайті MediaSapiens.

Євген Заславський
координатор проектів

Звіти з заходів

Спецпроекти