This version of the page http://xk5.com.ua/articles.php?id_article=387 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-10-23. The original page over time could change.
Оновлено державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій Харьковский курьер

Оновлено державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій в новій редакції затверджено наказом ДФС України від 28.09.2016 № 813.Нагадуємо, Державний реєстр РРО - перелік моделей реєстраторів розрахункових операцій, їх модифікацій вітчизняного та іноземного виробництва, які відповідають вимогам нормативно-правових актів і нормативних документів, пройшли державну сертифікацію і дозволені для застосування під час здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.Державний реєстр складається з двох частин. Перша частина містить перелік моделей, дозволених до первинної реєстрації в органах державної фіскальної служби, а друга - перелік моделей, строк первинної реєстрації (дії сертифікатів відповідності) яких закінчився.З оновленим Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій можна ознайомитись на офіційному порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/69821.html

Порядок обчислення і сплати податку на нерухоме майно

                    Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості у такому порядку:а) за наявності у власності платника податку одного об'єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до підпунктів "а" або "б" підпункту 266.4.1 пункту 266.4 статті 266 Кодексу та відповідної ставки податку;б) за наявності у власності платника податку більше одного об'єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об'єктів зменшеної відповідно до підпунктів "а" або "б" підпункту 266.4.1 пункту 266.4 статті 266 Кодексу та відповідної ставки податку;в) за наявності у власності платника податку об'єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об'єктів, зменшеної відповідно до підпункту "в" підпункту 266.4.1 пункту 266.4 статті 266 Кодексу та відповідної ставки податку;г) сума податку, обчислена з урахуванням пунктів "б" і "в", розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об'єктів житлової нерухомості;ґ) за наявності у власності платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує  300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до пунктів "а" - "г", збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку).

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси

                 Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку (підпункт 266.7.1 пункту 266.7 статті Кодексу).Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, обчисленого згідно з підпунктом 266.7.1 пункту 266.7 статті Кодексу, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку фізичним особам

            Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку фізичним особам - нерезидентам здійснюють контролюючі органи за місцезнаходженням об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності таких нерезидентів. У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.Податок сплачується фізичними особами за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Коли податковий агент не повинен утримувати з доходів ПДФО

          При нарахуванні (виплатів) доходів  ФОП не залежно від системи оподаткування та самозайнятим особам податкові агенти зобов’язані відобразити такі доходи у формі 1-ДФ за той звітний квартал,  у якому вони були нараховані, навіть якщо виплат у цьому кварталі не було (пп.»б» п.176.2 ПКУ). При цьому податковий агент не повинен утримувати з таких доходів ПДФО, якщо само зайнята особа подасть такому податковому агенту документ, що підтверджує її статус само зайнятої особи: -    для фізичної особи підприємця, яка знаходиться на загальній системі оподаткування, таким документом може бути копія виписки або витягу з Держреєстру;-         для підприємця – єдинника – або копія свідоцтва про сплату єдиного податку, або копія виписки або витягу з Держреєстру;-         для особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Заповнення форми 1-ДФ

               Відповідно до п. 3 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4:у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.; у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.; у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;
графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Визначаємо граничний розмір доходу "єдинника" III групи (платника ПДВ)

              Як зауважив начальник Центральної ОДПІ-Юрій Зайцев, доходом платника єдиного податку для фізособи-підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду: в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. Відповідно до пп. 296.1.2 ПКУ платники єдиного податку III групи (фізособи-підприємці), які є платниками ПДВ, повинні забезпечити ведення Книги доходів та витрат, шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.Дані книг використовуються платником єдиного податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 5000000 гривень) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно до ст. 292 ПКУ включаються до складу доходу платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

Крім того, пп. 1 п. 292.11 ПКУ встановлено, що до складу доходу платника єдиного податку III групи не включаються суми ПДВ.

Застосування ставки єдиного податку  у розмірі 15%

          Відповідно до пп. 3 п. 293.8 ПКУ платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі   15%, а також зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ. Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за кален  дарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Щодо юросіб-«єдинників»

          Це ж стосується й юросіб-"єдинників" ІІІ групи (платників ПДВ). Але оподатковувати суму перевищення їм потрібно буде за ставкою у розмірі 6%. Також їх не омине й обов'язок перейти на загальну систему.Нагадаємо, що за пп. 3 пп. 298.2.3 ПКУ у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку  ІІІ групи вони мають перейти на загальну систему з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення. Наприклад, при отриманні понад 5 млн грн вже за підсумками IV кварталу 2016 року, з 01.01.2017 року "єдинник" вже має бути на загальній системі. 

Довідник ознак доходів  наведений у додатку до Порядку

          Довідником ознак доходів, наведений у додатку до Порядку, визначено, що дохід, виплачений самозайнятій особі, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «157». При цьому графа 3 «Сума виплаченого доходу» заповнюється у разі фактичної виплати доходу самозайнятій особі. Наприклад, якщо нарахування доходу було здійснено у лютому місяці (І квартал), а виплату здійснено у квітні місяці (ІІ квартал), то нарахована сума буде відображатись в графі 3а «Сума нарахованого доходу» за І квартал, а виплачена сума буде відображатися в графі 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за ф. 1ДФ за ІІ квартал.Графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються, в даному випадку в таких графах проставляються нулі.

Залишилось три місяці, щоб скористатись правом на податкову знижку за 2015 рік

            Метою декларування доходів фізичних осіб є також повернення платникам сум ПДФО, надмірно сплаченого з їх заробітної плати в минулому податковому році, - зауважив начальник Центральної ОДПІ-Юрій Зайцев. Повернути частину ПДФО, сплаченого громадянами із заробітної плати у 2015 році, можна реалізувавши право на податкову знижку до кінця 2016 року шляхом заповнення та подання декларації про майновий стан і доходи.Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

До податкової знижки включаються

          Як зауважив начальник Центральної ОДПІ-Юрій Зайцев, до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:

·                    квитанціями;

·                    платіжними дорученнями;

·                    фіскальними або товарними чеками;

·                    прибутковими касовими ордерами;

·                    меморіальними ордерами тощо.

Крім того, понесені витрати підтверджуються копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Пальне для власних потреб: чи необхідно сплачувати акцизний податок

            У разі заправки пальним власної техніки через власні паливозаправні колонки, за відсутності розрахункових операцій, без застосування реєстраторів розрахункових операцій та у разі використання суб’єктами господарювання такого палива виключно для власних потреб, такі операції з відпуску пального не є операціями з реалізації пального. У такому випадку акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів не сплачується. У випадку здійснення операцій з фізичного відпуску пального одночасно для заправки як власної техніки, так і техніки сторонніх організацій, об'єктом оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу є операції з фізичного відпуску пального для заправки автотранспорту сторонніх організацій.Нагадуємо, що акцизний податок з роздрібного продажу пального сплачується за специфічною ставкою 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) пального.

Актуально про РРО

               Як зауважив начальник ДПІ-Юрій Зайцев, доповнено перелік документів, які суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу для реєстрації реєстратора розрахункових операцій:

 - копію паспорта (формуляра) РРО;

- копію паспорта модема (при застосуванні зовнішнього модема);

- копію договору (або іншого документа), яким підтверджується право, надане виробником (постачальником) РРО центру сервісного обслуговування (далі – ЦСО) на проведення технічного обслуговування і ремонту відповідної моделі (модифікації) РРО.

Вимога про надання суб’єктом господарювання копії договору між ЦСО та виробником тимчасова

            Зауважимо, що вимога про надання суб’єктом господарювання копії договору між ЦСО та виробником тимчасова. Вона виконуватиметься до створення Реєстру центрів сервісного обслуговування.

Для перереєстрації РРО необхідно додати:

- довідку про опломбування РРО (при внесенні змін, які потребували переопломбуванню РРО);

- копію договору суб’єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО (при перереєстрації з метою використання РРО в іншій господарській одиниці).

Спрощено процедуру перереєстрації РРО в контролюючому органі за  новим основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків

            Відзначимо, що на сьогодні спрощено процедуру перереєстрації РРО в контролюючому органі за  новим основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків при зміні контролюючого органу, в якому суб’єкт господарювання обліковується як платник податків за основним місцем обліку. Зокрема, встановлено, що реєстраційне посвідчення, видане суб’єкту господарювання контролюючим органом за попереднім місцем обліку, залишається чинним до моменту виникнення змін у даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначені в реєстраційному посвідченні.Документи щодо реєстрації/перереєстрації РРО, які знаходились у контролюючому органі за попереднім основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків, передаються разом з обліковою справою до контролюючого органу за новим основним місцем обліку такого платника податків.

Доповнено перелік підстав для скасування РРО

              Так, скасування реєстрації РРО відбувається при наявності судового рішення про визнання недійсним договору оренди господарської одиниці. Скасування реєстрації за цією підставою може здійснюватися за заявою суб’єкта господарювання або за рішенням контролюючого органу за місцем реєстрації РРО. Такі зміни зумовлені наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 №547. Детальніше про це йдеться у листі ДФС України від 09.08.2016 р. №26897/7/99-99-08-01-03-17.

Особливості продажу вантажного автомобіля

               Об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи від операцій з майном. Дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5% бази оподаткування. Дохід від продажу об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об'єкта, визначеної згідно із законом. У разі якщо стороною договору купівлі - продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі функції податкового агента. Крім того, дохід від продажу вантажного автомобіля, є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.Отже, у разі продажу фізичною особою вантажного автомобіля підприємству, така юридична особа зобов’язана при нарахуванні (виплаті) доходу виконати функції податкового агента, зокрема, нарахувати, утримати та сплатити (перерахувати) до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5%. Зазначений порядок визначений ст. 163, п. 167.2 ст. 167, п.173.1, п. 173.3 ст. 173, пп. 1.2 п. 16-1 підр. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України.

Як визначається день виникнення чи припинення трудових прав і обов'язків

             Згідно зі ст. 241-1 КЗпП, строки виникнення і припинення трудових прав та обов'язків обчислюються роками, місяцями, тижнями і днями.У листі від 02.09.2016 р. №323/06/186-16 Мінсоцполітики зауважує: якщо строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день. Іншого чинним законодавством не передбачено.

 

Щодо визначення днів виникнення чи припинення трудових прав і обов'язків

               Мінсоцполітики роз'яснило, що днем виникнення трудових прав і обов'язків вважається день, визначений у наказі (розпорядженні) власника або уповноваженого ним органу при прийнятті працівника на роботу.

В той же час днем припи

Безоплатна передача працівникам подарунків до свят: що з ПДВ?

               ДФСУ у листі від 05.09.2016 р. №19171/6/99-99-15-03-02-15 розглянула звернення платника податку щодо порядку оподаткування ПДВ операції платника податку з безоплатної передачі товарів (подарунків до свят та корпоративних змагань) своїм робітникам, що були придбані як з ПДВ так і без ПДВ.Операції платника податку з безоплатної передачі товарів/послуг є об’єктом оподаткування ПДВ незалежно від того, чи при придбанні таких товарів/послуг суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, чи ні. При цьому компенсаційні ПЗ з ПДВ, порядок нарахування яких встановлено п. 198.5 ПКУ,  під час здійснення таких операцій не нараховуються.При цьому база оподаткування ПДВ за операціями з безоплатної передачі товарів/послуг визначається відповідно до п. 188.1 ПКУ, а нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за такими операціями здійснюється у загальновстановленому порядку.

Особливості обліку об’єктів, які перебувають на території проведення АТО

            Мінфін у листі від 29.06.2016 р. №31-11410-07-10/18732 пояснив, що бухоблік об’єктів основних засобів, що тимчасово перебувають на окупованій території та на території проведення АТО, здійснюється відповідно до нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку. Зокрема, нарахування амортизації на такі об’єкти здійснюється відповідно до П(С)БО 7.Згідно з П(С)БО 28 на дату річного балансу підприємство має оцінювати, чи існують ознаки можливого зменшення корисності активу. Однією з таких ознак є суттєві негативні зміни в технологічному, ринковому, економічному або правовому середовищі, у якому діє підприємство, що відбулися протягом звітного періоду або очікувані найближчим часом.Для цілей визначення зменшення корисності активів у звітному періоді підприємство може використовувати показники Балансу (звіту про фінансовий стан) (форма №1) за попереднім звітом

Об’єкти, які перебувають на території проведення АТО, мають обліковуватись у складі активів підприємства

            Одночасно підприємство має оцінити негативний вплив змін в економічному і правовому середовищі та визнати суми витрат від зменшення корисності щодо відповідних об’єктів.Крім того, зазначені підприємства зобов’язані провести інвентаризацію станом на перше число місяця, що настає за місяцем, в якому з’явилася можливість доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, та відобразити результати інвентаризації у бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду.У річній фінансовій звітності інформація про активи, до яких неможливо забезпечити безпечний та безперешкодний доступ, та зобов’язання і власний капітал, які не можуть бути документально підтверджені у зв’язку з відсутністю доступу до відповідних первинних документів та регістрів бухобліку, відображається за даними бухгалтерського обліку.При цьому інформація про відсутність доступу до активів та первинних документів підприємства зазначається у примітках до фінансової звітності.

Рада підтримала впровадження ще одного типу РРО - розподіленої комп’ютерно-касової системи

         Законопроект №4117 прийнято в першому читанні Верховною Радою у вівторок, 4 жовтня.

Проектом, зокрема, пропонується віднести до реєстраторів розрахункових операцій розподілену комп’ютерну-касову систему - "РРО, виконаний із застосуванням розподіленого комп'ютерного засобу (терміналу) та центральних комп’ютерних засобів (серверів), об'єднаних за допомогою телекомунікаційної мережі загального користування (Інтернет), фіскальні функції якого розподілені між сервером та терміналом, при цьому програмне забезпечення, що виконує фіскальні функції та взаємодію сервера та терміналу, має засоби перевірки його автентичності, та розрахункові документи, фіскальні звітні чеки і контрольна стрічка якого формується у електронній формі і має цифровий підпис розподіленої комп’ютерно-касової системи".

Розробка цієї системи необхідна для:

● впровадження фіскального рішення для різних сфер застосування: роздрібні точки, Інтернет торгівля (в т.ч. послуги, авіаквитки та ін.), торгові автомати, транспорт (громадський і таксі), тощо;

● зменшення відносної дорожнечі традиційних РРО для мікробізнесу (підприємців);

● уникнення фактичного відставання використовуваних для фіскалізації технологій від вимог часу (поява смартфонів, планшетів, інших мобільних пристроїв, розвиток Інтернет і он-лайн сервісів);

● інтеграції фіскальної сфери з іншими інструментами і компонентами електронного уряду.

Вносимо до трудової книжки запис про роботу за сумісництвом

              Мінсоцполітики у листі від 14.06.2016 р. №121/06/187-16 роз'яснило, що згідно з п. 1.1 Інструкції №58 на осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи.Пунктом 2.14 Інструкції встановлено, що робота за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, в трудовій книжці зазначається окремим рядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівникавласником або уповноваженим ним органом. Якщо працівник висловив таке бажання, то такий запис вноситься у трудову книжку в порядку, визначеному

Доставка воды "Слобожанська"

Масштабная игра с погружением «МУЛЕН РУЖ» в Харькове

NASA провело запуск ракеты Антарес

Пирамида Хеопса

Харьковчане победили на чемпионате Украины по тхэквондо

В Италии появился бесплатный источник вина