This version of the page http://uamedia.visti.net/gazeta_den (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-09-05. The original page over time could change.
Газета «День»

Газета «День»


У Коростені відбувся родинний фестиваль

У Коростені в міському парку провели сімейний фестиваль "РодинаFEST". Сімейні спортивні квести, виставки "родинних скарбів", майданчик поліських щедрот, де проводили майстер-класи з флористики, паперопластики, різьби по дереву та іншої творчості, ігри, розваги, конкурси привабили багатьох коростенців різного віку.

Учасники фестивалю гучно аплодували, коли на сцені в парку вшановували "золоті"родини, тобто подружжя, які прожили в парі в любові і злагоді більше, як півстоліття. Ці шановані люди, які створили міцні сім'ї і є прикладом не тільки для своїх дітей, а й загалом для молодих містян, отримали подарунки від міської влади. Вшановували на сцені матерів-героїнь, а також переможців конкурсу "Весняні мотиви для мами", учасників фестивалю. До речі, активно долучилися до родинного фестивалю й представники громадської організації переселенців з Донбасу "Добротвор", завітала на свято до коростенців зі своїми творчими надбаннями і делегація з міста Овруч.

Оксана Климчук, Житомирська область, фото автора

Газета День


В Коростене состоялся семейный фестиваль

В Коростене в городском парке провели семейный фестиваль "РодинаFEST". Семейные спортивные квесты, выставки "семейных сокровищ", площадка полесских щедрот, где проводили мастер-классы по флористике, бумагопластике, резьбе по дереву и другому творчества, игры, развлечения, конкурсы привлекли многих коростенцев разного возраста.

Участники фестиваля громко аплодировали, когда на сцене в парке чествовали "золотые"семьи, то есть супруг, проживших в паре в любви и согласии более полувека. Эти уважаемые люди, которые создали крепкие семьи и являются примером не только для своих детей, но и вообще для молодых горожан, получили подарки от городской власти. Чествовали на сцене матерей-героинь, а также победителей конкурса "Весенние мотивы для мамы", участников фестиваля. Кстати, активно включились в семейный фестиваль и представители общественной организации переселенцев из Донбасса "Добротвор", посетила праздник коростенцев со своими творческими достижениями и делегация из города Овруч.

Оксана Климчук, Житомирская область, фото автора

Газета День


В Ужгородському національному університеті вперше провели конкурс інноваційних ідей

Фото Василя ІЛЬНИЦЬКОГО

В анонсованому напередодні Дня науки конкурсі зголосилися взяти участь студенти, аспіранти та молоді вчені фізичного, математичного, біологічного, медичного, стоматологічного, географічного, філологічного факультетів, а також факультетів туризму і міжнародних комунікацій та інформаційних технологій. Загалом було представлено 19 проектів, 13 з яких дійшло до фіналу.

"Головна мета конкурсу - стимулювання підприємницької активності у студентському середовищі, реалізація ідей молодіжного наукового пошуку у готові продукти та їхня подальша комерціалізація, - коментує "Дню"проректор із наукової роботи УжНУ професор Ігор Студеняк. - На розгляд журі було представлено цілу низку оригінальних ідей, реалізація яких спрямована на збереження екосфери та розвиток "розумних міст", поліпшення стану навколишнього природного середовища, розробки систем безпеки будівель, прикладних додатків до сучасних приладів, новацій у медицині".

Запропоновані проекти можна розділити на три тематичні групи. Першу складають проекти, спрямовані на збереження та раціональне використання довкілля, озеленення урбанізованих територій. Практичну реалізацію цих проектів, на думку конкурсної комісії, мала б взяти на себе мерія Ужгорода.

Другу групу склали розробки, які передбачають розвиток альтернативних джерел енергії, рекультивацію примагістральних територій та закинутих угідь, створення інформаційної платформи туризму на Закарпатті, що є компетенцією обласної влади і має фінансуватися з обласних програм.

Третю групу складають дослідні розробки студентської наукової лабораторії "Bitrate", реалізація яких є компетенцією університету і котрі можуть бути легко комерціалізовані. Це - виготовлення високоінтелектуальних та доступних широкому загалу як по ціні, так і в користуванні, недорогих сенсорів, що працюють на базі існуючих мереж, прилади забезпечення точкового гасіння джерел займання в приміщеннях, рішення для підвищення енергоефективності використання сонячних панелей та інші.

"В університетському середовищі ніколи не бракує новаторських ідей. Найбільшою проблемою завжди є відсутність коштів для їхньої практичної реалізації, - наголосив ректор УжНУ професор В.Смоланка. - У зв'язку з цим ми і проводимо конкурс студентських стартапів зі сподіванням, що розглянуті сьогодні проекти зацікавлять прогресивних представників влади, бізнесу та банківської сфери, запрошених нами до складу конкурсної комісії. Дуже сподіваємося, що за їхнього сприяння творчий пошук наших молодих науковців буде втілений у конкретний інтелектуальний та матеріальний продукт, який матиме позитивний вплив на якість нашого життя".

Вислухавши виступи тринадцяти претендентів, конкурсна комісія вирішила присудити перше місце двом проектам представників фізичного факультету, а саме - команді під керівництвом Юрія Пала з кафедри прикладної фізики за створення інтелектуальних сенсорів, та команді Тетяни Феделеш з тієї ж кафедри за розробку приладу точкового гасіння пожежі у приміщеннях.

Василь Ільницький, Ужгород. Фото автора

Газета День