This version of the page http://www.dovzhenkocentre.org/about (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-09-04. The original page over time could change.
Про Центр — Національний центр Олександра Довженка
українська / русский / english

Про Центр


 

Національний центр Олександра Довженка — державне підприємство, що об'єднує державний кіноархів художніх фільмів та кінокопіювальну лабораторію. Фактично - державна фільмотека України. Єдиний член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) в Україні.

 

ІСТОРІЯ

Потреба у створенні державного кіноархіву постала з набуттям Україною незалежності. Доти вихідні матеріали всіх фільмів, знятих в Україні, відправлялися на зберігання до Всесоюзного державного фонду кінофільмів СРСР (Госфильмофонд). Після проголошення незалежності кіноматеріали лишалися на зберіганні студій-виробників.


Національний центр Олександра Довженка створено 10 вересня 1994 року Указом Президента України «Про заходи щодо відзначення 100-річчя від дня народження Олександра Довженка» та наказом Міністерства культури України від 1 листопада 1994 року «Про створення Національного центру Олександра Довженка у м. Києві». 1999 року наказом Міністерства культури України № 161 Національний центр Олександра Довженка було об'єднано з держпідприємством «Київська кінокопіювальна фабрика», свого часу чи не найбільшою кінокопіювальною фабрикою СРСР, введеною в експлуатацію 1950 року.


З 2007 року Центр Довженка — Дійсний член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF).
Підпорядковується Міністерству культури України та Державному агентству України з питань кіно.

 

КІНОЛАБОРАТОРІЯ

В складі Довженко-центру - єдина державна кінокопіювальна лабораторія в Україні, в якій працюють висококваліфіковані фахівці з великим досвідом роботи. Підприємство має 60-річний досвід обробки фільмових матеріалів, започаткований ще Київською кінокопіювальною фабрикою, на базі якої були виготовлені перші в Радянському Союзі кольорові кінофільми „Груня Курнакова” та „Палац Мікадо”, друкувалися панорамні та широкоформатні фільмокопії для багатьох країн Європи, Азії й Африки.

 

Вже в незалежній Україні тут були змонтовані та віддруковані фільми українських кіномитців: „Мамай”, „Молитва за гетьмана Мазепу”, „Штольня”, „Ефект гірисугності”, „Біля річки” тощо.

 

МІСІЯ

Центр Довженка є єдиним в Україні державним підприємством, що опікується збереженням, відновленням, вивченням і примноженням Національного фільмофонду України. Здійснює наукові дослідження в галузі кінематографії, укладає й видає довідникову літературу з історії кіно, спеціалізовані кіновидання. Одним із основних завдань центру є популяризація українського кінематографу.


Згідно з законом про кінематографію вихідні матеріали всіх українських стрічок, створених (в тому числі частково) державним коштом, надходять на зберігання до Центру Довженка.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ

Протягом 2007—2010 років коштом Центру Довженка було відреставровано фільми Олександра Довженка, Івана Миколайчука, Юрія Іллєнка, які згодом було видано на dvd. Видані у вигляді подарункових наборів, вони не потрапили в продаж і залишились недоступними широкому загалу.


З 2011 року Центр Довженка здійснює програму популяризації українського кінематографу: щодвамісяці проводяться музичні кіноперформанси «КОЛО ДЗИГИ» — покази німого кіно в супроводі сучасної музики, виконуваної наживо, ретроспективи класиків українського кінематографу тощо.