Аграрний бюлетень

Єдине спеціалізоване видання в Запорізькій області

 
 

Анатолій Клименко, агрофірма «Дружба»: «Наше головне багатство – люди»

2015 > Серпень > 13 Агро-новини, Агро-експедиції; Запорізька область, збір урожаю, пшениця, Агро-екпедиція. Врожай-2015.
Постійна адреса.

На четвертий день Агро-експедиція завітала до одного з найвідоміших господарств Токмацького району, яке є правонаступником колгоспу Імені 21 З’їзду. Після розпаювання 4 засновники, серед яких колишній голова колгоспу Анатолій Клименко, створили ТОВ СВП «Агрофірма «Дружба».

 «Ми пережили важкі часи, розрахувалися з усіма боргами, але залишилися на плаву завдяки людям – відданим своїй справі, компетентним фахівцям», – поділився керівник «Дружби» Анатолій Клименко.

Господарство на 3500 га землі вирощує пшеницю твердих і м’яких сортів (52% сівозміни). Тверді сорти пшениці багаті глютеном (клейковиною) і білком, вимагають багатих ґрунтів і тепла. Вона складає всього 5% загальносвітового вирощування пшениці. Як розповів нам Анатолій Клименко, така пшениця – дуже витратна і трудомістка культура, та її врожайність значно нижче – 24-27 ц/га. «Не любить дощу у фазі дозрівання – цього року велика кількість опадів пішла не на користь. Зате врожайність пшениці м’яких сортів у нас 32-36 ц/га, залежно від поля», – говорить керівник.

Окрім пшениці, в сівозміні агрофірми «Дружба» наявні соняшник (13%), льон, коріандр, просо, горох, а від вирощування кукурудзи довелося відмовитися через посушливий клімат на півдні Токмацького району.

З багатьма проблемами, окрім клімату, стикаються в «Дружбі», не приховує керівник підприємства. Не вистачає коштів на придбання дорогих добрив, використовують лише аміачну селітру і карбамід. Але засоби захисту рослин намагаються купувати якісні, перевірених брендів – Ерідон і BASF. Анатолій Клименко упевнений: головне багатство будь-якого господарства – кадри, віддані своїй справі патріоти. На агрофірмі працює від 62 до 70 людей, залежно від сезону.

Саме щоб зустріти цих людей і побачити на власні очі, як проходить збір врожаю, Агро-експедиція вирушає на поля «Дружби».

Нас зустрічають одночасно три комбайни у полі – жнива в розпалі!

«Спека, але це добре – зерно не сиріє. Сьогодні повинні закінчити збір пшениці, потім переходимо до коріандру, льону і проса. Коли б не дощ – за 12 днів зібрали б зернові, так впораємось за 2 тижні. Цього року в господарстві працює 6 комбайнів, 1 з яких наймаємо. По 250-260 га в день збираємо», – змахуючи трудовий піт з лоба, розповідає нам комбайнер і знову за кермо – час до справи.

Але не лише зібрати добрий врожай воліє керівник агрофірми «Дружба». Справжній патріот своєї справи і країни, який присвятив все життя роботі на землі, він говорить про ті проблеми, про які багато хто замовчує, ведучи тіньовий бізнес, хтось мовчки змирився… А Анатолій Клименко впевнений: «Господарств багато, всі різні, але суть успіху в аграрному бізнесі завжди одна: забезпеченість кадрами, хорошими фахівцями, технікою, насінням, добривами, паливно-мастильними матеріалами. Сьогодні у нас залишилося 3500 га землі з 7200, інше розібрали фермери. Держава на це не звертає уваги – дрібний фермер працює без сплати податків, без оформлення людей, без виплат до пенсійного фонду. У сільському господарстві важлива чітка система законодавства – інакше буде біда, агросектор України впаде».

Ще 10 років тому Анатолій Клименко пропонував скасувати всі численні збори в заплутаній системі і встановити єдиний податок на гектар землі. Крім того, керівник «Дружби» упевнений, що скасування пільгового ПДВ означатиме крах для сільського господарства нашої країни.

«Сьогодні ми отримуємо близько 18-20$ дотацій на гектар з пільгового ПДВ. Держава хоче нас зрівняти з європейськими аграріями, але вони отримують 300-600 доларів дотацій на 1 га! У нас же забирають останнє, не давши нічого на заміну», – висловлює свою позицію Анатолій Клименко.

Диспаритет цін – проблема, що гостро стоїть в економіці сільського господарства. Лише порівнявши ціни минулого року на пшеницю з нинішніми реаліями – дивуєшся, як виживають наші аграрії, забезпечуючи продовольчу безпеку країни. «Торік в перерахунку на курс валют пшениця 1-2 класу йшла по 330$, цього року продаватимемо в середньому по 154$», – дивиться щоденний моніторинг цін від «Аграрного бюлетеню» Анатолій Клименко.

Таке, насправді блюзнірське законодавство – результат знаходження при владі абсолютно некомпетентних політиків. У парламенті сьогодні немає людей, які б розуміли проблеми аграріїв і українського села зсередини, немає аграрного лобі. Поки самі аграрії не вийдуть на захист своїх інтересів – буде гірше і гірше з кожним роком…

Українським селянам залишається лише об’єднуватися від низу до верху, згідно з ідеями Аграрної партії України. На момент написання статті в Токмацькому районі було створено 3 партійних організації та робота триває. Керівником районного осередку виступає Анатолій Клименко: «Прагнемо донести до всіх ідеї партії, зацікавити і приватників, і дрібних фермерів. Інакше – ніяк. Лише разом ми зможемо відстояти свої інтереси, змінити ситуацію на краще».

Попередній Наступний

Відгуки

На цьому сайті ВКонтакте Facebook

Напишіть відгук Скасувати відповідь

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


© Аграрний бюлетень 2014 Про нас Контакти