This version of the page http://www.0342.ua/news/1306002 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-08-15. The original page over time could change.
Франківчанка розповіла, як працювала нянею в Америці - 0342.ua
Встановіть розширення «Новини Івано-Франківська - 0342.ua» для і читайте міські новини першими Встановити!

Франківчанка розповіла, як працювала нянею в Америці

  • Сайт міста Івано-Франківська /
  • Новини /
  • Суспільство /
  • Франківчанка розповіла, як працювала нянею в Америці
Франківчанка розповіла, як працювала нянею в Америці
16:5923.07.20161

Читайте всі історії з "Щоденника "вимушеного" емігранта"

В Нью-Йорку вже осінь. Ще несправжня. Ще лише календарна. Спека тримається все така ж. Поволі, дуже поволі з’являються її перші ознаки. Поволі…Таке дивне тут слово. Хіба до осені його тут і можна застосувати. До тієї, що вже пахне своїм нагадуванням. Та й то, мабуть, з’являються, радше, не ознаки, а таке собі внутрішнє передчуття.

Цього тижня Ольга (мати трирічної дівчинки Емми) дзвонила мені мало не щодня. Після першої нашої зустрічі (якраз на моє день народження, коли я кілька годин бігала за малою парком) думала більше не зателефонує. Надто вже дитина вередувала і не сприймала нікого, окрім мами. А мама, замість того, щоб привчати дитину ще до когось, окрім себе (я для дитини була першою нянею), ще більше заохочувала до істерик, потураючи найменшим забаганкам.

Читайте також: Як франківці шукають роботу в Америці

Та, оскільки, вибір роботи у мене був невеликим, на першу ж смс із запрошенням прийти, я відповідала позитивно, ще від самого початку розуміючи, що «веселе життя» мені гарантоване. Але, що ж, знала на що і куди їхала.

Бебісіттерство моє виглядало як «няня за викликом», хоч і від самого початку я наголошувала, що шукаю роботу постійну і стабільну. Але що більше ходила до цієї сім’ї, то більше розуміла, що «стабільність» - це поняття з нею несумісне. Тут діяли якісь свої особисті правила, точніше, мабуть, повна їх відсутність. Безперервний хаос – в квартирі, поведінці батьків і вихованні дитини. Це, мабуть, той приклад, коли надмірне бажання прихилити до дитини «золоті гори» повертається зворотнім ефектом. Емма в свої три роки слова «ні» не усвідомлювала. Я десь можу зрозуміти намагання батьків дати дитині найкраще, і бути прихильним до її бажань. Але виховання, мені завжди здавалося процесом, де любов полягає також і в обмеженнях. В наданні дитині можливості розрізняти, що є добре і що погане і обирати те, що є правильним. А для цього, часом десь треба і проявити стриманість до істерик, викликаних словосполученням «не можна». У випадку Емми, такого не існувало. Їй було можна все. В результаті, найменша заборона викликала у дитини щось на зразок нервового зриву. Без перебільшення.

Перші 50 доларів, зароблені в Америці

Емма в свої три роки слова «ні» не усвідомлювала. 

Минув тиждень після мого першого візиту в цю сім’ю. І от сьогодні ввечері знову отримую смс. Кличуть на завтра зранку. Що таке «зранку» в розумінні Нью-Йорку? На сьому ранку треба бути на місці, а, отже, враховуючи мою бруклінську локацію, вийти потрібно за півтори години (це час на дорогу), і, відповідно, ще раніше прокинутися.

П’ята ранку. Безжально гудять (хоча, це ще слабо сказано, вони вселяють відчуття кінця світу) пожежні машини. Збираюся на ходу, доїдаючи вівсянку. Найоптимальніший за швидкістю сніданок тут, який вдома я взагалі не вважала їжею. Допиваю каву і вилітаю назустріч світанку. Небо ще ледь починає сіріти. В останню мить згадую вкинути в сумку якийсь светрик – в метро працює кондиціонер і він просто шалено контрастує зі спекою «на поверхні». Досі не можу звикнути! Ох вже ця нью-йоркська контрастність у всьому! Вагон то порожніє, то наповнюється на моєму шляху. Такі різні люди, з такими різними настроями…Людське море емоцій. 42 Street. Times square. Моя. Вилітаю на один з виходів і шукаю очима потрібний напрямок, хоч вже і була за цією адресою двічі. В який бік не поверни голову – усюди блимає велетенська реклама і безперервно «носяться» людські потоки вздовж однаково неохопних поглядом хмарочосів. Вирішую іти в першому ліпшому напрямку на виході з метро. Нема особливо коли думати і вирішувати. Пройшовши хвилин п’ять (хоч, мабуть, доречніше, буде сказати, пробігши) розумію, що іду не туди. Повертаюся до «вихідного пункту» і, рушаючи в протилежному напрямку, так до кінця і не розумію, чи він вірний. Адже є ще як мінімум два варіанти, враховуючи чітке геометричне планування вулиць. Ні, таки вірно.

Нью-йоркська біржа праці для українок і спроба влаштуватися нянею

А час стікає крізь пальці. Ніг. І, наче на зло, світлофори. Один за одним! 30-29-28…1 – руш! Пройдеш кілька метрів і знову те саме! Наче, біг з перешкодами. Машинально вітаюся з швейцаром велетенського будинку, де мешкає «моя сім’я», 44-й поверх, встигла! Ольга відкриває і пошепки вітається. Мала з чоловіком ще сплять. Їй на навчання. В коледж. Перший день. Тому й потрібна була няня. В голові думки з не дуже добрим передчуттям – на мене хочуть лишити дівчинку, з якою я бачилися лише раз? Дівчинку, яка абсолютно не пристосована до чужих людей, адже при найменшій істериці мати потурає усім забаганкам? Як виявилося згодом передчуття таки не підвели. Ольга пропонує каву, відмовляюся. «Ну, вы сегодня побудете с Эммочкой и нашим папой, постарайтесь, чтоб она его не отвлекала». Цікаве формулювання завдання. Враховуючи масштаби їхньої однокімнатної квартири, де гостьова кімната водночас і дитяча і кухня і «папін» робочий кабінет. Ну що ж. Хіба в мене є вихід? Зачиняю за Ольгою двері і лишаюся сама в кімнаті. В сусідній спальні сплять Еммочка з батьком афро-американцем. Коли прокидаються - незрозуміло. Думаю, точно не о сьомій ранку. Для чого мене покликали саме в цей час, незрозуміло тим більше. Сиджу. Чекаю. Я не в Україні. Платять погодинно.

Дівчинку, яка абсолютно не пристосована до чужих людей, адже при найменшій істериці мати потурає усім забаганкам? 

Десь через півгодини прокидається батько сімейства. Вітається і робить свої звичні справи. Почуваюся трохи дискомфортно. Як у якомусь телевізійному шоу. Де події відбуваються в режимі реального часу, а ти – спостерігач зсередини. Ще через хвилин 15 криками «мама» прокидається дівчинка. Шоу починається. Боса і сонна, шпортаючись заходить до кімнати, безперервно гукаючи маму. Хвилин через п’ять починає розуміти, що мами немає. Спокійно дивитися на це неможливо. В голові все ті ж суперечливі питання. Це ті самі батьки? Що потурають дівчинці в найменшій її забаганці, а зараз фактично кидають її в руки незнайомої тьоті, яку вона бачить вдруге в житті? Починаю її заспокоювати. Справа така ж марна, як заспокоювати море в шторм. Ба більше, кожна моя спроба наштовхується на ще сильнішу реакцію відторгнення. Дитина сприймає мене, як потенційного ворога, адже їй ніхто ніколи не казав, що крім мами з нею може проводити час ще хтось інший.

Дитина сприймає мене, як потенційного ворога, адже їй ніхто ніколи не казав, що крім мами з нею може проводити час ще хтось інший.

Починається істерика. Спільні з батьком зусилля заспокоїти не дають найменшого результату. Мала йде до дверей і, стоячи під ними, кричить так, що закладає вуха. Врешті, нею починає трусити. Лякаємось не на жарт. Нарешті, хвилин через п’ятнадцять, вже, мабуть, добряче втомившись, трохи заспокоюється і починає реагувати на іграшки, що я принесла. Півгодини бавимось. Тато працює. Врешті, дитина знову згадує про маму. І те саме по колу. Через кілька годин, бачачи, що діла не буде, батько збирається і везе дитину до мами в коледж. Я рушаю додому. До наступного «виклику».

Осінь так спокійно контрастує з уривками думок. Її ледь чутна присутність. Її елегантна незворушність. На фоні одвічної суєти. Ніщо зараз не має значення. Лише осінь. Її передчуття. 

www.0342.ua

Якщо Ви помітили помилку, виділіть фрагмент тексту з помилкою та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію

Наш додаток для iOS та Android

Коментарі
Скасувати
Додаючи коментар, я приймаю і несу відповідальність за виконання Правил cайту

Останні новини

На Прикарпатті 20-річний галичанин врізався у відбійник

10:0515.08.2016

Сьогодні без світла перебуватиме 73 будинки (ПЕРЕЛІК)

09:3515.08.2016

"Но-шпу" із Угорщини тимчасово заборонили в Україні

17:1114.08.2016

Наскільки сучасна молодь страждає від підліткового насильства. Опитування

16:2014.08.2016

Комунальна служба відновила асфальт в одному із дворів міста. Фото

15:4014.08.2016

У Франківську відбудеться міжнародний пивний фестиваль "Hoppy Fest"

14:3014.08.2016

В Еміратах збудовано перше екологічно чисте місто. Фото

13:2814.08.2016

Земельна комісія міськради "дала добро" на розробку ДПТ для будівництва житла для учасників АТО біля «Арсену»

12:3014.08.2016

У Бурштинській ТЕС вважають, що законно розтермінували сплату податків

11:3014.08.2016

Прихожани однієї з церков області звітуються про благодійні внески на ремонт храму

10:3014.08.20161

Вагітна франківчанка і її донька постраждали у ДТП. Обидвох госпіталізували до лікарні

09:0514.08.20161

Україна — це Європа? Франківчани влаштували смітник на дитячому майданчику. (ВІДЕО)

18:0013.08.20163

Наступного тижня на аукціоні продадуть частину однієї з найвідоміших будівель міста

17:1013.08.2016

У дворику на Шевченка відкрилась велика міська майстерня. (ФОТО, ВІДЕО)

відеосюжет
16:1013.08.2016

Патрульні посилено контролюватимуть місто

15:1813.08.2016

Близько 300 дітей зі всієї України відпочиватимуть у "Смерічці". Фото

14:5013.08.20161

Богородчанська громада хоче забрати у МПЦ Домініканський костел

14:0513.08.20162

Як правильно вибрати одяг та навчальне приладдя для школярів, — поради фахівців

13:2013.08.2016

"Я люблю Україну!" Місто визначає найпатріотичнішу франківчанку

Фотоконкурс
12:4013.08.2016

Власники елітних квартир та будинків платитимуть чималі податки. Відео

11:0013.08.20162

До 1 вересня в Івано-Франківських навчальних закладах завершать комплексні ремонти

10:0813.08.2016

По кількості злочинів на душу населення Україна впевнено рухається в лихі 90-ті. Статистика

20:3012.08.20164

Місцеві патрульні майструють для дітей пісочниці

19:3012.08.20161

До Івано-Франківська завітає 3-денний архітектурний воркшоп для дітей

18:4512.08.2016

На Прикарпатті відбудеться фестиваль автентичної карпатської кухні. Відео

18:0012.08.2016

Для прикарпатських депутатів встановили електронну систему голосування. Тепер воно буде поіменне (ВІДЕО)

відеосюжет
17:3012.08.2016

На Привокзальній площі взялися за будівництво кільцевої розв'язки (ФОТО)

16:5812.08.2016

На Прикарпатті судитимуть чоловіка, який до смерті побив свого знайомого

16:1912.08.2016

З 20 змін до перспективного плану ОТГ, депутати підтримали лише 8

16:0012.08.20161

Курйозне ДТП на Вовчинецькій. Жінка-водій переплутала передачі? (ФОТО)

15:3512.08.20163

Увага! Поїзд "Івано-Франківськ — Яремче" змінює розклад руху

13:0012.08.2016

Головний полісмен Івано-Франківська долучився до естафети віджимань (ВІДЕО)

12:2812.08.20161

На кордоні зі Словаччиною за контрабанду затримали мешканця Івано-Франківська (ФОТО)

12:0412.08.2016

Кабмін підтримав спрощену процедуру реєстрації імпортних ліків

11:3012.08.2016

Під час отримання почесного посвідчення, доброволець АТО розкритикував обласних чиновників за ігнорування питання незаконної вирубки лісу (ВІДЕО)

11:0712.08.20164

У Яремче спіймали серійного крадія транспортних засобів

10:5612.08.2016
Ще новини...