This version of the page http://1991.vc/about/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-08-04. The original page over time could change.
Про інкубатор | 1991

ДИЗАЙНЕРИ НОВОЇ КРАЇНИ

1991 — перший в Україні некомерційний інкубатор, який допомагає перетворити тонни відкритих державних даних на реальні стартапи, що надають сервіси українським громадянам, підприємствам та державним органам.

У 1991 році Україна почала боротьбу за незалежність. Ця боротьба триває і досі. Сьогодні вперше за всю історію країни громадянське суспільство, ІТ-ринок та державні органи знаходяться по один бік в цьому змаганні. Немає змагання один з одним, є тільки боротьба разом за краще майбутнє нашої країни.

Всі знають про український чернозем та агробізнес, розвинену енергетику, величезну інфраструктуру, але ні один з цих секторів не є дігіталізованим. Те саме стосується державних послуг для громадян, внутрішніх систем в державі.

В партнерстві з найталановитішими ІТ патріотами України у якості менторів 1991 Data Incubator надасть нове цифрове життя найбільш недигіталізованим українським секторам.

Головним здобутком української держави є дані – які державна машина систематично збирає та зберігає. Все що потрібно для всіх нас – це API.

Вперше, громадянські ІТ напрацювання отримають реальний шанс стати реальними стартапами, побудувати співпрацю з великими ІТ-компаніями, знайти спільну мову з міністерствами та меріями.

4 компоненти інкубатора

Інкубаційні програми розраховані на інтердисциплінарні команди, що хочуть отримати дані від державного/корпоративного сектору та побудувати стартап на їх основі.

Галузеві  рішення

для інфраструктури, агро, енергетики

Електронні послуги

для населення, в т.ч. на умовах ДПП

Аналітичні системи

для міністерств і органів влади

Smart-City рішення 

для місцевих адміністрацій

Історія та умови існування

1991 — проект громадської організації SocialBoost за підтримки міжнародних донорів, урядових організацій та інших партнерів. В 2012 році SocialBoost починалася як серія хакатонів для ІТ-волонтерів та всіх небайдужих до України на тему створення цифрових сервісів на основі державних даних. За 3 роки існування було проведено понад 10 національних хакатонів та ще більше регіональних заходів. У хакатонах SocialBoost прийняли участь понад 1000 людей, понад 800 ідей було подано на розгляд жюрі та понад 20 проектів отримали фінансування.

Основна складність — створення екосистеми відкритих державних данних. SocialBoost розпочав цей процес у 2014 році, через створення Національного порталу відкритих даних на базі dKAN data.gov.ua, адвокаційну кампанію законопроекту про відкриті дані та відповідної постанови Кабінету Міністрів України, створення міжвідомчої групу з відкритих даних та проведення низки тренінгів для держслужбовців.

Теорія змін SocialBoost полягає в тому, що:

1

Має відбутися децентралізація процесу створення електронних сервісів. Державний апарат повинен співпрацювати з громадським суспільством та ІТ-ринком для досягнення спільної мети – створення великої кількості дійсно потрібних цифрових сервісів. Єдине, що має забезпечити держава – дати доступ до даних через API. Підвищення ВВП та анти-корупція – основна мотивація.

2

Ключові галузі української економіки працюють неефективно та існують в умовах повної відсутності цифрових сервісів: агросектор, енергетика, інфраструктура. Вони потребують створення аналітичних систем та B2B/B2C сервісів, це суттєво вплине на ВВП. В кожному місті, в кожному селищі. Стартапи місцевого значення, особливо інфраструктурні, мають величезне значення для України.

3

Інформаційна інфраструктура держави має чітко працювати для громадян та розробників. Для цього потрібно відповісти на три питання: Як дані збираються? Як дані зберігаються? Як дані поширюються?

Ідеальні відповіді: В цифровому вигляді. В хмарі. Безкоштовно через API.