На Волині розпочалися жнива. Першими збирати урожай вийшли на поля аграрії господарств “Городище” і “Рать” Луцького району. В області цього року зернових посіяли майже на 15 тисяч гектарів більше, ніж торік. Уже третій рік поспіль волиняни можуть зібрати понад мільйон тонн зерна.

Першими в області розпочали жнивувати у Луцькому районі. Працівники ТзОВ “Городище” на полях, що поблизу села Мартинівка, обмолочують озимий ячмінь. Урожайність цієї культури в господарстві – понад 60 центнерів із гектара.
– Планую зібрати цього року не менше 15 тисяч ранніх зернових, – каже директор Анатолій Никонюк. – Десь на тисяч три буде більше, ніж торік. Якщо при погоді і такими темпами, як ми сьогодні почали, хоча ще не всі комбайни працюють у полі, а тільки п’ять, а в нас їх є сім.

У комбайнера сільгосппідприємства «Городище» Івана Бучмана робочий день розпочинається зранку й закінчується із заходом сонця. Чоловік трудиться тут шостий рік. Спочатку працював на тракторі, зараз на комбайні. І хоча робота – не з легких, зате й зарплата на підприємстві досить висока. Тож забрав сюди батька, швагра, всією родиною працюють.

У господарстві дотримуються всіх правил. Йдеться, передусім, про пожежну безпеку: на полях чергують автомобілі з водою, а для механізаторів організоване харчування.

Із початком жнив хліборобів привітав голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, який пообіцяв усіляку підтримку провідній галузі краю.
– Очікуємо непогані врожаї і надіємося, що ні в якому разі не вплинуть погодні умови, – говорить голова ОДА. – Господарники кажуть, що передумови для врожаю є, і нам дуже б хотілося, щоб ми мали третій рік поспіль більше мільйона тонн зернових. Я думаю, що за першими господарствами підуть інші. Буде хліб, буде й що на столі.

Попереду в аграріїв – збір ріпака й озимої пшениці. За сприятливої погоди жнива завершаться за два тижні. З нагоди початку жнив сільгосптовариство “Городище” відвідав і директор ДП “Луцький КХП №2” Вадим Гранюк. За його словами, підприємство готове приймати урожай. Працюватиме комбінат цілодобово, 7 днів на тиждень. Прийматимуть до двох 2 тонн збіжжя за добу, середній час відвантаження – до 15 хвилин.

– Ми заново акредитували лабораторію, зробили поліпшення щодо сушарного устатуквання, тобто на сьогодні ми можемо сушити і тримати ще більше, – розповідає Вадим Гранюк. – На цей рік ми будемо працювати не тільки з хлібопекарськими підприємствами, які заготовлюють і перероблюють для себе, а також з декількома інвестиційними компаніями, які закуповуватимуть зерно, перероблятимуть і, відповідно, експортувати продукти переробки. Ми маємо сильних фінансових партнерів, які готові виробляти урожай, який буде на КХП, вчасно платити і допомагати аграріям заробляти.

Платня за приймання зернових та олійних культур скасована. Запроваджений пільговий період зберігання – 2 місяці, за умови, якщо аграрії упродовж цього терміну реалізуватимуть зернові на переробку. Затрати на ці послуги, які несуть покупці, перерозподілені на вартість переробки та відвантаження.