This version of the page http://sdar.com.ua/content/smachni-svyata-serpnya (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-07-14. The original page over time could change.
Смачні свята серпня | Щедрий Дар
Рус Укр

Смачні свята серпня

Серпень в українській традиції завжди був місяцем збору урожаю, тому і свята, які випадають на цей місяць, мають дуже смачні та духмяні звичаї.

Перше велике церковне серпневе св‘ято – «Перший Спас», або ж «Медовий», відзначають 14 серпня. Насправді, це св‘ято пов’язане з переносом частки хреста, на якому був розп‘ятий Ісус з Імператорського палацу у Константинополі до храму Св‘ятої Софії. А ще цього дня згадують  святих мучеників Макавеїв. Звідси і альтернативна народна назва – Маковія. Оскільки в Україні в середині серпня  саме дозріває мак, а пасічники починають збір меду, то і традиційні страва цього дня – пісні коржики з медом та маком. А до церкви цього дня йдуть святити «маковійчиків» - букети польових трав з маковими коробочками. Вважається, що цей оберіг потрібно зберігати вдома до наступного Маковія – щоб захистити господарство від негараздів.

«Другий Спас», «Яблучний», св‘яткують 19 серпня. В «оригіналі» це - св‘ято Преображення Христового. Раніше селяни до другого Спаса взагалі не їли яблук, бо вважали це за гріх. Цього дня українські господині несуть до церкви грушки та яблучка нового сезону. На св‘ятковому столі обов‘язково має бути випічка з яблуками та грушами – пироги, пиріжки, скрутні, а ще – яблука, запечені з медом та корицею.

Третє смачне св‘ято серпня – «Горіховий» або ж «Хлібний Спас», що його св‘яткують 29 серпня. За легендою, це св‘ято створення нерукотворного лику Ісуса Христа. Цього дня святять перший хліб нового урожаю, і, звісно, горіхи. Вважалось, що саме з цього дня їх вже можна їсти. Горіховий Спас завершував Успінський пост, тому і св‘ятковий стіл має бути багатий на все смачне та скоромне. 

Нехай ваш серпень буде смачним!

Корисні поради