This version of the page http://zib.com.ua/ua/no-js (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-07-10. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
Для коректного відображення сайту, будь ласка, увімкніть у вашому браузері JavaScript.
  • Від першої особи

    Проректор Національної школи суддів А. Костенко:

    Наразі до Школи суддів надійшло 18 рішень про визнання суддів такими, що не підтвердили можливості здійснювати правосуддя у відповідному суді. Стосовно кожного з них НШС затвердила індивідуальну навчальну програму.

    Коментарів: 3
  • Юридична практика

    Директор департаменту люстрації Мін'юсту Т. Козаченко:

    І саме Конституційний Суд є основним порушником, він повинен бути зразком дотримання законодавства, яке визначає максимальний строк розгляду невідкладного конституційного провадження в один місяць. Це — імперативна норма.

    Коментарів: 3
  • Судова практика

    Секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка:

    Окремі особи заявляли: процедура змінюється, всі судді дискваліфіковані — якщо закінчилися повноваження, будь ласка, ставайте в чергу. Якщо таке станеться, то що загрожує цим кандидатам?

  • Юридична практика

    Президент Асоціації податкових радників Д. Гетманцев:

    В податковій реформі надто багато політики, надто багато людей намагаються зробити собі ім’я або політичні дивіденди на тому, на чому їх заробити в принципі неможливо.

  • Від першої особи

    Суддя КСУ Олександр Пасенюк:

    Суддів звинувачують у корпоративності, яка заважає реформам. Це маячня. Немає в суддівської спільноти ніякої корпоративності, в хорошому сенсі цього слова.

  • Від першої особи

    Суддя-спікер Господарського суду м.Києва Роман Бойко:

    Новий закон про судоустрій має певні позитивні тенденції, однак у деяких моментах є недопрацьованим. У зв’язку із цим реалізація його положень займе досить тривалий час та може мати непрогнозовані наслідки.

Події і коментарі

Юрисдикція на вимогу

Спори між адвокатами та їх органами самоуправління можуть отримати єдине місце вирішення. Наразі ж вони розглядаються у двох юрисдикціях і заперечень проти цього не висловив навіть Верховний Суд.

Законодавча влада

Хто давнє пом’яне…

Податківці мають намір уже до кінця поточного року провести так зване нульове декларування. Аби легалізувати статки та майно, достатньо буде сплатити податок у 5%. Експерти ж вважають ініціативу передчасною.

Судова влада

У порядку черговості

З рішень Львівського апеляційного адміністративного суду в справах про погашення податкового боргу комунальних підприємств убачається, що вони містять різні позиції щодо пріоритетності застосування норм стст.95 та 96 Податкового кодексу.

Судова практика

Практика у нормативній залежності

Якщо ЄСПЛ вказує на недоліки у судовому рішенні, це ще не означає, що провина лежить на самому судді. Саме такого висновку дійшла ВРЮ, адже судді застосовують ті норми, які ухвалює парламент.

Коментарів: 1
Законодавча влада

Під ковпаком спецслужб

Сьогодні намітилася тенденція знову сховати діяльність оперативних працівників під завісою утаємниченості, про що свідчить зареєстрована у парламенті законодавча ініціатива.

Події і коментарі

Ніхто, крім нас

Суддівський корпус має три місяці, щоб підготуватись до запровадження в дію чергової реформи. Тож уже зараз правники перейнялись низкою ймовірних проблем: що буде, якщо реорганізація ВС затягнеться, чи не залишаться пустими суди?

Судова практика

Доброчесність на трьох

Люстраційний тренд стрімко йде на спад. Йому на заміну запропонований новий: громадські ради, які покликані стати ситом, що забезпечить запит суспільства на доброчесність чиновників і суддів. Утім, як домогтися «чистих» рук від самих контролерів?

Події і коментарі

Зостатися без ВАС

Після внесення змін до Конституції та прийняття нової редакції закону про судоустрій настрої в представників адміністративної юрисдикції різні. Одні не бачать сенсу в продовженні кар’єри, інші готові перейти на посаду до нової установи.

Судова практика

У пошуках витраченого часу

Цього року Рада суддів затвердила рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів їхньої складності за категоріями. Чи означає це, що навантаження вдасться вирівняти, а матеріальне забезпечення — покращити?

Міжнародне право

Чи є життя після Brexit?

Оговтавшись від першого шоку після оголошення результатів британського референдуму, європейські політики всіляко демонструють, що змирилися з неминучою втратою одного зі стовпів ЄС.

Юридична практика

Визначення, якого немає,

Хоча сфера інформаційних технологій в Україні є однією з небагатьох, що швидко розвиваються, її законодавче регулювання, на жаль, залишає бажати кращого. Розглянемо детальніше труднощі, пов’язані з виявленням та фіксуванням подібних порушень.

Законодавча влада

Кримінальне повторення

У минулому числі «ЗіБ» розпочав аналіз касаційних та апеляційних підстав для призначення нового розгляду справи. Продовжуючи вивчення подібних випадків, необхідно також звернути увагу на можливі зміни законодавства, які зроблять цей процес зрозумілим…

Законодавча влада

Валіза без ручки,

В Україні прийнято низку законодавчих актів, покликаних урегулювати питання, пов’язані із захистом прав і свобод українських громадян, які є власниками майна в Криму. Чи врегулювали вони всі складні питання?

Судова практика

Пройшлися по суті

У ВРЮ та ВАС розійшлись погляди на підстави звільнення суддів. При цьому в Раді переконані, що суд взагалі не повинен переглядати її рішення по суті. Хоча ВАС має майже ідентичні застереження.

Коментарів: 1
Судова практика

Рада зупинила люстрацію

ВРЮ затвердила за собою право діяти не лише за «буквою», а й за «духом» закону про очищення влади. Це збільшує шанси залишитись на своїх посадах для всіх суддів, які підпадають під люстрацію.

Судова влада

Технологія збагачення,

Включення предикатного фактора до елементів криміналістичної характеристики злочину наочно ілюструє, що відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, є невід’ємною складовою певних технологій злочинного збагачення.

Судова практика

ВККС для «п’ятирічок» не гарант

Усі 69 суддів-«п’ятирічок» — за винятком кількох осіб, які ще чекають на рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів і котрі успішно пройшли первинне кваліфікаційне оцінювання, отримали рекомендацію для обрання безстроково.

Події і коментарі

Найкраще — ворог кращого

Процедура добору суддівських кадрів, запроваджена у 2010 році, була непоганою, хоча сама по собі не могла дати жодних гарантій незалежності вітчизняної Феміди, вважають в Адміністрації Президента.

Коментарів: 2
Події і коментарі

Основний інстинкт

У КС працюють над профільним законом. На порядку денному — врегулювання питань діяльності Суду, повноваження, статус, гарантії незалежності його суддів. Також готуються до запровадження інституту конституційної скарги.

Міжнародне право

Обережно, острів зачиняється!

Результати референдуму на Туманному Альбіоні застали зненацька не лише бізнес, а й політиків. У перші ж дні спектр прогнозів різнився від рожевого оптимізму до темного апокаліпсису.

Події і коментарі

По кому люстраційний подзвін?

Останні два тижні в українському суспільстві й політикумі позначилися новим спалахом дискусії щодо процедури люстрації. Спробуємо розібратися, чи дійсно у КС є всі підстави, аби визнати неконституційним закон «Про очищення влади».

Коментарів: 5
Судова влада

Спочатку — збір, згодом — докази

Протягом 2015 на розгляді Крижопільського райсуду Вінницької області перебувало 726 справ цивільного судочинства, з яких тільки в 34 справах судді винесли ухвали про залишення позовних заяв без руху.

Юридична практика

Етичне питання

"Закон і Бізнес" провів опитування серед адвокатів стосовно того, які порушення правил адвокатської етики поширені в Україні. Результати опитування публікуємо в матеріалі нижче.

Законодавча влада

Кримінальне повторення

В теорії кримінального процесу не до кінця розкрита правова природа апеляційних і касаційних підстав призначення нового розгляду справи. Так само досі немає загальновизнаної дефініції цього поняття, все ще залишаються спірними його ознаки.

Коментарів: 2
Юридична практика

Моральні настанови

Авторитет адвокатури має одну опору — довіру суспільства, яку легко втратити й важко здобути, особливо в конфліктній адвокатській роботі. Як з’ясувалося, далеко не всі сучасні адвокати усвідомлюють фахові іміджеві ризики.

Законодавча влада

Капітальна деофшоризація

Місяць знадобився робочій групі на підготовку пакета законопроектів щодо деофшоризації. Очікується, що вони будуть зареєстровані найближчим часом, а деякі з документів можуть бути проголосовані вже до літніх канікул.

Судова влада

Майно без документа

Щодо справ, коли спадщина не прийнята протягом 6 місяців і відсутні правовстановлюючі документи на нерухоме спадкове майно, є потреба у відповідних роз’ясненнях Пленуму Верховного Суду.

Судова практика

«Відсторонений» погляд

Вища кваліфкомісія суддів відсторонила двох суддів від посад. Одне клопотання повернули Генпрокурору на його прохання, інше — залишили без розгляду, а розгляд ще однієї справи відклали. Такі рішення були прийняті на засіданні комісії 14 червня.

Події і коментарі

Верховна «матрійка»,

Уперше за сторічну історію Верховного Суду в його структурі з’являться «суди у суді». А сам найвищий орган отримає відразу 5 голів і стільки їхніх заступників, скільки буде потрібно. Навіщо знадобилася така «матрійка» і до чого можна «догратися» з не…

Події і коментарі

Конкурсна повинність

Вищий адміністративний суд визнав, що Вища кваліфікаційна комісія суддів може відправляти суддів працювати в інші установи без їхньої на те згоди. При цьому «адміністративники» дійшли висновку: права таких суддів не порушені.

Створено в Студії Дмитра Бабича