This version of the page http://gazeta.dt.ua/internal/nashi-i-ukri-_.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-05-09. The original page over time could change.
"Наші" і "укри" - Внутрішня політика України - аналітика, статті, ексклюзиви - gazeta.dt.ua

"Наші" і "укри"
44

Володимир Мартин 15 листопада 2014, 00:12

Читайте також

  • Почекаємо? «Дзеркало тижня. Україна» №42-43, 14 листопада 2014
  • Ліс рубають — тріски летять, або Без вини винуваті «Дзеркало тижня. Україна» №42-43, 14 листопада 2014
  • Список справедливості «Дзеркало тижня. Україна» №42-43, 14 листопада 2014
  • Юрій СЕРГЄЄВ: Наше завдання — добитися визнання Росії стороною конфлікту «Дзеркало тижня. Україна» №42-43, 14 листопада 2014
  • В Орду. В Орду! Президенту Путіну заважає "київський спадок" «Дзеркало тижня. Україна» №42-43, 14 листопада 2014
  • "Наші" і "укри" «Дзеркало тижня. Україна» №42-43, 14 листопада 2014
  • Київ не планує силою повертати Донбас «Дзеркало тижня. Україна» №42-43, 14 листопада 2014
  • З миру по нитці… «Дзеркало тижня. Україна» №42-43, 14 листопада 2014

Донбас по-живому розрізаний на дві частини лінією розмежування вогню. Однак чи означає це, що контрольована законним урядом частина є українською ментально, а не тільки територіально? Зовсім ні. Деякі райони, визволені армією від сепаратистів, відверто й неприкрито симпатизують Росії. Один із них — Станично-Луганський.

"Скажите, а Путин
в бюллетене будет?"

Внаслідок бойових дій Станично-Луганський район фактично опинився "в закуті" — з півдня й частково заходу його підпирає "ЛНР", а зі сходу — Ростовська область Російської Федерації. Левова частка місцевого населення, яке до війни налічувало близько 50 тис., — донське козацтво, що шанує свою історію (включно зі службою "царю й отечеству") та свято береже традиції. У мирний час тутешні селяни вирощували ранні овочі й полуницю, продаючи їх у Луганську (до якого менше 20 км) та в Росії. Кордону з Ростовською областю як такого немає, перетнути умовну лінію можна пішки, що станичани регулярно роблять. І бачать — пальне там дешевше, а зарплати бюджетникам та пенсії — вищі. Орієнтація Станично-Луганського району на Росію повна й безальтернативна. Якщо в проросійському Криму запросто можна зустріти вихідців із Західної України, котрі свого часу приїхали сюди на роботу чи одружилися й залишилися жити, — то тут такого немає. Станичани родичаються й товаришують із земляками або росіянами й левову частку інформації беруть із Росії. Українських телеканалів тут ніколи не дивилися — вони нецікаві (так, як, наприклад, тернопільцю нецікавий російський LifeNews). Тому не дивно, що й сьогодні близько 90% місцевих мешканців відверто симпатизують Росії.

Під час бойових дій Станиці Луганській перепало найбільше з усіх районних центрів Луганщини. Про масштаби вогневих зіткнень свідчать розбита на в'їзді бронетехніка і близько третини(!) зруйнованих будівель. Хто завдав селищу найсерйозніших руйнувань, однозначно сказати важко. Українські військові запевняють, що бойовики "ЛНР", а бойовики — що українці. Місцеві жителі стосовно цього питання сумнівів не мають. Оскільки під час бойових дій по селищу було завдано не тільки артилерійських, а й авіаційних ударів, вони впевнені, що всі руйнування — справа рук українських військових. "Это укры нас бомбили" — кажуть станичани похмуро, показуючи на зруйновані будинки. А військове протистояння загалом характеризують однією ємною фразою: "Наши с украми воевали".

Наслідки війни у Станиці Луганській

Одна з післявоєнних особливостей Станично-Луганського району може стати предметом дослідження психологів, що вивчають вплив медіа на свідомість людей. Під час бойових дій зазнали пошкоджень лінії електропередач, відтак район майже 3 місяці залишався без світла. Побутові незручності — тільки один із наслідків відсутності електроенергії. Другий полягає в тому, що люди тривалий час були позбавлені можливостей дивитися телебачення. Однак до бодай якогось просвітлення мізків інформаційний вакуум не привів. Напередодні парламентських виборів 26 жовтня (які в Станиці Луганській скасували через постійні обстріли) місцеві бабусі підходили до представників влади і запитували: "Скажите, а Путин в бюллетене будет?" 

Тепер Станиця Луганська — крайня точка на сході Луганської області, контрольована Україною. Перед в'їздом у селище стоїть опорний пункт Збройних сил України, всередині облаштовані кілька вогневих позицій, а на околиці, за мостом через Сіверський Донець, — блокпост сепаратистів. Де-юре Станиця українська, а де-факто — нейтральна. На блокпосту сепаратистів зі
зброєю в руках чергують місцеві чоловіки, які на ночівлю або відпочинок повертаються додому. Періодично по дорозі до мосту можна побачити сліди від гусениць — це означає, що "сепари" вночі приїжджали на БРДМ додому по продукти й спиртне. Останнім часом вони поводяться у Станиці взагалі вільно — приходять у магазини серед білого дня. А на початку цього тижня два озброєних автоматами бойовики навіть зайшли в райдержадміністрацію. Правда, швидко ретирувалися звідти.

Нахабну поведінку "сепарів" легко пояснити: від приміщення райдержадміністрації до їхнього блокпосту менше кілометра, туди можна дійти пішки за 10 хв. Станицю Луганську бойовики вважають лише тимчасово окупованою українцями, які рано чи пізно мають піти геть. Місцеву владу при цьому доведеться заміняти тільки частково, адже й тепер близько третини працівників РДА живе на боці "ЛНР" і щодня добирається додому через блокпост сепаратистів. Малих клерків ті не чіпають, вважаючи за своїх. Одного разу зупинили начальника управління соцзахисту й захотіли кинути в підвал "за службу украм". Однак коли той пояснив, що нараховує грошові виплати дітям та дружинам бойовиків, — одразу був звільнений і зарахований до розряду "своїх".

Мешканці Станиці бойовиків не бояться, знаючи, що нічого лихого ті їм не заподіють, принаймні навмисне. Зате до українських військових ставляться з осторогою, їм не довіряють, вважаючи чужаками, від котрих можна очікувати тільки лиха. Те, що в Києві називають героїчною боротьбою проти озброєних Росією бандитів, тут не сприймається абсолютно. Більше уваги звертають на "побутову" поведінку "укрів", які начебто запросто можуть зайти у двір і вкрасти двійко гусей або, зупинивши порухом автомата Калашникова цивільний автомобіль, засунути в салон голову та дихаючи перегаром попросити 10 л бензину. Спостерігаючи таку поведінку військових та повну бездіяльність влади у відновленні зруйнованого житла, станичани не криючись обурюються: "Когда наконец придет Путин и наведет здесь порядок?"

"Чтобы я за 1100 гривен "укра" возил?!"

Чи можливо в таких умовах встановити у визволеному від бойовиків районі повноцінну українську владу? І де знайти кандидатуру на голову РДА, який після рішення Кабміну про тотальну економію на чиновниках погодиться приїхати в Станицю й працювати тут за 2,5 тис. грн зарплати? 

Друге питання вдалося вирішити, кандидатуру підібрали — полковника міліції у відставці Євгена Бідашка. Він погодився очолити Станично-Луганську РДА тільки тому, що його дуже попросили. Тепер керівник району має можливість здобути неповторний досвід чиновницької роботи, адже в таких умовах не працює жоден інший голова РДА в Україні. Станиця Луганська розміщена на лінії фронту, тому її обстрілюють практично щодня. Минулого тижня артилерійський снаряд вибухнув за 300 м від РДА, зруйнувавши гараж. А кілька днів тому бойовики автоматними чергами розбили двоє вікон і залишили "автографи" на фасаді будівлі. З настанням темряви з адміністрації чітко видно трасери, якими "сепари" обмінюються з українськими військовими. В ніч на цю п'ятницю з Є.Бідашком сталася справжня НП. В будинок у с.Макарово (що прилягає до Станиці), де він ночував, після двох годин ночі влучив снаряд від "Граду". На щастя, все обійшлося, вранці голова РДА вже був на роботі, щоб підрахувати чергові збитки від нічних обстрілів. 

Голова Станично-Луганської РДА Євген Бідашко

Додатковий бонус до "бойових" — абсолютне неприйняття місцевим населенням усього українського. Заступник голови РДА, який раніше номінально виконував функції керівника району, звільнився одразу після призначення нового голови з формулюванням: "Щоб не внесли в розстрільні списки "ЛНР" за службу "украм". Вслід за ним звільнився й водій голови РДА, щоправда з іншою мотивацією: "Чтобы я за 1100 гривен "укра" возил?!" Ще один промовистий приклад із цієї ж серії. Оскільки нормально харчуватися в розгромленій Станиці приїжджим ніде, Є.Бідашко попросив одну з технічних працівниць, колишню кухарку, готувати йому за окрему плату. На що почув: "Извините, но если узнают, что я готовлю "украм", мне не поздоровится". Втім, жінка таки дозволила виділеному міліцією водію керівника району крадькома варити в неї картоплю. 

Кожне розпорядження чи усне доручення керівника району того ж дня стає відоме бойовикам від працівників РДА, що повертаються з роботи додому. Охорони Є.Бідашко не має, а жити постійно в Станиці не може (хоча вціліле житло тут можна знайти дуже дешево — власники виїхали, рятуючись від війни), оскільки його легко можуть викрасти й вивезти в "ЛНР". Голові РДА доводиться ночувати за межами селища в різних точках, інколи й на українських блокпостах. Усі власні речі він про всяк випадок возить у машині і з особливим нетерпінням чекає вихідних, коли можна виїхати зі Станиці на кілька десятків кілометрів у безпечне місце, нормально покупатися, поїсти, випрати й випрасувати одяг.

Держава відновлює зруйнований війною Донбас поки що тільки заявами, а не коштами. Якщо в РДА приходить бабуся з проханням виділити їй вугілля чи полагодити пошкоджений артилерією дах, допомогти їй можна хіба добрим словом, оскільки з бюджету фінансуються тільки захищені статті. Чи може влада в таких умовах бути ефективною? Виявляється, може. Через 3 тижні після призначення новий голова РДА зумів відновити у Станиці й районі електроенергію. Для цього йому довелося піти на неформальні переговори з сепаратистами (пошкоджені ЛЕП містяться на нейтральній території в зоні ураження бойовиків) і задіяти в них обласне керівництво. Зі світлом відновили центральне водопостачання та подачу тепла. Правда, ніякої вдячності за появу світла голова РДА не відчув. Більше того, деякі бабусі впевнені, що "это Путин о нас позаботился…"

За 23 роки незалежності Україна в козацьку станицю так і не дійшла — її ніхто туди не ніс. То чи можуть ці землі стати українськими тепер? Теоретично — так, але для цього необхідно зробити кілька принципових речей.

По-перше — встановити справжній кордон із Росією та "ЛНР". Без припинення вільного доступу озброєних бойовиків на контрольовану Україною територію про якусь стабільність не може бути й мови.

По-друге — почати відновлення зруйнованої інфраструктури та житла. Якщо люди живуть на контрольованій Україною території, то, незалежно від політичних симпатій, вони мають відчути, що держава не залишила їх наодинці з війною.

По-третє — слід навести лад із військовими. Героїзм під час оборони країни має бути відзначений, а порушення дисципліни, які дискредитують збройні сили і владу загалом, — повинні каратися з усією суворістю закону. Армія без суворої дисципліни перетворюється на ватагу п'яних озброєних злочинців і мародерів.

По-четверте — необхідно працювати з дітьми. Дорослі покоління, озлоблені війною й задурманені російською пропагандою, втрачені для України безповоротно. Про дітей цього, на щастя, поки що не скажеш. Вони єдині махають руками й усміхаються колоні "укрів", що в'їжджає у прифронтовий населений пункт. Це ознака не українського патріотизму (поза сумнівами, діти так само радісно зустрічали і БТРи бойовиків "ЛНР"), а того, що в них поки що немає розмежування на "наши и "укры". Тому з дітьми необхідно працювати — наприклад, возити на відпочинок в інші регіони України, де вони побачать, що там живуть нормальні люди, які не переслідують за російську мову й силоміць не надягають на москалів вишиванки. Тільки коли це покоління виросте, козацькі землі на сході Луганщини, можливо, стануть українськими не тільки територіально…

Теги: Володимир Мартин донбас україна росія війна путін Станиця
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
44 коментаря
  • Alexandr Makedonsky 28 января, 12:13 Вот ещё автор дал бы ответ на вопрос" а как так случилось ,что в единой стране появились "наши" и укры"? И кому главное сказать"дякую" за это? А пан Мартин ... Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • Helen50 27 ноября, 22:42 Совершенно беспристрастная,правдивая статья.Только не преувеличивайте влияние телевизора,российских каналов в частности.такие настроения населения здесь были всегда,даже когда вещали одни украинские каналы.Ничего не изменилось в умах людей когда они стали смотреть только российские каналы.В зимних репортажах вы видели активистов с дубинками захватывающих прокуратуры и ОГА.а мы видели бандитов ,как бы не уговаривали нас журналисты,что это патриоты и элита нации.Теперь эта элита грабит и убивает в наших домах.Такие же как в станице настроения у большинства людей и в других городах подконтрольных Украинской армии.Я разговаривала с людьми в Североденецке,Лисичанске,Рубежном.Большинство населения русские и дети,на которых вы так надеетесь, тоже.Может нужно сделать выводы? Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • Серёга Чкалов 23 ноября, 10:11 Ребят, вы уж не обессудьте, что я, кляти москаль, вам тут пишу. Насчет т.н. "путинской пропаганды" в статье не врут - есть такое, наши СМИ вообще из крайности в крайность. Либо в одну, как ВГТРК и Первый канал, либо в другую - как Эхо Москвы. Можно найти и более-менее объективные источники, но их мало. Я о чем - украинские СМИ тоже честность не отличаются. Так что вот вам мой совет - слушайте новости с обеих сторон, выодите среднее арифметическое и получите нечто правдоподобное. Ну, как мне кажется. Удачи вам, мира и процветания. Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • Pravo 21 ноября, 13:31 Є велика помилка, що супроводжує Україну з часів незалежності. Українці хочуть свою державу, але самі цю державу віддали спочатку одним будувати , потім іншим, от і усе. Поки самі українці не почнуть "свою хату " будувати , т а для себе та своїх дітей - нічого не вийде. Та будувати для усіх українців, бо я не бачу що святкувати після Майдану. Те, що олігархія вже відкрито прийшла у владу та гнобить власний народ? Чи те, що проти народу реформи робили та збираються робити. Одні не можуть жити, а інші все під себе гребуть, а тепер у відкриту вже. Ще й хочуть, щоб їх шанували. Ви громодянин Порошенко, що є зараз обраним Президентом, перегляньте ті реформи, що їх пропонують та скажіть народу, яка користь буде від тих реформ. Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • Flutter 20 ноября, 23:21
    lesya Сьогодні, 15:31 Я как хочу так и выражаю свою мысль. Вы же только талдычите, потому что логики у Вас почти нет, одни эмоции. Просто набор фраз пишете, и еще к каждому цепляетесь, хотите доказать, что ,именно Вы, самый(или самая), самый , патриотичный и т.д. А,вообще, просто пишете пафосные бессмысленные, вредные фразы.
    Ви енергійно відстоюєте своє право на власні висловлювання – це справедливо, але чому ж Ви на надаєте, при цьому, відповідь на ПРОХАННЯ!!! цитувати тих, на кого Ви посилаєтесь? Ви звинувачуєте у «галицькому синдромі», пославшись на єдине інтерв’ю Оксани Забужко: я його переглянув і не зрозумів підстав для Вашого звинувачення. Ви стверджуєте, що «модель западной Украины , не подходит всем регионам», тому я попросив роз’яснити, як саме Ви розумієте суть цієї моделі, а на прикладі «ЛНР+ДНР», які зі зброєю в руках відстоюють своє бачення життя, попросив роз’яснити альтернативу. То чому ж Ви перейшли на грубість? Відповідь однозначна: Ви НЕ МОЖЕТЕ!!! обґрунтувати своїх висловлювань. То чого ж Ви прагните? Миру і спокою? Він обов’язково настане, але лише після того, як в Україні буде знищено СЕПАРАТИЗМ!!! - вороже усьому українському ЯВИЩЕ!!!. Ваш пацифізм тут НЕ ДОПОМОЖЕ!!!.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • lesya 19 ноября, 18:17 Spragly,а Вы откуда? Я ,например в СССР жила , не могу понять, почему СССР был москальский?. Anatolii, Вы очень объективны и научны, в отличии от больных галицким синдромом , что является типом агрессии. А агрессия порождает агрессию. Правы Вы и в том, что модель Украины не может строится в однобоком плане, Украина должна построить свою модель, которая имеет особенности и запада и востока. Поэтому модель западной Украины , не подходит всем регионам, с их стороны чувствуется давление, такое впечатление, что они не Украину хотят строить, а всю жизнь воевать с "москалями". А дети их хотят этого? Кроме того, при освобождении Киеве полягло очень много воинов и населения, поэтому не только у западной Украины были жертвы. У Западной Украины осталась мощная травма - НКВД, а у остальных тоже - война. Но не надо всю жизнь эти скелеты главными ставить, иначе создаются новые скелеты.
    Flutter 19 ноября, 22:21
    «…больных галицким синдромом…Поэтому модель западной Украины , не подходит всем регионам…» - прошу «экономического аналитика» роз’яснити, на підставі Вашого ОСОБИСТОГО!!! розуміння, мовою «дилетанта», тобто - того, хто займається наукою, не маючи спеціальної підготовки, систематичних знань, що ж то таке: 1) «галицький синдром» (цитуючи думки Оксани Забужко)?; 2) «модель западной Украины» (цитуючи думки українців-ідеологів цієї моделі)?; 3) «экономические модели ЛНР+ДНР» (цитуючи думки російськомовних сепаратистів-ідеологів цих моделей)? Не перестаю дивуватися Вашим «прозорливым» думкам – таким «объективным и научным».
    Відповісти Цитувати
    lesya 20 ноября, 11:03
    Головне, щоб було чому дивуватись, тобто щоб думки були, а не одні імоції. Про галицький синдром у Забужко спитайте. Про моделі пізніше напишу, про ДНР та ЛНР поки що ні. Нащо пишете про ДНР та ДНР, яка там "модель". Якщо в Україні не буде змін НА КРАЩЕ,то тоді ми можемо відчути, яка там модель.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    Flutter 20 ноября, 12:11
    «Про галицький синдром у Забужко спитайте. Про моделі пізніше напишу, про ДНР та ЛНР поки що ні» - я Вас перевірив, бо (вже давно) переконався, що Ви тільки (бла-бла-бла) ГОВОРИТЕ!!!, тоді як практичних думок - НЕ МАЄТЕ!!!. Навіть цитувати першоджерела не навчилися.
    Цитувати Поскаржитись
    lesya 20 ноября, 15:31
    Я как хочу так и выражаю свою мысль. Вы же только талдычите, потому что логики у Вас почти нет, одни эмоции. Просто набор фраз пишете, и еще к каждому цепляетесь, хотите доказать, что ,именно Вы, самый(или самая), самый , патриотичный и т.д. А,вообще, просто пишете пафосные бессмысленные, вредные фразы.
    Цитувати Поскаржитись
    spragly 20 ноября, 06:00
    Мій батько з Донеччини, мати з Дніпра. Це моє коріння, і цього Вам досить знати. Москальский СССР для мене помер в той рік коли КГБ вбило Володю Івасюка і Червона Рута зникла з ТВ та радіо. Я жив в Росії довгий час. Мої дядьки працювали на Півночі (Пєвєк, Норільск, Братск). А от Ви в Західній Україні не бували, не пили Нафтусю в Трускавці, не ходили на Маківницю в Яремчі, не пили глінтвейн на верхівці Буковелю, не слухали Набукко в Львівській опері, і не бачили граффітті "Ісусик народився для кожного з нас" на стіні на Руській вулиці у Львові. Мені шкода Вас, lesya. Ви прожили в Києві все життя і так Україну і не зрозуміли.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    lesya 20 ноября, 10:57
    Я не тільки на Західній неодноразово бувала, але й на Заході. Я бувала й в Криму, й майже кожен рік при УРСР. Тому маю з чим зрівняти. До речі, я з Ваших речей зрозуміла, що Ви виважена людина, однак як Ви можете стверджувати того, чого не знаєте. Крім того, я багато спілкувалась з людьми з різних регіонів України, в основному - Західної, всі вони казали, що життя стало дуже погане. Те, що Ви пишете про смерть Івасюка, то жахіття, однак , теж саме було й у незалежній та ще гірше. Я дужедобре розумію Україну, бо все життя живу в Україні, але уУкраїна то не тільки Західна, то і Центральна та Східна. А от чомусь з Заходу хоуть бачити Західну модель, зі сходу - Східну, однак зараз вже знайшлись розумні люди, що говорять про те, як дати змогу людям на Сході спокійно жити та про прощу. А те, що пишу про НКВД, то я знаю , що пишу, бо я з цими людьми спілкувалась, з Західної України й вони тільки про НКВД мені й говорили, ніби то воно й зараз є.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    Flutter 20 ноября, 12:04
    Мої предки, як і я, НІКОЛИ!!! не жили в Західній Україні. Мої предки, як і я, ЗАВЖДИ!!! черпали свої духовні сили від землі біля річки Рось, що на Київщині. То чому ж Ви навішуєте на мої думки ярлик: «галицький синдром»? Скоріше - це синдром Київської Русі. І АГРЕСІЯ!!! тут ні до чого.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    lesya 20 ноября, 15:35
    Я к Вам не обращалась, т.к. знаю что Вы не умеете вести дискуссию и цепляетесь с обвинениями к другим, я обращалась к СПРАГЛИЙ, если Вы одно лицо, тогда другое дело, тогда бы я и к СПРАГЛОМУ не обратилась. Не понравилась Вам правда, кстати, я с Оксаной Забужко согласна, просто она формулировала ранее. И ,именно,в Киеве мы его и увидели, а кое-кто и почувствовал.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    lesya 20 ноября, 15:42
    И еще , надо Украину строить, а не разрушать. Вот о чем я писала, для тех, кто не умеет читать, не то, что цитировать правильно. А Украина - это ВСЯ, и не надо идти кому-то мстить за старые грехи, поэтому и государство падает, что контруктива нет, а постоянно , талдычите незнамо что. На Востоке люди также обкрадены, как и на Западе, поэтому НЕЧЕГО ДЕЛИТЬ, а остальное пропаганда, почему то Украина, которая есть государством, не защитила своих граждан от этой пропаганды. И, подозреваю, что такие как Вы много сделали не того, что надо своими речами.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    lesya 20 ноября, 17:37
    До речі не тільки Київщина(де річка Рось, що деякі долідники вважають за назву країни - Русь), а й Полтавщина, де Леся Українка жила, та й Галичина.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • spragly 18 ноября, 15:52 == Націю не можна створити, її можна лише творити, щоденно, щогодинно, щомиті. Бо ще Ренан наголошував, що нація головним чином, або навіть єдино- це спільний проект на майбутнє, чи майбутнього, що нація- це щоденний плебісцит...== Е чоловіче, якщо Ви вже казали що часи націй пройшли, а тепер кажете що нація це вічний проект - то Ви самі собі суперечите. Заради драматичної пози. Ви не обрали свою позицію в нинішній війні з Росією і активно заважаєте це робити іншим. А це вже не нейтральна а шкідницька позиція. Достойнійше було б промовчати. == Якщо коротко, то тому, що китайці свого часу не побоялися розстріляти протестантів на площі Тянанминь == Ну я в ті часи вже був дорослим і пам'ятаю як совіцькі солдати вбивали мирних протестувальників в Тбілісі та Вільнюсі. Так що були розстріли і в москальскому СССР, яких Ви, бувший комуніст, не хочете визнавати.
    anatolii 18 ноября, 19:50
    ==Е чоловіче, якщо Ви вже казали що часи націй пройшли, а тепер кажете що нація це вічний проект - то Ви самі собі суперечите. Заради драматичної пози== Зовсім ні. Я просто хотів показати вам, що мислячи в парадигмі "нації", ви одночасно не зовсім адекватно розумієте це поняття. Той рівень, на якому ви оперуєте цим поняттям, можна сміливо назвати побутовим. Ось і все. А ось що у наш час говорять про націю на Заході: «Наконец, примерно в то же самое время (вторая половина ХХ ст.) политологи, в союзе с представителями других дисциплин, выработали фундаментальную критику понятия нации и национализма и сошлись на том, что национальная идентичность конструируется исторически, постоянно меняется и идеологически накладывается на современные политические институты. ……………. «нация» оказалась идеологическим фиговым листком политической легитимации и конструирования социальной идентичности» (Кевин М. Ф. Платт).» І саме з такою точкою зору на націю солідаризуюсь особисто я, щоб вам було відомо.... Стосовно розстрілів, як ви виразились, "в москальському СССР", то вони були й раніше, ще при Хрущові, наприклад. Але вирішальним був розстріл Єльциним Білого дому. І вам відомо, що то була повна протилежність розстрілу на площі Тянанминь..... Тепер вже точно прощайте.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    Flutter 19 ноября, 01:25
    «…национальная идентичность конструируется исторически, постоянно меняется и идеологически накладывается на современные политические институты…» - національна ідентичність зберігається в культурних надбаннях національного Духу, на яких виховуються наступні покоління Нації, тому думка про «постійну історичну зміну» національної ідентичності є ПОМИЛКОВОЮ!!!: вона актуальна ВИКЛЮЧНО!!! для США. Ентузіазм Патріарха Кирила, разом із Вашим, - це «всего лишь, идеологический фиговый листок политической легитимации и конструирования «Декларации русской идентичности»». Так що - «мислячи в парадигмі "нації", ви одночасно не зовсім адекватно розумієте це поняття». Той рівень, «на якому ви оперуєте поняттями, можна сміливо назвати побутовим», або ж - ЗАМОВЛЕНИМ!!!
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    spragly 19 ноября, 11:35
    Важко зрозуміти як стосується розстріл російської думи в 1993 до розпаду СССР. Якісь містичні у вас аргументи, все переплуталося. Ну прощайте, авжеж. Як кажуть москалі "шірє шаг, товаріщ" :-)
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • Flutter 18 ноября, 12:06 «Як на мене, то, на превеликий жаль, усі, майже усі, ваші коментарі є небезпечним флаттером того крила, на яке намагається спертися Україна, щоб полетіти назустріч своєму майбутньому. Пожалійте ж неньку і... бережіть себе. Бувайте.» - чи був «небезпечним флаттером» Майдан-13/14? Бажання бачити Україну ТВЕРДОЮ!!! та РІШУЧОЮ!!! у складний (загрозливий) для неї час – це і є ЛЮБИТИ і ЖАЛІТИ НЕНЬНКУ!!!. «Спляча» Україна – це ясла для натруджених волів, замкнених у ярмо. А погрози – то ПУСТЕ!!! Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • Алексей Артюхов 16 ноября, 18:08 Может все-таки это вы одурманены украинской пропагандой? Это ж надо вместо Таможенного Союза выгодного абсолютно всем сторонам начали движение к Западу, подписавшись под всеми требованиями и сдав свой рынок (уверен, что договор ассоциации люди на Майдане не читали). Как это назвать, если не промывка мозгов украинскими СМИ?
    Poloman 20 ноября, 10:45
    Может все-таки это вы одурманены украинской пропагандой? =========================== Пропаганда - это донесение одной точки зрения до населения, обычно совпадаемой с мнением руководства страны. В России - это действительно пропаганда, там нет двух разных точек зрения по одному вопросу, все телеканалы (за исключением Дождя), рассказывают какой у нас в России крутой фюрер. В Украине же ,до сих пор есть каналы бывшей партии Регионов (Ахметова, например), которые могут проталкивать другую точку зрения, отличную от Порошенка. Так же достачно печатных издании, например, Корреспондент (Курченка), который открыто критикует власть. В России полная диктатура.
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
  • alexs1979.lenta.ru 16 ноября, 17:15 "...В-четвертых, необходимо работать с детьми. Взрослые поколения, озлобленные войной и одурманенные российской пропагандой, потеряны для Украины безвозвратно..." Есть банальная мудрость: ВЕДИ СЕБЯ С ДРУГИМИ ЛЮДЬМИ ТАК КАК ТЫ ХОЧЕШЬ, ЧТОБЫ ОНИ ВЕЛИ СЕБЯ С ТОБОЙ. Так вот, такие тезы попахивают политикой 3-ьего рейха на восточных территориях. И возникает мысль а вы не думаете, что может быть надо денацифицировать и дебандерить Тернополь или Ужгород и работать с детьми там, в рамках идеологии антифашизма и общечеловеческих ценностей, т.к. старшое поколение западной украины их похоже абсолютно не воспринимает
    Poloman 20 ноября, 10:57
    "И возникает мысль а вы не думаете, что может быть надо денацифицировать и дебандерить Тернополь или Ужгород и работать с детьми там, в рамках идеологии антифашизма и общечеловеческих ценностей" =================================================================================После такого набора букв у меня возникает вопрос, а Вы вообще знаете чем занимался Степан Бандера 1941-1944 г.г.? Думаю, не знаете, а зачем читать , когда можно российское ТВ посмотреть? Так вот, он сидел в концлагере немецком, а его братья так и не вышли из Освенциума.
    Відповісти Цитувати
    Відповісти Цитувати Поскаржитись
Реклама
Останні новини
  • КНДР посилить ядерну обороноздатність 9 мая 08:16 Незважаючи на загальні страйки, парламент Греції схвалив пенсійну реформу 9 мая 07:48 Бойовики із гранатометів і кулеметів обстріляли опорний пункт сил АТО в районі Широкине 9 мая 07:16 Винищувачі США візьмуть участь у спільних фінсько-шведських авіаційних навчаннях 9 мая 03:38 Поліція знайшла в Одесі пляшки з "коктейлями Молотова" 9 мая 02:47 Обсяги відкритих в 2015 році родовищ нафти впали до мінімуму за 60 років 9 мая 02:15
  • Глава Єврокомісії побоюється "непередбачуваних наслідків" у разі виходу Британії з ЄС 9 мая 01:53 Порошенко не має наміру воювати з Росією за Донбас і Крим 9 мая 01:09 Порошенко не може обіцяти, що нової хвилі мобілізації не буде 9 мая 00:24 Правопорядок на 9 травня будуть забезпечувати 25 тисяч поліцейських і бійців Нацгвардії 9 мая 00:21 Чемпіонат світу з хокею: Канада, Росія і Швеція здобули перемоги 8 мая 23:24 Кабмін визначив дюжину першочергових реформаторських законів 8 мая 23:12
Киев 13 °C
Курс валют
USD 25.12
EUR 28.74
Мета-Новости
Мета-Новости
Мета-Новости
Мета-Новости
Мета-Новости