This version of the page http://ua.krymr.mobi/a/27674651.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-04-24. The original page over time could change.
Як приховати розмови в інтернеті?

Доступність посилання

  • Перейти до основного матеріалу
  • Перейти до основної навігації
  • Перейти до пошуку
  • Повна версія
Блоги

Як приховати розмови в інтернеті?

  • Семен Гордєєв

©Shutterstock

  • Поділитися на Facebook
  • Поділитися у Twitter

За два роки російської анексії Криму український півострів перетворився на територію страху і беззаконня. Відродилася одна з «найкращих» радянських традицій – масові доноси. Незалежні журналісти, правозахисники й активісти опинилися в зоні ризику. Окупаційна адміністрація і колабораціоністи посилили тиск на проукраїнських кримчан. Навіть якщо ви далекі від політики, але у вас є потреба в спілкуванні з родичами чи знайомими на материковій частині України через інтернет, наш сьогоднішній огляд буде вам корисний.

За останні кілька років розробники створили безліч програм для голосових чатів. Окрім «звичних» Skype і Viber, користувачі можуть телефонувати один одному через Facebook Messenger, WhatsApp, Hangouts, Line, Imo, ICQ та безліч інших комп'ютерних програм і мобільних додатків. Адміністрація WhatsApp нещодавно повідомила, що користувачам тепер доступна функція наскрізного шифрування тексту і голосу.

Ми не стверджуємо, що Skype або інша «традиційна» програма має «діри» для прослуховування чи власники сервісів надають відомості про користувачів спецслужбам з приводу і без. Ми тільки можемо констатувати, що кількість критичних відгуків у тематичних сайтах і форумах неухильно зростає. Наприклад, Skype дорікають у тому, що він став занадто громіздким і «з'їдає» оперативну пам'ять. Розробників критикують за те, що в попередні роки вони приділяли більше уваги криптографії, але після того як корпорація Microsoft викупила Skype, питання шифрування відійшли на другий план. Особливо підозрілі користувачі відмовляються встановлювати ICQ тільки тому, що сервери програми розташовані на території Росії. Та й сам месенджер «родом» звідти.

Зупинимося ще на одному досить популярному способі зв'язку – голосових і відео-дзвінках за допомогою програм, встановлених на комп'ютерах і ноутбуках

Раніше ми вже рекомендували низку захищених мобільних додатків і сервісів електронної пошти з криптографічним захистом. Тепер зупинимося ще на одному досить популярному способі зв'язку – голосових і відео-дзвінках за допомогою програм, встановлених на комп'ютерах і ноутбуках. Сьогоднішній огляд не можна вважати рекламою. Додатки, про які піде мова, доступні безкоштовно.

Отже, основні вимоги для захищеного голосового зв'язку через інтернет. Перше – шифрування вихідного трафіка в обидва кінці. Голос і текст завантажуються в свого роду контейнер, який відкривається тільки на комп'ютері одержувача. Друге, бажано, щоб система була децентралізованою. Наявність сервера, на якому зберігається ваше листування або історія дзвінків, у нашому випадку є мінусом. Більша частина відомих сервісів працює саме так. У дата-центрах зберігають практично всю інформацію, пов'язану з вами. Теоретично, треті особи можуть отримати до неї доступ. Найбільш цікавими для спецслужб і недоброзичливців є ваші метадані: список контактів, iр-адреси, з яких здійснюється вхід в аккаунт, час, проведений у мережі, найбільш часті співрозмовники, пристрій, який ви використовуєте та інше. З іншого боку, це досить зручно. Ви можете зайти на свій профіль з будь-якого комп'ютера або смартфона, перебуваючи вдома, на роботі або під час подорожі. Кожен має визначити сам, що йому краще – комфорт чи безпека.

Якщо вас цікавить безпека, то варто звернути увагу на кроссплатформену програму Tox, розроблену групою ентузіастів. Додаток часто позиціонують як шифровану альтернативу Skype. Tox працює в рамках децентралізованої системи, не зберігає метаданих, не стежить за вами і не докучає настирливою рекламою. Реєстрація максимально проста. Ніякої електронної пошти або номера телефону. Рекомендуємо використовувати несправжні імена, а нікнейми. При першому запуску програма генерує ваш унікальний ключ або ID, який практично неможливо підробити. Ви можете додати співрозмовника, тільки знаючи його ID, який можна переслати електронною поштою або через соцмережі. Потім вам будуть доступні голосові та відео-дзвінки, а також групові чати. Через Tox можна відсилати фото і текстові файли.

Далі можна відзначити додаток для голосового зв'язку і захисту кореспонденції Bleep від команди BitTorrent. Програма доступна для більшості популярних операційних систем. Розробники запевняють, що не зберігають метадані, шифрують переговори і повідомлення в обидва кінці, листування не проходить через центральний сервер. Ви можете зареєструвати анонімний профіль, додаючи співрозмовників через QR-код. Якщо вірити адміністрації, то в роботі програми використовується розподілена мережа BitTorrent. З недоліків можна назвати те, що код програми поки не надали для незалежного аудиту.

Окремо стоїть сервіс RetroShare – дієвий інструмент для приватного спілкування. Програмний код доступний для аналізу. Йдеться про щось більше, ніж про просту комп'ютерну програму. RetroShare є комплексом засобів комунікації з криптографічним захистом: голосові дзвінки через VoIP-плагін, чат, електронна пошта, пересилання файлів, інтернет-форуми, публікація посилань на сторінки в інтернеті. Через це вона складна в налаштуванні й підійде просунутим користувачам. Але якщо трохи постаратися, ви отримаєте захищену децентралізовану платформу, безсерверну мережу, яка працює за принципом «friend-to-friend». Встановити з вами з'єднання можуть лише ті, кому ви це дозволили.

Ваша безпека в мережі залежить тільки від вас

Є ще один «екзотичний» спосіб голосового зв'язку – за допомогою шифрованого файлосховища Mega. Воно належить відомому підприємцю Кіму Доткому – колишньому власнику колись популярного сервісу Megaupload, який американська влада закрила в 2012 році. Окрім завантаження документів у захищене сховище, ви можете додавати співрозмовників. Потрібно тільки знати їхні електронні адреси, вказані при реєстрації. Дзвінки доступні через браузер, що дуже нагадує відео-чати на сервісі Hangouts від корпорації Google. Можна підвищити рівень безпеки, використовуючи Mega через браузер Tor.

Ваша безпека в мережі залежить тільки від вас. Встановлюючи новий додаток, не лінуйтеся читати угоду користувача і політику приватності. Періодично заглядайте на профільні ресурси і тематичні форуми. Часто уразливі місця знаходять у програмах, які раніше вважалися захищеними. Пам'ятайте, в інтернеті ніхто не може гарантувати 100% анонімності, але ви відносно легко можете забезпечити собі високий рівень безпеки, в порівнянні з користувачами «звичайних» програм.

Семен Гордєєв, кримський блогер

Думки, висловлені в рубриці «Блоги», передають точку зору самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Вас може також зацікавити

  • Політика

    Вибухи і конфлікти: чому штормить кримське прикордоння

  • Політика

    Скандал у Греції: хто допомагає Росії з пропагандою про Крим

  • Права людини

    Журналіст Микола Семена. Покарання за професіоналізм

  • Політика

    Методи російської пропаганди є дуже ефективними – американський експерт

  • Суспільство

    Із архіву Радіо Свобода: повідомлення про Чорнобильську катастрофу (1986 рік)

  • Суспільство

    Чорнобиль у кінематографі: теорія змови і чудовиська реактора

Нагору
XS
SM
MD
LG