14 квітня 2016, Київ 22:44
СЛУХАТИ
ДИВИТИСЬ
Розклад
Запис усіх програм
Наші хвилі
Як слухати
Подкаст
Ми на SoundCloud

Онлайн ТБ Радіо Свобода
YouTube
 У Дніпропетровському центрі для переселенців розпочались заняття з арт-терапії

    Політика

    Восени будуть вибори парламенту на шкоду Україні?

    Звісно, хотілося, щоб і пропрезидентські, і непрезидентські політичні сили досягнули порозуміння, в тому числі й у стінах Верховної Ради

    Петро Кралюк
    (Рубрика «Точка зору»)
     

    Певно, вже не є секретом, що позачергові вибори парламенту України можуть у відбутися цієї осені. Про це вже говорять на найвищих політичних тусовках, у тому числі і в стінах Верховної Ради. Занадто багато є чинників, які ведуть до цього.

    Непрезидентська рать

    У виборах зацікавлений чинний президент. За останній час зроблено чимало, щоб максимально зосередити владу в його руках. Навіть Кабмін, на чолі якого поки що залишається «непрезидентський» Арсеній Яценюк, фактично перебуває під його впливом. Однак для президентської влади малокерованою лишається Верховна Рада.

    Нинішня коаліція більше існує на папері, ніж у реальності. Фракція Радикальної партії вийшла з неї. Фракції «Батьківщина» та «Самопоміч» нерідко голосують інакше, ніж провідні сили коаліції – «Блок Петра Порошенка» й «Народний фронт». Останнім доводиться шукати союзників «на стороні», залучаючи депутатів від «Опозиційного блоку» та «некоаліційних» фракцій. Справжнім каменем спотикання виявилися зміни до Конституції, які передбачають «особливості самоврядування на Донбасі», і в яких, судячи з усього, зацікавлений президент. Існує невисока ймовірність того, що вдасться зібрати 300 голосів, аби провести ці зміни. Така Верховна Рада президентові не потрібна.

    Звісно, президентські сили підуть на перевибори, якщо матимуть певність у своїй перемозі. Їм, звісно, хотілося б отримати свій парламент, який буде голосувати за потрібні їм закони, призначить пропрезидентського прем’єра й здійснюватиме відповідні кадрові зміни.

    Але є питання, чи вдасться це зробити. Нинішня ситуація в країні, схоже, «не грає» на руку президента, рейтинг якого за останній час помітно знизився. Росте соціальне невдоволення. Сподівання багатьох людей на покращення ситуації не виправдалися. Декларовані реформи часто сприймаються як імітації, котрі дезорганізовують суспільне життя. Правда, є намагання «перевести стрілки» на прем’єра, звинуватити його в усіх негараздах. Інше питання, чи це спрацює.

    Рейтинг пропрезидентського «Блоку Петра Порошенка» зараз становить близько 20%. І дуже сумнівно, що його вдасться наростити. Тому надія на депутатів-мажоритарників, котрі позиціонуватимуть себе як «незалежні», але в парламенті займуть пропрезидентську позицію. Ставка може робитися й на створення нових політичних проектів, котрі на позір дистанціюватимуться від президента, однак підтримають його у Верховній Раді (щось подібне ми вже мали на виборах до місцевих рад).

    Але наскільки спрацюють ці технології? У нинішній період, коли в українському суспільстві зростає невдоволення владою, а то й лунають заклики до проведення «третього майдану», це виглядає дуже проблематично.

    Низи не хочуть

    Ідея розпуску Верховної Ради знаходить підтримку не лише у пропрезидентських «верхах», а й також у «низах». В очах багатьох людей наш парламент не виправдав покладених на нього надій. Нерідко депутати демонстрували неадекватну поведінку, вдаючись до бійок. Про якість законодавчих документів, краще не говорити. До цього варто додати згадуваний реальний розвал парламентської коаліції. Тому рівень довіри до Верховної Ради в нас украй низький. Зрештою, він ніколи й не був високим.

    Тому ідея розпуску Верховної Ради знаходить підтримку в «низах». Правда, чимало пересічних українців, спостерігаючи історію українського парламентаризму, вважають, що чергові вибори нічого доброго не дадуть, а виборні органи можуть стати «ще гіршими». Чи не є це однією з причин низької явки виборців під час нещодавніх виборів до місцевих рад?

    Якщо ж будуть оголошені позачергові вибори до Верховної Ради, це, схоже, позитивно сприйметься в суспільстві. Хоча й особливого ентузіазму не викличе.

    Виборами спробують скористатися опозиційні до президентської влади сили. Це стосується як формальної опозиції («Опозиційного блоку» та наближених до нього політичних проектів), так і опозиції неформальної – Радикальної партії, «Батьківщини» й «Самопомочі». Має також надію потрапити за партійними списками до Верховної Ради й «Свобода». Всі ці опозиціонери, враховуючи зростання суспільного невдоволення, сподіваються «відкусити» частину «електорального пирога» від пропрезидентських сил. Наскільки ці сподівання виправдані – теж питання. На сьогоднішній день непогані шанси розширити своє електоральне поле мають «Опозиційний блок» і «Батьківщина». Але як ситуація складеться на осінь 2016 року, можемо лише гадати.

    Чи позачергові вибори суттєво змінять конфігурацію політичних сил у Верховній Раді на користь президента? Чи, навпаки, дадуть можливість опозиції (як формальній, так і неформальній) помітно розширити свій вплив і відтіснити президентські сили? Зрештою, чи призведуть вибори Верховної Ради до підвищення якості її законотворчої діяльності? Думаю, на ці питання відповідь, радше, буде негативною, ніж позитивною.

    Зате чергові парламентські вибори обов’язково призведуть до значних бюджетних витрат, а також сприятимуть загостренню політичного протистояння. Не виключено, що цим протистоянням спробують скористатися й наші північні сусідоньки.

    Певно, хтось та й виграє від позачергових парламентських виборів. Але чи виграє Україна?

    Звісно, хотілося, щоб і пропрезидентські, і непрезидентські політичні сили досягнули порозуміння, в тому числі й у стінах Верховної Ради. Щоб були між ними досягнуті розумні компроміси. Щоб «політичне шулерство», якого достатньо і з одного, і з іншого боку, зрештою, відійшло на задній план.

    Проте, схоже, це лише мрії.

    Петро Кралюк – проректор Острозької академії

    Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


    Петро Кралюк

    Петро Кралюк – український філософ, письменник, публіцист. Доктор філософії, заслужений діяч науки і техніки України, професор Національного університету «Острозька академія».



    Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


    ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

    Важливе на Свободі

    Гройсман став новим прем’єром України. Думки експертів

    Чубаров: рішення щодо Меджлісу у Криму ухвалили за вказівкою Кремля

    Україна стала полігоном для обкатки методів протидії гібридній війні – політолог

    Москва знову активувала стару мережу «Штазі» – автор книжки «Таємна війна Путіна»

    В окупованому Севастополі познущалися з гімну Росії

    Якщо замість Шокіна прийде «новий Шокін», ГПУ не зміниться – Сакварелідзе

    Глава Нацполіції заявляє про «реванш старої міліцейської системи»

    Понад 70% продажу дитячої літератури – українськомовні видання

    Посол США застеріг від позачергових виборів і розкритикував вимоги Тимошенко

    Антін Мухарський про мову та «русский мир» Путіна і Гундяєва


    Форум закрито
    Відсортувати коментарі:
    Коментарі, сторінка з 2
        Вперед 
    від: Дмитро - вох Місто: Гиновичі
    07.02.2016 18:34
    Колиб невідбулися настутні вибори то вони будуть на шкоду Украї\ни,Хто є ініціатором таких позачергових виборів та кому вони потрібні? В перщу чергу такі вибори є корисні внутрішній агентурі російської пятої колони, яка постіно та інтенсивно працює у верховній раді , в БПП, Самопомочі та Батьківщині, дуже часто так звані депутати навіть неуявляють собі що їхна політична поведінка є анти корисною для влади та України, Настурне питання хто є закулісним промотором розвалу уряду міністра Яценюка, в першу чергу це реванш Батьківщини за залишенням Яценюеом Батьківщину чого Юлія Тимошенко неможе йоиу простити,,Що до Самопомосі то Садовий зараз пробує прочисти собі дорогу до крісла Яценюка, І врешті коли відбудуться такі вибори то виграшом будуть регіонали та екс комуністи яких зараз фінансово підтримує психічно хворий ідіот путін та бувші можновладці влади Януковича,,

    від: Аблай
    04.02.2016 21:31
    И ударили все эти подписанты ваккурат к моменту времени Шустер-LIVE. Собрали внеочередное заседание Кабмина. Началась игра нервов. Особой строкой теперь нужно отследить состояние Игоря Кононенко, ведь в случае провала гры, первыми на раздачу, как это понимаю лично я, пойдут именно его капиталы. Вероятнее всего Пётр Порошенко морально не готов к посадке своего друга с армии, а це обозначает что его имя уже будут полоскать все конкуренты Коалиции в Верховной Раде. Особливо на всех ваших телеэфир. И Вы, Радio Свобода, просто обязаны предоставлять эфир каждому. Вот например вчьора, почему Бурбак к вам не пришёл? Опять забыл как завязывать галстукь? Хорошо что Вы - нейтральный, паневропейский ресурс с доминантным американским участием.

    від: Аблай
    04.02.2016 20:45
    Ну что, президент Порошенко уже приступил к подавлению бунта на корабле. Квиташвили(?), Стець и Павленко уже публично отозвали свои заявы об отставке. А это значит что кризис в Крайине достиг пика своей напряжённости. до этого Гецадзе объявил что на него, за всё это время, не оказывалось ровным счётом никакого давления. Но позвольте! Не сравнивайте несравнимое. Министр экономического развития и торговли(Ведомство сравнимое по своей стратегической мощи и перспектив влияния лишь с Силовым блоком) и замминистра Юстиции. Не чувствуете разницу? Теперь ближайшие 2-3 месяца(в зависимости от степени доверия м/н кредиторов) Кабмин Яценюка и президент Порошенко будут ходить перед всеми вами на цыпочках. И это Ваше время, чтобы значительно усилить свои позиции во всём Уряде Порошенко/Яценюка. Не теряйте зазря время. Стець уже объявил об обязательном визировании всех прослушек журналистов. Павленко пока не догоняет(по ЕС ему могут стопы прописать). Квиташвили? Даже и не знаю что сказать..

    від: Аблай Місто: Казахстан, Алматы.
    03.02.2016 18:14
    Ваши/наши западные партнёры заинтересованы сколько не в сохранении министерского портфеля за Айварасом, а сколько в активизации продвижения реформ в Украине. так что у Кононенко есть все шансы сохранить свои былые позиции, если он сможет переиграть Абромавичуса. Там ведь тоже не всё просто. Объявили о нечистом тендере, где победили некие латвийцы, запросто обошедшие одного из мирового лидеров китайскую Huawei. А они считаются признанными лидерами во всей Евразии в секторе коммуникаций. Саакашвили, традиционно, котит на Премьера Яценюка. Даже не стал отвечать на вопросы на пресс-конференции. Чистая, односторонняя атака. Президент Порошенко постарается не выносить сор из избы, но учитывая накал страстей - ему придётся кем-то пожертвовать, а это однозначно новые возможности для всех украинских партий. Это чисто внутриукраинский(политический) конфликт интересов.

    від: Аблай Місто: Казахстан, Алматы.
    03.02.2016 18:08
    УНИАН моментально отреагировал журналистским расследованием касательно частичной причастности Укроборонпрома. Херсонской "Паллады". Поэтому мы все теперь будем ждать Звiта Арсения Яценюка в Верховной Раде 16-19 лютого. чуть больше двух недель. Вот и настал момент истины для всех политических "аутсайдеров" Украины. Колоссальный объём роботи для Радio Свобода и всех громадянских институтов. Волонтёров. Для всех украинских капиталов, которые посчитали что с ними обошлись несправедливо. И почему достроковые выборы назначены(?) на начало сентября? Почему не на май месяц? Президентские выборы в США назначены на 8 ноября, значит Украина уже должна встретить эту дату во всеоружии.

    від: Аблай Місто: Казахстан, Алматы.
    03.02.2016 18:07
    А Кононенко нужно отдать должное, он(сам того не понимая?) поднял на поверхность, активизировал такие силы, которые ранее с великим упоением оттирались на фигуре премьер-министра Яценюка. Теперь же эти силы, начиная с непримиримой(?) Батьивщины, ожидаемо, легко прогнозируемо, займут стороны министра Абромавичуса, за которого встали послы целого ряда видных западных держав и всего состава Народного Фронта. В неприятной ситуации оказалась ВО Свобода, которая ещё недавно закидала морквой площадь перед Верховной Радой. Самопомич с Радикальной партией Ляшка. Опоблок отдельной стороной. Комбаты. Правий сектор. Ситуация уже дошла до степени личного разговора Президента Порошенко с экс(?)-министром Абромавичусом. И это на фоне "побитого" Кононенко.

    від: Аблай
    03.02.2016 10:30
    Если досрочные выборы в сентябре, значит задача власти полностью вычистить Украинский медиа-рынок до конца лета, а ещё лучше до конца весны, учитывая время и на предвыборную агитацию. Вы ведь все, как украинцы, так и россияне, так и европейцы - все понимаете что путинская Россия не может себе позволить не участвовать в достроковых выборах в Украине. Но если их выключить из игры, значит в Раду зайдут проукраинские силы. Единственная проблема це Опоблок, но в России кризис только разрастается, поэтому они постараются на всём сильно экономить. Ведь досрочные выборы не являются панацеей для снятия санкций с экономики самой огромной, сырьевой страны мира. Будущие Украинские партии, видя как может низко упасть рейтинг целых Президента и Премьера, будьте уверены, уже приняли себе это во внимание. Популизм больше не пройдёт. Критика, как и предвыборные программы всех партий, уже должны быть выведены за скобки(военных действий).

    від: Володимир Місто: Донецьк
    03.02.2016 02:53
    Are elections necessary a all? I read news on Echo of Moscow every day. And I always think browsing comments.
    Any politician didn't make Vladimir Putin be the president of Russia. Vladimir Putin made his career himself. Prosperity of Russia and decline of Russia are deeds of the president of Russia. He helps business or stops business (I mean in general). The same thing is with every person. Dmitry Nagiyev is a film star today. but During yeltsin's ruling he was not rich and famous. Few films were shot.
    Every person is responsible for his life. Both Russia and Ukraine are analogues of US. We must vote for concrete solutions. Therefore I support honest politicians who will make Ukraine be a progressive country of contemporary world. We live in world of egoists. But laws and right scheme of life makes our life easier and more comfortable. I shall not go to election until politician will persuade me that he is able to make life better.

    від: Юрій
    02.02.2016 21:27
    Дивний опус! Є лише 2 шляхи розвитку політичної системи в державі - вибори і Майдан. Щоб прискорити розвиток потрібні позачергові вибори! Майдани і так всі "позачергові". Неправда, що електорат не вчиться на своїх помилках. Якщо вже дійсно народ скоїв помилку, тоді - Майдан. Зараз справа лише в тому, чи доведе Порошенко, що він "помилка" дуже велика. Але, з огляду на "особливий статус", він таки зможе досягти рівня Януковича... Тому, я "за" позачергові вибори. Не знаю, як ПОПу, але суспільству вони точно на користь.

    від: бандерос Місто: Киев
    02.02.2016 21:22
    Пусть проходят в ВР Правый Сектор,ОУН, Радикальная партия и Свобода.Надоели уже "кашаладные хмыри",которые с помощью бывших рыгов подминают всё под себя.
    Коментарі, сторінка з 2
        Вперед 

    ДОЛУЧАЙСЯ!

    Відеопрограми Радіо Свобода

    ​​«Донбас.Реалії» | Україна програє інформаційну війну на Донбасі? 

    РОЗКЛАД ПРОГРАМ

    • ЗМІ поширили фейк про нібито аварію на Запорізькій АЕС

    Гройсман став новим прем’єром України. Думки експертів

    «Ми маємо діяти, бо маємо трьох ворогів: корупція, неефективність державного управління і популізм, страшніший за ворога, який діє на сході нашої країни» – Гройсман 

    Чубаров: рішення щодо Меджлісу у Криму ухвалили за вказівкою Кремля

    Дії Наталії Поклонської ляжуть в основу звинувачень проти неї, включно з державною зрадою – голова Меджлісу 

    Якщо замість Шокіна прийде «новий Шокін», ГПУ не зміниться – Сакварелідзе

    «Чому Ківалов і Ко згуртувалися проти Саакашвілі й мене? Бо ми – не частина їхнього договорняка» 

    ВИБРАНЕ ВІДЕО

    Я обіцяв багато не говорити, я буду грати – Piano Extremist  

     

    Як бійці моляться на передовій  

     

    У Москві на Красній площі затримали «Володимира Путіна»

    Прямі трансляції, ефіри та актуальні відео

    •  Як створювалася вакцина від поліомієліту?

    Ситуація в зоні бойових дій

    Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі 14 квітня

    Хронологія

    ОСТАННІ НОВИНИ  

    22:15

    Яґланд закликає не обмежувати діяльність Меджлісу у Криму

    21:36
    «Батьківщина» звертатиметься до КСУ через уряд Гройсмана – Тимошенко
    21:23
    Росія: проти головного юриста ФБК Навального порушили кримінальну справу
    20:54
    Гройсман поговорив з Байденом, Шульцем і Моґеріні
    ВСІ НОВИНИ

    Рада призначила Володимира Гройсмана Прем'єром

    ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
    Погода
    Погода у Києві

    вологість:

    тиск:

    вітер:

    В інших ЗМІ
    В інших ЗМІ