14 квітня 2016, Київ 22:23
СЛУХАТИ
ДИВИТИСЬ
Розклад
Запис усіх програм
Наші хвилі
Як слухати
Подкаст
Ми на SoundCloud

Онлайн ТБ Радіо Свобода
YouTube
 Новий уряд є, а чи будуть реформи?

    Політика

    Чому політичні партії в Україні не мають визначених ідеологій?

    Сьогодні на політичному полі України головними гравцями є тимчасові політичні проекти без визначеної ідеології, зорієнтовані переважно на певні бізнес-групи

    Політична карикатура Олексія Кустовського
    Петро Кралюк
    (Рубрика «Точка зору»)

     

    Вибори до місцевих органів влади, які нещодавно відбулися, засвідчили: політика в нашій державі практично деідеологізована. Лідерами політичних перегонів стали партії (точніше – партійні проекти), які навіть не намагаються задекларувати хоч якусь ідеологію. Яка, наприклад, ідеологія нинішньої провідної політичної сили «Блоку Петра Порошенка»? Чи «Самопомочі», «Батьківщини», Радикальної партії Олега Ляшка, «Укропу», «Опозиційного блоку»? Не кажучи вже про маргінальні партії. Здебільшого ідентифікуються ці політичні сили завдяки їхнім лідерам і політичним лозунгам, які мають ситуативний характер. Пригадаймо хоча б те, з яким лозунгом на минулорічні президентські й парламентські вибори йшов «Блок Петра Порошенка»?! «Жити по-новому». Тепер вже цей лозунг не працює. Бо ж «нове життя», яке запропонувала українцям нова влада, радше, викликає негативну реакцію. Тому тепер зазначена політична сила пішла на вибори з патріотичним лозунгом «Збережемо країну». Тобто не ідеологія, а звичайнісінька політична технологія.

    Не можна сказати, що означена тенденція є чимось новим чи таким, що принципово вирізняє Україну від інших, зокрема європейських, країн. Інша річ, як у нас ця тенденція виявляється і який дає результат. На жаль, втішного тут мало.

    Трохи історії

    Формування політичної системи незалежної України на перших порах відбувалося в «ідеологічному бульйоні». Існувала ідеологічна Комуністична партія. Хоча чим далі, тим більше її ідеологія використовувалася з чисто політтехнологічною метою. Було намагання перенести в Україну деякі політичні ідеології з Заходу. Проте ті, хто це робив, не дуже розуміли, що політичні системи на тому самому Заході формувалися протягом десятиліть, а то й століть, тому механічно переносити їхні традиції на наш ґрунт не дуже доцільно.

    Так, «на зорі» незалежності деякі політики виношували ідею створення за американським зразком двопартійної системи – були навіть засновані Республіканська й Демократична партії. Проте це калькування американського досвіду практично нічого не дало. Демократична партія швидко відійшла у небуття, так і не заявивши серйозно про себе. Трохи довше протрималась Республіканська партія, яка так і не вийшла за межі маргінальної політичної сили.

    Хоча, в принципі, в Україні могла б сформуватися двопартійна система – приблизно така, як у Польщі, де є права партія «Право і справедливість», орієнтована на консервативний електорат, і ліберальна «Громадянська платформа». Звісно, в нас ця система була б іншою. «Консервативною» партією могла б стати партія, що використовувала б радянські ідеологеми й орієнтувалася на електорат сходу й півдня, а «прогресивною» й прозахідною – партія, яка б вдавалася до прозахідної й частково націоналістичної риторики. Чому така система в Україні не склалася – то тема іншої розмови.

    Були в нас спроби створити політично впливові соціал-демократичну й християнсько-демократичну партії. Тим паче, що соціологи показували популярність в українському суспільстві соціал-демократичних і християнсько-демократичних ідей. Але й ці спроби виявилися невдалими.

    Політична корупція

    Сьогодні на політичному полі України головними гравцями є тимчасові політичні проекти без визначеної ідеології, зорієнтовані переважно на певні бізнес-групи. Комуністична партія, яка донедавна користувалася помітним впливом, практично зійшла з політичної арени. Її електорат, схоже, повністю забрав «Опозиційний блок». Сумнівно, що цій силі вдасться відродитися. Ще одна ідеологічна партія, «Свобода», котра репрезентує себе як націоналістичну силу, фактично опинилася на маргінесі політичного життя. Вона слабо представлена у Верховній Раді, не продемонструвала й помітних успіхів на виборах до місцевих органів влади. Її нечисельні представники якщо і пройшли до місцевих рад, то переважно в західних областях.

    Нинішня політична система реально відображає ту соціальну ситуацію, яку маємо у нашій державі. За роки незалежності відбулася своєрідна «декласація» суспільства – розмивання традиційних класів, виникнення численних соціальних груп, котрі є «рухомими», без чітких меж і котрі, як правило, погано усвідомлюють свої інтереси. Окрім того, на політичний пейзаж України впливають культурні відмінності між регіонами, які активно експлуатують деякі політики (наприклад, питання мови, релігії, історичної пам’яті тощо).

    Більша частина економіки України опинилася в руках кількох олігархічних груп, які конкурують між собою. Так званий середній клас у нас ледь животіє, а після останньої революції, Революції гідності, ще більш скоротився. Значна частина населення перебуває на межі виживання.

    Зрозуміло, в такій олігархічній державі політика теж мусить бути олігархічною. Саме на гроші олігархів створюються політичні проекти, які й дають їм легітимно здійснювати управління країною. Реальна ідеологія олігархів – це прибутки й надприбутки. Але ж таку ідеологію не варто декларувати. Через те їхні політичні проекти неідеологічні. Головне в них – лідер, завдяки якому можна розгортати успішну виборчу кампанію.

    Правда, успіх цієї кампанії залежить не тільки і навіть не стільки від лідера, як від медійної і політтехнологічної підтримки, що потребують чималих грошей. Тому політика в нас стала індустрією із своїми грошовими потоками й численними політпрацівниками. Гроші, вкладені в політику, олігархи, звісно, прагнуть повернути – до того ж, із певним «наваром». Бізнес є бізнес.

    У такій системі звичайною річчю стає політична безпринципність – політики з однієї партії легко переходять у іншу. Так само здійснюють фракційні переходи в радах. А, власне, чому це не зробити, коли є інтерес, зокрема фінансовий? Така політична корупція стала річчю звичайною.

    Має вона і вияв на «низах», коли виборці за гроші чи продуктові набори продають голоси. Це цілком раціональний вибір. Адже простому виборцю часто немає різниці, за яку партію голосувати – вони здебільшого всі однакові. То чи не краще продати свій голос? Показово, що після Революції гідності в нас зросла кількість людей, ладних продавати свої голоси. Така дрібна політична корупція в нас ще якось осуджується. Натомість велику політичну корупцію, коли політик мігрує з партії в партію чи перебігає в іншу фракцію, в нас переважно сприймають спокійно. Мовляв, так треба.

    На фоні просторікувань про боротьбу з «традиційною» корупцією ми навіть не ставим питання про боротьбу з корупцією політичною. Хоча широкомасштабна корупція в країні значною мірою зав’язана саме на ній. Бо ж хіба корупційний «бізнес» у політиці не переноситься потім на державне управління, економічну діяльність тощо?

    Проте, зрозуміло, наші політики не збираються вести боротьбу з такою корупцією. Хіба вони собі ворони? Вони ж самі є породженням цієї політично-корупційної системи. Зате наші політики ладні гарно говорити про боротьбу з корупцією взагалі. І це зрозуміло. Адже таке говоріння може набавити їм політичний рейтинг.

    Петро Кралюк – проректор Острозької академії

    Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


    Петро Кралюк

    Петро Кралюк – український філософ, письменник, публіцист. Доктор філософії, заслужений діяч науки і техніки України, професор Національного університету «Острозька академія».



    Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


    ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

    Важливе на Свободі

    Гройсман став новим прем’єром України. Думки експертів

    Чубаров: рішення щодо Меджлісу у Криму ухвалили за вказівкою Кремля

    Україна стала полігоном для обкатки методів протидії гібридній війні – політолог

    Москва знову активувала стару мережу «Штазі» – автор книжки «Таємна війна Путіна»

    В окупованому Севастополі познущалися з гімну Росії

    Якщо замість Шокіна прийде «новий Шокін», ГПУ не зміниться – Сакварелідзе

    Глава Нацполіції заявляє про «реванш старої міліцейської системи»

    Понад 70% продажу дитячої літератури – українськомовні видання

    Посол США застеріг від позачергових виборів і розкритикував вимоги Тимошенко

    Антін Мухарський про мову та «русский мир» Путіна і Гундяєва


    Форум закрито
    Відсортувати коментарі:
    Коментарі
         
    від: Володимир Місто: Кіровоград
    05.11.2015 14:32
    Був Радянський Союз, був, був та й загув. Загув зненацька. Якби не загув, то сьогодні був би Радянський Союз. Усі ті суб'єкти, які сьогодні є фігурантами багаточисельних українських партій скорше за все були би фігурантами... партії КПРС. Це слід мати на увазі. Це стосовно людської якости тих, які створили політичні партії.
    А ідеологія - це зовсім з іншої опери. Ідеологія - це запит історії. Ідеологія - це довготривала колективна вагітність, коли дитина народжується у більш спритних та наполегливих страт того ж таки суспільства.
    Якщо партії не мають ідеології, то це свідчить лише про те, що уламки Радянського Союзу є більш вагомими на нашому духовному краєвиді, аніж перспективи, яких ми ще не бачимо з поміж тих уламків.

    від: Киянин
    04.11.2015 15:38
    У них одна ідеологія. Красти.

    від: Старик
    03.11.2015 21:53
    Партії України - феномен политичного ГМО. 1. Щоб не критикували в частині ідеології і ні за що не відповідати перед народом. 2. Щоб мати можливість створити бізнес на основі високої вартості бланків з печаткою. 3. Що б мати можливість переблоковуватись за гроші. 4. Що б не створювати робочих місць і не бути конкретними. 5. Щоб не створювати закони, а тільки голосувати за вигоду. 6. Що б не мати соціальної чи класової суті. 7. Щоб стати основою захищеної корупції....і монополії на владу.

    від: Москаль
    03.11.2015 10:56
    Стаття на рівні випускників школи газети "День". Але ж пише її поважна людина, від якої хочеться почути щось більш продуктивне. "Філософ" повинен знати, що політика - не тільки партії. Не хочеться витрачати час на детальний аналіз помилок, але я не зрозумів основного: автор вважає, що нічого не змінюється? Як філософ філософу відкрию секрет: все тече...

    від: Жак Простак
    03.11.2015 03:05
    Какая там идеология? Какая там Свобода? Вы о чем?
    Главное ведь не то, что люди пишут. А то модераторы одобряют и в посты пропускают. А Вы идеология... Заказ - вот их идеология, приказ - вот у холопов свобода. О ком я? Народ по чуть-чуть понимает...

    від: Вадим Місто: Київ
    02.11.2015 17:06
    А у нас справжньої багатопартійності ніколи не було! У нас просто гра по принципу: два українці- три гетьмани !!!!!! І не більше, на жаль!!!!!!

    від: Yuriy Khudoba
    02.11.2015 16:24
    Так, навіть обирати нецікаво стає... Раніше із задоволенням ходив на вибори щоб підтримати національно-демократичні сили на зразок НРУ та УНП а зараз є лише проекти :((
    У відповідь

    від: Жак Простак
    03.11.2015 14:16
    Наверно, не помешало бы Нам всем, орнитологию изучать. Что бы в случае чего разбираться и знать. Вот птица певчая, хорошо Нам, всем, сказки поет, сколько и каких яиц, она Нам завтра снесет. А вот перелетная. Перелетает туда, кто жирнее кормит, с тем и дружит тогда. Была звероферма, когда то, тогда. Проект "Птицеферма" нам светит пока. Пока, не будет проведена зоооперация под кодовым названием "Люстрация". Что бы всех таких птиц окольцевать и информацию про них всю разузнать. Тогда будем видеть кого выбирать, что бы нашим внукам судьбу свою. не в птичьем .омете искать...

    від: Жак Простак
    02.11.2015 14:48
    У Картинки борода под ногами запуталась. А идеология у ...? Она есть. Пусть и с разными вариациями, и степенью жадности и жлобства - Деребань, НАБЕЙ СВОЙ КАРМАН, пока у кормила власти...

    ДОЛУЧАЙСЯ!

    Відеопрограми Радіо Свобода

    ​​«Донбас.Реалії» | Україна програє інформаційну війну на Донбасі? 

    РОЗКЛАД ПРОГРАМ

    • ЗМІ поширили фейк про нібито аварію на Запорізькій АЕС

    Гройсман став новим прем’єром України. Думки експертів

    «Ми маємо діяти, бо маємо трьох ворогів: корупція, неефективність державного управління і популізм, страшніший за ворога, який діє на сході нашої країни» – Гройсман 

    Чубаров: рішення щодо Меджлісу у Криму ухвалили за вказівкою Кремля

    Дії Наталії Поклонської ляжуть в основу звинувачень проти неї, включно з державною зрадою – голова Меджлісу 

    Якщо замість Шокіна прийде «новий Шокін», ГПУ не зміниться – Сакварелідзе

    «Чому Ківалов і Ко згуртувалися проти Саакашвілі й мене? Бо ми – не частина їхнього договорняка» 

    ВИБРАНЕ ВІДЕО

    Я обіцяв багато не говорити, я буду грати – Piano Extremist  

     

    Як бійці моляться на передовій  

     

    У Москві на Красній площі затримали «Володимира Путіна»

    Прямі трансляції, ефіри та актуальні відео

    •  Як створювалася вакцина від поліомієліту?

    Ситуація в зоні бойових дій

    Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі 14 квітня

    Хронологія

    ОСТАННІ НОВИНИ  

    21:36

    «Батьківщина» звертатиметься до КСУ через уряд Гройсмана – Тимошенко

    21:23
    Росія: проти головного юриста ФБК Навального порушили кримінальну справу
    20:54
    Гройсман поговорив з Байденом, Шульцем і Моґеріні
    20:34
     Посол США Пайєтт задоволений призначенням прем’єр-міністра в Україні
    ВСІ НОВИНИ

    Рада призначила Володимира Гройсмана Прем'єром

    ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
    Погода
    Погода у Києві

    вологість:

    тиск:

    вітер:

    В інших ЗМІ
    В інших ЗМІ