14 квітня 2016, Київ 16:45
СЛУХАТИ
ДИВИТИСЬ
Розклад
Запис усіх програм
Наші хвилі
Як слухати
Подкаст
Ми на SoundCloud

Онлайн ТБ Радіо Свобода
YouTube
 Як Гройсман представляв новий склад уряду (відео)

    Політика

    Жорстокі тортури як головна зброя сепаратистів

    Викрадений сепаратистами шахтар розповів про катування в полоніi
    ▶ || 0:00:00
    ... ⇱  
    • 270p / 6,0MB
    • 360p / 8,0MB
    • 720p / 23,0MB
     
     
    X
    Левко Стек
    15.05.2014
    Шахтаря Олександра Гурова півтори доби утримували в заручниках донецькі сепаратисти. Впродовж усього цього часу викрадачі били його, зламали ребра, ніс, пошкодили руку і намагались зрізати з плеча татуювання, де зображений тризуб і гасло «Слава Україні».
    Викрадений сепаратистами шахтар розповів про катування в полоні

    Клер Біг

    Донецького шахтаря Олександра Гурова та його п’ятьох друзів захопили в заручники та катували бойовики. Все через те, що чоловік зірвав сепаратистського прапора і послідовно відстоював ідею єдиної України. Його називали зрадником, жорстоко били, пов’язавши на голову українського прапора.
     
    Коли донецький шахтар Олександр Гуров зривав сепаратистського прапора із захопленої будівлі обласної адміністрації Новгородівки, чоловік здогадувався, чим це може для нього закінчитись. Вже два тижні по тому чоловік лежав у київському госпіталі зі зламаною щелепою, переломом носу, зламаними ребрами та забоями руки.
     
    «Почали відразу без розмов і пояснень бити усім, що під руку трапиться: і пістолетом по голові, і кулаками. Один з них взяв мене за руку, вперся у мої ребра, а інший двома ногами стрибав на моєму лікті. Як наслідок, утворилася дуже велика гематома. Кілька разів я втрачав свідомість», – розповідає потерпілий.
     
    За словами Олександра Гурова, бойовики оскаженіли, коли виявили його татуювання на плечі, де написано «Слава Україні! Героям слава!». Сепаратисти намагалися зрізати його, використовуючи гострі зубці розбитої лампочки. Знущання супроводжувалися словами «зрадник» і «Правий сектор».
     
    Страшна історія Олександра Гурова є лише одним випадком із десятків зафіксованих тортур і знущань, які скоюють проросійські сепаратисти на сході України. Саме такі нелюдські методи, на їхню думку, допоможуть закріпити владу в регіоні.
     
    Ймовірно, саме тому бойовики з легкістю зізнаються у захопленні місцевих нелояльних політиків, проукраїнських активістів, журналістів, міжнародних спостерігачів. Мішенню може стати кожен, хто не підтримує самопроголошену «народну республіку», що проголошені в Луганській та Донецькій областях. Сепаратистський рух стає більш організованим, а викрадення набувають систематичного та методичного характеру.
     
    Подібні інциденти давно перестали буде одиничними. У цьому переконана Анна Нейстат, заступник директора правозахисної програми Human Rights Watch із надзвичайних ситуацій.
     
    «Ми вже можемо прослідкувати послідовність і систему. Щодня я отримую заяви про те, що ще одну людину викрали або звільнили із полону», – коментує Анна Нейстат, яка нещодавно відвідувала Донецьку область, щоб розслідувати випадки тортур.
     
    Експерт стверджує, що жертви характеризували пережите як «жахливу» жорстокість і насилля, які у багатьох випадках спричинили серйозну шкоду здоров’ю постраждалих.
     
    Антон, що раніше був бойовиком сепаратистів, підтвердив висновки Анни Нейстат в інтерв’ю Радіо Свобода.
     
    Скривавлені заручники без упину кричали
     
    25-річний Антон втік від бойовиків після того, як побачив тортури над одним проукраїнським заручником. Скривавленого чоловіка озброєні бойовики катували на сходах Донецької обласної ради, штаб-квартири сепаратистів.
     
    «Людей б’ють і «перевиховують», – розповідає Антон. – Їм заборонено вживати слово «Україна», говорити українською мовою. Їм кажуть, що це відтепер Росія. Так що дійсно, полонених били і катували, а потім відпускали десь за містом».
     
    Проте вижити вдається не усім полоненим. Тіла двох чоловіків знайшли в річці поблизу Слов’янська зі слідами забоїв на всьому тілі. Згодом експертиза встановила, що це тіла депутата Горлівської міської ради Володимира Рибака і студента КПІ Юрія Поправка.
     
    Американського журналіста Саймона Островського сепаратисти тримали в полоні три дні. За його словами, окрім нього в підвалі місцевого СБУ ще тримають десятки інших полонених. За словами Островського, частина з тих людей перебувають там тижнями.
     
    Шахтаря Олександра Гурова, як і більшість жертв, озброєні сепаратисти викрали серед білого дня. Разом із Гуровим захопили ще п’ятьох його товаришів-активістів. Ці чоловіки – шахтарі, лояльні до нової київської влади, – зібрались разом 4 травня аби обговорити, як рятувати рідне місто від сепаратистів. Олександр Гуров наполягає, що їхня група поводила себе мирно і зосереджувалася на прибиранні сепаратистських прапорів із будівель.
     
    Заручникам роблять ін’єкції і невідомими психотропними речовинами
     
    Активістів посадили в мікроавтобус і відвезли до Донецької обласної ради. За словами очевидців, на 5 і 6 поверхах цієї 11-поверхової будівлі тримають та катують полонених. У самоорганізованому медпункті, що розташований на 2-му поверсі, працюють у кілька змін 50 медиків.
     
    Гуров розповідає, що його викрали і відвели на 5-й поверх, переможно демонструючи його іншим бойовикам. Навколо голови шахтарю пов’язали українського прапора.
     
    «Вони заштовхнули мене в кімнату. Я міг чути крики моїх приятелів із суміжної кімнати», – пригадує Олександр Гуров.
     
    За словами чоловіка, його неодноразово били, погрожували смертю і кололи ін’єкції, від яких ноги не слухались. Гуров припускає, що то могли бути психотропні засоби.
     
    На наступний день Олександра Гурова звільнили, обмінявши на захоплених сепаратистів. Інші його друзі також опинились незабаром на волі, у всіх серйозні травми.
     
    На допомогу сепаратистам зі Східної України приїжджають росіяни

    За словами колишнього бойовика Антона, усі чоловіки, що «працюють» на 5-му та 6-му поверхах, зі Східної України. Ці сепаратисти досвідчені у тому, як вести допит, тож, припускає чоловік, багато хто з них раніше працював у правоохоронних органах. Він також припускає, що частина сепаратистів приїхали з Росії на підмогу бойовикам, в тому числі, так звані козачі формування.
     
    Він також підтверджує, що самоорганізований госпіталь дійсно розміщений на 2-му поверсі Донецької обласної ради. За його словами, працівників Червоного хреста захопили саме для того, аби конфіскувати їхні медичні препарати.
     
    Натомість, прес-секретар Донецької народної республіки заявив, що працівників Червоного Хреста затримали, адже вони підозрювались у шпигунстві.
     
    Після того, як Антон утік від сепаратистів, він постійно боїться, що йому мститимуть. «Якщо вони дізнаються про це – вони не пробачать», – додає він.
     
    Олександр Гуров також боїться за своє життя та життя членів своєї родини, яка переїхала за ним до Києва. Він не планує повертатися до Східної України, де на чоловіка, за його словами, чекає вірна смерть. Поки Олександр Гуров не знає, як далі складеться його життя. Але у двох речах він упевнений. По-перше, слід продовжувати боротися за єдину Україну. А по-друге, чоловік хоче відновити пошкоджене татуювання «Слава Україні, героям слава».
     
    «Я обіцяю, воно буде ще гарнішим і яскравішим. Там залишаться шрами, але усе можна виправити. Все буде в порядку», – впевнено додав чоловік.
     
    Бойовики провели чоловіка до медиків, які зробили чоловіку укол. Хоч біль і затих, проте Олександр Гуров досі не знає, який препарат йому вкололи.


    Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


    ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

    Важливе на Свободі

    Гройсман став новим прем’єром України. Думки експертів

    Чубаров: рішення щодо Меджлісу у Криму ухвалили за вказівкою Кремля

    Україна стала полігоном для обкатки методів протидії гібридній війні – політолог

    Москва знову активувала стару мережу «Штазі» – автор книжки «Таємна війна Путіна»

    В окупованому Севастополі познущалися з гімну Росії

    Якщо замість Шокіна прийде «новий Шокін», ГПУ не зміниться – Сакварелідзе

    Глава Нацполіції заявляє про «реванш старої міліцейської системи»

    Понад 70% продажу дитячої літератури – українськомовні видання

    Посол США застеріг від позачергових виборів і розкритикував вимоги Тимошенко

    Антін Мухарський про мову та «русский мир» Путіна і Гундяєва


    Форум закрито
    Відсортувати коментарі:
    Коментарі
         
    від: Влодзьо 3-ій Місто: Кацапознавець
    18.05.2014 22:07
    Ця жахлива розповідь не є новизною. Це пряме продовження злочинів росіян у формі НКВД, які вони чинили по всьому Союзу, а найбільше – на Україні. …Протягом минулого десятиліття вів нескінченні переговори з багатьма товаришами в «соціальних мережах», переконуючи їх, - навіщо, мовляв, вам скажена ідеологія НКВД, адже від неї ви на себе берети злочини комуністичного режиму. Здається, нікого не переконав. У відповідь – стверджували, що «НКВД тут ні до чого» (ніби нині московіти послуговуються іншими методами). Казали, що «насувається свята русь» (не проти ночі будь сказано), і тому всі методи, енкаведистьсі тортури, неенкаведистькі тортури – все буде потрібно.
    Відтак, зрозуміло, що формування племені нинішніх катів має два джерела: це генетично російське прагнення маскарувати людські тіла (татарською мовою таких людей і назвали – м’ясниками - кацапами). І друге – формування російською ідеологією «соціального запиту» на катів. Подібно, як Солженіцин описував «потребу в охоронцях ГУЛАГу», яку розв’язували через «училища НКВД». Так тепер «потребу в катах» розв’язують через фінансування олігархами тероризму.
    Тому масові катування й показові убивства українців (за етнічною чи соціумною ознакою) на Сході України – це «щонайобєктивніша властивість» сучасної Кацапії.

    від: euvropeec3
    17.05.2014 23:01
    Якщо на Донеччині будуть жити та боротися за цивілізоване українське майбутнє з європейськими стандартами життя такі люди, як шахтар О.Гуров та його товариші, то цей регіон ніхто не зможе відірвати від України. Сьогодні час в Донбасі працює не на злочинців-сепаратистів, а на єдність України. Незабаром ті, хто підтримує сьогодні верхівку так званої ДНР та їх опору терористів змушені будуть визнати, що вони вляпалися, м'яко кажучи, в халепу. Розплата за самовпевненість, фарисейство та покірність місцевій корумповане-мафіозної еліти регіону неминуча.


    від: Геннадий
    17.05.2014 07:22
    АТО не закончиться так никогда, если не будет в "оккупированных" районах введено военное положение. Потому, что мразь расползается по Украине как зараза.

    ДОЛУЧАЙСЯ!

    Відеопрограми Радіо Свобода

    «Ми Разом» | «Аватари» на фронті. Наслідки пиятцтва в «АТО» та як з ним борються?

    РОЗКЛАД ПРОГРАМ

    • ЗМІ поширили фейк про нібито аварію на Запорізькій АЕС

    Гройсман став новим прем’єром України. Думки експертів

    «Ми маємо діяти, бо маємо трьох ворогів: корупція, неефективність державного управління і популізм, страшніший за ворога, який діє на сході нашої країни» – Гройсман 

    Чубаров: рішення щодо Меджлісу у Криму ухвалили за вказівкою Кремля

    Дії Наталії Поклонської ляжуть в основу звинувачень проти неї, включно з державною зрадою – голова Меджлісу 

    Якщо замість Шокіна прийде «новий Шокін», ГПУ не зміниться – Сакварелідзе

    «Чому Ківалов і Ко згуртувалися проти Саакашвілі й мене? Бо ми – не частина їхнього договорняка» 

    ВИБРАНЕ ВІДЕО

    Я обіцяв багато не говорити, я буду грати – Piano Extremist  

     

    Як бійці моляться на передовій  

     

    У Москві на Красній площі затримали «Володимира Путіна»

    Прямі трансляції, ефіри та актуальні відео

    •  Як створювалася вакцина від поліомієліту?

    Ситуація в зоні бойових дій

    Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі 14 квітня

    Хронологія

    ОСТАННІ НОВИНИ  

    16:31

     У Запоріжжі «декомунізували» останній великий пам’ятник, що підлягав демонтажу

    16:22
    Україна підготувала інвестиційний пакет в енергетичній галузі – голова Фонду держмайна 
    16:04
    Новий уряд України має відновити довіру людей – високопосадовці ЄС
    15:52
    Верховна Рада припинила депутатські повноваження нових членів уряду
    ВСІ НОВИНИ

    Українські військові спотерігають за димами над Авдіївською промзоною з кулеметної позиції у Пісках

    ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
    Погода
    Погода у Києві

    вологість:

    тиск:

    вітер:

    В інших ЗМІ
    В інших ЗМІ