This version of the page http://shkola.ukrinform.ua/node/4491 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-03-09. The original page over time could change.
Бомбосховища по-київськи | Укрінформ - школа

Бомбосховища по-київськи

Київська влада взялася за облаштування столичних бомбосховищ. У КМДА переконані: місця вистачить на всіх. Відповідальність за підготовку укриттів до експлуатації – а вони мають бути прибрані, промарковані та закриті від сторонніх осіб - повністю покладена на керівників столичних ЖБК та ОСББ.

У Києві немає сховищ для цивільного населення

Насправді бомбосховища - ніякі не бомбосховища, а звичайнісінькі технічні підвали, цокольні поверхи житлових будинків, підземні паркінги, станції метро та переходи.

Саме там пропонується ховатися цивільному населенню у разі обстрілу Києва. Найпростіші укриття здатні захистити лише від кулеметних черг, однак навряд чи витримають артилерійський обстріл.

"За 50 років, ще з часів Другої світової війни, не було побудовано жодного спеціального укриття. Куди бігти цивільному населенню? У підвали. Це єдиний вихід. Повірте, у разі чого людина ховатиметься хоч під камінь при дорозі. До того ж, під час обстрілів цивільне населення не може переміщуватися відкритими територіями", - коментує заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Деснянської РДА, Володимир Карпенко, виступаючи перед комунальниками району.

До списку найпростіших укриттів від КМДА включили близько 700 об'єктів на всі 10 районів столиці. Якщо приміщення потрапило до цього списку, то це означає тільки, що місцева влада проінспектувала його і визнала придатним для перебування людей. Насправді ж, запевняють в управлінні з питань надзвичайних ситуацій Деснянської РДА, для укриття підійде будь-який підвал чи цокольний поверх. Тільки в Деснянському районі таких нараховується 749.

За словами Володимира Карпенка, спеціалізовані сховища, здатні захистити від артилерійського обстрілу, є лише на підприємствах і призначені вони для укриття персоналу тих суб'єктів господарювання, які продовжують свою діяльність під час оголошення особливого періоду. Надійнішими укриттями можуть користуватися також працівники атомних електростанцій та подібних об'єктів.

Додамо також, що відповідно до Кодексу цивільного захисту України, право на укриття у бомбосховищах мають також хворі, медичний та обслуговуючий персонал закладів охорони здоров'я, які не підлягають евакуації або не можуть бути евакуйовані у безпечне місце.

Кореспондент Укрінформу намагався перевірити стан одного з таких укриттів - на території Київської лікарні швидкої допомоги. Із відповідним запитом він звернувся до Департаменту охорони здоров'я КМДА, однак отримав відмову, оскільки, за словами чиновників, об'єкт є засекреченим. Нагадаємо, раніше столична влада заявляла, що у сховищах подібного типу зможуть сховатися до 1,5 млн киян. Більшість цих спеціальних укриттів розташовані на правому березі столиці.

Порятунок киян - справа рук самих киян

На жаль, ніхто не може гарантувати, що столичні укриття будуть готові. Кияни мають самі контролювати та перевіряти стан підвалів та цокольних поверхів свого будинку.

"Ми не змогли зібрати усіх комунальників району, бо у нас немає технічної можливості обдзвонити усіх", - виправдовуються у Деснянській РДА. Хтось не дійшов, а хтось не виконає роботу сумлінно.

Укрінформ навідався до кількох укриттів у різних районах Києва.

Деснянський район. На весь Деснянський район київська влада знайшла аж 67 укриттів для цивільного населення. Ще, за даними місцевої райради, є 37 спеціальних сховищ на промислових об'єктах, у лікарнях та школах. А решту майже 700 підвалів, котрі могли б служити укриттям, як ми знаємо, наказали хоча б прибрати та закрити.

Перевіряємо будинок за адресою вул. Волкова, 8, що на Лісовому масиві. Підвал занедбаний, замка на дверях немає. На вході до під'їзду висить список укриттів від КМДА. З нього дізнаємося, що найближчий придатний об'єкт - за три зупинки. А на весь Лісовий масив немає жодного укриття.

Дніпровський район. Укриття, розміщене за адресою Дарницький бульвар 1А, - майже в ідеальному стані. Підвал чистенько прибраний, на дверях висить замок, ключ від якого можна отримати у консьєржа. Укриття є у списку КМДА. Однак місцевий ЖБК не має жодного стосунку до його облаштування. Усі підготовчі роботи проведені силами мешканців будинку.

Мешканка будинку за адресою Дарницький бульвар, 1А показує сховище

"У цьому підвалі були палки, сміття, нечистоти. Ми самотужки вичистили все, винесли. Ніхто нам не допомогав. А потім, коли вже все було готове, до нас тут відрядили з місцевого ЖБК цілу команду прибиральниць з віниками. Люди знають, що приміщення у хорошому стані. На крайній випадок, тут у кожного є своя коморка. Цей підвал дуже надійний, адже будинок зводили з урахуванням сейсмічних норм. Є навіть другий вихід, який поки не функціонує, однак його легко привести у порядок", - розповіла мешканка будинку Марія Ліщук.

Печерський район. У цьому центральному районі ледь не кожен підвал кимось орендований чи навіть приватизований. Власники та орендатори не завжди знають, що у випадку надзвичайної ситуації їх приміщення мають функціонувати як об’єкти цивільного захисту – для укриття людей.

У будинку за адресою вул. Чигоріна, 55 весь підземний простір споруди розділили між собою п'ять різних власників. Орендатори неохоче розмовляють і відповідають, що впускати до себе нікого не збираються:

"Це приміщення приватне. Тут облаштований офіс, зберігається власність, а люди є різні. Ось почнуть розкрадати наше майно, то нам до цього теж не байдуже. Ви знаєте, яке тут місцеве населення? Алкоголіки. І що, вони сюди поприходять? У нас тут уже і бійки були, і обкрадали нас. Ми не хочемо бачити їх тут у нас. Я розумію, що може бути що завгодно, але зрозумійте і ви нас", - розповіла адміністратор одного з офісів, Ірина Шушеначева.

Підвал будинку на Чигоріна, 55 повністю зайнятий орендаторами

В іншому закладі нам просто видали телефон власниці, у якої начебто орендований підвал. Ми зателефонували до неї та поцікавилися, чи знає вона, що підвал може використовуватися як укриття і що туди треба впускати людей:

"Було б дуже цікаво подивитися ту постанову чи закон, який зобов'язує впускати до себе когось. І взагалі, на під'їзді є адреси укриттів", - не вельми привітно відповідає нам жінка на ім'я Олена.

Справді, найближче укриття зазначене за адресою Чигоріна, 16. Вирушаємо туди. Однак обійшовши весь будинок, не знаходимо жодного вказівника на вхід до укриття.

Заходимо до підвалу і виявляємо там магазин.

"Ми нічого не знаємо. У нас тут ніколи не було бомбосховища. Це магазин. І взагалі, це приватна власність. Ніхто з ЖБК сюди взагалі не приходив і ні про що не попереджав", - розказує продавець Наталя Авраменко.

Укриття на Чигоріна, 16. Працівники навіть не знають, що їхній магазин може стати бомбосховищем

Телефонуємо до місцевого ЖБК, щоб поцікавитися, чому немає вказівників, а власник ні про що не знає.

"Якщо буде надзвичайна ситуація, то люди не будуть дивитися, є власник чи нема. Мешканці просто зіб'ють замок і будуть ховатися у те приміщення, яке є. Власникам підвалів поштою відправлено попередження про їхні дії у разі виникнення надзвичайної ситуації, вони проінформовані. А вказівників немає, щоб власника не турбували раніше часу. Але ж на під'їздах адреса є", - коментує ситуацію майстер технічної дільниці Галина Миколаївна Симерик.

Шевченківський район. Наостанок ми навідалися до укриття, що значиться за адресою вул. Вільгельма Піка, 20/54. Попри те, що підвал орендований - у ньому міститься ресторан - на будинку висить вказівник на укриття. Персонал ресторану знає, що їхнє приміщення повинне служити як бомбосховище, і обіцяє не перешкоджати укриттю мешканців навколишніх будинків.

Бомбосховище на Вільгельма Піка, 20/54. Під час обстрілів обіцяють пустити людей

"Всі знають, що тут бомбосховище. Якщо раптом щось, то, звичайно, впустимо людей", - запевняє бармен на ім'я Ірина.

А мешканці будинку жартують: "Наше бомбосховище - найкраще. І кухня є, і телевізор, і запас продуктів".

Метро: почули сирену - беріть паспорт і спускайтеся у підземку

Найнадійніше укриття, доступне для цивільного населення столиці, це метрополітен. Прес-секретар КП "Київський метрополітен" Наталя Макогон розповіла, як працюватиме столична підземка у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Як бомбосховища можуть функціонувати усі станції підземні метрополітену. Одна така в середньому вміщає 1400 людей.

"Зрозуміло, що чим глибша станція, тим краще. Але в будь-якому випадку метро є надійнішим укриттям, ніж підвал. У разі евакуації населення метрополітен забезпечує людей водою, повітрям, персонал надає необхідну медичну допомогу. Однак ми не забезпечуємо харчування, цим питанням повинні займатися районні держадміністрації.

Сподіваюся, що така ситуація ніколи не настане, однак краще завчасно покласти у сумку щось із їжі, яка не псується, бо у разі виникнення надзвичайної ситуації, останнє, про що ви будете думати - це бутерброди", - зазначила Наталя Макогон.

За її словами, для кожної ситуації є інструкція щодо дій персоналу станції. У прес-службі нас запевнили, що усі працівники пройшли спеціальні навчання ще тоді, коли почалася хвиля псевдозамінувань підземки:

"Ситуації можуть бути різні. На кожну з них є чітко прописана інструкція щодо дій персоналу. Залежно від ситуації, як укриття можуть функціонувати також переїзди між станціями, у якихось випадках зупиняють ескалатори, вимикають електрику. По-різному може здійснюватися і евакуація населення, знову ж таки, залежно від того, що відбувається. Однак загалом порядок дій такий: почули сигнал сирени, побачили повідомлення по телевізору чи дізналися з якогось іншого джерела - беріть дітей, паспорт, необхідні речі, спускайтеся в метро. Працівники станції навчені діяти у будь-яких надзвичайних ситуаціях".

Приватна власність також стає укриттям

Якщо ви перевірили свій підвал і виявили там ресторан, спортзал, салон краси чи будь-який інший суб'єкт господарської діяльності, повідомте про це держадміністрацію вашого району. Так радить прес-секретар Державної служби України з надзвичайних ситуацій у місті Києві лейтенант служби цивільного захисту, Анна Зусько. Орендаторів, звісно, ніхто не вижене, однак вони будуть попереджені, що у разі виникнення надзвичайної ситуації їхня власність має функціонувати за призначенням. Тобто, як об'єкт цивільного захисту.

"Усі, хто орендує підвали чи цокольні поверхи, зобов'язані у разі виникнення будь-якої надзвичайної ситуації надати вільний доступ до приміщення. Вони повинні розуміти, що в особливий час діють особливі закони. Про це їх мають попереджати комунальники", - запевняє заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Деснянської РДА Володимир Карпенко.

Керівники ЖБК та ОСББ, у свою чергу, обіцяють орендаторів попередити, а підвали підготувати. Однак вони не впевнені, чи будуть такі укриття функціональними, адже переважна більшість із них не обладнані вентиляційними шахтами та запасними виходами.

"У нас немає вибору. Приберіть підвали, позначте входи, закрийте їх від сторонніх та призначте відповідальних за ключі. Все решта - ваші проблеми. Хочете зробити запасний вихід? Займайтеся цим", - відповідає комунальникам Деснянського району представник Управління з питань надзвичайних ситуацій.

Не зрозуміло також, що робити мешканцям шістнадцятиповерхівок або ще вищих будівель. За правилами, під час обстрілів не можна користуватися підвальними приміщеннями таких споруд. Однак управління з питань надзвичайних ситуацій радить використовувати навіть такі укриття. Знову ж таки, мотивуючи це тим, що у населення немає вибору.

"Коли виникне якась надзвичайна ситуація, не всі будуть вдома, хтось буде на підприємстві. А що ми можемо зробити? Нічого. Повірте моєму досвіду, люди ховатимуться всюди. І у них не буде часу бігти кудись", - наголошує Володимир Карпенко.

 

Руслана Чечуліна, Олександр Романчук, Київ.