This version of the page http://about.osnova.tv/press/14 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-01-05. The original page over time could change.
Компанія Основа розмістила вже третю веб-камеру в Чернігові - Кабельний оператор ОСНОВА™

  • Компанія Основа розмістила вже третю веб-камеру в Чернігові
  • Ще більше вільних WI-FI зон Чернігові!
  • На Валу та в міському парку культури з’явиться Wi-Fi
  • Основа подарувала п’ять wi-fi зон, а хоче ще дві
  • Рецепт конкурентной борьбы от кабельного оператора «ОСНОВА»
  • 1 вересня «Основа» запрошує на новосілля! З подарунками :)
  • У Чернігові презентовано першу безкоштовну WI-FI-зону
  • Фінал акції «ВМИКАЙ НАСТРІЙ» Відео 2
  • Фінал акції «ВМИКАЙ НАСТРІЙ» Відео 1
  • Фінал акції «Зустрічай новий рік разом з каналами Viasat!»
  • Сергій Малявко: «Ми так вирішили: будемо першими!»
  • «Основа» чернігівського телебачення та Інтернету
  • Учні та вчителі школи №35 першими відчують на собі переваги швидкісного Інтернету
  • На ринок послуг приходить «Основа» – єдиний кабельний оператор

20-09-2013   14:50

Компанія Основа розмістила вже третю веб-камеру в Чернігові



Перша у світі веб-камера була встановлена у Кембріджському університеті та слідкувала за кавоваркою у його Троянській кімнаті. Камера передавала картинку, на якій було видно, чи пуста кавоварка, і була створена для того, щоб люди, які працюють у інших приміщеннях, не ходили за кавою марно. За останніх 22 роки розповсюдження даних пристроїв стало масовим. Веб-камери є штатною опцією у всіх сучасних ноутбуках, підключаються до персональних комп’ютерів, існують у мобільних пристроях. А також - встановлюються на вулицях безлічі населених пунктів по всьому світові, транслюючи у реальному часі події, що там відбуваються.
Перші веб-камери в Чернігові підключив Укртелеком ще в середині 2000-х. Картинку вони давали неякісну, низької роздільної здатності, але на ті часи це було дивовижною чудасією. Як це так - кожен може зайти на сайт із будь-якої точки і спостерігати, що відбувається на Красній площі.

Чернігівський кабельний оператор ОСНОВА™ останнім часом теж встановлює веб-камери у нашому місті. Пристрої сучасні, гарної роздільної здатності, коштують недешево. Олексій Горбунов, керівник напрямку інтернет компанії, розповів нам про мету встановлення камер та їх особливості та безкоштовний wi-fi на центральних вулицях.

Наші веб-камери на сьогодні встановлені в трьох місцях: у Центральному парку культури та відпочинку, на Красній площі та біля торгівельного центру "Мегацентр". Камери, які ми встановлюємо - недешеві пристрої. Ціна однієї - близько 3 000 грн. Це сучасна камера, яка дає мегапіксельну роздільну здатність, що гарантує достатньо чітке зображення HD-якості. Якщо порівнювати із тими камерами, які колись встановлював Укртелеком, то їхня роздільна здатність була всього 320х240 пікселів.

Найбільшу зацікавленість викликала наша перша встановлена камера, по просп. Миру 49а. Тоді у нас був пік відвідувань. Далі, схоже, жителі міста наситилися новинкою, і наступні камери вже такого інтересу не викликали. Як бачимо, зараз дивляться за тим, що показують наші камери, пару десятків людей. (Олексій демонструє графіки на екрані свого ноутбука). Подивимося, що буде на день міста. Адже за святом можна буде спостерігати, не відходячи вдома від монітора. До навантажень на наші потужності, які займаються трансляцією, ми готові. Зараз, коли за камерами слідкують близько 20 чоловік, завантаженість процесора, що кешує відео, всього близько 8%.

Кінцева швидкість залежить від ширини інтернет-каналу у кінцевого користувача. Основний потік трансляції 6-мегабітний. Користувач нашої мережі може дивитися картинку напряму, і HD-якість буде у нього відображатися без затримок. У користувачів інших мереж все може бути гірше, і, можливо, доведеться увімкнути SD-якість зображення, яке генерує потік в 1 мегабіт.

Це не просто цікавий технічно проект, який ми хотіли реалізувати. Я думаю, це і якась соціальна відповідальність компанії перед жителями нашого міста та його гостями. Можливо, людина, що живе у іншому місті України чи взагалі за кордоном, зацікавиться Черніговом, захоче стати туристом, і таким чином посприяти розвитку нашого міста. І перше знайомство з Черніговом така людина цілком може почати через встановлені у ньому веб-камери.

Важливість цього питання розуміє і наша міська влада. Управління туризму Чернігівської міської ради та облдержадміністрація одразу пішли нам назустріч у проханні встановлення наших камер. Дозволи на розміщення камер ми отримували без проблем та якихось бюрократичних перепон. Камера, що дивиться на Красну площу, якраз і встановлена на будівлі облжержадміністрації.

Існують побоювання, що дані веб-камери сприяють тотальному контролю за особистістю. Куди б людина не пішла, за нею повсюди слідкують. Але я можу заспокоїти тих осіб, котрі турбуються через це. По-перше, стовідсотково ідентифікувати обличчя людини на картинці із нашої веб-камери неможливо. Ми умисно налагоджували камери таким чином, щоб вони давали більш-менш ясну картинку, але без надмірної деталізації, яка може привести до небажаних для когось наслідків. А по-друге, ніякі записи із даних камер не ведуться, це просто онлайн-трансляція того, що відбувається. Така позиція є для нас принциповою. В Україні є сервіси, які записують відео, припустимо, із перехресть, а потім продають його зацікавленим особам. Ми наш проект ставити на якісь комерційні рейки не плануємо.

Над тим, як розширяти мережу веб-камер, думаємо постійно. Скоріш за все, продовжимо встановлювати десь в районі Валу, біля гармат. А можливо, вона буде встановлена в напрямку Катерининської церкви. Зараз вивчаємо технічні можливості різних варіантів.

Ще одним соціальним проектом, який ми розвиваємо у Чернігові, є встановлення у центральних районах міста точок доступу wi-fi із безкоштовним доступом до мережі інтернет. На сьогодні ми маємо уже сім таких точок доступу, які охоплюють практично весь центр Чернігова, а також діють на Валу на у Центральному парку. Зі списком цих точок можна ознайомитися на нашому сайті у розділі "Вільний інтернет".

На сьогодні ми - єдина компанія, яка організувала безкоштовний wi-fi для всіх жителів міста. Я думаю, що такі проекти необхідні Чернігову. Як показала практика, wi-fi від "Основи" користується досить багато людей, в піку до 50 чоловік. Звісно, коли погода буде погіршуватися і людей на вулицях ставатиме менше, зменшуватиметься і кількість користувачів, які будуть використовувати наш безкоштовний інтернет. Але, все-одно, справа ця, думаю, є для нашого міста корисною. Я сам, нещодавно гуляючи по Валу, спілкувався у Skype голосом із колегою без ніяких проблем зі зв’язком.

Будь-яка компанія, яка прийшла на ринок всерйоз і надовго, має не просто думати про прибуток, а і нести якусь соціальну місію. Наша місія проявляється у таких от безкоштовних проектах. Ми себе ні з ким не порівнюємо. Якщо хтось хоче вкласти кошти у неприбуткову справу і може зробити це краще - не перешкоджаємо. У нас свій шлях, ми по ньому йдемо, і прагнемо на цьому шляху поступати так, щоб було зручно і комфортно якнайбільшій кількості людей. Ми відкриті до конструктивного діалогу і всі вмотивовані побажання, які громадськість Чернігова надсилає нам, обов’язково розглядаємо і по можливості враховуємо.

Дані проекти - просто наше меценатство. Ні з кого ніяких грошей ми не беремо. Слава Богу, і у нас ніхто не просить грошей за розміщення наших пристроїв на своїх будівлях абощо. Тим більше, обслуговування пристроїв теж потрібне регулярно, те ж павутиння почистити. Ми це робимо за свої кошти і будемо робити і надалі.

Богдан Гуляй

↑  ↑  ↑