This version of the page http://consultant.parus.ua/?upd=2015-11-06 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-12-23. The original page over time could change.
Парус Интернет-Консультант
ГоловнаПошук документiвЯк шукатиРеклама на порталiПро проект
Розширений пошук
База законiв, постанов, наказiв, iнших нормативних документiв i роз'яснень державних органiв. Всi документи систематизовано. База поновлюється щоденно, та пiдтримується в актуальному станi.
Огляд поновлення вiд  < 2015-11-06 >

1. Постанови Кабінету Міністрів України  
1.1. Постанова Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 873
Про утворення конкурсної комісії з обрання постачальника "останньої надії"

Постановою утворено конкурсну комісію з обрання постачальника "останньої надії" у складі, та затверджено Положення про конкурсну комісію з обрання постачальника "останньої надії".
Конкурсна комісія з обрання постачальника "останньої надії" є тимчасово діючим органом, утвореним для вирішення питань з організації та проведення конкурсу з обрання постачальника "останньої надії".
Формою роботи комісії є засідання, що проводяться за рішенням її голови.
Засідання комісії веде її голова, а за його відсутності - заступник голови або за дорученням голови інший член комісії.
 
2. Офіційні роз'яснення  
2.1. Лист Державної фіскальної служби України від 27.10.2015 № 608/А/02-32-17-01
Щодо включення до складу доходів та витрат фізичні особи – підприємця курсових різниць

Згiдно наведених у
листi роз'яснень, при подальшому продажу частини валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, де курс іноземної валюти значно вище за офіційний курс Національного банку України, в результаті чого виникає, позитивна різниця, яка перераховується на розрахунковий рахунок в національній валюті фізичної особи - підприємця, сума позитивної різниці включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків та відображається у річній податковій декларації про доходи.  
2.2. Лист Державної фіскальної служби України від 27.10.2015 № 22630/6/99-99-17-03-03-15
Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб сум середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

Щодо наведеного у листі роз'яснення, у разі нарахування (виплати, надання) роботодавцем суми середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, вказаний дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб.
Якщо роботодавець нараховує працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, середній заробіток та не подає звіти на отримання компенсаційних виплат із бюджету (наприклад, через проблеми із засвідченням звітів військкоматами) і відповідно не отримує такі компенсації, то сума середнього заробітку, що виплачується за рахунок коштів роботодавця у складі заробітної плати, є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.
При нарахуванні мобілізованим працівникам доходу у вигляді середнього заробітку, що компенсується з бюджету, вказаний дохід не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.
 
2.3. Лист Державної фіскальної служби України від 28.10.2015 № 22849/6/99-99-17-03-03-15
Щодо сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування при неповерненні позики

Листом
наводяться роз'яснення, що якщо підприємством не виконано функції податкового агента по закінченню 2 (двох) календарних днів після звільнення позичальника (п. 5.3 договору), то сума неповернутої фінансової допомоги (позики) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (позичальника) та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і збором на загальних підставах в момент її нарахування з відповідним відображенням у податковому розрахунку ф. 1ДФ.  
2.4. Лист Державної фіскальної служби України від 28.10.2015 № 22918/6/99-99-17-03-03-15
Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим збором і нарахування та утримання єдиного внеску з сум середнього заробітку працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

Згiдно наведених у
листi роз'яснень, з метою оподаткування доходи, отримані працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у вигляді суми середнього заробітку та компенсаційної виплати з бюджету у межах середнього заробітку, слід розглядати окремо, оскільки види таких доходів є різними.
У разі нарахування (виплати, надання) роботодавцем суми середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, вказаний дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб, військовим збором і є базою нарахування та утримання єдиного внеску.  
2.5. Лист Державної фіскальної служби України від 28.10.2015 № 611/Ш/02-32-17-01-18
Щодо порядку оподаткування анульованої (прощеної) банком суми боргу фізичної особи

Щодо наведеного у листі роз'яснення, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається основна сума боргу (кредиту), анульованого (прощеного) за самостійним рішенням кредитора, не пов'язаним з процедурою банкрутства до закінчення строку позовної давності, якщо її розмір перевищує у 2015 році - 609 грн., що є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб. При цьому у разі дотримання кредитором умов щодо повідомлення боржника про прощення (анулювання) боргу, визначених пп. "д" пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ, такий боржник відображає суму такого доходу у річній декларації та самостійно сплачує податок на доходи фізичних осіб.  
2.6. Лист Державної фіскальної служби України від 28.10.2015 № 22788/6/99-99-17-03-03-15
Щодо необхідності надання власником підприємства повідомлення про прийняття працівника (керівника підприємства) на роботу до ДФС, якщо такі відомості направлені державним реєстратором у зв'язку зі зміною керівника

Листом наводяться роз'яснення, що надання ДФС та її територіальним органам повідомлення про прийняття працівника на роботу та порядок внесення інформації щодо зміни керівника до облікових даних платників податків регулюється різними правовими актами, повідомлення згідно з Додатком 1 до Постанови № 413 надається незалежно від надання інформації про зміну керівника в порядку, визначеному Законом № 755.
 
2.7. Лист Державної фіскальної служби України від 29.10.2015 № 10131/Г/99-99-17-03-03-14
Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором позики та поворотної фінансової допомоги

Відповідно до наведених у листi роз'яснень, основна сума позики та поворотної фінансової допомоги, що отримується фізичною особою на підставі укладеного договору, протягом дії такого договору не є об'єктом (базою) оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором та не відображається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.
Якщо позика або поворотна фінансова допомога не повертається фізичною особою у термін, який визначений договором, то сума такої позики і допомоги включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи як інші доходи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставками 15/20 відс., визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ, і військовим збором (1,5 відс.). При цьому зазначений дохід відображається у графі "Інші доходи" річної податкової декларації про майновий стан і доходи.
 
2.8. Лист Державної фіскальної служби України від 30.10.2015 № 10152/Г/99-99-17-03-03-14
Щодо оподаткування військовим збором доходів, отриманих від здачі побутового металобрухту чорних металів

Згiдно наведених у
листi роз'яснень, оскільки доходи, отримані платником податку за зданий (проданий) ним брухт чорних металів, не звільняються від оподаткування згідно з розділом IV Кодексу, то такі доходи включаються до його загального місячного оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковуються військовим збором на загальних підставах.  
2.9. Лист Державної фіскальної служби України від 30.10.2015 № 24385/10/28-10-06-11
Про надання роз'яснення

Листом
наводяться роз'яснення, що приз отримується в результаті розіграшу платником податку безкоштовно, то його вартість визначається за звичайною ціною та включається до складу загального місячного (річного) оподаткованого доходу і оподатковується податковим агентом за ставкою 30 відсотків.
Якщо за результатами розіграшу є право придбання речі за 1 грн., то це вважається персоніфікованою (індивідуальною) знижкою з ціни товару та сума такої знижки підлягає оподаткування як додаткове благо за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 % та/або 20 %).  

Назад
Вперед