This version of the page http://otpusk.dneprcity.net/articles/894/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-12-09. The original page over time could change.
Турфирмы Днепропетровска, горящие путевки и туры › Болгарія. Старий і Чорне море
Город Днепропетровск   все разделы
Горящие путевки и туры!


  • Туры
  • Экскурсионные туры
  • Страны мира
  • Новогодние туры
  • Другие разделы
    Новости Статьи

Болгарія. Старий і Чорне море

Созополь, порт, шоста ранку. Він уже чекав на мене біля свого човна «Івеліна».

– Георгій, Жора, можеш називати мене Гоша, мене тут усі так звуть, – відрекомендувався високий сухорлявий сивоволосий дідусь, одягнений у тільняшку та джинсові шорти, і простягнув свою зашкарублу руку.

Я заліз у човен, Гоша завів двигуна, віддав кінці, й «Івеліна» неквапливо рушила в море. Був повний штиль, сіре небо фарбувало воду у свинцевий колір, десь за хмарами збиралося вставати сонце. Поруч ішло ще кілька човнів, капітани вітали Гошу; невеликі сейнери обганяли наші суденця, поспішаючи у відкрите море.

– Ідуть на промисел по кільку (в Болгарії вона називається «цаца»), – пояснив капітан «Івеліни». – А ми сьогодні ловитимемо бичка.
За півгодини ми добряче відійшли від берега та опинилися посеред величезних поплавків, зв’язаних між собою канатами. Вони утворювали доріжки, як у плавальному басейні, тільки неначе для змагань велетнів: завдовжки 200–300 метрів і завширшки 15–20.

– Це плантація для вирощування мідій. До кожного поплавка прикріплено мотузку, яку занурено у воду на вісім метрів. На ній молюски й ростуть, – каже Гоша, глушить двигун і прив’язує човна до одного з поплавків. – Дає за рік 30–50 тонн мідій. До нас, у Созополь, приїжджали італійці, казали, що наші мідії найчистіші у всьому Чорному морі. Старий дістає пластмасову коробочку, у якій ворушаться світлі тіла.
– Хробаки?
– Ні, – гидливо заперечує Гоша, – креветки, з ними приємніше працювати.

Він вправно насаджує наживку на три гачки й кидає грузило із гачками за борт. Бичок – риба донна, тож гачки закріплено біля самого грузила.
– Тут глибина метрів дванадцять, – каже рибалка й посмикує вказівним пальцем ліску. Від постійної риболовлі палець загрубів і помітно відрізнявся від інших. Відчувши клювання риби, Гоша швиденько тягне ліску. Ліска треться об дерев’яний борт човна, залишаючи на ньому зарубки.
– Красень!

Він цілує темно-червоного бичка сантиметрів п’ятнадцять завдовжки, знімає з гачка й пускає у відро з водою. Знову нанизує креветку й закидає за борт. Знову клює, і процедура «креветка – гачок – за борт – бичок» повторюється кілька разів протягом десяти хвилин.
– Златен ти мій! – задоволено каже мені капітан. – Ти приносиш мені удачу, я тебе завжди братиму на риболовлю, зробимо спільний бізнес, – сміється старий.

Гоші сімдесят років, на риболовлю влітку виходить щодня, хіба що сильний шторм примушує сидіти вдома.
– Дома мені нудно, я звик бути в морі. Кілька десятків років ходив на риболовецькому траулері: Середземне море, Атлантика. Бував і в Канаді, Португалії, Іспанії. Потім працював у Созополі на заводі з вирощування мідій, доглядачем маяка на острові Святого Івана, влаштовував туристам фіш-пікніки. Моя внучка називає мене «старий морський вовк», – шкіриться «вовк», і його обличчя, загартоване морем, вітром і сонцем, порізане глибокими зморшками, стає схожим на волоський горіх. Гоша рибалить двічі на день: зранку – бички й креветки, після обіду – знову бички й мідії. Улов він здає в ресторан «Морські скелі», який тримає його брат. Бички приймають по 1,5 лева (6 грн.) за кілограм. За день вдається зловити 4–6 кг бичків.
– Грошей вистачає хіба що на пальне, – підсумовує рибалка, але ж море – моє життя. Його човну «Івеліна» (названо на честь дружини) вже дванадцять років. «Короб» (так тут називають човни), вісім метрів завдовжки й три завширшки, виготовлено з вільхи в Созополі.
– Я можу брати на борт до шести туристів, це в мене зазначено в ліцензії. До речі, на таку риболовлю в мене також є ліцензія. Обидва дозволи коштують по 200 левів (800 гривень) на рік.

Сонце тільки-но виринуло з-за хмар, а у відрі вже борсалося кілограма півтора бичків.
– А зараз підемо на острів Святого Івана. Я ловитиму мідії й креветки, а ти пофотографуєш ранковий Созополь, його добре видно із залишків старовинної фортеці.

Ми пристаємо до острова, і я з нетерпінням чекаю, як Гоша пірнатиме в пошуках мідій. Натомість він бере велику підсаку, на кінці якої прикріплено довге лезо, занурює у воду, двічі шкрябає скелю й виймає її вже повну мідій.

– Поснідаймо.
Старий дістає із човна пляшку білого сухого вина, наливає в скляночки, потім вправно відчиняє ножем мідію й подає мені.

– На здравіє!
Ми випиваємо й закушуємо сирими мідіями. Тільки б вона не заворушилася в животі, подумалося мені. Мідія виявилася на диво смачна. Гоша знову наливає, знову «на здравіє», і знову мідія.

О восьмій ранку натщесерце вино пішло як у суху землю, розбурхуючи майже тваринний апетит. Мідій ми поглинали із шаленою швидкістю, і скоро гора морепродуктів зникла в наших черевах. Пляшка вина закінчилася, і кожен зайнявся своїм: Гоша ловив креветок для своєї післяобідньої риболовлі, а я тинявся островом, зазирав у вікна доглядача маяка, вивчав залишки стародавньої фортеці й фотографував Созополь, який ховався від мене в ранковій імлі. За годину, обійшовши Іван майже весь, знову прийшов до «Івеліни».

Гоша завів двигуна, і ми рушили на мідійну плантацію половити ще бичків. Гошині руки крутили штурвал («він із ракетного катера; знайомий військовий моряк подарував»), спрямовуючи «короб» на місце риболовлі.

А наше місце на острові вже зайняли два човни, які привезли туристів на фіш-пікнік. Такі вилазки тривають із 9-ї по 15-ту годину й коштують близько 20 євро з людини. У ціну входить їжа, напої, чисте море й серпневе сонце. Ми пришвартувалися до поплавків, і морський вовк почав діяти вже за знайомим алгоритмом. Та цього разу я вже перестав приносити удачу, і, наловивши ще півкіло бичків, ми лягли на курс додому. Дорогою Гоша чистив рибу, ми пили домашнє вино – «мій зять його робить, живе он там, у Помор’ї» – і знову їли мідії.

«Івеліна» зайняла своє місце біля причалу, я ступив на берег, який чомусь похитувався чи то від вина, чи від морської хитавиці, і знову потрапив до курортної цивілізації.

...А увечері наша компанія завітала до «Морських скель», узяли по порції «моїх» бичків, пива й спостерігали, як за островом Іван заходить сонце, а маяк запалює свій вогник.

Василь Біленко
Фото автора

Другие статьи о Болгарии
Болгария: святые берега
[2008-07-14] Мнение турэксперта: Болгария
Курортная инфраструктура Болгарии смешала в себе и «советские» многоэтажные отели, и частные виллы, и современные гостиницы...
Болгарія. Не тільки море і пісок
[2007-07-13] Мнение турэксперта: Болгария
Час знову поїхати нам в стару добру Болгарію. Вона дуже змінилася й пропонує безліч цікавих варіантів дозвілля
Вдали показали море…
[2007-06-19] Мнение турэксперта: Болгария
Летом только ленивый не думает о дальних странах и пляжах. Вот только туры по сравнению с минувшим годом подорожали почти на четверть. :(
Cтатьи по теме: Отчет о поездке
ТОП-15 самых смешных отзывов туристов в июле
[2013-07-28] Отчет о поездке: Египет
Портал отзывов туристов о путешествиях Turpravda.ua публикует июльский список самых смешных фраз из отзывов туристов. В основном, сюда попали фразы из отзывов об отелях Турции и Египта — самых популярных направлений среди наших туристов.
Ехать ли в Египет?... Да!
[2013-04-30] Отчет о поездке: Египет
Последнее время, с времен революции 2011 года, в новостях постоянно звучат тревожные нотки о ситуации в Каире и на севере Синайского полуострова. Перед летним сезоном мы решили провести ревизию ситуации в Египте и воочию увидеть опасности, грозящие российским и украинским туристам.
АНАТОЛИЯ. Два маршрута
[2010-06-30] Отчет о поездке: Турция
Мокрый снег, большущими хлопьями ложившийся на панорамное ветровое стекло, стал первым приветом сурового Анатолийского плоскогорья.
Перу. По дороге в Мачу-Пикчу
[2010-06-25] Отчет о поездке: Перу
Мачу-Пикчу — поселение инков, которое было ими просто покинуто (а не захвачено и разрушено испанцами, как подавляющее большинство других деревень и городов)...
   О сайте
Горящие путевки и туры - это специальные предложения туроператоров, при истекающем сроке выезда или вылета. Рекомендуем Вам обратить внимание на турфирмы и туры в ОАЭ, Египет, Таиланд, Турцию и Европу, которые порадуют Вас ценой и сервисами отелей. Так же Вы найдете горящие туры на морские курорты, европейские экскурсионные программы, экзотический отдых на островах. Здесь можно выбрать не только горящие туры на ближайшее время отдыха, но и спланировать поездку.
В разделе "Туры" Вы сможете подобрать себе подходящий тур от ведущих туристических операторов Днепропетровска и Украины в любую точку земного шара.
Горящие туры
Sandy Beach 3*
Болгария , Албена
 
AL
все включено
8
дней
38 687грн
вдвоем, без детей
Гергана 4*
Болгария , Албена
 
AL
все включено
8
дней
40 660грн
вдвоем, без детей
Мура 3*
Болгария , Албена
 
AL
все включено
8
дней
38 135грн
вдвоем, без детей
Вита Парк Отель 3*
Болгария , Албена
 
AL
все включено
8
дней
33 901грн
вдвоем, без детей
Славуна 3*
Болгария , Албена
 
AL
все включено
8
дней
40 660грн
вдвоем, без детей
Новости Туризма
Этой зимой Болгария примет больше туристов
Банско не будет повышать цены для туристов
Турмаршрут в Болгарии будет проходить через монастырь в скалах
Беженцы пытались прорваться через болгаро-турецкую границу
Болгария планирует собирать биометрические данные у туристов
Музей для детей «Музейко» открыл свои двери в Софии
Все новости


 
Поиск товаров:
 
Форумы

Город Днепропетровск
Политика
Новости Днепропетровска
Дом и семья
Кулинария
Наши дети
Доска объявлений
Досуг и развлечения
Музыка
Торренты
Коллекционирование
Компьютеры и программы
Мобильная связь и интернет
Работа в Днепропетровске
Профессиональные форумы
Он и она...
Беседка
Товары

Магазины Днепропетровска
Каталог цен и товаров
Совместные покупки


Развлечения

Гороскопы
Сонник
Тайна имени
Видео ролики
Онлайн игры
Дневники
Форум Днепропетровска


Благотворительность

Помощь детям
Услуги

Автобазар
Недвижимость
Турфирмы
Онлайн переводчик текста
Пополнить мобильный


Информация

Новости города
Телепрограмма
Карта Днепропетровска
Доска объявлений
Ответы на вопросы
Погода
Сервисы

Фотогалерея
Онлайн радио
Онлайн ТВ
Фотошоп онлайн
Партнерские программы
Информеры
Города Украины
Реклама на сайте
Реклама на форуме
Twitter
Наверх ↑

Город Днепропетровск
© 2008—2011

box ua.net

Полное либо частичное копирование материалов без обратной ссылки - запрещено.