Активістам

Стати осередком кампанії

Ви любите своє місто, хочете бачити його кращим і щось робите для цього? Напевно, ви думаєте про проблеми міста, наприклад, транспортні та екологічні, та вивчаєте найкращі європейські практики у цих сферах?

Тоді, напевно, ви, як і ми, вважаєте, що велосипедний транспорт безумовно корисний для вашого міста, і що місто має докладати більше зусиль і ресурсів для його розвитку. Щоб їздити на велосипеді по місту ставало безпечніше, комфортніше, і щоб дедалі більше людей робили це щодня. Зараз у вас є чудова можливість наблизити ваше місто до цього бачення.

25 жовтня 2015 року відбудуться місцеві вибори, на яких усі міста обиратимуть нового мера і міську раду. Політики говоритимуть з телевізорів і агіток про що завгодно, але дуже рідко — про реальні проблеми і практичні рішення. Тож давайте разом внесемо велосипедну тему на порядок денний цих політиків та наших майбутніх чиновників. Ми запрошуємо Вас долучитись до всеукраїнської кампанії “Я голосую за велосипед!”. Пропозиція дійсна для усіх міст.

Як ВИ можете долучитись

1. Прочитайте текст декларації

У ньому ми прописали конкретні вимірювані кроки, які може зробити міська влада і які матимуть позитивний ефект на розвиток велотранспорту у вашому місті. У формулюванні та відборі цих пунктів брали участь активісти та експерти з 14 міст. Детальна аргументація кожного пункту є на спеціальній сторінці. Зберіть інформацію про стан справ у вашому місті, зокрема про ті аспекти, які згадані у декларації. Якщо у вас є міська цільова програма з велотранспорту, знайдіть її текст, дізнайтеся про прогрес виконання. Дізнайтеся, скільки грошей у бюджеті закладено на дороги.

2. Зареєструйтеся як координатор кампанії у вашому місті

Для цього треба заповнити реєстраційну форму, надавши дані про вас і вашу організацію/групу. Ви отримуєте статус координатора, коли інформація про це з'явиться на сайті кампанії. Координування кампанії у вашому місті є волонтерством і покладає на вас певні зобов'язання, тому просимо поставитись до цього відповідально. Вимоги до координаторів дивіться на окремій сторінці. Якщо у вашому місті вже є координатор, то просимо сконтактувати з ним для спільних подальших дій.

3. Розробіть план роботи з кандидатами

Для початку треба зібрати робочу групу (бажано, 3 або більше осіб) і разом скласти реєстр усіх відомих насьогодні кандидатів на посаду міського голови, а також список активних партій, які йтимуть на вибори. Цей список слід весь час поповнювати і коригувати. У таблиці збирайте всі можливі контактні дані, в т.ч. адресу офісу або громадської приймальні, телефони, адресу сайту та фейсбук-сторінок партійних осередків та особисто кандидатів. Остаточний список кандидатів буде офіційно оголошений у кінці вересня, але у більшості випадків основні кандидати відомі значно раніше.

4. Почніть комунікувати з кандидатами та їхніми штабами,

пропонуючи їм підписати велосипедну декларацію. Для цього підійдуть усі способи: особисті візити та телефонні дзвінки до приймалень, листи через пошту та email, повідомлення у Фейсбук. Можете також провести публічну акцію, прес-конференцію, на якій оголосити про початок кампанії у вашому місті і відкрито запросити усіх кандидатів від усіх партій підтримати декларацію. Всі випадки контактів з кандидатами (надіслані звернення, офіційні візити і дзвінки) вносьте у свою таблицю-план, так само, як і безпосередній результат контакту (чи прийнято ваше звернення, ім'я і прізвище працвника штабу, який прийняв звернення, його мобільний телефон, дату, коли обіцяно надати відповідь).

5. Отримайте відповіді на всі ваші звернення

Добивайтеся того, аби кандидат сказав “так” або “ні”, і щоб ваші звернення не були проігноровані. Відповідь “так” має бути підкріплена переданням Вам оригіналу або сканованої копії декларації, що підписана власноруч кандидатом у мери, а у випадку партій — першим номером у списку партії до міської ради, або ж головою міського осередку партії. Другою умовою є оприлюднення підписання декларації з боку кандидата або партії — попросіть їх оприлюднити новину про приєднання до декларації на своєму сайті та/або на фейсбук-сторінці. Якщо ви одержали негативну відповідь, намагайтеся отримати її пояснення: чому саме кандидат не бажає підтримати декларацію. Якщо ви бачите нерозуміння вимог, запропонуйте особисту зустріч для пояснення усіх пунктів. Така відповідь також буде опублікована. Якщо відповідь не надходить або вам обіцяють прийняти рішення пізніше, вносьте це у свій план і обов'язково нагадуйте адресатам про їхню обіцянку або відсутність відповіді не пізніше, як за тиждень після попереднього контакту.

6. Опертивно повідомляйте національного координатора

про кожну позитивну або негативну відповідь від кандидатів, протягом 1-2 днів після її одержання. Виборча кампанія дуже коротка, і кожен день важливий. Ми не можемо гарантувати моментальну обробку всіх листів, тому чим раніше ви нам надішлете дані, тим скоріше ми її опублікуємо. Інформацію слід надсилати через спеціальну форму, заповнивши всі її пункти.

7. Інформуйте громаду міста про кандидатів, які підтримали декларацію

Робити це варто на сайті вашої організації або групи, під час публічних подій, поширюючи прес-релізи. Робити такі офіційні новини можна не раніше дати початку виборчої кампанії, бо до того часу кандидати ще не мають статусу кандидатів і поширення інформації про них як про кандидатів може бути розцінено, як агітація. Аби уникнути докорів в упередженості, не радимо робити новини і публікації про підтримку декларації з боку одного кандидата або однієї партії. Дочекайтесь, щоб хоча б два або три кандидати чи місцеві лідери партій підтримали декларацію, і про це можна буде зробити одну новину, перелічивши їх у алфавітному порядку, та додавши пункти декларації.

8. Закликайте містян робити політичний вибір 

лише серед тих кандидатів і партій, які підтримали велосипедну декларацію. Це можна робити в інтернеті та під час спеціальних подій (прес-конференція, вуличні акції, роздача листівок), які варто робити не раніше, ніж за два тижні до виборів. Паралельно слід продовжувати збирати відповіді від кандидатів.

9. Після публікації результатів виборів 

зробіть їхній аналіз. Чи новообраний міський голова є серед тих, хто підтримав декларацію? Скільки депутатів у новій міській раді є підписантами декларації, у абсолютній кількості та у відсотках від повного складу? Будь ласка, надайте цю інформацію національним координаторам не пізніше, ніж 5 листопада.

10. Отримайте подяку

від національних координаторів кампанії та подивіться на велосипедно-виборчий результат вашого міста у порівнянні з іншими містами України.

11. Розпочинайте конструктивну роботу

з новообраними політиками і чиновниками! Рекомендації про те, як це краще робити, ми підготуємо ближче до дня виборів.