This version of the page http://dkb.kharkov.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-10-24. The original page over time could change.
Головна

Меню

Пошук по сайту

Історія виникнення та становлення  медичного обслуговування  залізничників починається  після катастрофи царського поїзду під Борками у жовтні 1888 року, коли знадобилась медична допомога царській сім’ї та іншим постраждалим.

У 1888 році вперше у місті Харків була відкрита залізнична лікарня на 15 ліжок, а історія самої залізниці починається з липня 1869 року коли було відкрито рух поїздів по Курсько-Харково-Азовській залізниці до Харкова.  До кінця року вступила в дію і решта  магістралі від Харкова до Ростова.
Протягом 1900-1910 років на вузлових станціях залізниці почали відкриватися медичні пункти для надання медичної допомоги залізничникам, членам їх сімей та громадянам.
Медичну допомогу при легких захворюваннях надавав фельдшер, який жив на станції. При серйозних захворюваннях хворого відправляли до Харківської залізничної лікарні. Залізничникам віддавалася перевага при лікуванні. Це були колишні начальники станцій, їх помічники, телеграфісти, конторщики, машиністи, обер-кондуктори, стрілочники, сторожа, робочі.
Будинок поліклініки ДКЛ станції Харків по вулиці Малій Панасівській було побудовано у 1906 році для правління заводу по виготовленню керамічної плитки компанії «Бергенгейм и К», а у 1924 році мешканців будинку відселили і по рішенню уряду України пристосували під центральну лікарню та медико-санітарне управління Південних залізниць.
З 1922 року у місті Харків починає функціонувати перша на залізниці вузлова лікарня на 100 ліжок (колишня лікарня Червоного Хреста, яка свою діяльність розпочала з 1897 року).
У довоєнні часи колектив лікарні прославився як піонер воєнно-патріотичного руху. По всій залізниці були сформовані санітарні дружини.
Основний розвиток спеціалізована медична допомога набула у 1930 році, коли почали відкриватися жіночі та дитячі консультації, рентгенівські та терапевтичні кабінети.
В роки Великої Вітчизняної війни будинок лікарні було зруйновано, який у післявоєнні часи був поступово відбудований. У 1943 році після визволення міста було відкрито лінійний пологовий будинок на станції Харків.
Протягом 1950-1960 рр. почалося будівництво та відновлення лікувально-профілактичних закладів на залізниці, у тому числі і в місті Харків.
З 1991 року залізнична медицина була передана у підпорядкування Міністерства транспорту України. Медичне обслуговування залізничників Південної залізниці розповсюджується на чотири області України (Харківська, Полтавська, Сумська та Чернігівська).
Дорожня клінічна лікарня ст. Харків  проводить надання хірургічної, травматологічної, урологічної,   гастроентерологічної допомоги, а також з захворюваннями серцево-судинної і нервової систем, системи крові та ревматологічного профілю хворим залізничникам та членам їх сімей.
У 2004 році було відкрито Центр здоров’я жінки з метою збереження та зміцнення репродуктивного здоров’я жінок-залізнич-ниць. У цьому ж році було проведено ремонт будівлі дитячої поліклініки та педіатричного відділення.

Начальником Південної залізниці Остапчуком В.М. приділяється особливе значення зміцненню матеріально-технічної бази медичних закладів.

Прикладом тому є проведення у 2008 році поточного ремонту  відділення інтенсивної терапії та анестезіології, операційного блоку та хірургічного відділення. Придбано нове  обладнання для проведення діагностики та лікування хворих.
Дорожня клінічна лікарня є базовим лікувально-профілактичним закладом Південної залізниці, лікувально-діагностичним та організаційно-методичним центром для інших медичних закладів залізниці.  Постійно надається допомога лікарям по поліпшенню  лікувально-діагностичного процесу фахівцями кафедр Харківського національного університету імені Каразіна В.Н., Харківського національного медичного університету та Харківської академії після дипломного навчання. Крім того, медичний заклад виконує функцію дорожньої лікарні, забезпечуючи спеціалізовану висококваліфікаційну консультативну допомогу в поліклінічному відділенні. Практично всі завідуючі структурними підрозділами лікарні є головними позаштатними фахівцями медичної служби Південної залізниці, в функції яких входить надання консультативної медичної допомоги фахівцям з лінії, організаційно-методична допомога спеціалістам, контроль за якістю надання медичної допомоги залізничникам та членам їх сімей.
ДЗ «ДКЛ ст. Харків СТГО «Південна залізниця» є багатопрофільною лікарнею з потужністю ліжкового фонду на  520 ліжок у тому числі:

  1. Хірургічний стаціонар потужністю на 335 ліжок, що розташований: м. Харків ( район  с. Залютіно), вул. Тінякова, 9

Проїзд: від ст. метро « Холодна гора» маршрутне таксі № № 299; 43

  1. Ревматологічне відділення на 80 ліжок, що розташоване : м. Харків, вул. Фейєрбаха,13

Проїзд: від ст. метро « Радянська» трамвай №№ 6,  5

  1. Акушерсько-фізіологічне відділення та гінекологічне відділення на 65 ліжок, що розташоване : м. Харків, вул. Полтавський Шлях, 52

Проїзд: від ст. метро «Холодна гора» трамвай № 3

  1. Педіатричне відділення на 40 ліжок, що розташоване : м. Харків, вул. Іванова,26

Проїзд: ст. метро «Університет»
ДЗ «Дорожня клінічна лікарня ст. Харків» СТГО Південна залізниця» обслуговує 44771 прикріпленого населення, в тому числі працюючих - 21596, пенсіонерів – 9939, членів сімей залізничників – 2491, студентів відомчих учбових закладів – 8541, дітей – 2204. Потужність підрозділів поліклінічної служби складає 1390 відвідувань в зміну у т.ч.

  1. Поліклінічне відділення на 1210 відвідувань в зміну, у тому числі: денний стаціонар потужністю 40 ліжок (20 ліжок кардіологічного профілю, 10 ліжок терапевтичного профілю, 10 ліжок неврологічного профілю), що розташоване  м. Харків    вул. Мала Панасівська, 35

Проїзд: ст. метро « Південний вокзал»

  1. Дитяче поліклінічне відділення на 100 відвідувань у зміну, що розташоване м. Харків, вул. Іванова,26
  2. - Центр здоров’я жінки  на 80 відвідувань у зміну, у тому числі денний стаціонар на 10 гінекологічних ліжок, що розташований      вул. Іванова,26

Проїзд: ст. метро «Університет»  
Крім того до складу поліклінічної служби входить 1 лікарський медичний пункт, 1 несамостійна амбулаторія та 11 здоровпунктів
У лікарні працює відділення профілактики та медичних оглядів та відділення ортопедичної стоматології.
У лікарні функціонує широкий спектр діагностичних відділень: централізована клініко-діагностична лабораторія, рентгенодіагностичне відділення, консультативно - діагностичне відділення, ендоскопічне відділення, відділення трансфузіології та фізіотерапії.