This version of the page http://gazeta.dt.ua/archives/1022 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-09-04. The original page over time could change.
Архів номерів - gazeta.dt.ua
Читати @zn_ua

Архів номерів

Зміст «Дзеркало тижня. Україна» №28-2914 серпня — 21 августа 2015

Влада

Внутрішня політика

Валентин Бадрак Повний назад, або Алхімія військової реформи Те, що відбувається у сфері оборонного будівництва в Україні, надто часто нагадує величну виставу без оголошення кількості актів. І кожен з них урочисто відкривається, щойно в черговий раз починає виникати загроза масштабного вторгнення путінських військ. Інна Ведернікова Пост здав. Пост продав Намічені на 25 жовтня формальності з передачею столичної влади від Віталія Кличка — Віталію Кличку виразно позбавлені будь-якої виборчої інтриги. 25% рейтингу й абсолютна відсутність "бійців" його вагової категорії забезпечують Кличкові ще як мінімум два роки можливості бити по груші на вищому столичному рівні. Володимир Шаповал "Обнимая небо крепкими руками, летчик набирает высоту…" "Сильна рука" для багатьох з різних причин є привабливою, а демократія видається не зовсім зрозумілою і тому сумнівною фігурою, до того ж нібито скомпрометованою досвідом 2005–2009 рр. У першому випадку вибір не передбачає глибоких роздумів і можливий на рефлексах, а в другому необхідна серйозна робота над собою з боку правлячих і тих, ким правлять.  Сергій Куюн Невгамовний вершник Відхід Ігоря Єремєєва може вплинути на розвиток нафтогазової галузі. І питання тут не в долі мережі WOG (щодо неї найменше питань), а швидше в порушенні рівноваги. В особі Ігоря Єремєєва зникла противага найбільшій і жорсткій фігурі в нафтовій галузі — його тезці на прізвище Коломойський. Незважаючи на різні масштаби бізнесу і досить умовне звання "олігарха", останні років із десять саме по осі "Коломойський—Єремєєв" тривала невидима боротьба за галузеву справедливість. Роман Якель Канонічний ювілей У патріотичній Тернопільщині можновладці і більшість жителів воліють бачити Почаївську лавру інституцією, яка працює на зміцнення української державності. Тим часом духовні чини обителі переконані, що головна місія Церкви — не втручатися у національні питання, а вести народ до Христа і від цієї позиції не відступають.  

Міжнародна політика

Володимир Кравченко ДАНІЯ. Зміна кольору позиції не змінює Данія — один із найактивніших донорів гуманітарної допомоги у світі. Надає вона її й Україні, поставляючи продовольство і надсилаючи гроші через агентство ООН у справах біженців і Міжнародний комітет Червоного Хреста. Копенгаген також сприяє зміцненню обороноздатності нашої країни. Василь Кухар Європейський пасьянс і російський "картковий будиночок" Нам нині найскладніше. Але нашим друзям — політикам, дипломатам, інтелектуалам — теж непросто. З нинішньою Україною говорити легше, ніж із колишньою, але від цих розмов ясності не так багато. Україні потрібні не просто реформи, а фундаментальне перетворення — економічне, політичне, духовне.   Марія Золкіна Громадська думка щодо НАТО: тренди, мотивації, застереження Під впливом цілої низки як зовнішніх, так і внутрішніх викликів, яким ось уже понад півтора року вимушене протистояти українське суспільство, громадська думка в багатьох аспектах зазнала і продовжує зазнавати істотних і, скоріше за все, неможливих за інших умов змін. Ставлення населення до НАТО — чи не найяскравіший приклад таких кардинальних зрушень у постМайданний період. Андрій Веселовський Експортний потенціал України: шлях до відродження Цілком природно, що після Революції Гідності увага суспільства зосередилася насамперед на зміні або корекції інститутів влади. У полі уваги опинилися і повноваження президента, і численні регулятивні комітети та комісії, яких у нас без ліку. Проте, як дається, трохи забули, що цю надбудову тримає і годує реальна економіка, що бюджет формує виробництво, а не фіскальна і митна служби — ці всього лише дбайливі його збирачі.

Право

Гроші

Макрорівень

Юлiя Самаєва Черговий глухий кут на шляху до процвітання За великим рахунком, молода й прогресивна команда Міністерства економічного розвитку і торгівлі, що на кожному кроці козиряє західною освітою і новаторськими підходами, видала документ, автором якого цілком могли б стати бюрократи старої школи з багаторічним стажем роботи та Академією держуправління за плечима. Він не відповідає не тільки на головні запитання бізнесу й інвесторів про те, як їм працювати і заробляти в цій країні, а й на цілком логічне запитання, а навіщо, власне, створювався сам документ?   Анатолій Максюта Прагматизм економіки та економіка прагматизму Якщо метою будь-яких змін у країні є не збільшення добробуту людини, а різноманітні дерегуляція, стабілізація, приватизація або модернізація, то все закінчиться соціальним популізмом як наслідком відсторонення людини від економічних процесів. Ольга Шпенюк Без амортизаторів Реалізація зваженої валютної політики, у тому числі становлення адекватного режиму валютного курсоутворення, — одна з найважливіших умов відновлення економіки і досягнення її сталого зростання. Вибір такого режиму у багатьох країнах диктується не тільки економічними умовами, а й політико-правовими, інституційними, психологічними факторами. Для України цей процес має особливо чутливі аспекти. Володимир Коноваленко (Без)цінна творчість Чому сумна ситуація з захистом інтелектуальних прав в Україні прирікає країну на тупикове животіння серед технологічно відсталих країн третього світу і як змінити такий стан речей  

Фінанси

Промисловість

Енергоринок

Сергій Куюн Вертикаль у нікуди Для держави створення вертикально інтегрованої нафтової компанії безглузде навіть теоретично. Водночас "Приват" за такого розвитку подій може одержати чимало вигід, включаючи можливість скуповування акцій ВІНК і отримання крісла очільника "нафтового монстра".   Анатолій Акімов Чи сподобалась би Маргарет Тетчер така вугільна реформа? Учені стверджують, що якби вугілля на західноукраїнські теплоелектростанції країни поставлялося із шахт близько розташованого Львівсько-Волинського басейну, а не з Донбасу, то щорічна економія становила б до 500 млн грн. Уряд, мабуть, нарахував більше. Оксана ЗАГАКАЙЛО Наслідки менеджменту від луганських гравців Єдину в Західному регіоні збагачувальну фабрику, без роботи якої вугілля Львівсько-Волинського басейну непридатне для ТЕС, спочатку незаконно було приватизовано. Пізніше "зусиллями" зокрема й луганських власників — доведено до зубожіння.

Бізнес

Ірина Чікіта Готівковий кредит: бідність, безграмотність, безвідповідальність Від банальних варіацій на тему "кредит готівкою без застави і поручительства" до "жити добре вже сьогодні"! Реклама грошей усюди — вона лунає з телевізорів та радіо, її роздають на вулицях і кладуть до поштових скриньок. Кредити рекламують банки і просто якісь невідомі фірмочки. Реклама грошей значно агресивніша законодавчо обмеженого пропагування алкоголю і тютюну. Чи є тут проблема? Спробуймо розібратися.   Надія Гоцуєнко "Я буду долго гнать велосипед…" Велосипеди активно розширюють свій простір. Уже не можна ігнорувати те, що кількість веломагазинів зростає, а деякі сусіди придбали собі двоколісне диво. І ти, поділяючи в тісному ліфті місце ще й із їхніми "велоконями", розумієш, що не помічати це явище неможливо. Василь Худицький Бізнес на новому місці Починати щось, зокрема й бізнес, на новому місці завжди складно. Чи не найкраще про це можуть розповісти переселенці з Криму і Донбасу. Попри моральну підтримку від людей, у бізнесі ніхто нікому ніяких поблажок не робить, а правила гри для всіх однакові.

Людина

Персоналії

А. Войтко, З. Стахів, Джордж Богдан Кістяковський і проект "Манхеттен" Наступний сезон телесеріалу "Манхеттен" ось-ось вийде на екрани США. Це — художня розповідь про життя вчених та їхніх родин, яких у 40-ві рр. ХХ ст. зібрали в лабораторії містечка Лос-Аламос для виконання важливого державного завдання. То була найбільша концентрація блискучих науковців та інженерів — майбутні Нобелівські лауреати у глибокій секретності створювали атомну бомбу.

Освіта

Оксана Онищенко Ми "за"... і навіть проти Збільшення кількості уроків англійської мови можливо й було б цікавою ідеєю. Але як далеко не перший крок. Коли й як він має бути зроблений, повинні вирішувати фахівці і уповноважені на це органи влади. Та хоч би яке рішення приймалося — в ньому має бути якнайменше політики. Більше довіри і командної роботи. Те, що ми бачимо сьогодні — погані симптоми.   

Середовище існування

І. Акимов, Я. Дідух, Абсолютна заповідність vs Людина Будь-яку гарну ідею за бажання можна довести до абсурду, що спостерігаємо на прикладі заповідної справи України. Хоч як це дивно, але збереженню заповідників загрожують їхні завзяті захисники — прибічники так званої концепції абсолютної заповідності.

Здоров’я

Ольга Скрипник Орфанні захворювання: між діагнозом і вироком Ніколи ще Міністерство охорони здоров`я не годувало хворих так досита, як нинішнього року, — раз на тиждень, а то й частіше, вони отримують щедру порцію обіцянок. Закупівлі ліків, які міністр регулярно анонсує, починаючи з квітня, навряд чи відбудуться раніше осені. Робочі групи ще не завершили складання номенклатури ліків і медичних виробів, необхідних пацієнтам із тією чи іншою патологією.

Культура

Марія Гудима На березі розлили молоко В Одесі завершився восьмий за ліком фестиваль театрів "Молоко". Гран-прі дістався сучасному провокаційному спектаклю Івано-Франківського театру ім. І.Франка — "Кастинг". У цього ж театру — приз глядацьких симпатій за знамениту "Солодку Дарусю" за мотивами роману М.Матіос.    Катерина Константинова Колекціонер і Арлекін "Мистецький Арсенал" презентує виставку "Арлекін іде…" — твори з унікальної колекції мистецтвознавця і художника Ігоря Диченка, що пішов з життя у травні цього року. Л. Ільєнко, Д. Санін, Чого нам не вистачає? Під завісу відпусток і напередодні старту нового культурного сезону DT.UA пропонує (на вибір) 11 календарних подій найближчого часу, які, без сумніву, будуть важливими, резонансними, особливо очікуваними. Серед таких — арт-проекти, кінопрем`єри, театральні постановки.   Олег Вергеліс Пасла коні на бетоні У серпні відзначає ювілей українська актриса Тамара Яценко. Одна з найкращих Пронь Прокопівних усіх часів і народів. Цю роль у п`єсі М.Старицького актриса зіграла на сцені Київського Молодого театру разів сімсот. За такий подвиг, як на мене, їй варто ставити пам`ятник за життя — трохи нижче уточню, де.  

Історія

Віктор Гусєв "Ходіння по муках" в 1917–1919 роках Час, який минув після підписання Мінських угод 2, підтверджує, що Росія договору про перемир`я демонстративно не виконує. Під безпосереднім патронатом Кремля сепаратисти відкрито нехтують положеннями про припинення вогню в Донбасі; на кордоні з Україною концентруються російські військові частини, багато з яких уже перебувають на території нашої держави і беруть участь у бойових діях... Яків Гордієнко Компанія Дніпровської затоки, або "Блукаючі сюжети"... У тому, що початок історії Русі був саме таким, як це подано в літописі, не сумнівається майже ніхто. Ніхто не замислюється над правдоподібністю літописних оповідей, ніхто не помічає (бо не є фахівцем) їхньої подібності до "блукаючих сюжетів" інших європейських хронік. Саме літопис — численні списки "Повісті минулих літ" — покладено в основу загальних уявлень про Русь IX—X ст.ст.  

Сімейне коло

Катерина Гольцберг Дочки-матері, або Чому мама не завжди права У нашому суспільстві не дуже звично обговорювати взаємини з матір`ю. На розгляд цієї теми з різних психологічних і соціальних причин накладено табу. Так уже влаштований наш світ, що образ матері в його соціальному і культурному осмисленні рідко зазнає критики.  Василь Худицький Мультфільми: чорним по білому Усі діти вразливі. Особливо дошкільного віку. Тепер часто ще до книжки діти знайомляться з мультиплікаційними фільмами, які стають своєрідним "нульовим" класом добра і зла, а можуть — свідомо чи несвідомо — стати елементом маніпуляцій. І що проросте в дитячій психіці з посіяних зерен — ніхто не знає. Оксана Білик Старшокласники: перезавантаження Молодість — золота пора, мрійливо зітхають старші люди. Свобода, пригоди, кохання і майже ніякої відповідальності — навряд чи комусь не сподобається такий набір. Але чи можна цими словами описати життя сучасного старшокласника? Школа, репетитори, курси іноземної мови, підготовка до ЗНО, іспити — і в цей вир іще якось треба вмістити друзів, кохання і спілкування з родиною.

Соціум

Олег Покальчук Від "кіборгів" до "робокопів" Уся наша ідилія протриває рівно до першої крові. Поки задурманений наркоман не встромить заточки в печінку якійсь поліцейській вродливиці, а та від болю його пристрелить. Або трапиться їм розбороняти п`яний квартирний скандал, а їх закидають гранатами. Американські й французькі новини певний час цим рясніли. У нас за темпераментом чорних та арабів цілком заміняють жителі передмість, тож соціальний капітал є.   Ольга Кононенко Київ—Донецьк—Київ. Дорожні нотатки Багато що в місті не дає забути про те, що це вже не колишній довоєнний Донецьк. Скрізь прапори "ДНР", на ятках — сувеніри з відповідною символікою. Вулицями ходять патрулі, на білбордах соціальна реклама на кшталт "Будуємо республіку разом", у багатьох будинках вікна заклеєні скотчем хрест-навхрест, у новинах — відповідне інформаційне тло.