This version of the page http://gazeta.dt.ua/archives/1021 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-09-04. The original page over time could change.
Архів номерів - gazeta.dt.ua
Читати @zn_ua

Архів номерів

Зміст «Дзеркало тижня. Україна» №2724 липня — 14 августа 2015

Влада

Внутрішня політика

Володимир Гройсман Нова Конституція – єдиний запобіжник від диктатури Створення повноцінного місцевого самоврядування назавжди підведе риску під нашим радянським і пострадянським минулим і зробить незворотним перетворення України у справжню європейську державу.  Провал же цієї реформи знову відкине Україну на роки чи навіть десятиліття назад. Валентина Самар Розфокус Ми широко повідомляємо про те, що Росія відмовляється від своїх солдатів, які воюють в Україні. Пропагандисти — хто вміло, хто недоладно, але, по суті, правильно використовують ці факти для деморалізації російсько-терористичних угруповань. Політики — використовують на всю котушку. Ми обурюємося цинізмом режиму Путіна, який покинув своїх громадян, — живих, убитих, полонених на Донбасі. Ми палаємо праведним гнівом. Ми засуджуємо. А хіба Олега Сенцова і Олександра Кольченка ми з вами не покинули?  Віталій Карпович Йовбак проти фон Гутенберга. Безвладдя проти беззаконня "Подвиги" закарпатського "Правого сектора" жодним чином не мають кидати тінь на тих бійців ДУК, які здійснювали справжні подвиги — у ДАП, Пісках, Широкіному. Не демонструючи реальних доказів того, що Закон обов`язковий для всіх (робінгудів-рекетирів, мисливців-бандитів, депутатів, прокурорів, міліціонерів, митників, сбушників), що навіть участь у бойових діях не звільняє від дотримання Закону, і що Закон в Україні справді існує, влада створює небезпечний прецедент.  Юрій Бутусов На фронтах "перемир`я": спроба згортання війни Нам не треба шукати перемоги у війні з Росією. Наші перемоги - це конкретні опорні пункти і підрозділи противника, які повинні знищуватися на лінії зіткнення. Домогтися успіху у війні ми можемо не глобальним наступом, а локальними успіхами. Зараз нам не потрібна війна за контроль території, зараз потрібна війна на знищення незаконних збройних формувань, які порушують умови припинення вогню в демілітаризованій зоні. Інна Ведернікова Костянтин Ващенко: "Я за соціальні ліфти, але не за... DT.UA поговорило з очільником Національного агентства з питань державної служби про багато рутинних речей стосовно держслужби, які ґрунтуються на принципах, смислах і логіці державного управління. Які мають мало спільного з піар-складовою, що нині часто забезпечує картинку окремим чиновникам-реформаторам, і які натомість точно лежать в основі майбутньої реформи. Якщо вона відбудеться, звичайно.

Міжнародна політика

Володимир Кравченко НІМЕЧЧИНА. Мотор санкцій у човні ЄС Багато в чому завдяки Федеративній республіці, одному з двох "моторів" Європейського Союзу, і стала можливою більш тверда позиція ЄС щодо Російської Федерації. Велику роль у цьому відіграла німецький канцлер Ангела Меркель, для якої війна на Донбасі стала чимось трохи більшим, ніж просто ще одна криза у країні колишнього соцтабору: занадто часто їй брехали прямо в очі російські візаві. Костянтин Федоренко Острів Свободи: пережити ембарго і дві холодні війни Колись 20 липня 2015 р. увійде до підручників новітньої світової історії. Саме цього дня над заново відкритим посольством Республіки Куба в США урочисто підняли національний прапор. У 1961 р. в результаті націоналізації урядом Фіделя Кастро американських активів на Кубі і вислання представників США з надуманими обвинуваченнями дипломатичні відносини між країнами було припинено. І от, більш ніж через п`ятдесят років, ці відносини, нарешті, відновлено. Олексій Коваль Македонія: революція скасовується! На відміну від українських політиків, яких звіяло в політичне небуття вітром з Майдану, керівники в Македонії, яких спіткала загроза розколу країни та силового протистояння, діяли мудріше. Відразу після початку безстрокових акцій протесту опозиції 18 травня вони прийняли посередництво Євросоюзу у подоланні кризи.   Віктор Каспрук Ємен: досягнення компромісу чи війна без кінця і краю? Чергове загострення ситуації в Ємені вказує на те, одна з найбідніших країн арабського світу стрімко наближається до гуманітарної катастрофи. Адже четвертий місяць війни обернувся для неї нестачею води, харчових продуктів, медичного обслуговування тощо. Населення голодує. Зруйновано інфраструктуру. З погляду політичного, економічного та соціального розвитку країна фактично відкинута на кілька десятиліть назад.   

Право

О. Малиновський, Д. Курдельчук, Міжнародний інвестиційний арбітраж як елемент юридичної... У сучасному світі питання юридичної та майнової відповідальності агресора (зокрема відшкодування збитків, завданих експропріацією активів) — лише питання часу, і рано чи пізно така відповідальність буде практично реалізована. Тому для постраждалих осіб важливо вже на даному етапі (поки потрібні документи ще не втрачені і є можливість їх відновити або замінити в разі знищення) сформувати (це можливо зробити, наприклад, шляхом проведення згаданого вище незалежного оцінювання) універсальний пакет документів, які підтвердять (з достатнім ступенем правової визначеності та відповідно до міжнародних стандартів) завдані збитки і зможуть бути використані, за потреби, залежно від подальшого розвитку ситуації та в рамках будь-якого обраного засобу захисту прав постраждалих осіб.    Володимир Коноваленко Інтелектуальна власність: хаос витісняє правопорядок Протягом року у суб`єктів права інтелектуальної власності та платників податків жевріла надія, що в процесі підготовки змін до Конституції України (КУ) спільнота фахівців у сфері інтелектуальної власності винесе на суд громадськості пропозиції щодо зміни статті 41 Основного закону країни. Для тих, хто його не читав, нагадаємо, що відповідно до ст. 41 кожен громадянин України має право володіти, користуватися і розпоряджатися результатом своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Гроші

Макрорівень

Юлiя Самаєва На митниці все спокійно. Усі беруть Схеми нікуди не поділися — митники, як і раніше, створюють умови, при яких клієнти змушені платити "винагороду", інакше працювати вони не можуть, а паралельно "допомагають" тим, хто завозить в Україну товари нелегально або напівлегально. І йдеться не про дрібне вимагання простих співробітників, а про величезні тіньові потоки, які проводять повз державний бюджет мільярди гривень. Андрій Гриценко Яка грошово-кредитна політика потрібна Україні Україна перебуває у глибокій і системній кризі, яка стосується всіх аспектів суспільного життя, але особливо рельєфно виявляється у грошово-кредитній сфері. Найважливішим інструментом регулювання процесів у цій сфері є грошово-кредитна політика. Тут неправильні підходи й рішення призводять до мільярдних втрат, негативно позначаються на стані економіки і громадян. Андрій Ревенко Як ми живемо Напевно, трохи несподівано, що тільки в 37,9% сімей є діти (до 18 років), а 62,1% — це домогосподарства без дітей. Але з них значну частину становлять сім`ї старших вікових груп, у яких є діти, але вони підросли й живуть окремо від батьків. Загалом в обстеженнях характеристикам домогосподарств із дітьми (за їхньою кількістю, віковими групами, наявністю батьків) приділяється багато уваги. З 6419 тис. домогосподарств із дітьми в 1416 тис. діти живуть без одного (з них 95,5% дітей живуть із матерями) або обох батьків (у родичів, бабусь, дідусів).  

Фінанси

Ніна Перстньова Фонд і шахраї, або Про сумний кругообіг грошей Однак проблема ще й у тому, що наша держава в особі НБУ не гарантує захищеності, а в особі ФГВФО — повернення вкладів і в межах до 200 тис. Насправді 100-відсоткова гарантія — фікція. Так, валютні депозити повертають у гривнях за курсом НБУ на момент введення в банк тимчасової адміністрації. А виплачувати починають через кілька місяців, коли від колишнього курсу може не залишитися й сліду. І вкладник на руки часто отримує в рази меншу суму.  Юлiя Самаєва Рік безнадійних реформ Бізнес-середовище все ще сподівається, що очікувана податкова реформа, яку незабаром має представити уряд, буде дійсно реформою, а не черговою профанацією з боку влади. Але цю маленьку надію сильно переважують великі побоювання, що у знову запропонованому варіанті лише в черговий раз шило поміняють на швайку, але з негативною для підприємців сумою. Експеримент триває, але терпіння й смирення у піддослідних дедалі менше.  

Промисловість

Енергоринок

Василь Худицький Час криниць минає: за питною водою — в глибини надр?! Через безгосподарність і неграмотне, хаотичне буріння приватних свердловин з видобутку питної води верхні горизонти підземних вод забруднюються. Оскільки різні горизонти пов`язані між собою тріщинами і по суті є сполученими посудинами, в них відбувається міграція забруднених вод. Це означає, що невдовзі ми не матимемо чистої підземної води, як уже практично не маємо чистих поверхневих вод. І це вже проблема виживання — і людей, і держави. Сергій Куюн "Укрнафта": реформа чи дерибан? Як і у випадку з конституційними змінами, пов`язаними з особливим статусом Донбасу, надія на позитивний результат процесу змін в "Укрнафті" залишається, але тане з кожним днем. І питання не тільки в тому, чи зуміє держава вирівняти ситуацію в найбільшій нафтовій компанії країни, позбавивши "Приват" можливості виведення колосальних коштів із компанії. Чи залишаться ці гроші в компанії, отже, у держави, чи просто змінять одержувача?  

Бізнес

Л. Симонова, В. Пташник, Децентралізація через реєстрацію Вікова мудрість каже: не чіпай те, що працює, — матимеш ще більше проблем. Більш нагальною проблемою є створення кадастру нерухомості на базі кадастру землі: це було б набагато корисніше, ніж, піддаючи ризику єдиний актив, який є в наших громадян, — їхні квартири і будинки — змінювати процедури, які вже існують і працюють.    Рита Рєзнік "До основанья, а затем…". Рахункова палата пропонує... Ринок монополізований трьома операторами, вважають аудитори. Насправді ж закон не встановлює монополії для трьох приватних операторів. Закон закрив доступ на ринок новим приватникам, як це робиться в цивілізованому світі, але не обмежує доступ на ринок державних банків. Кожний з них може вже зараз стати держоператором лотерей.  Герман Богапов Краще пізно, ніж ніколи Швидкого впровадження 4G (LTE) чекати не варто. Для початку оператори мають покрити всю Україну, як мінімум, всі міста 3G-мережею. На це піде рік-два. Витрати чималі, та й швидкість 3G поки що задовольнятиме абонентів. З другого боку, смартфони і планшети технології LTE здебільшого поки не підтримують. Звичайно, через кілька років ситуація зміниться, і з подальшим розвитком відеосервисів користувачі захочуть нових швидкостей.

Людина

Персоналії

Юрій Рудницький Без… компромісу. Житомиряни не знають, хто такий Падеревський У Житомирі призупинено будівництво пам`ятника всесвітньо відомому польському піаністу-віртуозу, композитору і політичному діячеві Ігнацію Яну Падеревському (1860–1941). Виявляється, жителі міста мало знають про нього. І хоча ні українська, ні польська громади міста ніби й не проти пам`ятника, але і ті й ті зазначають, що в місті постать Падеревського недостатньо популяризована. Обидві сторони, однак, різнить питання, де цей пам`ятник має стояти.  

Наука

Володимир Висоцький В очікуванні наукових десантів Нині тільки ледачий не говорить про Китай. Країна впевнено стає одним із найважливіших геополітичних і економічних гравців світу. Інтонації різні ― від абсолютного захоплення до ностальгічного неприйняття. Немає тільки байдужості, оскільки всі розуміють роль і значення Піднебесної. Про зв`язки Китаю з Україною говорять переважно на рівні торговельного партнера, наукові й освітні взаємовигідні контакти залишаються в тіні, а даремно.  

Освіта

Якуб Логінов "Говоріть, будь ласка, українською, бо я не знаю російської" Коли вивчаєш іноземну мову, найпростіше пошукати якісь мовні курси. І тут несподіванка — знайти їх дуже тяжко. Ще у Варшаві, Кракові, Любліні чи інших великих містах можна знайти буквально одну-дві приватні мовні школи, де є навчання української мови як іноземної.  Варто зазначити: ще десять років тому про це можна було тільки помріяти. А що робити тому полякам з маленького міста чи містечка, де таких курсів нема взагалі?   Оксана Онищенко Де засяють нові зірки? Цього разу у Міжнародній олімпіаді брали участь 104 команди з різних країн світу. Українці у командному заліку стали одинадцятими. Лише дві пострадянські країни на цій олімпіаді можуть похвалитися "золотом" — ми і Казахстан. В українців дві золоті медалі, у казахів — одна.   

Середовище існування

Ольга Скрипник Калуш і мертве море Міжнародні експерти, які займаються моніторингом довкілля, нанесли на карту Європи об`єкти, що загрожують здоров`ю не лише нинішніх, а й майбутніх поколінь. На превеликий жаль, у цю чортову дюжину входить і Калуський район Івано-Франківської області, який прогримів на весь світ як "зона надзвичайної екологічної ситуації".

Здоров’я

Анатолій Чугрієв Донорська кров — смертельна лотерея для хворого Головний принцип донорства — безпека для донора і реципієнта. Разом з тим в Україні переливання компонентів крові пов`язане з безліччю ризиків. ВІЛ ½ і гепатити з різними генотипами — це той смертельний бонус, який пацієнт, що потребує компонентів крові, може отримати з перелитими йому еритроцитами, тромбоцитами, з плазмою крові. На це може вплинути людський фактор, помилка тест-системи або збій у роботі застарілого обладнання.  

Культура

Олена Райман Андрій Макаревич: Я думаю, люди збожеволіли Не треба робити з протесту професію. Це ще гірше, ніж професійні патріоти. Треба просто нормальним поглядом дивитися на те, що відбувається. Просто треба залишати за собою право мати свою власну думку. З чимось ти згоден, з чимось — не згоден, і це нормально. Але не треба кричати "так" або "ні" наосліп. Константин Родик Спалах наднової 1992-й став для Юрія Винничука зоряним роком. Тоді всеукраїнському читачеві явилася повість "Діви ночі" (К.: Український письменник) — перший в українській літературі твір про міліцейську корупцію з нечуваним для вітчизняного письменства сюжетом із конспіративного секс-життя у великому соцмісті. Дмитро Дроздовський Український інститут: місія здійсненна Громадськості презентовано проект Українського інституту (інша пропонована назва — Інститут Тараса Шевченка), який може стати платформою для підтримки української культури у світі. Цей проект ініціювало Міністерство культури України, наголошуючи на важливості інституції для реінтеграції України в міжнародні культурні процеси. Ганна Ставиченко Оксана Линів: "На Заході немає упереджень стосовно...  Успішну кар`єру в Європі робить і талановитий диригент Оксана Линів. Уродженка Львова, вона не так давно заявила про себе в Одесі. А тепер у Німеччині її цінують найсуворіші меломани. Ось уже друге літо поспіль під час Мюнхенського оперного фестивалю Оксана Линів диригує складними сучасними операми в нестандартних локаціях. "Приплив" Бориса Блахера — в експоцентрі Reithalle торік. А нинішнього року — опера Поля Рудерса "Сельма Єжкова" за мотивами "Тієї, що танцює у темряві" Ларса фон Трієра в культурному комплексі Alte Kongresshalle. Крім того, на рахунку Оксани і робота над великими творами в Баварській опері.  Леся Ільєнко Таємна колекція в Будинку Тичини Київський Музей-квартира Павла Тичини відкриває завсідникам невідомі шедеври живопису з приватної колекції геніального українського поета. Квартира письменника на вулиці Терещенківській давно стала місцем зустрічі не тільки поважних цінителів творчості Павла Григоровича, ця обитель приваблює і молодь. Леся Ільєнко Американська культура в київській атмосфері Столична галерея "Атмосфера" організовує фестиваль українсько-американської дружби #USAinUA. Це фестиваль поліфонічний: мода і політика, бізнес і музика, історія та техніка. Є також цілий блок проектів для юних цінителів сучасної американської культури та спорту. Леся Ільєнко Труханів острів як арт-територія Відомий київський художник Антон Логов представляє нову інсталяцію за назвою "Ідентифікація". Простором для позиціювання цього арт-об`єкта став Труханів острів у столиці, який віднедавна сприймається як велика арт-територія.

Соціум

Олег Покальчук Година дракона Молоде суспільство — як дитина. Щоразу, коли воно вивчає нові слова, то спочатку із захватом, голосно й невлад їх повторює, розчулюючи батьків. Потім виявляє, що сфера значень набагато ширша за очікувану, а сфера можливостей — куди вужча. Тобто слово може в різних ситуаціях означати все що завгодно, але особисто тебе воно насправді взагалі не стосується.   Валентин Ткач Логіка "світла" Якщо відомими стають принципи, то факти виявляються другорядними. Розглянемо суспільно-політичну ситуацію в Україні як взаємодію спонтанних порядків ринку, суспільства і держави.   Олена Макаренко Як ми будували мир у Миколаївці До Миколаївки — травмоване війною містечко в Донецькій області — група волонтерів, яка назвала себе "Новий Донбас", приїхала у жовтні 2014-го. Тоді людей з Києва тут сприймали як радикалів-бандерівців. Через вісім місяців учні миколаївської школи самі їдуть у "серце бандерівщини" — Львів, щоб представити постановку про любов до Миколаївки. Як став можливим такий поворот? Як просте людське спілкування і культурна активність здійснили революцію в миколаївській школі?