This version of the page http://gazeta.dt.ua/archives/1019 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-09-04. The original page over time could change.
Архів номерів - gazeta.dt.ua
Читати @zn_ua

Архів номерів

Зміст «Дзеркало тижня. Україна» №2510 липня — 17 июля 2015

Влада

Внутрішня політика

Сергій Рахманін Щоб не було нестерпно боляче… Українські політики й дипломати неодноразово відзначали, що виконання пунктів угоди має послідовний характер, і наша держава не зобов`язана дотримуватися 11-го до реалізації зобов`язань, закріплених у перших 10-ти. Але, як з`ясувалося, так думали тільки в Києві. Дуже скоро виявилося, що не тільки в Москві, Донецьку, Луганську, а й у Брюсселі, Берліні, Вашингтоні думали інакше.    Дмитро Менделєєв Річниця "Укроборонпрому" Загалом же, сума недопоставки озброєнь і військової техніки вітчизняного виробництва підприємствами концерну "Укроборонпром" становить майже 600 млн грн. Це навіть у рамках 4,5 млрд оборонного замовлення, що припадає на потреби ВСУ, — істотна цифра, яка яскраво демонструє нездатність топ-менеджменту державного концерну налагодити у стислі терміни (якщо рік війни вважати таким) виробництво потрібної для армії продукції.   Тетяна Силіна Валерій Чалий: "Україна, яка віддала 1240 ядерних... Призначений 10 липня послом в США Валерій Чалий в інтерв`ю DT.UA розповів про взаємини між Україною і США, про постачання Заходом озброєнь Україні, а також про майбутні вибори в Донбасі і складнощі врегулювання конфлікту з Росією.   Катерина Щоткіна Нестерпна легкість розколу Об`єднавчий Собор УПЦ КП і УАПЦ призначено на 14 вересня, але певності ні в тому, що він відбудеться у призначений термін, ні в тому, що він відбудеться взагалі, ні, тим паче, в тому, що увінчається успіхом, на жаль, немає. Надто важкий тягар взаємних образ. Надто велике бажання Москви розладнати справу. Надто незграбно діє державна машина. Надто багато залежить від закордонних гравців та їхньої спроможності орієнтуватися й реагувати на ситуацію, яка змінюється так швидко, що часом скидається на гостросюжетне кіно.

Міжнародна політика

Володимир Кравченко Великобританія. Лев і єдиноріг проти двоголового орла Оцінюючи позицію Даунінг-стріт, 10, деякі українські високопосадовці навіть вважають, що Великобританія стане провідником інтересів України в Європейському Союзі. Однак не Лондон, а Берлін нині є флагманом Європи в її політиці стосовно Росії.    Віталій Федянін Іранський Х-фактор Провал переговорів призведе до чергового напруження у відносинах між Заходом та Іраном. Однак і підписання угоди теж не означає миттєвого вирішення всіх проблем, бо народжені в таких муках домовленості буде не менш складно виконувати.    Олексій Їжак "Слышен на Волге голос Янцзы" Трудова міграція стала частиною інвестиційної політики Китаю в Росії. Своєю чергою, Росія хоче багато китайських грошей, але, як і раніше, не бажає бачити багато китайських громадян на своїй території.     

Право

Гроші

Макрорівень

Ю. Сколотяний, Ю. Самаєва, Структурні маяки від МВФ: камені спотикання Досі саме зобов`язання перед МВФ були чи не єдиними реальними економічними реформами, які проходять у країні. Найчастіше вони виконувалися виключно заради заліку, що викликало критику, мовляв, функціонери з Вашингтона не особливо заглиблюються в суть, а наші раді старатися та "косметикою" підміняють реально необхідні структурні зміни. Але настав момент, коли умови угоди з МВФ наштовхнулися на багатомільярдні інтереси в парламенті.   Антоніна Дешко Врятувати рядового експортера Український уряд повинен створити нові умови для підтримки експортерів, адже наша економіка, яка є експортоорієнтованою, падає загрозливими темпами. З одного боку, у структурі українського ВВП експорт становить близько 50%, тож зв`язка "експорт—промисловість" є ключовою.

Фінанси

Юлiя Самаєва Сім кіл ПДВ Негайне збільшення податків закінчиться, коли підприємства або закриються, або знайдуть нові можливості обійти систему. І на зміну бюджетному зростанню прийде очікуване падіння надходжень, а разом з ним і падіння попиту, і погіршення економіки, і зниження доходів населення. Чи зважували ці ризики ті, хто зараз запевняє нас в ефективності запропонованого варіанта? Чи готові вони потім визнати свою провину за те, що відбувається? Про те, що система буде готова до запуску "вже через тиждень", говорив на початку грудня 2014-го ще Ігор Білоус. Очевидно, що готовність була, м`яко кажучи, перебільшена як тоді, так і зараз.   К. Стеценко, Т. Котович, Чи є перспективи у ринку державних облігацій в Україні? На жаль, облігації внутрішньої державної позики залишаються переважно засобом фінансування бюджету за рахунок підтримки їх розміщень Національнім банком, що практикувалося багато років. А останнім часом Міністерство фінансів практично припинило їх випуски (!) і наразі не планує активно працювати на цьому ринку.

Промисловість

Енергоринок

О. Амоша, Д. Череватський, Вугільна промисловість: час закладати парки Кабінет міністрів України готовий продати державну вуглевидобувну галузь і терміново шукає інвесторів. Учені ж пропонують створити вугільно-промислові й індустріальні парки як спосіб диверсифікувати діяльність шахт. Алла Єрьоменко "Тепловий удар" Якщо спробувати абстрагуватися від політсимпатій прикордонних із Україною країн, зауважимо два мотиви.  Перший : поставка (продаж) і транспортування природного газу трубопровідним транспортом — це бізнес, власник якого завжди прагнутиме зробити його максимально прибутковим. Хіба Україна цього не хоче? Інша річ, що при цьому чинить не так, як прийнято, наприклад, у ЄС. Однак і в єврозоні трапляється різне, і по-різному поводяться учасники європейського енергоринку.  

Бізнес

Є. Гоцуєнко, Н. Гоцуєнко, Під прапором децентралізації Забудовники й агрохолдинги зміцнюються у ході розпочатих адміністративно-територіальних перетворень Василь Худицький Європейські назви житла для масового споживача Європейські назви житла  для масового споживача У Львові намічається будівельний бум   Артур Федорчук Банківські комірки: традиції і реальність Оренда сейфа або комірки в банку асоціюється в усіх з елітною послугою, досить дорогою, але яка дозволяє абсолютно убезпечити гроші, коштовності чи документи за надійними замками й товстими стінами солідних банківських сховищ. Однак у вітчизняних реаліях останнім часом з`являється дедалі більше приводів засумніватися в справедливості авторитету цієї банківської послуги. Постараємося проаналізувати плюси і мінуси українських банківських сейфів як послуги на сьогодні.

Зарубіжна економіка

О. Злобіна, О. Куренна, Китайська (голово)ломка Новини під грифом "Греція" було цього тижня відсунуто далеко на другий план повідомленнями про запаморочливе падіння фондового ринку Китаю. Проміжний поки що підсумок: з середини червня ц.р. основний фондовий індекс країни (Shanghai Composite Index) втратив понад 30%, а ринки цінних паперів загалом — більш як 3,2 трлн дол. (!). Що за цим стоїть і чого чекати надалі?

Людина

Персоналії

Володимир Малинка Візьми і послухай Сучасна класична музика. В Україні багатьом це поєднання слів нічого не скаже. Адже така музика — свого роду виклик, експеримент, на який вітчизняні "культурні оази" часто не наважуються. Агенція "УХО" і її засновники Олександра Андрусик та Євген Шимальський наважилися.

Наука

Оксана Онищенко Юхим Зельманов: якщо професор отримує меншу зарплату,... Професор-емігрант, член Американського математичного товариства Юхим Зельманов викладає в університеті Каліфорнії. За доказ ослабленої гіпотези Бернсайда на міжнародному конгресі математиків у Цюріху нагороджений медаллю Філдса. Як почесний професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка читає лекції й українським студентам. Попри щільний київський робочий графік, професор усе-таки знайшов час для зустрічі з журналістом DT.UA. Розмова вийшла не тільки про математику.

Освіта

О. Стрелюк, Н. Радиш, Нові правила вступу потребують від абітурієнта відповідального... Цьогорічна вступна кампанія має низку істотних відмінностей, порівняно з попередніми. Основних — три: новий підхід до обчислення конкурсного бала, запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв; автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап, а не в три, як було раніше. Всі ці нововведення взаємопов`язані і мають на меті зробити процедуру зарахування на бюджетні місця справедливою та унеможливити корупційні ризики, що були допустимі в попередні роки. Оксана Онищенко Ігор Лікарчук: Від "колядників" не маю відбою Завершився перший етап вступної кампанії — зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Ще тривають апеляції, додаткові сесії для тих, хто не зміг вчасно скласти ЗНО з поважних причин. Але перші висновки і перші дані є вже сьогодні. Саме про них розпитувало DT.UA директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука. Степан Ковальов Пустити корені в новому грунті З початку бойових дій із тимчасово окупованих територій було евакуйовано 10 наукових установ та 16 ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації. Переміщені заклади зіштовхнулися з цілою низкою проблем.

Здоров’я

О. Скрипник, О. Сова, Ідеї Бендукідзе та "уряд камікадзе" Є у нас досягнення, гідне книги рекордів: за 24 роки в незалежній Україні поміняли 18 міністрів охорони здоров`я. Дев`ятнадцятий — Александр Квіташвілі, не чекаючи, поки його знімуть, сам написав заяву про відставку. Це викликало значне пожвавлення не тільки в медичних і фармацевтичних, а й у політичних колах.

Культура

Оксана ЗАГАКАЙЛО Львівська істЕрія Бунт акторів Львівського муніципального театру ім. Лесі Українки проти директора-режисера Олексія Коломійцева певною мірою позбавлений раціонального начала, але дуже добре розіграний. Леся Ільєнко Сезон закривається, сезон відкривається Найближчими днями столичні театри підведуть риску під сезоном. Національна опера порадує меломанів гала-концертом з участю зірок, зокрема й примадонни Людмили Монастирської. А Національний театр ім. Івана Франка завершить сезон фірмовою "Наталкою Полтавкою": п`єсу І.Котляревського іронічно аранжував Олег Скрипка. Олег Вергеліс Євросоюз подав креативний сигнал українській культурі З липня в Україні починає розбіг програма Європейського Союзу та Східного партнерства "Культура і креативність". Це симптоматичний як на нинішній час міжнародний проект, що планує розширити рамки співпраці наших культурних інституцій із країнами Євросоюзу, визначити проблемні точки українського культурного ландшафту, активізувати діалог індустрій, а також зробити цей діалог як креативним, так і продуктивним. Катерина Константинова Київській бієнале — бути! Київська бієнале-2015 розгорнеться не лише в столиці України, а й у багатьох європейських містах: з 8 вересня по 1 листопада 2015 р. Куратори — Хедвіґ Заксенхубер та Ґеорґ Шоллхаммер — структурували бієнале у вигляді шести "Шкіл", інтегрованих у виставковий простір.    Оксана ЗАГАКАЙЛО Відлетів за соколятами Творчий спадок Левицького достойний і професійний. За життя Владіслав, за розповідями товаришів, неодноразово представляв усеукраїнським радіостанціям свою енергійну музику. Проте йому пропонували для трансляції в ефірі перекласти її російською.

Історія

Володимир Грипась Київська Русь між унітарною і конфедеративною формами... Територіально Київська Русь значною мірою сформувалася наприкінці ІХ — на початку Х ст. добровільним або насильницьким об`єднанням східнослов`янських племен. Кульмінаційною точкою цього процесу стало захоплення князем Олегом (не пізніше 882 р.) міста легендарного князя Кия, що лежав на перехресті тогочасних важливих торгових шляхів — водного Шляху з Варягів у греки і сухопутного з Європи до країн Давнього Сходу. Володимир Газін Конрад Аденауер: ФРН іде в Європу Німецька імперія, що утворилася 1871 р., дуже швидко заявила про свої претензії заволодіти Європою як плацдармом для досягнення світового панування, кинувши виклик насамперед Великій Британії, Франції і Росії. Та у першому своєму ривку до цілі Німеччина зазнала приголомшливої поразки, а відтак і значних територіальних втрат. Це було 1918 р. Геннадій Пономарьов На космічній орбіті все о`кей Помітне потепління міжнародного клімату на початку 70-х рр. минулого століття дозволило СРСР і США розпочати практичне співробітництво в космосі. Насамперед слід було вирішити питання взаємної безпеки космічних польотів у разі виникнення аварії космічного корабля однієї з цих двох країн на орбіті.

Сімейне коло

Оксана Білик Відпочинок з дітьми: як, коли, куди Чимало батьків, стомлених робочими буднями, не враховують у відпустці "дитячого фактора" або ж дотримуються думки, що море — ідеальний варіант для будь-якого віку. Але з таким підходом відпустка може перетворитися на кошмар, незважаючи на вартість туру чи корисність клімату. Василь Худицький Гірка старість. Годованці чи пансіонати? Останніми роками в Україні різко зріс попит на проживання у будинках для престарілих. Часто літніх людей привозять діти, які не мають можливості доглядати за ними, і нерідко платять за їх перебування чималі гроші. Згідно із чинним законодавством, місячне утримання батьків, котрі мають дітей працездатного віку, сягає 4 тис. грн.  Роксолана Гнатюк Смак наших емоцій Кожен з нас народжений у певній національній культурі, і разом з маминим молоком, її колисковими та рідною мовою ми всотуємо і смак національної їжі. Коли ж мова і страви нової країни стають практично рідними, можемо говорити про повну інтеграцію людини в інше суспільство.