This version of the page http://gazeta.dt.ua/archives/1018 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-09-04. The original page over time could change.
Архів номерів - gazeta.dt.ua
Читати @zn_ua

Архів номерів

Зміст «Дзеркало тижня. Україна» №243 липня — 10 июля 2015

Влада

Внутрішня політика

Ольга Айвазовська Обирати по-справжньому Якби політики чесно запропонували суспільству пропорційну систему з відкритими списками, зона комфорту була б на певний період часу втрачена для всіх. Втім, ціна за дискомфорт досить прийнятна, а саме — часткове подолання політичної корупції під час виборів, збільшення впливу громадянина на партії та результати волевиявлення через запровадження персональної преференції, а також початок партійної розбудови через конкуренцію всередині політичних партій. Як свідчить світова практика, відчутний результат запровадження більш чесних і конкурентних систем можна оцінити через один цикл виборів.   Валентина Самар Децентралізація. Кримський розмір Без подолання корупції на самій вершині влади, без реформи судів, МВС і прокуратури місцеві клани, поміщики та князі (у погонах і без) у результаті просто отримають козирі для торгу з договороспроможним центром за певним, відповідно до специфіки регіону, меню. Комусь хотітиметься "революції", комусь — севрюжини з хріном. Комусь — і того, й того.      Володимир Мартин Воєнно-польовий бізнес Поки в Києві розмірковують, чи можуть бути у принципі якісь економічні відносини між контрольованою Україною та окупованою бойовиками територією Донбасу, неофіційна торгівля через лінію розмежування йде повним ходом.   Олег Покальчук Час філістерів Шоста хвиля мобілізації зовсім не нагадує хвилі, навіть у принципі. Колись грізний військкоматівський підводний вулкан усе ще пихкає і рясно викидає з себе потік повісток в армію. Але на загальному політичному мілководді він не що інше, як паперовий гейзер, який сам по собі гарний і вражаючий, але навіть на невеликій відстані вже нікого не зачіпає. Таке собі мілітаристське оригамі.   Д. Тірадо, Д. Мігер, Ш. Маджийсія, Юкос: продовження саги Тепер усі погляди спрямовані на те, що ж буде далі з арбітражним рішенням про виплату компенсації ЮКОСу на суму 50 млрд дол. та рішенням, винесеним ЄСПЛ стосовно відшкодування 1,9 млрд євро. Передбачається, що мажоритарні акціонери продовжать вживати заходів, спрямованих на виконання арбітражного рішення.   Ніна Перстньова Пілотний проект. Деталі і головне Одеська область із приходом Саакашвілі стала пілотним проектом боротьби з корупцією і проведення реформ у країні. А призначення самого Саакашвілі, можна сказати, стало пілотним проектом президента країни. І тому сьогодні зрозуміло всім, що ставки надзвичайно високі як для Міхеіла Саакашвілі, так і для Петра Порошенка. Але прозорість дій і кулуарні домовленості — це дві несумісні лінії.І якщо вони перетнуться (або перетнулися), то перекреслять усе.  

Міжнародна політика

Володимир Кравченко Бельгія. Командний гравець У Бельгійському королівстві завжди ставилися з теплими почуттями до Москви. І з прохолодою — до Києва. Але як командний гравець, що орієнтується на Берлін і Париж, під час російсько-української війни Брюссель іде у фарватері політики Європейського Союзу.   Тетяна Силіна Угорщина. Найкращі друзі Росії Угорщина — одна з країн, впливаючи на які, Росія намагається діяти певним чином на політику Євросоюзу і, якщо поки що не виходить розколоти, то хоча б розхитати його єдність.   Олексій Їжак Ортодоксальний ядерний шантаж Чергова російська заява про 40 ракет пролунала в неслушний момент. Лідери поважних ядерних країн про такі програми голосно не кричать, якщо тільки не намагаються когось шантажувати, але в такому разі вони перестають бути поважними.   Олександр Самарський Чи потрібна Україні така Місія ООН з прав людини?-2 В низці принципових моментів, які мають основоположне значення для інтерпретації фактологічного матеріалу, Місії, на жаль, усе ще не вдається витримати баланс і повною мірою побудувати свою роботу на принципах неупередженості та об`єктивності.  

Право

Гроші

Макрорівень

Юлiя Самаєва Блокада: безглузда й нещадна Блокада — недолугий, необдуманий і, за великим рахунком, марний крок уряду. Його результативність туманна, сподіватися на те, що голодні старі виженуть загарбника, наївно. Як і вважати, що закриття зони АТО з боку України, при розкритому навстіж кордоні з Росією, якось принципово вплине на постачання сепаратистів. Виходить, що ми ізолювали й знищуємо промисловість зони АТО та її жителів, а от окупантів і тих, хто наживається на контрабанді, — навряд чи.  Андрій Ревенко Наш ВВП у паритетному форматі. Де ми у світі? Важко усвідомлювати, що по Україні паритетний показник ВВП на 38% нижчий від середньосвітового рівня. Це прямий результат глобальної корупції та низького рівня державного управління, відсутності життєво необхідних реформ.   Андрій Федчишин Розділяй і володарюй. Про монополізацію економіки України... Реприватизація може так само поставити під сумнів майбутні приватизаційні конкурси. Вона триматиме в напрузі нових власників, адже будуть відсутні гарантії, що перманентний перегляд результатів продажу державних об`єктів припиниться та в подальшому не торкнеться і їх.

Фінанси

Юрій Федчишин Війна за касу 1 липня 2015 р. парламент прийняв у цілому законопроект №1088. І хоча документ принципово не змінює правил гри, він, як мінімум, суттєво впливає на діяльність платників єдиного податку та на застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Юлiя Самаєва #ПорошенкоВетуй1558 Сама ідея прийняття цього закону така абсурдна, що варто задуматися про те, чи не ухвалений він спеціально для того, щоб одним махом завершити поточне очищення банківського сектора. От тільки в результаті такої "шокової терапії" банки України можна буде полічити по пальцях однієї руки. Але хто виживе після "зачищення", не візьметься нині сказати ніхто. 

Промисловість

Енергоринок

Алла Єрьоменко "Зимовий" пакет-2015–2016: торг доречний Друга спроба тристоронніх газових переговорів у форматі Україна—ЄС—РФ розставила крапки над "і": сторони змушені будуть обійтися без так званого літнього пакета. Більш того, з 1 липня "Нафтогаз" відмовився закуповувати в "Газпрому" газ за запропонованою росіянами ціною в 247 дол. за тисячу кубометрів. Мовляв, некритично, ще поторгуємося. Анатолій Акімов Співпраця з Китаєм: нові можливості Остання зима яскраво висвітлила проблеми країни із забезпеченням промисловості і населення електричною енергією. Попри заколисуючі запевняння Міненерговугільпрому, в зиму країна ввійшла непідготовленою — вугільні склади теплоелектростанцій були напівпорожніми. Деякі електростанції зупиняли свою роботу, що могло призвести до трагічних наслідків — втрати балансу Єдиної енергетичної системи України. А. Єрьоменко, Г. Кобаль, Рента забуксувала Запропонований парламентською більшістю законопроект №2120, який планували розглянути у Верховній Раді минулого тижня, так і не винесли в зал. Укотре очікування нафтогазових компаній не справдилися, а надій на швидке реформування добувної галузі стає дедалі менше.

Бізнес

Наталя Вареник Приміський відпочинок: мода повертається Нинішнього року в передмісті столиці спостерігається свого роду ажіотаж: кількість відпочивальників із Києва та інших областей України б`є всі рекорди. На ринках, у точках громадського харчування, у приміському транспорті, що називається — "не проштовхнутися"…   Світлана Грищенко Назад в азартне минуле? Слід зазначити, що гральний бізнес, при належному його регулюванні та контролі з боку держави, може не тільки бути джерелом доходів бюджету, а й усе-таки приносити користь суспільству. Тут дуже важливо знайти ту межу, коли ефект від легалізації азартного бізнесу буде вагомішим, ніж його антисоціальна дія. Інакше це шлях у безодню.   Ольга Рогоза Останній бастіон Спроба уряду без особливих зусиль збалансувати державний бюджет на майбутній рік, догодивши при цьому своєму головному кредиторові — МВФ, призвела до наміру відняти й поділити останнє, що ще залишилося в аграріїв, — спеціальний режим оподаткування ПДВ. Але спроба позбавити останньої і єдиної державної преференції вітчизняних сільгоспвиробників викликала протидію аграрного комітету ВР і абсолютної більшості народних депутатів, включно з представниками бюджетного комітету.

Сільське госоподарство

Володимир Чопенко Уповільнена хода земельної реформи Академія аграрних наук підготувала Національну доповідь щодо завершення земельної реформи. Біля витоків останньої стояв і  Леонід НОВАКОВСЬКИЙ, академік НААН України,  під чиїм керівництвом вийшло три редакції Земельного кодексу України. Незважаючи на свої 80 років, Леонід Якович сподівається все-таки дочекатися фінішу земельної реформи. Що ж потрібно зробити, аби наблизити цю мить?  

Зарубіжна економіка

Олексій Коваль Дефолт як діагноз Невиконання Грецією зобов`язань за боргами перед МВФ на суму близько 1,6 млрд євро, яке призвело 1 липня до фактичного дефолту країни, можна вважати початком кульмінації в драмі, за якою ми спостерігаємо з травня 2010 р. Саме тоді Афіни виявилися не здатними продовжувати обслуговувати свої борги шляхом запозичення коштів на міжнародних ринках капіталу і "підсіли на голку" фінансових уливань. Сьогодні грецька хвороба перейшла в більш небезпечну фазу. І це загострення лише підсилило конфлікт між "хворим" і "персоналом", який його лікує.

Конфлікт інтересів

Антон Дьомін Революція для рейдерів? Те, що країні гостро потрібні інвестиції, — аксіома. Те, що їх зовсім недостатньо, — реальність. Як, на жаль, і невпинний відплив тих, які є. Пояснити те, що відбувається, тільки війною та девальвацією складно. Далеко не останню роль відіграє загроза переділу власності.

Людина

Персоналії

Ольга Герман Ришард Калиновський. Танець як спосіб поділитися "Я завжди прагнув активності. Спочатку, звісно, це був рух фізичний. Естетика з`явилася пізніше. А ще мені імпонувала робота над перформансами. Я любив ділитися чимось із глядачами, хотів, щоб вони отримували задоволення і натхнення", — пояснює свій життєвий вибір Ришард Калиновський, польський хореограф і вже понад десять років творчий керівник "Люблінського театру танцю". Анатолій Чернов "Чуждый элемент" у російському мистецтві Історичний живопис — один із найтяжчих для художника. Для того, щоби картина була достовірною, близькою до епохи, яка відображена на полотні, треба вивчити багато матеріалів та історичних документів, мати уявлення про одяг і правила поведінки того часу. О.Литовченко приділяв багато часу вивченню російської історії, побуту, одягу, предметів російської старовини. Йому навіть докоряли, що, захоплений московською старовиною, він часто обмежував своє завдання відтворенням предметів побуту і матеріальної культури. Валентин Бадрак Фріда Кало. Творити, щоб вижити Фріда Кало — образ водночас трагічний і стоїчний. Але стоїчний, характерний, непохитний — насамперед. Не тільки тому, що цей образ здатний вселяти надію і впевненість у приречених. Запаморочлива, нелюдська стійкість (у Фріди все позамежне, безбереге, як океан) вивела її в категорію жінок, які вміють влаштовувати своє життя.

Наука

Лідія Суржик Вектор високих енергій Про плани й перспективи французько-українського співробітництва в галузі науки і освіти, фундаментальної фізики та про асоційоване членство України в ЦЕРН розповів в ексклюзивному інтерв`ю DT.UA представник Комісаріату атомної енергії Франції (CEA Saclay), керівник колаборації RD51 у ЦЕРН Максим Титов. Михайло Білоголовський Екстрена допомога ученим-переселенцям Окрім Американського фізичного товариства, про необхідність екстреної підтримки фізиків-переселенців із Донбасу заявила й незалежна некомерційна організація зі CША CRDF Global, яка ставить за мету сприяння розвиткові міжнародного науково-технічного співробітництва з допомогою грантів, технічних ресурсів, навчання та різноманітних послуг. У червні нинішнього року ця організація створила спеціальний Фонд підтримки українських вчених і підприємців, одне із основних завдань якого — допомога вченим із Донбасу.   

Здоров’я

Володимир Рубцов Який досвід розвинутих країн у боротьбі з палінням? Україна — у першій десятці країн світу за кількістю курців (дані ВООЗ). А отже, через хвороби, пов`язані з палінням, ми щороку втрачаємо 37 тис. українців. За прогнозами ВООЗ, з 2030 р. людство втрачатиме через паління 8 млн населення щороку!

Культура

Ольга Кизлова У джазі тільки celebrities Львівський Alfa Jazz Fest відзначив своє п`ятиріччя. До цієї дати батьки-творці проекту підготувалися ґрунтовно. Учасники фестивалю, що виступили в різних концертах, сумарно володіють мало не сімдесятьма (!) преміями Grammy. Рівень артистів був справді фантастичним і надзвичайно серйозним.  Леся Ільєнко PinchukArtCentre: старт виборчої кампанії 100 тис. грн та 25 тис. грн (відповідно) отримають лауреати Головної та двох Спеціальних премій від PinchukArtCentre уже наприкінці цього року. За підсумками "виборів" у рамках Премії PinchukArtCentre 2015. Днями оголошено імена 16 художників, номінованих на цю загальнонаціональну премію у царині сучасного мистецтва. Присуджується вона молодим вітчизняним митцям віком до 35 років. Антон Філатов Скульптор Анатолій Кущ: "Прийдешнє оновлення Майдану... Уже відомі підсумки міжнародного відкритого конкурсу " Територія гідності " — на найкращу концепцію оновленого простору центру Києва і меморіалізацію подій Революції Гідності. В ексклюзивному інтерв`ю DT.UA — своя версія і свій погляд на "застиглу музику" скульптора Анатолія Куща, який стверджує, що можливе оновлення Майдану — удар по українській історії та нехтування національними цінностями. Тарас КІНЬКО Як тебе захопити, Києве мій? Не бажаючи рахуватися з вимогами професіоналів, забудовники послуговуються послугами "клонів" проектних установ. Що демонструє історія провальних спроб забудовників створити власну кишенькову альтернативу Київпроекту, оголосити чинний "Генплан-2020" — негодящим, створити йому заміну (власний "генплан", який дає свободу дій і звільняє від відповідальності за всі порушення Генплану чинного).    Оксана ЗАГАКАЙЛО Львівська істЕрія Бунт акторів Львівського муніципального театру ім. Лесі Українки проти директора-режисера Олексія Коломійцева певною мірою позбавлений раціонального начала, але дуже добре розіграний. Одразу, як за командою, на захист скривджених стали академіки, мистецтвознавці, титуловані митці з інших театрів. Театр позбавили права розібратися з проблемами всередині колективу, самим. І ось уже два тижні у Львові ллється бруд…

Історія

С. Громенко, Я. Антонюк, Незламний "Явір": життя і доля Леоніда Ларжевського Одне з найбільш хибних уявлень про історію та сучасний стан українського національно-визвольного руху полягає в тому, що нібито борці за волю і долю України — це виключно україномовні "западенці", які ненавидять усе російське... А тим часом патріоти живуть і в інших регіонах країни і розмовляють іншими мовами, і на їхній жертовності це аж ніяк не позначається. Історія Леоніда Ларжевського, російськомовного керівника бандерівців у Криму, зв`язкового з російським антирадянським підпіллям в Умані, — найкраще цьому підтвердження. Ігор Шуйський Посол грузинської культури Георгій Наморадзе Культурним зближенням український і грузинський народи значною мірою зобов`язані подвижникам, які, всупереч логіці подій, багато чого досягли, залишаючись при цьому в тіні. Автор студентських нотаток — "листів з Києва", адресованих читачам Тифліса, редактор і перекладач, організатор творчих зустрічей Георгій Наморадзе належить до цієї чудової плеяди.

Соціум

Алла Котляр Як не втратити людяність? Учора ми були впевнені, що дуже скоро повернемо Україні Крим, ну а вже Донбас — абсолютно точно відвоюємо, бо віддавати його ну ніяк не можна. Сьогодні як даність прийняли те, що Крим для України втрачений, щонайменше, не на одне десятиліття, і, схоже, більшість нас змирилася з тим, що повна блокада Донбасу, яка по суті означає його втрату для України, — вже "неминуча". Цю думку дедалі активніше підтримують як у владних кабінетах, так і в суспільстві.   Семен Перцовський На кого працюємо? Есе про журналістику в зоні АТО Як би нинішній сезон справді не закінчився похороном журналістики. Уже зараз "письменників, які пописують", більшість читачів просто-напросто не почитує. З різних причин. Але передплачують здебільшого лише спецвидання, уроздріб купують переважно таблоїди.