This version of the page http://hh.ua/article/15503 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-09-03. The original page over time could change.
Найбільш престижні професії в Україні

Найбільш престижні професії в Україні

Поделиться:

Найбільш престижними в 2014 році українські «білі комірці» назвали професії IT-спеціаліста, лікаря і підприємця. А найменш престижними залишаються робочі спеціальності, професія водія та зайнятість у сфері послуг. Про це та інше — в результатах опитування, проведеного Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна.

Рейтинг найбільш престижних професій, як і раніше, очолюють ІТ-спеціалісти. При цьому варто відзначити, що вже 46% офісних співробітників вважають професію програміста престижною, а це майже вдвічі більше, ніж у 2013 році.

На другому місці за престижністю — лікарі. За рік вони піднялися із сьомого місця рейтингу престижних професій. Третє місце зайняли підприємці та бізнесмени (23%), а четверте — керівники (18%). А ось представники юридичної сфери опустилися з третьої позиції (22% у 2013 році) на шосту (17% у 2014). Виріс престиж інженерів: разом із юристами вони увійшли до п’ятірки найбільш престижних спеціальностей, а в 2013 році займали тільки дев’яте місце. Із рейтингу зникли економісти і фінансисти. І це зрозуміло, адже фінансовий сектор знову переживає кризові часи.

В умовах нестабільності в країні зріс престиж військовослужбовців і представників правоохоронних органів. У переліку з 32 професій військовослужбовці, розвідники і прикордонники зайняли одинадцяте місце (12%), а співробітники МВС, прокуратури, СБУ і МНС — дванадцять (11%). Ці професії в 2014 році набрали в одинадцять-дванадцять разів більше голосів, ніж у 2013. Хоча помітна кількість респондентів (7%) і далі вважає ці спеціальності вкрай непрестижними.

А ось щодо ТОП найменш престижних професій, то тут кардинальних змін не відбулося. Усі професії із рейтингу 2013 року «перейшли» у рейтинг 2014. Змінилася тільки послідовність. Наприклад, учені з десятої позиції перемістилися на сьому, а будівельники — з восьмої на шосту. Хоча у відсотковому співвідношенні ситуація для наукових співробітників не змінилася (8%). Як і минулого року, кожен десятий вважає, що непрестижно працювати в держустанові. А ось тих, хто вважає професію військовослужбовця непрестижною, стало вдвічі менше у порівнянні з 2013 роком.

Ситуація стає більш зрозумілою, якщо подивитися, за яким принципом респонденти визначають престижні та непрестижні професії. 77% працівників українських офісів вважають, що головним показником престижу професії є розмір заробітної платні. На другому місці — ступінь складності й відповідальності праці (47%). Дещо більше третини впевнені, що престиж професії визначається суспільною корисністю. Ще 13% думають, що на те, чи є професія престижною, впливає тривалість необхідної освіти. А кожен десятий головним складником престижних професій бачить наявність пільг.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у вересні 2014 року. В опитуванні взяли участь 1200 респондентів.

Лучшие вакансии от hh.ua

Результаты предыдущих исследований

Інформація для ЗМІ та представників компаній

Шановні журналісти, для того, щоб отримати нові дослідження або коментарі чи уточнення до вже опублікованих, звертайтеся до менеджера зі зв’язків зі ЗМІ HeadHunter Україна Наталії Маціпури, написавши їй на адресу n.matsipura@hh.ua, або зателефонувавши за тел. 8 (044) 230-87-39 (вн.6318).


Представників компаній з питань проведення досліджень чи опитувань на замовлення просимо звертатися до департаменту продажів sales@hh.ua Тел. 80 (44) 230 87 398.


Компанія HeadHunter аналізує найбільшу базу резюме і вакансій у російськомовному Інтернеті, яка оновлюється щосекунди – це резюме понад 7 мільйонів фахівців із 8 різних країн Північної і Східної Європи. Ми проводимо опитування як по всій базі, так і для майже 400-тисячної аудиторії економічно активного населення України.


Код для вставки в блог
Комментировать:
  • Facebook
  • Вконтакте