This version of the page http://www.molodist.com/faq (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-08-25. The original page over time could change.
Часті питання - МОЛОДIСТЬ київський мiжнародний кiнофестиваль
УКР ENG

Часті питання


Нас часто запитують про те, для чого існує фестиваль і як він функціонує. У цьому розділі ми відповідаємо на найбільш часті запитання.

Коли було засновано фестиваль?
Фестиваль було засновано 1970 року.

Де і коли відбувається фестиваль?
Фестиваль відбувається у Києві в останню декаду жовтня кожного року. У 2013 році фестиваль відбудеться з 19 по 27 жовтня. Традиційним фестивальним центром на даний момент є Культурний центр «Кінотеатр «Київ». Фестивальні покази відбуваються також у 3-5 інших кінотеатрах, таких як «Жовтень», «Кінопанорама», «Київська Русь», «Кінопалац».

Коли можна подати фільм на фестиваль?
Період прийому заявок на участь у конкурсній програмі фестивалю є незмінним – щороку з 1 лютого до 1 липня включно. У будь-якому разі, на початку кожного року публікується максимально оновлена версія фестивального регламенту – http://www.molodist.com/festival_regulations – котра й містить точну інформацію про терміни прийому робіт.
Прийом робіт на національний конкурс відбувається у ті самі терміни. До позаконкурсної програми приймають, в основному, роботи професійно сформованих режисерів. Рішення про внесення того чи іншого фільму до конкурсної чи позаконкурсної програм приймає Відбіркова комісія фестивалю.

А можна пізніше? Чому ні?
Ні, не можна. Відбіркова комісія повинна встигнути переглянути всі подані фільми, редакторський відділ – вчасно укласти каталог та інші інформаційні матеріали, програмний відділ – спланувати розклад показів, перевірити якість носіїв та їх сумісність із технічним обладнанням кінотеатрів, а гостьова служба – організувати візити учасників.
Після крайнього терміну подання заявок Відбіркова комісія фізично не встигне розглянути додаткові роботи.

Навіщо потрібен фестиваль, яка його специфіка?
Фестиваль є знаковою подією для любителів і фахівців кінематографу, адже українському глядачеві “Молодість” щороку презентує найкращі зразки авторського кіно з усього світу, які здебільшого не потрапляють у широкий прокат.
Програмний відділ докладає зусиль, щоб фестиваль і далі розвивався як майданчик, де відкривають нові імена світового рівня. Одна з найважливіших кіноподій країни, “Молодість” актуальна і для локальної професійної спільноти. Представляючи роботи початківців, конкурсна програма фестивалю є стартовою платформою для молодого кіно Східної та Центральної Європи, завдяки чому зокрема й українські автори мають можливість швидко влитися у світовий кінопроцес.

Які фільми демонструються на фестивалі?
Конкурсна частина фестивалю містить три основні міжнародні програми - студентську, короткометражну і повнометражну. До програми повного метру приймають дебютні ігрові стрічки, в інші секції – ігрові, документальні та анімаційні фільми. Стрічка-претендент має вийти не раніше ніж “01” січня року, попереднього до року проведення поточного фестивалю. Участь у національному конкурсі беруть будь-які фільми зроблені в Україні або співпраці з Україною, до 45 хвилин хронометражу.
В рамках позаконкурсної програми фестивалю демонструється краще авторське кіно з усього світу, за різними географічними та тематичними напрямками. Позаконкурсна програма також містить ретроспективи видатних кінематографістів та спеціальні події.

Хто відбирає фільми?
Фільми, подані на конкурс, розглядає Відбіркова комісія, до якої входять працівники програмного відділу фестивалю та професійні кінокритики. З актуальним складом комісії можна ознайомитись на сайті.

Чому на фестиваль потрапляє мало українських робіт?
Фільми, вироблені в Україні, оцінюються за тими ж критеріями, що й іноземні. Будь-який протекціонізм українського кіно при відборі, на нашу думку, був би для нього ведмежою послугою.
В цілому, на даний момент таке твердження, хоч його й можна нерідко почути, не відповідає дійсності. Національний конкурс щороку демонструє кілька десятків українських робіт. Також українські фільми регулярно потрапляють до конкурсних програм. Існує окрема позаконкурсна програма “Українські прем’єри”.
Нагадаємо: гран-прі Молодості-2010 виграв ігровий дебют відомого документаліста Сергія Лозниці “Щастя моє”, знятий в Україні у ко-продукції з Німеччиною та Голландією.

Як український режисер може брати участь у фестивалі?
Українські стрічки можуть бути показані у всіх конкурсних секціях та позаконкурсній програмі “Українських прем’єр”, де ми щороку презентуємо до 5 повнометражних кінокартин.

З яких носіїв ми показуємо?
Стандартом для фільмів міжнародного конкурсу є плівка 35мм та DCP. У національному конкурсі допустимий DVD-формат.

Яка мова кінопоказів?
Усі фільми йдуть мовою оригіналу з українськими та англійськими субтитрами – тобто, місцевою та міжнародною мовами, що є загальноприйнятим у світі професійним фестивальним форматом.
Якщо мова оригіналу – англійська, додають лише українські субтитри.

Де можна купити квитки і скільки вони коштують?
Квитки можна купити у касах кінотеатрів, де відбуваються покази фестивальних програм. Ціни на квитки аналогічні стандартним цінам кожного кінотеатру.

Чи є на фестивалі абонементи?
Із різних причин фестиваль поки не пропонує абонементів. Проте, ми докладаємо зусиль для того, щоб у найближчому майбутньому така опція з’явилася.

Навіщо платити за квитки? Раніше конкурсні покази були безкоштовними!
Справді, колись на фестиваль можна було потрапити безкоштовно. Але з того часу значно зросла кількість позаконкурсних програм, зросли вимоги до технічного обладнання й піднявся рівень вимог серед глядачів. Зараз фестивальні сеанси йдуть у столичних кінотеатрах, які не можуть працювати безкоштовно, оскільки є комерційними закладами.
Фестиваль, захід із високими фінансовими затратами, не може дозволити собі проведення значної кількості безкоштовних показів. Хоча й зараз деякі ретроспективні сеанси як суто просвітницькі заходи є безкоштовними. Можна вільно відвідувати традиційний сателітний проект «Майстерня талантів».
Ще одна підстава робити покази платними – в інтересах самих глядачів – це те, що фестиваль у такому разі менше залежить від сторонніх джерел фінансування.

Який міжнародний статус “Молодості”?
“Молодість” – єдиний в Україні фестиваль, акредитований міжнародною асоціацією федерацій кінопродюсерів – FIAPF. Він належить до переліку 26 спеціалізованих міжнародних конкурсних фестивалів.

Скільки гостей приїздить щороку?
В середньому близько 200 гостей. Ми запрошуємо учасників конкурсу, членів журі, зіркових акторів і режисерів. Чимало з них проводять майстер-класи і представляють свої фільми глядачам.

Який призовий фонд фестивалю?
Лауреат гран-прі фестивалю отримує статуетку “Скіфський олень” і USD 10,000. Фільми-переможці у кожній із трьох міжнародних конкурсних категорій отримують по USD 2,500. Таку ж суму вручать переможцю національного конкурсу. Крім того, на фестивалі існує приз глядацьких симпатій, еквівалентний USD 1,000.

Як можна підтримати фестиваль?
Відвідати сеанси, запросити друзів, а ще краще – зняти фільм і надіслати його на конкурс. Якщо Ви володієте вільним часом – можна працювати волонтером. Якщо володієте достатнім ресурсом – можете стати партнером фестивалю.

© Molodist international film festival
   

Розсилка
Бажаєте отримувати новини?
e-mail - некоректне значення
пошук
Партнери
Всі партнери 

Вхід
login
password

Зареєструватися

МКФ Молодість: вул. Лаврська 16А, Київ, 01015, Україна
Тел./факс: (+380 44) 394 8310, (+380 44) 594 1061
info@molodist.com
© МКФ Молодість | Дизайн та концепція сайту: UpLab & Denis Nikitenko | Програмування та техпідтримка: Andriy Prokopenko
Копірайт та умови використання інформації | Як це працює