This version of the page http://www.pohlyad.com/blogs/n/127 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-08-19. The original page over time could change.
Майдан зараз – дешевий популізм і купка людей зі зброєю, яких боїшся 
Новий Погляд, інтернет-видання
Терористи погрожують смертю спостерігачам ОБСЄ•  Президент Казахстану прорахував падіння Росії•  СБУ затримала двох «кошельків» терористів•  «Суд окупантів не може бути справедливим». Останнє слово Олега Сенцова•  Троє українських військових підірвалися на розтяжці на Луганщині•  Українці використовують нашу зброю краще за нас самих, – американський генерал•  Саакашвілі закликав змінити наглядову раду і директора Одеського припортового заводу•  Українські діти загинули в аварії автобуса у Румунії•  У Львові з'явився перший «наклейкомат» для боротьби із порушниками правил паркування•  Останки солдатів Вермахту перепоховають під Києвом•  
07.08.2014   14:52
АННА ЯКУТЕНКО

журналіст

Майдан зараз – дешевий популізм і купка людей зі зброєю, яких боїшся

Сьогоднішні події на Майдані шокували мене своєю абсурдністю. У момент, коли на Донбасі гинуть сотні військових, у Києві нова хвиля насильства піднялась під час знесення наметного містечка в центрі. Замість того, аби демонструвати єднання й людяність, маємо нову «бандерівську» картинку для російських ЗМІ. Для Європи справи виглядають теж не надто добре – черговий розгін протестувальників. Тому, як киянка, хотіла б пояснити, що про теперішній майдан думають люди, які живуть поруч.

«На Майдані Незалежності не залишилося героїв» - приблизно така думка побутує може й не серед усіх киян, але більшості. І справді, згадую свою прогулянку центром вночі. Відверто кажучи – лячно. Що поб’ють і заберуть речі. Бо майдан, який я бачу зараз, мало відрізняється від Троєщини.

Там чимало безхатьків й «героїв», яким хочеться помахати кулаками, але які чомусь не поспішають їхати в зону АТО на допомогу українським військовим.

Чому там стоять усі ці люди? Кажуть, для реформ. Кажуть, тому що їм нема куди йти. Але на мене це не справляє враження: усі знайомі, що були на майдані у ті жахливі події, привозили речі й будували барикади, вже повернулися додому.

Тому що робити їм на майдані особливо нічого – усі намагаються зробити якусь маленьку, але корисну справу своїми силами, а стояння на площі в житті суспільства нічого не змінює.

У пабліку «Типовий Київ» провели голосування, чи потрібно зносити намети на майдані. Результати вражають своєю одностайністю – понад 90% проголосували «за».


Звісно, не скажеш, що певна сторінка вконтакті може виражати думки всіх верств населення. Але принаймні 26 тисяч користувачів поділяють мою думку, а це не мало.

Колись ще в травні мій знайомий сказав мені, що Майдан ризикує перетворитися на ще один наметний табір в підтримку Юлі, який кияни проходили з повною байдужістю і деяким роздратуванням, коли черговий плакат заважав увійти в магазин.

Майдан, революція гідності, потужний поштовх до демократичного суспільства, з кожним днем втрачав свою минулу велич, символічність і, зрештою, користь. Бо всі, хто хотів допомогти «пішли працювати» - як їм часто радили антимайданівці. З позитиву лишалися тільки розписані художницями щити та свічки біля меморіалів Небесній сотні.


На своїй лекції Каха Бенукідзе нарікав, що українці не довели справу до кінця: не проголосували за нові реформи, не прослідкували за тими, кого обрали. Попри ілюзію, що теперішні активісти на майдані й хочуть проконтролювати нову владу (якщо в когось така склалась, звісно), реальних результатів я не бачу. Лише дешевий популізм й купка людей зі зброєю у людей, яким особисто я не готова довіряти.

 

Інші публікації цього автора