This version of the page http://uamedia.visti.net/gazeta_misto (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-08-06. The original page over time could change.
Газета "Місто"

Газета "Місто"

Одну дівчинку встигли витягти із колодязя, другу - зі ставка

У Брацлаві рятувальники 6 квітня витягнули із колодязя 3-річну дівчинку. Дитина гралася на подвір'ї і впала у недіючий колодязь. На дитячий крик збіглися люди, викликали рятувальників. Дівчинку через переохолодження доставили у Немирівську районну лікарню.

- Це дитина із ромської родини, яка нещодавно заїхала у садибу, попередньо домовившись із господарями, що будуть там мешкати, - розповів підполковник служби цивільного захисту УДСНС області Олександр Кутовий. - Сім'я багатодітна, батько півроку тому помер. Діти бавилися на подвір'ї без нагляду. Вони відкотили камінь, яким була прикрита свердловина, і дівчинка туди впала. Глибина колодязя 10-15 метрів, але дитина застрягла на глибині трьох метрів, зачепившись ніжкою. Рятувальники приїхали на виклик швидко і зуміли з кількох спроб зачепити дитину мотузкою й витягнути. Дівчинка не отримала травм, лише незначні подряпини.

13 квітня ще одна надзвичайна ситуація трапилася у м.Погребище - там у ставок впала 4-річна дівчинка. Дитину врятував місцевий одинадцятикласник Руслан Бунич.

- Дитина гралася на містку і впала у заводський ставок, там глибина водойми більше трьох метрів. Старшокласник, який проходив по містку, почув крик і врятував дитину. За цей вчинок його будуть номінувати на участь в акції "Герой-рятувальник року", - каже Олександр Кутовий.

Рятувальники наполегливо просять батьків не залишати малюків без нагляду.

Вікторія МАМАЙ

Місто - газета кожного вінничанина

Весняний призов у розпалі

Із Вінницької області на строкову службу будуть призвані 1300 чоловіків

Весняний призов на строкову військову службу в Україні розпочався із квітня і триватиме до кінця травня. Загалом має бути призвано понад 21 тисячі у віці від 20 до 27 років, які пройдуть медичну комісію.

- Одразу зазначу, що ми нині одночасно проводимо і мобілізацію, і призов на строкову службу, - каже військовий комісар Вінницького облвійськкомату полковник Геннадій Долгашов. - Якщо зупинитись детальніше на мобілізації, то по 21 квітня ми проводили оповіщення та медогляди. А із 22 квітня по 2 травня мобілізованих вже направлятимуть у навчальні центри, курси підготовки та перепідготовки офіцерів запасу та на військові полігони. Підготовка триватиме до 4 червня, а потім їх чекає бойове злагодження.

Як запевняють у вінницькому військкоматі, призваних на строкову службу не будуть відправляти на Донбас, а призов оголосили для створення резерву.

- Маємо призвати по області 1300 чоловік, - каже Геннадій Долгашов. - Вісімсот - для Збройних Сил України, 446 - для Нацгвардії, решта - для Держслужби спецтранспорту. При цьому чверть призовників вже відправили до місць проходження служби.

За придатністю призовників до проходження служби Вінниччина утримує одне із найкращих у Україні місць, гордяться у військкоматі.

- Поступаємось лише Дніпропетровській області, - сказав Геннадій Долгашов. - Шістдесят відсотків тих, хто приходить у військкомат - юнаки, які придатні для проходження військової служби.

Водночас, не можна приховувати й той факт, що за повісткою приходять у військкомат не всі.

- По факту ухилення від призову та мобілізації ми подаємо повідомлення до правоохоронних органів, - говорить помічник комісара із правової роботи, капітан юстиції Ангеліна Кушнір. - Нині по усіх таких випадках тривають перевірки обласною та районними прокуратурами, винні будуть притягнуті до відповідальності.

Водночас вона наголосила, що вироки у таких справах поки умовні.

- Винним замінюють відбуття покарання на умовне позбавлення волі терміном на один-два роки, - каже Ангеліна Кушнір.

Довідка "Міста"

Весняний призов 2015 року охопить українців від 20 до 27 років. Строкова служба розрахована на 18 місяців, при цьому призовники із дипломом магістра будуть перебувати у військах лише рік. Уникнути призову на строкову службу зможуть ті, хто не пройшов медкомісію або має право на відстрочку. На неї може розраховувати той, хто один утримує непрацездатних родичів, у кого вагітна дружина, діти-інваліди або щонайменше дві дитини. Також відстрочкою можуть скористатися студенти, а ще педагоги і медики, які працюють у селах.

Ухилення від появи у військкоматі за повісткою карається штрафом від 85 до 119 грн., а за знищення приписного свідоцтва - 17-51 грн.

Але у випадку злісних порушень винним загрожує вже реальний тюремний термін. Так, ухилення від призову на строкову військову службу карається ув'язненням терміном до трьох років.

Максим ЗОТОВ

Місто - газета кожного вінничанина

Учні школи N6 посіли ІІ місце на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв

У ІХ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв взяло участь 25 команд. Учнівське лісництво "ЕКОДІМ", що створено на базі Вінницької школи-гімназії N6, посіло ІІ місце у виставці - презентації досягнень учнівських лісництв. Переможці отримали грамоти і призи від Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Управління лісового та мисливських господарств області, Вінницької обласної Станції Юних натуралістів.

- Учнівське лісництво школи-гімназії N6 створене у вересні-жовтні 2014 року. Ініціатором є директор школи - Тітова Наталія Анатоліївна.
Координатором - заступник директора, вчитель біології Бортник Наталія Миколаївна. За час існування гуртка його учасники уже встигли ініціювати і втілити у життя чимало проектів, зокрема: "Зробимо подвір'я школи затишним", "Парад квітів біля школи", "Галерея кімнатних рослин", "Юннатівський зеленбуд", "Годівничка", - розповідає учитель географії, педагог-наставник Олег Копилов. - На уроках праці членами учнівського лісництва створюються годівнички, шпаківні та синичники. У березні місяці ми передали підшефному Вінницькому Прибузькому лісництву 60 шпаківень та посіли перше місце серед 36 шкіл міста у конкурсі листівок, плакатів, та друге - по виготовленню шпаківень і написанню тестів присвяченому святу "Зустрічі птахів", яке проходило у стінах СЮН.

Інна МАРТОНІКОВА

Місто - газета кожного вінничанина