This version of the page http://imi.org.ua/medialaw/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-07-07. The original page over time could change.
Медіа-право - Інститут Масової Інформації


Медіа-право

Гендер в Україні: юридичний аналіз і рекомендації для ЗМІ

 У аспекті діяльності ЗМІ ключовим питанням залишається підвищення рівня саморегуляції та спонукання до співпраці у питаннях забезпечення рівності та протидії будь-яким видам дискримінацій.

Рекомендації з використання термінів "сепаратисти", "терористи", "окупанти"

Правильне вживання термінів, зокрема таких як «терористи», «самооборона», «сепаратисти», надзвичайно важливе для забезпечення громадян об'єктивною інформацією про події, що маються місце в нашій державі.

Як журналістам працювати на виборах

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко розповідає, як журналістам працювати на виборах.

Як має виглядати повістка на допит журналіста

Виклик і допит журналіста нічим не відрізняється від допиту пересічного громадянина (крім випадків, коли журналісту інформація надана за умови нерозголошення джерела).

Як діяти, якщо правоохоронці вимагають матеріали у ЗМІ

Юристи ІРРП нагадують, що безпідставно вимагати інформацію у журналістів правоохоронці не мають права. Нижче — зразок відповіді у таких випадках.

Дії у разі викрадення інформації

У разі виявлення факту стороннього втручання в роботу комп’ютера (викрадення, знищення інформації чи спроби вчинення таких дій) необхідно...

Правові механізми захисту джерел інформації

Правове регулювання інформаційних відносин має свої особливості в контексті захисту інформації журналіста...

Журналістика: різниця вітчизняних і західних підходів

АРТИКЛЬ 19 вже давно стверджує, що «журналістика» і «журналісти» не повинні бути визначені.  …журналістика є діяльністю, яка може здійснюватися ким завгодно

Аналіз проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо захисту інформаційного простору) №2208а від 4.06.2013 року

СБУ долучається до наглядових та контролюючих захист суспільної моралі органів

Обережно! Ведеться спостереження

Наприкінці квітня, після інциденту зі спостереженням за А. Яценюком на акції «Вставай, Україно!», що мав місце у Чернівцях, народні депутати Віталій Ярема та Геннадій Москаль у своєму законопроекті №2940 запропонували внести низку змін до Кримінального кодексу України

Консолідація наявних прав журналістів в контексті законопроекту М.Катеринчука

Депутатом Миколою Катеринчуком ініційовано проект Закону України «Про захист професійної діяльності журналістів» №2140 

Експертна рада з питань свободи інформації та захисту приватності просить Президента ветувати зміни до закону про персональні дані
Експертна рада з питань свободи інформації та захисту приватності просить Президента ветувати закон про єдиний держреєстр
Експертна рада з питань свободи інформації та захисту приватності виступила проти запровадження цензури та дискримінації
Клим Братковський: "ВССУ створив прецедент порушення авторських прав фотокорів"
Суд визнав законним вільне використання в ЗМІ знімків автора, котрий довів раніше право вільно використовувати об'єкти авторського права в інформаційних цілях. Про це пише Ірина Гончар у №33 газети "Юридическая практика" від 14 серпня 2012 року. Переклад статті публікуємо з незначними скороченнями. 
 
Образливі оціночні судження: чи це можливо і до якої міри
Останнім часом українські політики все менше добирають слів, оцінюючи особисті якості та дії одне одного. Деякі журналісти від них не відстають, а то й перевершують політиків за «жорсткістю» висловлювань. Іноді такі висловлювання стають підставою для судових позовів. Оскільки в статті 47-1 Закону України «Про інформацію» від 2 жовтня 1992 року зазначено, що образа не може бути оціночним судженням, то виглядає, що усі такі позови просто безпрограшні. Але тільки в Україні, поки що.
Як зареєструвати друковане видання
В Україні існує дозвільний порядок реєстрації друкованих засобів масової інформації, тобто, щоб почати випуск видання, його необхідно зареєструвати в органах Міністерства юстиції України. Хоч такий порядок і викликає критику деяких іноземних спеціалістів у тому плані, що від органу влади залежить чи виходитиме видання, чи ні, але поки що такими є вимоги законодавства України. Сама процедура реєстрації не є особливо складною, але іноді до нас все ж звертаються за роз’ясненнями з цього приводу. Крім того, відповідні підзаконні акти зазнають змін чи не щороку.
Що заважає судитися з Інтернет-ЗМІ
Часто доводиться чути, що діяльність Інтернет-сайтів в Україні майже не регулюється, а їх власники (може навіть правильніше називати їх володільцями) не несуть юридичної відповідальності за контент своїх ресурсів. Позови до володільців Інтернет-сайтів дійсно подають не часто. Але це ще не означає, що на Інтернет-ресурси не
поширюється дія жодних законів.
Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 2
У першій частині ми ознайомили читачів з позицією Верховного Суду України щодо
Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 1
27 лютого 2009 р. Верховний Суд України прийняв нову постанову, яка систематизувала практику розгляду справ за позовами про захист честі, гідності та ділової репутації. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 вересня 1990 року № 7 “Про застосування судами законодавства, що регулює захист честі, гідності і ділової репутації громадян та організацій” визнана такою, що втратила чинність.
Як працює доступ до інформації. Серія "Інструкція для журналістів"
Механізм доступу до публічної інформації можуть використовувати всі. Але, безумовно, особливо важливий він для журналістів, оскільки від нього часом прямо залежить можливість виконання професійних обов'язків. Отже, нижче подані рекомендації, як подати інформаційний запит в такий спосіб, аби мінімізувати можливість відмови та уникнути  перешкод в отриманні інформації.
Доступ до публічної інформації: як і коли звернутися до прокуратури?
Чим може бути корисною прокуратура, якщо ви маєте проблеми з доступом до інформації? Так, будь-яке порушення органом влади закону "Про доступ до публічної інформації" є приводом для звернення до прокуратури. А прокуратура має вагомі засоби впливу на порушників закону.

Крім того, якщо відповідь прокурора вас не задовольнить, це не забороняє потім звернутися також і до суду.

Коли звертатися?

Суд розгляне апеляцію у справі студента Індило
Апеляційний суд 21 березня почне розгляд скарги на рішення Деснянського райсуду Києва у справі про смерть студента Ігоря Індило у травні 2010 року у Шевченківському РУВС столиці.

Про це повідомив адвокат сім'ї Індила Олександр Заруцький, повідомляє „Сегодня”.

Юрист уточнив, що вимагає дорозслідування цієї справи.

Нагадаємо, Ігор Індило загинув при загадкових обставинах в травні 2010 року в Шевченківському РУВС столиці. 
  • ««
  • «
  • »»