This version of the page http://hh.ua/article/15029 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-06-27. The original page over time could change.
Крим: сезонних вакансій немає

Крим: сезонних вакансій немає

Поделиться:

Майже сенсаційна новина — кількість вакансій у Криму збільшилась у кілька разів у порівнянні із зимовими місяцями. Чи дійсно наступило настільки очікуване мешканцями півострова покращення і яким зараз є ринок праці в регіоні, — про це в дослідженні Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

У квітні й травні 2014 року кількість вакансій у Криму сягнула максимальних значень за всю історію існування сайту hh.ua і складає близько 1500 вакансій на місяць. На тлі загального падіння ринку праці в Україні Крим займає друге після столиці місце за кількістю вакансій. Особливо яскраво динаміка виражена у порівнянні з критичним падінням у січні-березні до 300-400 вакансій на місяць. Проте слід більш детально проаналізувати ситуацію.

Передусім відзначимо, що, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, динаміка приросту вакансій виглядає менш виразною. Так, у квітні 2013 року в Криму пропонували 1077 вакансій, а в травні — 902. Звісно, зростання ринку навіть на третину — це значний показник, але є кілька тенденцій, які практично повністю нівелюють позитивні цифри.

У першу чергу, йдеться про якість самих вакансій. Дійсно, весняні місяці — традиційно пікові для Криму, адже саме навесні здійснювався набір персоналу на літній сезон. Але в 2014 році кількість сезонних вакансій скоротилася майже вдвічі. Відзначимо також, що кількість сезонних вакансій у інших регіонах лишилась на рівні минулого року, а це, враховуючи негативну динаміку ринку праці, можна назвати позитивним показником.

Нові ж вакансії виникли за рахунок того, що на ринок, по-перше, зайшло кілька російських компаній, а по-друге, завдяки тому, що багато російських компаній почали включати Крим до російського рубрикатора. Іншими словами, якщо компанія розміщує вакансію, наприклад, в Новому Уренгої, на яку вона готова розглянути кандидатів з усієї країни, то оголошення автоматично потрапляє і до Кримського регіону. Таких вакансій практично третина, що значно нівелює показники реального зростання.

Чи є зростання ринку праці? Навіть якщо виключити загальноросійські вакансії, кількість пропозицій знаходиться на рівні попереднього року за рахунок нових роботодавців. Враховуючи негативну динаміку ринку й проблематичність регіону, це могло би бути хорошим показником. Але зараз набір персоналу здійснюється новими гравцями ринку, в той час як українські компанії все частіше припиняють свою роботу на півострові, скорочуючи персонал. Таким чином, разом із активним зростанням кількості вакансій можна спостерігати значно більше зростання кількості резюме від вільних спеціалістів.

Так, якщо в квітні 2013 року було 1077 актуальних резюме, в травні — 902, то в цьому році шукають роботу майже в чотири рази більше спеціалістів: у квітні — 3977, а в травні — 4329. Відзначимо, що саме квітень став періодом, коли різко збільшилася кількість вільних спеціалістів. Але кількість пошукачів збільшилась не тільки за рахунок скорочених, але й за рахунок різкого збільшення бажаючих переїхати. У 2013 році бажаючих переїхати до Криму було 25% від загальної кількості пошукачів у регіоні, то вже за період з початку 2014 року кількість тих, хто хоче перебратися поближче до моря, складає 44% від загальної кількості пошукачів, і майже завжди це громадяни Росії.

Таким чином, рівень конкуренції в регіоні зріс майже вдвічі. Встановити рівень конкуренції допоможе hh.Індекс — відношення кількості резюме до кількості вакансій, завдяки цьому показнику можна визначити, скільки кандидатів претендують на одну вакансію. І якщо в квітні та травні 2013 року він складав 0,9 (один кандидат на одну вакансію), то в квітні 2014 року — 2,6, а в травні — 2,7 (майже три кандидати на одну вакансію) і, враховуючи актуальні показники, можна прогнозувати подальше зростання конкуренції.

Дані були отримані в результаті аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна в травні 2014 року.

Лучшие вакансии от hh.ua

Результаты предыдущих исследований

Інформація для ЗМІ та представників компаній

Шановні журналісти, для того, щоб отримати нові дослідження або коментарі чи уточнення до вже опублікованих, звертайтеся до менеджера зі зв’язків зі ЗМІ HeadHunter Україна Наталії Маціпури, написавши їй на адресу n.matsipura@hh.ua, або зателефонувавши за тел. 8 (044) 230-87-39 (вн.6318).


Представників компаній з питань проведення досліджень чи опитувань на замовлення просимо звертатися до департаменту продажів sales@hh.ua Тел. 80 (44) 230 87 398.


Компанія HeadHunter аналізує найбільшу базу резюме і вакансій у російськомовному Інтернеті, яка оновлюється щосекунди – це резюме понад 7 мільйонів фахівців із 8 різних країн Північної і Східної Європи. Ми проводимо опитування як по всій базі, так і для майже 400-тисячної аудиторії економічно активного населення України.


Код для вставки в блог
Комментировать:
  • Facebook
  • Вконтакте