This version of the page http://www.elibukr.org/uk/pro-proekt/opis-proektu.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-04-19. The original page over time could change.
Typography for this template - ELibUkr
   

  • Укр
  • Eng
Головна

Опис проекту

«Електронна бібліотека України: створення Центрів знань в університетах України» – інноваційний проект, що об’єднує бібліотеки вищих навчальних закладів, національні бібліотеки та інші організації України. Метою проекту є забезпечення доступу до світової наукової інформації, створення власних академічних ресурсів, а також інтеграція української науки та бібліотечної справи у світову наукову комунікацію.

Реалізація проекту сприяє розвитку громадянського суспільства та демократичного процесу в Україні, надаючи доступ до великої кількості інформаційних ресурсів для максимальної кількості користувачів.

Проект передбачає передплату ліцензованих інформаційних продуктів для кожного університету – електронних журналів, електронних книг, баз даних – найважливішого ядра світових інформаційних ресурсів, що покривають усі галузі знань (наука, техніка, медицина, соціальні та гуманітарні науки).

Основу ELibUkr© становить єдиний потужний портал, який спрямовує користувачів до всіх типів електронної інформації. Студенти, викладачі і науковці отримують вільний доступ до всіх ресурсів проекту.


Перевагами участі в проекті є:

Організаційна підтримка

  • Можливість одночасно для всіх учасників проекту придбати спеціалізовані продукти і програмне забезпечення для доступу до електронних ресурсів;
  • Централізована організація робіт зі встановлення та обслуговування програмного забезпечення;

Сприяння співпраці та розвитку бібліотек вищих навчальних закладів України

  • Розвиток співпраці між університетами, науковцями та іншими інституціями, які представляють економічні, культурні ті інші сфери суспільної діяльності;
  • Проведення тренінгів та наукових конференцій;
  • Заохочення розвитку власних електронних інституційних репозитаріїв;
  • Забезпеченні можливості вільного розміщення публікацій викладачів, співробітників та студентів університету;
  • Заохочення використання українських та світових наукових електронних ресурсів  в навчальному процесі та наукових дослідженнях, що проводяться в університеті;
  • Заохочення запровадження програм з навчання протягом життя.

Економія коштів

  • Зниження вартості передплати баз даних через спільні закупівлі;
  • Заощадження коштів за рахунок централізованого управління передплатами;
  • Досягнення домовленості із провідними провайдерами про спеціальні ціни для України.


Необхідною складовою проекту є створення Центрів знань у кожному університеті та, відповідно, створення безпрецедентної в Україні соціальної наукової мережі Центрів Знань.

Центри знань гарантують підтримку проекту у наступному:

  • використанні наукових електронних ресурсів  в навчальному процесі та наукових дослідженнях, що проводяться в університеті.
  • забезпеченні можливості вільного доступу до інформаційних ресурсів проекту для студентів, викладачів та науковців.
  • забезпеченні можливості вільного розміщення публікацій викладачів, співробітників та студентів університету через власний електронний інституційний репозитарій та/чи створені електронні журнали відкритого доступу.
  • розвитку стратегії перетворення наукової бібліотеки університету у науково-інформаційний центр на принципах доступності, оперативності, комфортності, сприяння розвитку послуг з навчання протягом життя.
  • призначенні відповідальних осіб для координування дій, управління та розвитку електронних ресурсів.


Ініціатор проекту ELibUkr© - Києво-Могилянська Фундація Америки. Серед учасників: Центр Технологій та Інноваційного Менеджменту Нортвестерн Університету США та Всеукраїнська Асоціація «Інформатіо-Консорціум». Засновниками є три університети – Національний університет «Києво-Могилянська академія», Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича та Харківський національний університет ім. В. Каразіна. Проект відкритий для участі і стрімко розширює національну мережу.


Початкове фінансування проекту в Україні здійснено за підтримки USAID, Києво-Могилянської Фундації Америки та участі університетів. Але проект потребує додаткової фінансової підтримки уряду України, бізнес спільноти, фондів, участі університетів та користувачів.

Проект «Електронна бібліотека України: створення Центрів знань в університетах України» розширить використання інформаційних технологій та забезпечить інформаційну базу для розвитку науки та освіти в Україні. Підтримка цього проекту – це інвестиція в майбутнє України, в її стабільність та розвиток  конкурентоспроможності.

 

Останнє оновлення ( Середа, 28 січня 2015 12:38 )  
Joomla SEO powered by JoomSEF

Лічильник

На даний момент 9 гостей на сайті
  

  

  


Події

No events

Контакти

e-mail: info@elibukr.org
Телефон/Факс: +38 (044) 425-60-55
Адреса: вул. Г. Сковороди, 2,  м. Київ, 04655, Україна.