This version of the page http://www.khai.edu/uk/site/pravila-priema.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-04-11. The original page over time could change.
Правила прийому - Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського
Национальный
аэрокосмический
университет
им. Н. Е. Жуковского

Правила прийому


ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням Вченої Ради університету

від 26.11.2014 протокол № 3

Ректор університету

___________________ В.С. Кривцов

 

Правила прийому на навчання
до Національного аерокосмічного університету

імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»
в 2015 році

Провадження освітньої діяльності у Національному аерокосмічному університеті  ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (далі – ХАІ) здійснюється відповідно до ліцензії Міністерства освіти і науки України серія АЕ № 458595 від 05.08.2014 р., термін дії ліцензії за напрямами підготовки та спеціальностями вказаний в додатку до ліцензії. Прийом на навчання за напрямами підготовки та спеціальностями, у яких закінчується термін дії ліцензії у поточному році, здійснюється за умови проходження ХАІ ліцензування відповідних напрямів (спеціальностей).

Правила прийому (далі – Правила) розроблені Приймальною комісією ХАІ (далі – Приймальна комісія) відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2015 році (далі – Умов), затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 15 жовтня 2014 року  № 1172 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 04 листопада 2014 р. за № 1390/26167, та відповідно положенню про Єдину державну електронну базу з питань освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 752.

І. Загальні положення

1. У цих Правилах терміни вживаються у таких значеннях:

вступне випробування - перевірка рівня знань, умінь та навичок, здібностей до певного виду діяльності з конкурсного предмета, що проводиться у формі співбесіди, вступного екзамену або фахового випробування у ХАІ;

вступний екзамен - оцінювання знань особи та здатності до опанування навчальної програми вищої освіти у ХАІ;

вступник - особа, яка подала заяву про допуск до участі в конкурсі до ХАІ;

Єдина державна електронна база з питань освіти (далі - Єдина база) - автоматизована система збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг з метою забезпечення потреб фізичних та юридичних осіб;

конкурсний бал – сума балів вступника за кожен сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, середнього бала документа про повну загальну середню освіту, помножені на вагові коефіцієнти, сума, яких дорівнює одиниці. До конкурсного балу додатково додаються бали за особливі успіхи та за успішне закінчення підготовчих курсів ХАІ для вступу до ХАІ на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності.

конкурсний предмет – навчальний предмет, рівень навчальних досягнень з якого враховується при проведенні конкурсного відбору до ХАІ;

право на зарахування поза конкурсом – право вступника, передбачене законом, щодо зарахування до ХАІ без участі в загальному відборі, що реалізується відповідно до цих Правил;

право першочергового зарахування – право вступника на зайняття вищої позиції в рейтинговому списку при однаковому з іншими вступниками конкурсному балі;

пріоритетність – показник, виражений цифрою від 1 до 15, який вступник особисто присвоює  своїм заявам, де “1” є показником найбільшої пріоритетності заяви;

рейтинговий список вступників – список вступників за спеціальностями, що формується відповідно до правил прийому до ХАІ;

співбесіда – перевірка рівня знань, умінь та навичок, здібностей до певного виду діяльності з конкурсного предмета (предметів), за результатами якої приймається протокольне рішення стосовно рекомендації/не рекомендації вступника до зарахування;

технічна помилка - описка, граматична помилка, яка допущена уповноваженою особою приймальної комісії під час внесення даних заяви до Єдиної бази, що підтверджується актом про допущену технічну помилку, сформованим в Єдиній базі;

фахове випробування - форма вступного випробування для вступу на основі здобутого ступеня або освітньо-кваліфікаційного рівня;

цільовий прийом - прийом на навчання на конкурсній основі вступників за цільовими направленнями, виданими відповідно до законодавства.

Термін "ваучер" вживається у значенні, наведеному у Законі України "Про зайнятість населення".

2. Підставою для оголошення прийому для здобуття вищої освіти за ступенями  бакалавра, магістра та освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста є ліцензія Міністерства освіти і науки України щодо надання відповідних освітніх послуг, видана в порядку, установленому законодавством, та затверджені ректором ХАІ Правила прийому до ХАІ.

3. Фінансування підготовки фахівців у ХАІ здійснюється:

за рахунок видатків державного та місцевих бюджетів - за державним замовленням;

за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів;

за ваучерами;

за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб.

4. Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в ХАІ на конкурсній основі відповідно до стандартів вищої освіти, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за кошти державного або місцевого бюджету.

Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту за другою спеціальністю у ХАІ, якщо за станом здоров’я вони втратили можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією, що підтверджується висновками медико-соціальної експертної комісії, та в інших випадках, передбачених законом.

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, мають право на здобуття або продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету з наданням місць у гуртожитках на час навчання.

5. Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, особи, яким надано статус біженця в Україні, особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та особи, яким надано статус закордонного українця, і які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на здобуття вищої освіти нарівні з громадянами України. Здобуття вищої освіти зазначеними категоріями осіб за кошти державного бюджету здійснюється в межах квот, визначених Кабінетом Міністрів України.

Інші іноземці та особи без громадянства можуть здобувати вищу освіту за кошти фізичних (юридичних) осіб, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законодавством або угодами між вищими навчальними закладами про міжнародну академічну мобільність.

Усі особи, які здобувають вищу освіту у ХАІ, мають рівні права та обов’язки.

6. Прийом до ХАІ на всі ступені та освітньо-кваліфікаційні рівні здійснюється на конкурсній основі незалежно від джерел фінансування навчання.

II. Організація прийому до ХАІ

1. Організацію прийому вступників до ХАІ здійснює приймальна комісія, склад якої затверджується наказом ректора ХАІ, який є її головою. Приймальна комісія діє згідно з положенням про приймальну комісію ХАІ, затвердженим ректором ХАІ.

2. Ректор ХАІ забезпечує дотримання законодавства України, в тому числі Умов прийому, Правил прийому до ХАІ, а також відкритість та прозорість роботи приймальної комісії.

3. Рішення приймальної комісії, прийняте в межах її повноважень, є підставою для видання відповідного наказу ректором ХАІ.

4. Рішення приймальної комісії стосовно розподілу обсягу державного замовлення у межах ліцензійного обсягу за факультетами, спеціалізаціями, нозологіями, профілями, мовами тощо щодо кожної спеціальності (напряму підготовки) приймається не пізніше трьох календарних днів після доведення ХАІ державного замовлення.

5. Усі питання, пов'язані з прийомом до ХАІ, вирішуються приймальною комісією на її засіданнях. Рішення приймальної комісії оприлюднюються на інформаційних стендах приймальної комісії і на офіційному веб-сайті ХАІ, як правило, в день прийняття, але не пізніше дня, наступного після прийняття.

III. Вимоги до рівня освіти вступників

1. На навчання для здобуття ступеня бакалавра приймаються особи з повною загальною середньою освітою за результатами зовнішнього незалежного оцінювання знань і вмінь вступників з урахуванням середнього бала документа про повну загальну середню освіту та з урахуванням балів за особливі успіхи.

2. На навчання для здобуття ступеня бакалавра ХАІ приймає на перший курс (зі скороченим терміном навчання) або на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, за умови вступу на споріднений напрям підготовки, який визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2007 року № 839 «Про затвердження переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста». Прийом на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста для здобуття ступеня бакалавра здійснюється за результатами вступних випробувань.

3. Прийом на основі ступеня бакалавра на навчання для здобуття ступеня магістра і освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста  здійснюється за результатами вступних випробувань.

Особа може вступити до ХАІ для здобуття ступеня магістра і освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста на основі ступеня бакалавра, здобутого за іншою спеціальністю, за умови успішного проходження додаткових вступних випробувань з урахуванням середнього бала документа про вищу освіту бакалавра.

ХАІ зараховує зазначені категорії осіб за умови виконання вступниками вимог, визначених розділами V, VI, VII та пунктом 1 розділу XVІ цих Правил.

IV. Правила прийому до ХАІ

Правила прийому містять:

перелік акредитованих та неакредитованих освітніх програм, за якими здійснюється прийом на кожний рівень вищої освіти (дивись табл. 1 та додаток 1);

порядок проведення конкурсного відбору та строки зарахування вступників за ступенями вищої освіти і освітньо-кваліфікаційними рівнями;

порядок проведення конкурсного відбору для вступу на навчання за ступенем магістра за результатами фахового вступного випробування, екзамену з іноземної мови та додаткових показників, визначених ХАІ;

перелік конкурсних предметів, з яких вступники подаватимуть сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на основі повної загальної середньої освіти відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 01.10.2014 р. № 1120, зареєстрованому в Міністерстві юстиції 08 жовтня 2014 року за № 1208/25985, «Про деякі питання проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, для осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України в 2015 році», із зазначенням рівня складності для результатів зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, математики (дивись табл. 2 та додаток 5);

перелік конкурсних предметів, з яких проводяться вступні випробування;

порядок роботи приймальної комісії (дні тижня та години);

порядок і строки прийому заяв і документів;

порядок проведення вступних випробувань, спосіб та місце оприлюднення їх результатів;

порядок подання і розгляду апеляцій на результати вступних екзаменів у ХАІ;

порядок обчислення конкурсного бала вступника із зазначенням вагових коефіцієнтів, які присвоюються сертифікатам зовнішнього незалежного оцінювання, середньому балу документа про повну загальну середню освіту, балу за особливі успіхи та за успішне закінчення підготовчих курсів ХАІ (дивись табл. 3);

умови поселення вступників та студентів до гуртожитку ХАІ;

порядок і строки прийому заяв і документів від іноземців, осіб без громадянства, закордонних українців, біженців та осіб, які потребують додаткового захисту;

наявність/відсутність місць державного замовлення, строки прийому заяв та документів на навчання, строки проведення та оголошення результатів фахових випробувань, строки оприлюднення рейтингового списку вступників, які вступають на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста і ступенем магістра;

наявність/відсутність можливостей для навчання осіб з особливими потребами.

Таблиця 1

Розподіл напрямів і спеціальностей за факультетами

Фак-т

Напрям підготовки бакалаврів

Спеціальність підготовки спеціалістів та магістрів

№ 1

Авіа- та ракетобудування

Літаки і вертольоти

Технологія виробництва літальних апаратів

Випробування та сертифікація літальних апаратів

Обслуговування повітряних суден

Технічне обслуговування та ремонт повітряних суден і авіадвигунів

Прикладна механіка 

Динаміка і міцність машин

Прикладна гідроаеромеханіка і механотроніка

Комп'ютерні науки 

Інформаційні технології проектування

Системне проектування

Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування

Екологія та охорона навколишнього середовища

Товарознавство і торгівельне підприємництво

Експертиза товарів та послуг

Автомобільний транспорт

Автомобілі та автомобільне господарство

Машинобудування

Двигуни внутрішнього згоряння

№ 2

Двигуни та енергетичні установки ЛА

Авіаційні двигуни та енергетичні установки

Технологія виробництва авіаційних двигунів та енергетичних установок

Теплоенергетика 

Теплофізика

Енергетичний менеджмент

Енергомашинобудування

Газотурбінні установки і компресорні станції

Прикладна механіка 

Роботомеханічні системи та комплекси

Інженерія логістичних систем

Інженерна механіка

Машини і технології пакування

№ 3

Авіоніка

Системи керування літальними апаратами та комплексами

Аеронавігація

Системи аеронавігаційного обслуговування

Системна інженерія

Комп'ютеризовані системи управління та автоматика

Комп'ютерні науки

Інформаційні управляючі системи та технології

Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології 

Метрологія та вимірювальна техніка

Інформаційні вимірювальні системи

Метрологія, стандартизація та сертифікація

Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції

Прикладна математика 

Прикладна математика

Математичне та комп'ютерне моделювання

Інформатика

Соціальна інформатика

Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

Комп'ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва

Специфічні категорії Якість, стандартизація та сертифікація

№ 4

Авіа- та ракетобудування

Ракетні та космічні комплекси

Проектування та виробництво конструкцій із композиційних матеріалів

Двигуни та енергетичні установки ЛА

Ракетні двигуни та енергетичні установки

Системний аналіз

Системний аналіз і управління

Електротехніка та електротехнології 

Нетрадиційні та відновлювані джерела енергії

Енергетичний менеджмент

№ 5

Радіоелектронні апарати 

Радіоелектронні апарати та засоби

Біотехнічні та медичні апарати і системи

Радіотехніка

Радіоелектронні пристрої, системи та комплекси

Телекомунікації

Інформаційні мережі зв’язку

Технології та засоби телекомунікацій

Комп'ютерна інженерія

Комп’ютерні системи та мережі

Системне програмування

Спеціалізовані комп’ютерні системи

Безпека інформаційних і комунікаційних систем

Безпека інформаційних і комунікаційних систем

Геодезія, картографія та землеустрій

Геоінформаційні системи і технології

№ 6

Менеджмент

Менеджмент організацій і адміністрування

Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності

Логістика

Управління проектами

Міжнародна економіка

Міжнародна економіка

Економіка підприємства

Економіка підприємства

Маркетинг

Маркетинг

Фінанси і кредит

Фінанси і кредит

Облік і аудит

Облік і аудит

Програмна інженерія 

Програмне забезпечення систем

Інженерія програмного забезпечення

Специфічні категорії Управління проектами

№ 7

Філологія

Прикладна лінгвістика

Психологія

Психологія

Документознавство та інформаційна діяльність

Документознавство та інформаційна діяльність

Таблиця 2

Перелік предметів ЗНО для обрахування конкурсного бала

Назва предметів ЗНО

Напрями (спеціальності) підготовки бакалаврів

Факультет

1. Українська мова та література.

2. Математика.

3. Фізика.

  1. Авіа- і ракетобудування

№ 1 та № 4

  2. Автомобільний транспорт

№ 1

  3. Комп’ютерні науки

№ 1 та № 3

  4. Машинобудування

№ 1

  5. Обслуговування повітряних суден

№ 1

  6. Прикладна механіка

№ 1 та № 2

  7. Двигуни та енергетичні установки літальних апаратів

№ 2 та № 4

  8. Енергомашинобудування

№ 2

  9. Інженерна механіка

№ 2

10. Теплоенергетика

№ 2

11. Авіоніка

№ 3

12. Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

№ 3

13. Аеронавігація

№ 3

14. Інформатика

№ 3

15. Метрологія, стандартизація та сертифікація

№ 3

16. Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології

№ 3

17. Прикладна математика

№ 3

18. Системна інженерія

№ 3

19. Електротехніка та електротехнології

№ 4

20. Системний аналіз

№ 4

21. Безпека інформаційних і комунікаційних систем

№ 5

22. Комп’ютерна інженерія

№ 5

23. Радіотехніка

№ 5

24. Радіоелектронні апарати

№ 5

25. Телекомунікації

№ 5

26. Програмна інженерія

№ 6

1. Українська мова та література.

2. Математика.

3. Географія.

27. Геодезія, картографія та землеустрій

№ 5

1. Українська мова та література.

2. Математика.

3. Історія України.

28. Економіка підприємства

№ 6

39. Маркетинг

№ 6

30. Менеджмент

№ 6

31. Міжнародна економіка

№ 6

32. Облік і аудит

№ 6

33. Фінанси і кредит

№ 6

24. Товарознавство і торговельне підприємництво

№ 1

1. Історія України.

2. Українська мова та література.

3. Англійська мова.

35. Документознавство та інформаційна діяльність

№ 7

1. Українська мова та література.

2. Англійська мова.

3. Історія України.

36. Філологія

№ 7

1. Українська мова та література.

2. Історія України.

3. Біологія.

37. Психологія

№ 7

38. Екологія, охорона навколишнього середовища та

         збалансоване природокористування

№ 1

              Примітка 1. Предмети, які вказані першими є обов’язковими.
                             Предмети, які вказані другими є профільними.
                             Предмети, які вказані третіми є непрофільними.

                Примітка 2. Факультет № 1 – літакобудування.  
                             Факультет № 2 – авіаційних двигунів.
                             Факультет № 3 – систем управління літальних апаратів.  
                             Факультет № 4 – ракетно-космічної техніки.
                             Факультет № 5 – радіотехнічних систем літальних апаратів.
                             Факультет № 6 – економіки та менеджменту.  
                             Факультет № 7 – гуманітарний.

Таблиця 3

Вагові коефіцієнти та розрахунок конкурсного балу для вступу в ХАІ

Показники

Складові конкурсного балу

Сума

Обов’язковий предмет

Профільний предмет

Нерофільний  предмет

Документ про освіту

Максимальний бал сертифікатів ЗНО та документа про освіту

200

200

200

200

800

Вага бала згідно Умов прийому, %

не менше 20

не менше 20

не менше 20

від 0 до 10

 

Вага бала у ХАІ, %

30

40

20

10

100

Вагові коефіцієнти у ХАІ

0,30

0,40

0,20

0,1

1,0

З урахуванням вагових коефіцієнтів максимальний бал у ХАІ сертифікатів ЗНО та документа про освіту

60

80

40

20

200

Примітка.

1. Конкурсний бал розраховується з округленням до сотих частин бала.

2. До конкурсного балу додатково додаються 10 балів за особливі успіхи (призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів; призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту  науково-дослідницьких  робіт  учнів – членів  Малої  академії наук України) (додаток 7).

3. До конкурсного балу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності (додаток 6) додатково додається 10 балів за успішне закінчення підготовчих курсів ХАІ, обсяг навчальних годин яких складає не менше 150 аудиторних годин та термін навчання - не менше трьох місяців (додаток 7).

Для успішного закінчення підготовчих курсів ХАІ необхідно набрати на підсумкової атестації не менш 40 балів з української мови та 40 балів з математики. Бали обчислюють за 100-бальною шкалою з кожного предмета.

Правилами прийому до ХАІ встановлюється:

перелік та кількість сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, рівень складності (базовий або поглиблений) завдань зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури та математики, результати виконання яких використовуються для обрахування конкурсного бала, вага кожного з яких має становити не менше 20 відсотків конкурсного бала;

вага середнього бала документа про повну середню освіту, що має становити від 0 до 10 відсотків конкурсного бала;

вага бала за особливі успіхи (призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів; призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України) становить 5 відсотків конкурсного бала;

вага бала за успішне закінчення підготовчих курсів ХАІ, обсяг навчальних годин яких складає не менше 150 аудиторних годин та термін навчання - не менше трьох місяців, для вступу до ХАІ на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності, що може становити від 0 до 5 відсотків конкурсного бала.

V. Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання

V.1. Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на денну та заочну форму навчання на ступень бакалавра

V.1.1. Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на денну форму навчання на ступень бакалавра

1. Прийом заяв та документів у паперовій або електронній формі від вступників на денну форму навчання розпочинається 10 липня.

2. Прийом заяв у паперовій або електронній формі від вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти закінчується о 12.00 годині 01 серпня, крім випадків, передбачених пунктами 3 і 7 цього розділу.

3. Прийом документів від осіб, які вступають на основі повної загальної середньої освіти і проходять співбесіду відповідно до розділу XІ цих Правил, складають вступні екзамени у ХАІ відповідно до розділу VIIІ цих Правил, закінчується о 18.00 годині 24 липня. Співбесіди та вступні екзамени проводяться з 25 липня до 01 серпня.

4. Рейтинговий список вступників, які вступають для здобуття ступеня бакалавра, із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, оприлюднюється не пізніше 12.00 години 02 серпня.

5. Вибір вступниками місця навчання здійснюється відповідно до зазначених пріоритетів до 18.00 години 06 серпня.

Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00 години 07 серпня.

6. Зарахування вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти відбувається:

за державним замовленням не пізніше 12.00 години 08 серпня;

за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму (спеціальності) не пізніше 14 серпня.

7. Прийом документів від осіб, які вступають на навчання для здобуття ступеня бакалавра за скороченими програмами відповідно до пункту 2 розділу III цих Умов закінчується о 18.00 годині 24 липня. Фахові вступні випробування проводяться з 25 липня до 01 серпня.

8. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на навчання на основі базової вищої освіти для здобуття ступеня бакалавра за іншим напрямом у межах вакантних місць ліцензійного обсягу проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, прийом фахових вступних випробувань — з 1 вересня до 5 вересня, конкурсний відбір та зарахування — не пізніше 10 вересня.

V.1.2. Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на заочну форму навчання на ступень бакалавра

1. Прийом заяв та документів у паперовій або електронній формі від вступників на заочну форму навчання розпочинається 04 серпня.

2. Прийом заяв у паперовій або електронній формі від вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти закінчується о 12.00 годині 03 вересня, крім випадків, передбачених пунктами 3 і 7 цього розділу.

3. Прийом документів від осіб, які вступають на основі повної загальної середньої освіти і проходять співбесіду відповідно до розділу XІ цих Правил, складають вступні екзамени у ХАІ відповідно до розділу VIIІ цих Правил, закінчується о 18.00 годині 28 серпня. Співбесіди та вступні екзамени проводяться з 29 серпня до 03 вересня.

4. Рейтинговий список вступників, які вступають для здобуття ступеня бакалавра, із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, оприлюднюється не пізніше 12.00 години 04 вересня.

5. Вибір вступниками місця навчання здійснюється відповідно до зазначених пріоритетів до 18.00 години 06 вересня.

Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00 години 07 вересня.

6. Зарахування вступників на заочну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти відбувається:

за державним замовленням не пізніше 12.00 години 08 вересня;

за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму (спеціальності) не пізніше 14 вересня.

7. Прийом документів від осіб, які вступають на навчання для здобуття ступеня бакалавра за скороченими програмами відповідно до пункту 2 розділу III цих Умов закінчується о 18.00 годині 28 серпня. Фахові вступні випробування проводяться з 29 серпня до 01 вересня.

8. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на навчання на основі базової вищої освіти для здобуття ступеня бакалавра за іншим напрямом у межах вакантних місць ліцензійного обсягу проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, прийом фахових вступних випробувань — з 1 вересня до 5 вересня, конкурсний відбір та зарахування — не пізніше 10 вересня.

V.2. Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на денну та заочну форму навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста і ступенем магістра

V.2.1. Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на денну форму навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста і ступенем магістра

1. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на денну форму навчання вступників на основі базової або повної вищої освіти на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста і ступеня магістра проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 06 липня до 12 липня, прийом фахових вступних випробувань — з 13 липня до 18 липня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 22 липня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідної спеціальності) не пізніше — 26 серпня.

V.2.2. Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на заочну форму навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста і ступенем магістра

1. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на заочну форму навчання вступників на основі базової або повної вищої освіти на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста і ступеня магістра проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, прийом фахових вступних випробувань — з 1 вересня до 5 вересня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 10 вересня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) — не пізніше 15 вересня.

2. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на навчання для здобуття другої вищої освіти вступників на основі повної вищої освіти проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 15 серпня до 15 вересня, прийом фахових вступних випробувань — з 16 вересня до 20 вересня, конкурсний відбір та зарахування — не пізніше 30 вересня.

VI. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до ХАІ

1. Вступники подають заяву про участь у конкурсному відборі до ХАІ (далі - заява) в паперовій або в електронній формі. Заява в паперовій формі подається вступником особисто до приймальної комісії ХАІ.

2. При вступі на навчання за ступенем бакалавра вступник може подати заяву (заяви) в паперовій або в електронній формі не більше ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж на три напрями підготовки (на три спеціальності) у кожному з них. Заяви, подані на певний напрям підготовки (спеціальність) до одного вищого навчального закладу за різними формами навчання, вважаються фактом подання однієї заяви.

Факт кожного подання заяви в паперовому вигляді (із зазначенням того, оригінали чи копії документів додані до заяви) реєструється уповноваженою особою приймальної комісії в Єдиній базі безпосередньо під час прийняття заяви.

Заяву, зареєстровану в Єдиній базі, може бути скасовано ХАІ на підставі рішення приймальної комісії до моменту включення вступника до списків рекомендованих до зарахування на навчання за умови допущення технічної помилки під час внесення відповідних даних до Єдиної бази, що підтверджується актом про допущену технічну помилку, сформованим в Єдиній базі. Скасована заява вважається неподаною, а факт такої подачі анулюється в Єдиній базі.

3. У заяві вступники вказують спеціальність, факультет, спеціалізацію, нозологію, профіль, мову тощо та форму навчання.

Під час подання заяв про участь у конкурсному відборі вступник зазначає у кожній заяві пріоритетність цієї заяви по відношенню до інших поданих ним заяв, при цьому “1” позначає найвищу пріоритетність.

У випадку, коли ХАІ здійснює підготовку за певним напрямом на різних факультетах вступник зазначає пріоритетність зарахування за обраним напрямом відповідно до факультету.

У випадку, коли у ХАІ підготовка за напрямом здійснюється за спрямуваннями (спеціалізацією, нозологією, профілем, мовою) вступник зазначає у кожній заяві обрану ним пріоритетність зарахування за відповідним спрямуванням.

Пріоритетність, визначена вступником в заяві про участь у конкурсі не може бути змінена протягом вступної кампанії.

4. Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред'являє особисто:

документ, що посвідчує особу та громадянство (відповідно до статті 5 Закону України "Про громадянство України"), військовий квиток або посвідчення про приписку, свідоцтво про народження - для осіб, які за віком не мають паспорта, або інший документ, який засвідчує особу і громадянство;

документ державного зразка (оригінал) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;

сертифікат (сертифікати) відповідного рівня зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти).

На вимогу вступника приймальна (відбіркова) комісія засвідчує копії документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання.

5. До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає:

документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, за особистим вибором оригінали або копії;

сертифікат (сертифікати) відповідного рівня зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти), за особистим вибором оригінали або копії;

копію документа, що посвідчує особу та громадянство;

шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см;

медичну довідку за формою 086-о, за особистим вибором оригінал або копію.

Інші документи або їх копії подаються вступником, якщо це викликано особливими умовами зарахування за відповідними напрямами підготовки (спеціальностями), установленими законодавством, у строки, визначені для прийому документів, не пізніше строків, установлених у розділі V цих Правил, для прийняття приймальною комісією першого рішення про рекомендування вступників до зарахування.

6. Вступник подає сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2015 році.

7. ХАІ не визначає мінімальне значення кількості балів сертифіката з загальноосвітнього предмету, з яким вступник допускається до участі у конкурсі.

8. Усі копії документів засвідчуються за оригіналами приймальною комісією ХАІ, або в установленому законодавством порядку. Копії документів без пред'явлення оригіналів не приймаються.

9. Вступники, зазначені у розділі VIІІ цих Правил, подають заяву в паперовій формі разом з документами, що засвідчують їх право на складання вступних екзаменів у ХАІ.

10. Заяви в електронному вигляді мають право подати вступники, які бажають взяти участь у конкурсному відборі на основі атестата про повну загальну середню освіту, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2015 року з конкурсних предметів, визначених Правилами прийому.

11. Заява в електронній формі подається вступником шляхом заповнення електронної форми в режимі он-лайн та розглядається приймальною комісією ХАІ згідно з Порядком подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 15     жовтня 2014 року №1172.

12. Приймальна комісія здійснює перевірку достовірності даних, поданих вступником для участі у конкурсному відборі, за допомогою Єдиної бази.

Письмове підтвердження Адміністратора (розпорядника) Єдиної бази або директора Українського центру оцінювання якості освіти про недостовірність інформації, поданої вступником до ХАІ, є підставою для відмови в участі у конкурсному відборі та зарахуванні на навчання (анулювання наказу про зарахування).

Приймальна комісія здійснює перевірку середнього бала документа про освіту (обчислює в разі відсутності), затверджує її рішенням приймальної комісії і вносить інформацію про середній бал документа про освіту до Єдиної бази.

13. Приймальна комісія розглядає заяви та документи вступників та приймає рішення про допуск до участі в конкурсному відборі для вступу на навчання до ХАІ протягом трьох робочих днів з дати реєстрації заяви в Єдиній базі або отримання результатів вступних екзаменів (фахових випробувань), але не пізніше 01 серпня. Оприлюднення відповідних рішень здійснюється на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайті ХАІ.

14. Факт ознайомлення вступника з Правилами прийому, наявною ліцензією і сертифікатом про акредитацію відповідного напряму підготовки (спеціальності), а також факт наявності/відсутності підстав для вступу поза конкурсом фіксується в заяві вступника і підтверджується його особистим підписом при поданні заяви у паперовій формі.

15. При прийнятті на навчання осіб, які подають документ про здобутий за кордоном ступінь (рівень) освіти, обов'язковою є процедура визнання і встановлення еквівалентності документа про здобутий освітній та/або освітньо-кваліфікаційний рівень, що здійснюється Міністерством освіти і науки України відповідно до Порядку визнання і встановлення еквівалентності в Україні документів про освіту, виданих навчальними закладами інших держав, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 28 травня 2012 року № 632, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 червня 2012 року за № 960/21272. Визнання і встановлення еквівалентності цих документів здійснюються протягом першого року навчання.

16. Приймальна комісія ХАІ, до якого вступник подав заяву, перевіряє в Єдиній базі перелік його заяв, поданих до інших навчальних закладів.

VII. Організація і проведення конкурсу

1. Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають до ХАІ для здобуття ступеня бакалавра зараховуються бали сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (результати вступних екзаменів) з трьох предметів.

Обов'язковим конкурсним предметом є українська мова та література.

2. Для конкурсного відбору осіб, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів сертифіката з конкурсних предметів (балів вступних екзаменів) базового рівня, середнього бала документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту, 10 балів за особливі успіхи та 10 балів за успішне закінчення підготовчих курсів ХАІ. При цьому середній бал документа про повну загальну середню освіту обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала та вноситься до Єдиної бази. Оцінки з документа про повну загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: "3" відповідає "6", "4" відповідає "9", "5" відповідає "12". Внесений до Єдиної бази за 12-бальною шкалою середній бал автоматично переводиться у 200-бальну шкалу за таблицею відповідності середнього бала документа про повну загальну середню освіту, наведеною у додатку 8 до цих Правил.

3. При вступі на навчання на основі повної загальної середньої освіти подання вступниками сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання є обов'язковим, крім випадків, передбачених розділом VIII, цих Правил.

4. Особи, не атестовані з української мови, подають сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти з мови, оцінки з якої виставлені в документі про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень (складають вступний екзамен з російської мови з урахуванням наявності відповідних науково-педагогічних кадрів, які є членами предметних комісій).

Результат екзамену при вступі на основі повної загальної середньої освіти оцінюється за шкалою від 100 до 200 балів і зараховується замість балів сертифіката з української мови та літератури.

5. Для конкурсного відбору осіб при прийомі на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста та ступеня магістра, незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освіти, використовується наступне:

5.1. Особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра за відповідним напрямом підготовки беруть участь у загальному конкурсі за результатами конкурсного балу. Конкурсний бал обчислюється за наступною формулою, та вноситься до Єдиної бази:

КБ=ФІ+ІМ+СБ+ДБ,

де КБ – конкурсний бал для вступу на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст, ступеня магістр;

ФІ – оцінка з фахового екзамену за 100-бальною шкалою;

ІМ – оцінка з екзамену з іноземної мови за 100-бальною шкалою (використовується тільки при здобутті ступеня магістр);

СБ – середній бал додатка до диплому за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр за 200-бальною шкалою, або середній бал за сумою додатків до диплому за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр і спеціаліст (ступеня магістр) за 200-бальною шкалою;

ДБ – додаткові бали за навчальні та наукові досягнення.

Визначення додаткових балів за навчальні та наукові дослідження

Види активності

Кількість балів

Підтвердження

1

Участь у студентських олімпіадах з фаху:

- призери олімпіад міжнародного рівня;

- призери ІІ туру Всеукраїнської олімпіади.

 

20

10

Накази, грамоти, дипломи

2

Конкурси наукових студентських робіт:

- призери конкурсів міжнародного рівня;

- призери ІІ туру Всеукраїнських конкурсів;

- призери регіональних (обласних) конкурсів.

 

20

10

5

Накази, грамоти, дипломи

3

Наявність патенту або свідоцтва на реєстрацію програмного засобу, винаходу.

 

10

Ксерокс патенту, свідоцтва

4

Наукова діяльність:

- наукова стаття у міжнародних журналах і збірках наукових праць;

- наукова стаття у всеукраїнських журналах і збірках наукових праць.

 

 

20

 

10

Ксерокопія статті

       Якщо у статтях, патентах або свідоцтвах декілька співавторів, то додаткові бали розподіляються у рівних долях між співавторами, з округленням до цілої частини.

 

Прийом фахових вступних випробувань у формі тестування здійснюється фаховими екзаменаційними комісіями, які створюються наказом ректора університету за поданням декана факультету. Для вступників на ступень магістра на основі базової вищої освіти обов’язковими є складання вступного екзамену з іноземної мови, результат якого враховується у рейтингу (додається до конкурсного балу). Результат фахового випробування та екзамену з іноземної мови визначається за 100-бальною шкалою оцінювання знань (див. додаток 10).

5.2. Особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра за іншою спеціальністю (іншим напрямом підготовки) вступають до ХАІ за умови успішного проходження додаткового вступного випробування (набрали не менш як 50 балів на додатковому вступному випробуванні, який визначається за 100-бальною шкалою оцінювання знань) та з урахуванням середнього бала документа про вищу освіту бакалавра (середній бал документа про вищу освіту бакалавра повинен бути не менш як 4,0 з оцінок, які виставлені за 5-бальною шкалою. При використанні інших шкал оцінювання порядок перерахунку визначає приймальна комісія ХАІ). В подальшому особи беруть участь у загальному конкурсі за результатами конкурсного балу згідно пункту 5.1 розділу VII.

5.3. Апеляції щодо екзаменаційної оцінки на фахових та додаткових вступних випробуваннях, а також вступного екзамену з іноземної мови повинні подаватися до приймальної комісії не пізніше наступного робочого дня після оголошення оцінки. Підставою для апеляції є письмова заява вступника на ім'я голови приймальної комісії ХАІ. Апеляції розглядаються апеляційною комісією факультету та апеляційною комісією з іноземної мови не пізніше наступного робочого дня після її подання, як правило, в присутності вступника.

5.4. Приймальна комісія ХАІ здійснює конкурсний відбір та зарахування студентів для навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або ступенем магістра виключно по спеціальностях.

5.5. Програми фахових випробувань для вступу на основі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня розробляються і затверджуються ХАІ не пізніше ніж за три місяці до початку прийому документів.

5.6. Для конкурсного відбору осіб, які вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, ступеня магістра, конкурсний бал вноситься до Єдиної бази.

6. Для конкурсного відбору осіб при прийомі на навчання за скороченими термінами підготовки бакалавра або на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання) використовується наступне:

6.1. Прийом на навчання за освітньо-професійними програмами бакалавра осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за відповідною спеціальністю, незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освіти, здійснюється за результатами випробування. Конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів фахового вступного випробування до середнього бала додатку до диплома молодшого спеціаліста. При цьому середній бал додатка до диплома молодшого спеціаліста обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і переводиться у 200-бальну шкалу за таблицею відповідності, наведеною у додатку 8. Оцінки з додатка до диплома бакалавра, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12» (При використанні інших шкал оцінювання порядок перерахунку визначає приймальна комісія ХАІ).

Прийом фахових вступних випробувань у формі тестування здійснюється фаховими екзаменаційними комісіями, які створюються наказом ректора університету за поданням декана факультету. Результат фахового випробування визначається за 100-бальною шкалою оцінювання знань (див. додаток 10).

6.2. Особи, які вступають на навчання за освітньо-професійними програмами бакалаврів на базі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста відповідної спеціальності, приймаються на перший курс (за скороченими термінами підготовки) або на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання) за умови вступу на споріднений напрям підготовки (див. додаток 3).

6.3. Конкурсний відбір та зарахування студентів на навчання здійснює приймальна комісія ХАІ виключно за напрямами підготовки.

7. Приймальна комісія ХАІ здійснює конкурсний відбір та зарахування на навчання на основі базової вищої освіти для здобуття ступеня бакалавра за іншим напрямом у межах вакантних місць ліцензійного обсягу виключно за напрямами підготовки, а для здобуття другої вищої освіти вступників на основі повної вищої освіти — виключно по спеціальностях.

8. Зарахування до екстернату проводиться згідно з Положенням про організацію екстернату у вищих навчальних закладах України, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 08 грудня 1995 року № 340, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03 січня 1996 року за № 1/1026.

VIII. Участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти

1. Право брати участь у конкурсі тільки за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ХАІ мають особи, у яких є захворювання, що зазначені у Переліку захворювань, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 25 лютого 2008 року № 124/95, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 07 березня 2008 року за № 189/14880, в зв’язку чим вступники не проходили зовнішнє незалежне оцінювання.

ІX. Проведення вступних екзаменів та фахових випробувань

1. Відповідно до пункту 2 розділу III і пунктів 5, 6 розділу VII цих Правил для проведення вступних екзаменів створюються екзаменаційні комісії. Для проведення фахових випробувань при вступі на навчання на основі раніше здобутого ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) створюються фахові атестаційні комісії.

Рішенням приймальної комісії ХАІ результати вступного екзамену з конкурсного предмета щодо вступу на певний напрям підготовки (спеціальність) можуть бути зараховані для участі у конкурсному відборі на інший напрям підготовки (спеціальність) у ХАІ.

2. Результати вступних екзаменів для вступників, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, оцінюються за шкалою від 100 до 200 балів.

3. Програми фахових випробувань для вступу на основі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня розробляються і затверджуються ХАІ не пізніше ніж за три місяці до початку прийому документів.

Програми фахових випробувань оприлюднюються на веб-сайті ХАІ та в приймальної і відбіркових комісіях.

4. Особи, які без поважних причин не з'явилися на вступні випробування у визначений розкладом час, особи, знання яких було оцінено балами нижче встановленого Правилами прийому мінімального рівня, а також особи, які забрали документи після дати закінчення прийому документів, до участі в наступних вступних випробуваннях та у конкурсному відборі не допускаються.

Перескладання вступних випробувань не допускається.

5. Апеляції на результати вступних екзаменів, що проведені ХАІ, розглядає апеляційна комісія. Апеляції щодо екзаменаційної оцінки повинні подаватися до приймальної комісії не пізніше наступного робочого дня після оголошення оцінки. Підставою для апеляції є письмова заява вступника на ім'я голови приймальної комісії ХАІ. Апеляції розглядаються апеляційною комісією з кожного екзамену не пізніше наступного робочого дня після її подання, як правило, в присутності вступника.

6. Відомості щодо результатів вступних екзаменів (фахових випробувань) формуються в Єдиній базі.

7. Для зарахування вступників на основі повної загальної середньої освіти, які досягли визначних успіхів у вивченні профільних предметів виконується наступне:

7.1. Зараховуються до ХАІ відповідно до розділу XV цих Правил за умови подання сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання до участі в конкурсному відборі учасники міжнародних олімпіад за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони брали участь у міжнародній олімпіаді.

7.2. Призерам (особам, нагородженим дипломами I — III ступенів) ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів до конкурсного бала при вступі на основі повної загальної середньої освіти додатково нараховується 10 балів за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони є призерами, у тому числі:

інформатика — при вступі на напрями «прикладна математика», «інформатика», «системний аналіз», «комп’ютерні науки», «комп’ютерна інженерія», «програмна інженерія»;

інформаційні технології — при вступі на напрями «прикладна математика», «інформатика», «системний аналіз», «комп’ютерні науки», «комп’ютерна інженерія», «програмна інженерія», «системна інженерія», «автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології»;

основи економіки — при вступі на напрями (спеціальності) галузі знань «економіка та підприємництво»;

історія – при вступі на напрями галузей знань «культура», «гуманітарні науки»;

екологія – при вступі на напрям «екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»;

педагогіка і психологія – при вступі на напрям «психологія».

7.3. Призерам ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів–захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України додатково нараховується 10 балів відповідно до секцій, по якій вступник брав участь у конкурсі-захисті. Відповідність секцій напрямам підготовки визначається згідно з переліком секцій відповідно до напрямів підготовки, на які при вступі до ХАІ для навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра додатково зараховуються конкурсні бали призерам – особам, нагородженим дипломами І-ІІІ ступеня – ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАНУ за секціями наукових відділень Малої академії наук України.

7.4. Положення пунктів 7.1 – 7.3 цього розділу, поширюються на осіб, учасників міжнародних олімпіад та призерів ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів–захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України, що відбулися у поточному навчальному році, за переліком, визначеним Міністерством освіти і науки України.

7.5. Особам з числа професійно орієнтованої молоді, які в рік вступу успішно закінчили підготовчі курси (факультет довузівської підготовки) ХАІ, для вступу на основі повної загальної середньої освіти до ХАІ для навчання на природничо-математичних та інженерно-технічних напрямах підготовки згідно з переліком природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностей, наведеним у додатку 6 до цих Правил, нараховується 10 балів за результатами підсумкової атестації. Підсумкова атестація проводиться з української мови та математики.

Для успішного закінчення підготовчих курсів ХАІ необхідно набрати на підсумкової атестації не менш 40 балів з української мови та 40 балів з математики. Бали обчислюють за 100-бальною шкалою з кожного предмета.

7.6. Положення пункту 7.5 цього розділу поширюється на підготовчі курси (факультет довузівської підготовки) ХАІ які мають ліцензію на здійснення підготовки до вступу до ХАІ, обсяг навчальних годин яких складає не менше 150 аудиторних годин та термін навчання – не менше трьох місяців.

7.7. Бали, нараховані вступникам відповідно до пункту 7.5 цього розділу за результатами підсумкової атестації, оприлюднюється приймальною комісією ХАІ до початку прийому заяв про участь у конкурсі.

X. Цільовий прийом до ХАІ

1. Цільовий прийом організовується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1159 "Про підготовку фахівців для роботи в сільській місцевості".

2. Особи, які вступають до ХАІ на підготовку за державним замовленням на умовах цільового прийому згідно з установленими квотами, додають направлення, видане Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, а також міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади.

3. Установлена квота не повинна перевищувати 25 відсотків.

4. Зарахування вступників, які мають цільове направлення, здійснюється за окремим конкурсом, який організовується за кожним напрямом підготовки (спеціальністю) з урахуванням обсягу державного замовлення та встановленої квоти відповідним регіонам.

Конкурс відбувається відповідно до суми набраних балів без урахування категорій вступників, зазначених у пункті 1 розділу XIV цих Умов.

5. Особи, які не зараховані на цільові місця за окремим конкурсом, можуть брати участь у конкурсі відповідно до конкурсного бала загального рейтингового списку.

XІ. Зарахування за співбесідою

1. За результатами співбесіди зараховуються до ХАІ особи, яким Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" надане таке право.

2. Програму співбесіди із зазначеними категоріями осіб затверджує голова приймальної комісії ХАІ.

3. Особи, які за результатами співбесіди не рекомендовані до зарахування на навчання і які подали сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів, мають право брати участь у конкурсі на загальних засадах.

4. За рекомендацією органів охорони здоров'я та соціального захисту населення приймальна комісія ХАІ приймає рішення про можливість зарахування до ХАІ понад державне замовлення за результатами співбесіди з правом навчання за місцем проживання інвалідів, які неспроможні відвідувати навчальний заклад.

XIІ. Зарахування поза конкурсом

1. Поза конкурсом зараховуються:

особи, яким відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" надане таке право;

інваліди I та II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю), відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні";

особи, яким відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" надане таке право;

особи, яким відповідно до Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці"надане таке право;

члени збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, перелік яких визначений центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

2. Кількість місць для осіб, визначених у пункті 1 цього розділу, встановлена  приймальною комісією ХАІ у розмірі 20 відсотків від обсягу державного замовлення з кожної спеціальності, доведеного ХАІ, але не менше одного місця. Зарахування осіб, визначених у пункті 1 цього розділу, відбувається за конкурсом відповідно до конкурсного бала вступника.

3. Вступники, які належать до категорій, зазначених у пункті 1 цього розділу, не рекомендовані до зарахування на навчання на визначені місця згідно з пунктом 2 цього розділу, мають право брати участь у конкурсі на загальних засадах відповідно до конкурсного бала.

XІІІ. Право на першочергове зарахування

1. Право на першочергове зарахування до ХАІ мають:

особи, яким відповідно до Закону України "Про охорону дитинства" надане таке право;

особи, яким відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" надане таке право;

особи, яким відповідно до Указу Президента України від 21 лютого 2002 року № 157 "Про додаткові заходи щодо посилення турботи про захисників Вітчизни, їх правового і соціального захисту, поліпшення військово-патріотичного виховання молоді" надане таке право;

особи, яким відповідно до Указу Президента України від 12 вересня 2007 року № 849 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 вересня 2007 року "Про основні напрями фінансового забезпечення заходів щодо підвищення життєвого рівня населення у 2008 році" надане таке право;

особи, які мають більший бал у сертифікаті з профільного предмету;

випускники старшої школи (повна загальна середня освіта), нагороджені золотою або срібною медаллю, при вступі на основі повної загальної середньої освіти.

2. Право першочергового зарахування надається за послідовністю, визначеною пунктом 1 цього розділу.

XІV. Формування та оприлюднення списку вступників, рекомендованих до зарахування

1. Список вступників, які вступають на умовах цільового прийому, впорядковується за конкурсним балом від більшого до меншого відповідно до порядку формування рейтингового списку без урахування категорій вступників, визначених в абзаці 22 розділу IV та у розділах XII, XIІІ цих Правил.

2. Список вступників, рекомендованих до зарахування, формується за категоріями в такій послідовності:

вступники, які рекомендовані до зарахування поза конкурсом;

вступники, рекомендовані до зарахування на місця цільового прийому;

вступники, рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди;

вступники, які рекомендовані до зарахування за конкурсом.

3. У межах кожної зазначеної в пункті 2 цього розділу категорії рейтинговий список вступників впорядковується:

за конкурсним балом від більшого до меншого;

з урахуванням права на першочергове зарахування при однаковому конкурсному балі в порядку додержання підстав для його набуття.

4. У списку вступників, рекомендованих до зарахування, який формується з Єдиної бази, зазначаються:

прізвище, ім'я та по батькові вступника;

конкурсний бал вступника;

наявність підстав для вступу поза конкурсом;

наявність підстав до зарахування на місця цільового прийому;

наявність підстав для зарахування за результатами співбесіди;

наявність підстав до зарахування як учасника міжнародних олімпіад;

наявність права на першочергове зарахування.

5. Рейтингові списки формуються приймальною комісією з Єдиної бази та оприлюднюються у повному обсязі на веб-сайті ХАІ. Списки вступників, рекомендованих до зарахування, формуються приймальною комісією з Єдиної бази та оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайті ХАІ. Списки оновлюються після виконання/невиконання вступниками вимог для зарахування на навчання відповідно до пункту 1 розділу XV цих Правил.

У рейтинговому списку вступників зазначаються такі самі дані, що і в списку вступників, рекомендованих до зарахування, відповідно до пункту 4 розділу XІV цих Правил.

XV. Надання рекомендацій для зарахування

1. Рішення про рекомендування до зарахування вступників на місця державного замовлення приймальна комісія приймає у строк, визначений пунктами 4 підрозділів V.1.1 та V.1.2 розділу V цих Правил, та згідно з порядком формування конкурсного списку, визначеного у розділі XІV відповідно до конкурсного бала вступника від вищого до нижчого. Вступникові буде надано рекомендацію до зарахування за найвищим пріоритетом з числа вказаних ним при поданні заяв, за яким вступник потрапляє у число тих, хто може бути рекомендований до зарахування на місця державного бюджету. При цьому, заяви з нижчими пріоритетами автоматично анулюються.

Формування списків рекомендованих до зарахування вступників здійснюється в Єдиній базі у межах обсягу державного замовлення, за його відсутності - у межах ліцензійного обсягу. Рекомендації до зарахування вступників на навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб надаються після завершення зарахування вступників на місця державного замовлення. Рекомендація до зарахування на навчання  за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб може бути надана за всіма пріоритетами, вказаними вступником при поданні заяв.

2. Приймальна комісія приймає рішення про рекомендування до зарахування на навчання на місця державного замовлення відповідно до строків, визначених у пунктах 6 підрозділів V.1.1 та V.1.2 розділу V цих Правил.

3. Офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на стендах приймальної комісії ХАІ.

Рішення приймальної комісії про рекомендацію до зарахування також розміщується на веб-сайті ХАІ.

Рекомендованим до зарахування вступникам можуть надсилатись повідомлення засобами електронного та мобільного зв'язку відповідно до Правил прийому.

 

 

XVІ. Реалізація права вступників на вибір місця навчання

1. Особи, які подали заяви в паперовій або в електронній формі та беруть участь у конкурсному відборі, після прийняття приймальною комісією рішення про рекомендування до зарахування відповідно до строку, визначеного у пунктах 4 підрозділів V.1.1 та V.1.2 розділу V цих Правил, зобов'язані виконати вимоги для зарахування на місця державного замовлення: подати особисто оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та додатка до нього, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання та інших документів, передбачених Умовами прийому та Правилами прийому, до відбіркової комісії факультету. Особи, які подали заяви в електронній формі, зобов'язані підписати власну електронну заяву, роздруковану у відбіркової комісії факультету.

2. Особи, які в установлені строки, визначені у пунктах 5 підрозділів V.1.1 та V.1.2 розділу V цих Правил, не подали до відбіркової комісії факультету оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та додатка до нього, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання та інших документів, передбачених Умовами прийому та Правилами прийому (не виконали вимог для зарахування), втрачають право зарахування на навчання за державним замовленням, а також на навчання за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів.

   3. Вступник, який за результатами конкурсного відбору рекомендований до зарахування на навчання за відповідним пріоритетом, із зазначених в його заявах, до закінчення строку конкурсного відбору на навчання осіб, рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, зобов’язаний подати оригінали документів. Особи, які подали заяви в електронній формі, зобов’язані підписати власну електронну заяву, роздруковану у відбіркової комісії.

У випадку, коли вступник рекомендується до зарахування на навчання відповідно до першого власно обраного пріоритету, він втрачає право участі у подальшому конкурсному відборі на навчання за наступними пріоритетами.

   За рішенням Приймальної комісії в ЄДЕБО вилучаються його заяви  з рейтингових списків за наступними, обраними ним пріоритетами.

У випадку, коли вступник рекомендується до зарахування на навчання відповідно до другого власно обраного пріоритету, він втрачає право участі у подальшому конкурсному відборі на навчання за наступним пріоритетом, при цьому зберігається його право участі у конкурсі за першим пріоритетом.

XVІІ. Коригування списку рекомендованих до зарахування

1. Коригування списку рекомендованих до зарахування здійснюється під час вибору вступниками місця навчання з одночасним внесенням відповідних відомостей до Єдиної бази згідно з вимогами пункту 1 розділу XVІ цих Правил.

2. Приймальна комісія анулює раніше надані рекомендації вступникам, які не виконали вимог для зарахування (не подали оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та додатка до нього, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання та інших документів, передбачених Умовами прийому та Правилами прийому, до відбіркової комісії факультету), і надає рекомендації вступникам, наступним за рейтинговим списком.

Вступники, яким анульовано рекомендацію до зарахування на місця державного замовлення, не втрачають права участі у конкурсі на місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб.

3. Рішення щодо участі вступника у конкурсі на навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб з числа тих, яким було анульовано рекомендацію до зарахування на навчання за державним замовленням, приймається за заявою вступника, що подається до приймальної комісії ХАІ.

4. Вступники, рекомендовані на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб, зобов'язані виконати вимоги для зарахування відповідно до пункту 1 розділу XVІ цих Правил.

Договір із замовником щодо навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб укладається після видання наказу про зарахування.

Оплата навчання здійснюється згідно з договором, укладеним сторонами.

5. При одночасному навчанні за кількома програмами за спеціальностями та формами навчання, окрім двох денних, одна з яких за державним замовленням, оригінали документа про ступінь, освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, додатка до нього державного зразка, а також оригінали сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання зберігаються у вищому навчальному закладі за місцем навчання за державним замовленням або за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів протягом усього строку навчання.

При одночасному навчанні за кількома програмами за спеціальностями та формами навчання, окрім двох денних, за кошти фізичних та юридичних осіб оригінали зберігаються у вищому навчальному закладі за бажанням студента. Довідка про зберігання оригіналів документів видається на вимогу студента вищим навчальним закладом, у якому вони зберігаються.

XVІІІ. Наказ про зарахування

1. Накази про зарахування на навчання видаються ректором ХАІ на підставі рішення приймальної комісії. Накази про зарахування на навчання з додатками до них формуються в Єдиній базі відповідно до списків вступників, рекомендованих до зарахування, та оприлюднюються на інформаційних стендах приймальної комісії і веб-сайті ХАІ у вигляді списку зарахованих у строки, встановлені в розділі V цих Правил.

2. Рішення приймальної комісії про зарахування вступника може бути скасоване приймальною комісією у разі виявлення порушень законодавства з боку вступника, передбачених пунктом 5 розділу XXІ цих Правил.

Вступники можуть бути відраховані з ХАІ за власним бажанням, про що видається відповідний наказ, який верифікується в Єдиній базі, а таким особам повертаються документи, що подавались вступником.

На звільнене(і) при цьому місце (місця) до початку навчальних занять може проводитись додатковий конкурсний відбір з числа осіб, які брали участь у конкурсі на цей напрям підготовки (спеціальність). У разі відсутності таких претендентів на звільнені місця дозволяється зараховувати осіб з інших напрямів підготовки (спеціальностей) ХАІ за умови збігу конкурсних предметів.

3. Наказ про зарахування вступника на місце відрахованої особи видається за умови особистого виконання вступником вимог пункту 1 розділу XVІ цих Правил.

4. Рішення щодо зарахування вступника з оплатою його навчання за рахунок державного пільгового довгострокового кредиту приймається за заявою вступника, що подається до приймальної комісії, на підставі результатів участі у конкурсі відповідно до встановленої ХАІ квоти.

XІХ. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у ХАІ

1. Підготовка іноземців та осіб без громадянства здійснюється згідно із Законами України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", "Про закордонних українців", Указами Президента України від 25 березня 1994 року № 112 "Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними прикордонними областями Російської Федерації" та від 03 червня 1994 року № 271 "Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними областями Республіки Білорусь і адміністративно-територіальними одиницями Республіки Молдова", постановами Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 136 "Про навчання іноземних громадян в Україні", від 11 вересня 2013 року № 684 "Деякі питання набору для навчання іноземців та осіб без громадянства", наказом Міністерства освіти і науки України від 01 листопада 2013 року 1541 "Деякі питання організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 листопада 2013 року за № 2004/24536. Іноземці, яким надаються державні стипендії за міжнародними договорами, загальнодержавними програмами, іншими міжнародними зобов'язаннями України, приймаються на навчання на підставі направлень Міністерства освіти і науки України в межах обсягу державного замовлення.

2. Закордонні українці, які отримали направлення на навчання від українських національно-культурних товариств, при вступі до ХАІ користуються такими самими правами на здобуття освіти, що й громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією України, законами України чи міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

3. Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, особи, яким надано статус біженця в Україні, особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та особи, яким надано статус закордонного українця, і які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на здобуття вищої освіти нарівні з громадянами України. Здобуття вищої освіти зазначеними категоріями осіб за кошти державного бюджету здійснюється в межах квот, визначених Кабінетом Міністрів України.

Інші іноземці та особи без громадянства можуть здобувати вищу освіту за кошти фізичних (юридичних) осіб, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законодавством або угодами між вищими навчальними закладами про міжнародну академічну мобільність.

Зарахування здійснюється за результатами тестування з української або російської або англійської мови та математики.

4. Іноземці, які здобули повну загальну середню освіту у закордонних школах з вивченням української мови, та закордонні українці, статус яких підтверджено посвідченням закордонного українця, зараховуються у межах установлених квот до ХАІ за співбесідою з предметів, передбачених Правилами прийому за рекомендаціями дипломатичних установ України за кордоном та українських національних культурних товариств (за наявності).

5. Іноземці, які вступають на навчання для здобуття певного освітньо-кваліфікаційного рівня, зараховуються до ХАІ не пізніше 15 листопада на підставі наказів про зарахування, що верифікуються в Єдиній базі.

6. Строки проведення співбесіди та зарахування іноземців та осіб без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання і вступають до ХАІ відповідно до доведених Міністерством освіти і науки України квот або вступають на підставі договорів, укладених ХАІ з фізичними та юридичними особами визначаються приймальною комісією.

7. Особа, яку визнано біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, має рівне з громадянами України право на здобуття вищої освіти.

XX. Зарахування до ХАІ на звільнені місця протягом перших днів навчання та зберігання робіт вступників

1. Особи, які без поважних причин не приступили до занять протягом 10 днів від дня їх початку, відраховуються з ХАІ, про що видається відповідний наказ, який верифікується в Єдиній базі.

Зарахування на місця відрахованих студентів відбувається протягом наступних п'яти робочих днів з урахуванням положень та вимог пунктів 2 і 3 розділу XVІI цих Правил. При цьому накази про зарахування таких осіб формуються і верифікуються в Єдиній базі до 18.00 години 17 вересня 2015 року.

2. Роботи вступників, виконані ними на вступних екзаменах, фахових випробуваннях, співбесідах, які не прийняті на навчання, зберігаються протягом одного року, потім знищуються, про що складається акт. Якщо такий вступник рекомендований до зарахування до іншого навчального закладу за результатами поточних вступних екзаменів, то його вступні роботи надсилаються до цього вищого навчального закладу за відповідним запитом.

XXІ. Забезпечення відкритості та прозорості при проведенні прийому до ХАІ

1. На засіданні приймальної комісії мають право бути присутніми представники засобів масової інформації не більше двох осіб від одного засобу. Порядок акредитації журналістів у приймальної комісії ХАІ визначається згідно з чинним законодавством України.

2. Громадські організації можуть звернутися до Міністерства освіти і науки України із заявою про надання їм права вести спостереження за роботою приймальної комісії ХАІ. Громадські організації, яким таке право надано Міністерством освіти і науки України, можуть направляти на засідання приймальної комісії ХАІ своїх спостерігачів. Приймальна комісія ХАІ зобов'язана створити належні умови для присутності громадських спостерігачів на своїх засіданнях, а також надати їм можливість ознайомлення з документами, що надаються членам комісії, до засідання.

3. ХАІ обов’язково створює умови для ознайомлення вступників з ліцензією на здійснення освітньої діяльності, сертифікатами про акредитацію відповідного напряму (спеціальності). Правила прийому, відомості про ліцензований обсяг та обсяг прийому за державним замовленням за кожним напрямом (спеціальністю) та освітньо-кваліфікаційним рівнем, у тому числі про кількість місць, що виділені для вступу поза конкурсом та цільовому прийому, обов’язково оприлюднюються на інформаційних стендах приймальної комісії і на офіційному веб-сайті ХАІ не пізніше другого робочого дня, наступного після затвердження/погодження чи отримання відповідних відомостей.

4. Голова приймальної комісії, як правило, оголошує про засідання комісії не пізніше дня, що передує дню засідання. В особливих випадках - не пізніше ніж за три години до початку засідання. Оголошення разом із проектом порядку денного засідання оприлюднюються.

5. Подання вступником недостовірних персональних даних, недостовірних відомостей про наявність права на зарахування поза конкурсом, права на першочергове зарахування, права на зарахування за співбесідою, про здобуту раніше освіту, про участь в олімпіадах та конкурсах Малої академії наук України, про проходження зовнішнього незалежного оцінювання є підставою для відрахування студента.

6. Інформування громадськості про ліцензований обсяг, обсяг державного замовлення, вартість навчання за напрямами (спеціальностями), хід подання заяв щодо вступу, рекомендування до зарахування та зарахування до ХАІ здійснюється інформаційними системами, в тому числі системою "Конкурс", на підставі даних, внесених приймальною комісією до Єдиної бази, із зазначенням категорій вступників відповідно до розділів X - XІІ цих Правил.

7. Не пізніше ніж за три дні до початку прийому документів на навчання для отримання ступеня бакалавра ХАІ обов'язково оприлюднює на власному веб-сайті інформацію про кількість місць державного замовлення на напрями (спеціальності), вказавши при цьому, що до початку вступної кампанії здійснюється розміщення 80 відсотків загального обсягу державного замовлення для підготовки фахівців ступеня бакалавра, а розміщення решти 20 відсотків загального обсягу державного замовлення буде здійснено після завершення прийому документів  відповідно до результатів конкурсу поточного року, що буде визначатися середнім конкурсним балом вступників на навчання за ступенем бакалавра за відповідною спеціальністю на момент завершення прийому заяв.

 

Проректор з науково-педагогічної роботи                              В. М. Павленко

Додаток 1. Перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та напрямів підготовки (спеціальностей), за якими оголошується прийом на навчання, ліцензовані обсяги та нормативні терміни навчання  

Додаток 2. Перелік спеціальностей для прийому на навчання на перший (зі скороченим терміном навчання) або другий курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень кваліфікованого робітника, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за спорідненою спеціальністю

Додаток 3. Перелік напрямів підготовки для прийому на навчання на перший (зі скороченим терміном навчання) або другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та  ветеринарно-медичного спрямувань) за умови вступу на споріднений напрям підготовки

Додаток 4. Перелік напрямів для прийому на навчання осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста (магістра) за спорідненою спеціальністю

Додаток 5. Перелік конкурсних предметів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти (вступних екзаменів, творчих конкурсів)

Додаток 6. Перелік природничо-математичних та інженерно-технічних напрямів, при вступі на які особам з числа професійно орієнтованої молоді, які в рік вступу закінчили підготовчі курси (відділення, факультети довузівської підготовки) вищого навчального закладу, для вступу на основі повної загальної середньої освіти до цього вищого навчального закладу додається до 10 балів за результатами підсумкової атестації.

Додаток 7. Вага бала за особливі успіхи та/або за успішне закінчення підготовчих курсів вищого навчального закладу

Додаток 8. Таблиця відповідності середнього бала документа про повну загальну середню освіту, обрахованого за 12-бальною шкалою, за значенням 200-бальної шкали 

Додаток 9. Прийом іноземців та осіб без громадянства у Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»
Додаток 10. Таблиця відповідності балів фахового вступного випробування зі спеціальності та екзамену з іноземної мови , обрахованих за 100-бальною шкалою, значенням національної шкали для молодших спеціалістів, які вступають на освітньо-кваліфікаційний рівень підготовки бакалавр, а також для бакалаврів, які вступають на освітньо-кваліфікаційний рівень підготовки спеціаліст та для бакалаврів і спеціалістів, які вступають на освітньо-кваліфікаційний рівень підготовки магістр
Додаток 11. Порядок подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до Національного аерокосмічного університету «Харківський авіаційний інститут» ім.. М.Є. Жуковського
Наверх