This version of the page http://www.lvivport.com/novyny/culture/31647-nashe-kino (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-04-10. The original page over time could change.
Наше кіно — lvivport.com
lviv.tv
Menu

Наше кіно

  • Джерело: Львівська Пошта
Tweet
У конкурсних програмах V Одеського міжнародного кінофестивалю беруть участь 20 українських фільмів

До 20 липня в Україні триває V Одеський міжнародний кінофестиваль. Цього року українське кіно представлене і в конкурсній, і в позаконкурсній програмах ОМКФ . 

Зокрема у конкурсних програмах фестивалю Україну представляють понад 20 фільмів. У міжнародному конкурсі за “Золотого Дюка” змагаються одразу дві українські стрічки – “Поводир” Олеся Саніна та “Моя русалка, моя Лореляй” Нани Джордадзе. 

Події “Поводиря” відбуваються в Радянській Україні на початку 1930-их років, у часи індустріалізації, колективізації, Голодомору та нищення інтелігенції. В основі сюжету – подорож американського хлопчика Пітера Шемрока і сліпого музиканта Івана Кочерги. Безтурботне життя сина американського фахівця миттєво змінюється через вбивство батька. Пітеру дивом вдається втекти від переслідувачів – його рятує сліпий кобзар. Хлопчик стає його поводирем. Подорож, сповнена драматичних подій і пригод, переривається взимку 1934 року. Івана Кочергу разом із іншими кобзарями розстрілюють під Харковом. Пітер залишається єдиним живим свідком цих трагічних подій…

Головні ролі в кіно виконали Антон-Святослав Грін, Станіслав Боклан, Олександр Кобзар, Джамала і Джефф Бареллі. В епізодах знялися українські письменники Олександр Ірванець та Сергій Жадан, кобзар Тарас Компаніченко, більш ніж 100 незрячих з усієї України та мандрівні музиканти київського, харківського та львівського кобзарських цехів. Продюсерами картини стали Максим Асадчий, Ігор Савиченко і Олесь Санін. 

У національному пов­нометражному конкурсі ОМФК, окрім “Поводиря”  і “Моя русалка, моя Лореляй” , представлені  “Зелена кофта” Володимира Тихого, “Люби мене” (Україна – Туреччина) Марини Ер Горбач і Мехмета Багадіра Ера, “F 63,9 Хвороба кохання” (Україна – Франція) Дмитра Томашпольського і Альони Дем’яненко  та документальні роботи – “Лариса Кадочникова. Автопортрет” Лариси Кадочникової та Дмитра Томашпольського  і “Присмерк” Валентина Васяновича,.

В національному конкурсі короткометражних фільмів у різних жанрах представлені  13 кіноробіт, серед яких три анімаційні та дві документальні. У цій номінації за “Золотого Дюка” боротимуться “PTSD” Олексія Соболєва і Михайла Коротєєва, “Балажер. Коригування дійсності” (Швейцарія – Україна) Лесі Кордонець, “І Бог зробив крок у порожнечу” Зази Буадзе, “Бекендор” Анастасії Харченко,  “В деревах” Марисі Нікітюк, “Гості мого дому” Олега Федченка, “Дівчинка з риб’ячим хвостом” Сергія Мельниченка,  “Крамниця співочих пташок” Анатолія Лавренішина, “Листопад” Марії Кондакової, “Повернутись зі світанком” Нарімана Алієва, “Портрет” Максима Якобчука, “Прості речі” Олександра Ратія та “Чортівня 8: Тібурон” Дениса Канта.

Найкращі з кращих у національних конкурсах ОМФК обере журі, до складу якого ввійшли режисер-документаліст Віталій Манський, директор Стамбульського кінофестивалю Азіза Тан, кінорежисер, сценарист, продюсер, композитор Нана Джанелідзе і режисер та актор Ахтем Сейтаблаєв.

До слова, в рамках V Оде­ського міжнародного кінофестивалю Ахтем Сейтаблаєв  презентував свою “Хайтарму”. Режисер і виконавець головної ролі зазначив, що такий показ – велика відповідальність та важлива подія для татар. А ще він дуже пишається багатонаціональною знімальною групою, до якої ввійшли татари, українці, євреї, вірмени та представники інших народів. Під час промови Ахтема Сейтаблаєва над заповненим людьми Ланжеронівським узвозом були підняті прапори Меджлісу, а натовп скандував “Слава Україні!”.

Також на ОМФК  показали “Гамера” українського режисера Олега Сенцова, який зараз перебуває під арештом у Москві. Окрім, власне, фільму друзі та колеги режисера –  координатор секції “Кіноіндустрія” Катя Лачина, продюсер Ольга Журженко і актриса Анастасія Чорна –   розповіли глядачам про арешт Олега Сенцова і ті зусилля, яких докладає українська кіноспільнота  для його звільнення.

Перед початком показу в холі кінотеатру творча група організувала збір коштів для допомоги Олегу Сенцову та його родині, а також збір підписів під клопотанням, яке буде передане в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ), уповноваженому представнику Ради Європи з прав людини, урядам України та Росії. Автори петиції просять негайно втрутитися міжнародні організації, що співчувають Олегові Сенцову, і звернути увагу на порушення прав людини в ході затримання і тримання під вартою українського режисера. Всі кошти, зібрані від продажу квитків, передадуть адвокату і членам сім’ї режисера (у Сімферополі на нього чекають двоє неповнолітніх дітей).

Варто нагадати, що “Гамер” неодноразово відзначало журі різних міжнародних кінофестивалів, зокрема ІІІ Одеського МКФ і МКФ у російському місті Ханти-Мансійську. Фільм демонстрували на фестивалях у Роттердамі, Вісбадені  і в Києві на фестивалі “Молодість”.

Додати коментар



Оновити

Надіслати

lvivport.com © 2004-2013

Використання матеріалів, розміщених на сайтах холдингу можливе виключно за умови посилання на джерело. Агенція не несе відповідальності за матеріали, розміщені відвідувачами сайтів. У випадку виявлення на сайтах холдингу матеріалів, що порушують авторські права або інші нормативно-правові акти України, повідомте про такі факти адміністрацію.

lvivport.com

  • Про нас
  • Веб-дизайн
  • Реклама
  • Контактна інформація

Наші проекти

  • Львівський форум
  • Дівочі посиденьки
  • Львівський VW-Клуб
  • Каталог львівських сайтів
  • Авто-порт

Слідкуйте за нами

  • Ми у Facebook
  • Ми у Твітері
  • Ми у RSS



Ми слідкуємо за сайтами

ZIK

Львівська газета

Новий Погляд

Львівська Пошта

Вголос