This version of the page http://fbc.net.ua/video/11524/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-03-24. The original page over time could change.
Акцент. Александр Охрименко Архив трансляций «Первого Делового»
 
ВидеоАрхив трансляций «Первого Делового»

Код для вставки:

Акцент. Александр Охрименко

28.01.15 11:01

Европад. Скачки на валютных рынках Украины и Европы

Гость студии - Александр Охрименко, президент украинского аналитического рынка

Стенограмма программы «Акцент» предоставлена ІА Контекст-Медіа.

 

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Європейська валюта суттєво подешевшала. По відношенню до американського долара курс знизився до 11-річного мінімуму. Фінансові аналітики пов'язують це із результатами парламентських виборів у Греції. Та із програмою кількісного пом'якшення, які запускає європейський Центробанк. Про валютний ринок в Україні та за її межами далі говоримо з більше. У студії у нас президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. З чим ви пов'язуєте настільки стрімке падіння євро на даному етапі. І як довго все це може подовжуватись, за вашими оцінками?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Якраз ви правильно сказали – один з факторів. Якщо хтось читає євроблоги, то побачить там: новина одна – Греція. Взагалі, якщо десь 90 % це розмова про Грецію, 10 % про всю євро спільноту. І дійсно, політика цього фактично друкування євро, якщо так сказати, вона дійсно впливає. Але Греція основна. Самі розумієте, якщо дійсно Греція зараз оголосить дефолт, а такий ризик є, або відмовиться платити. Або дійсно, буде вимагати якісь преференції, будем бачити фактично падіння євро буде залишатись. Тобто воно буде програвати долару. Є самий песимістичний прогноз. Я ще раз повторю, це не мій прогноз, це Намуро сказав. Вони вважають що буде курс менше ніж долар за євро. Вони навіть говорять що можливо центи. Не говорять чітко скільки, але не виключено, що наприклад, 1 долар може коштувати 90 центів євро. Таке не виключають. Хоча більшість вважають, що все-таки таке не трапиться. Але може бути".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Це може бути за яких умов? Тобто які фактори спричинять?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Греція".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Тобто якщо буде дефолт, то тоді…

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Даже не дефолт".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Якщо Греція вийде з Єврозони.

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "На сьогоднішній момент свій час спасали Грецію, дуже багато дали грошей. Що значить дали? Це викупили її облігації. Приблизно 160 мільярдів так званих, я їх називаю не те що мусорні, а горящі. Дійсно, якщо так трапиться, Греція скаже – я їх не погашу, 160 мільярдів нада що зробити. Це євро мільярдів, це не гривень. Хто буде робити, як робити, куда списувати збитки. Це питання. І це дійсно може дуже суттєво вдарити. Можливо не дійде до крайності. Ці 160 мільярдів, уявіть, це треба сказати громадянам Європи – ви повинні більше заплатити податків, тому що 150 мільярдів нада списати. Це складне питання".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Греція зараз справді в центрі уваги світових засобів масової інформації. Серед іншого є навіть такі припущення що Греції можуть пробачити, принаймні частину боргу.

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Частину можна".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Можливо 20 %, 30. 50.

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Це як варіант. На сьогоднішній день ніхто не знає що буде. По-перше, не знають, ще вибори офіційно не закінчувались. Не знають, наскільки радикальний буде цей новий уряд, який планує, наскільки далеко зайде. Фактично він може дійсно вимагати або запропонувати, що давайте зробимо реструктуризацію. І тоді дійсно підніметься питання – а скільки згоден заплатити. От він скаже – 160, я заплачу 1 мільярд, умовно. Остальне не плачу. Це удар. Навпаки скаже – добре, я 60 мільярдів заплачу, 100 реструктуризація – зовсім інше питання. Чесно говоря зараз дійсно в Греції немає грошей щоб заплатить. На жаль, якщо хтось, думаю, українці навряд на економіку Греції дуже дивляться. Якщо хтось уважно дивився, в Греції до всіх от цих подій, мається на увазі 2007-й, щоб було зрозуміло, середня заробітна плата в Євро була десь на рівні 700 євро. 750-770. Зараз на сьогоднішній момент, середня заробітна плата на рівні 350. Тобто в 2 рази. І це удар дуже сильний. Тому на сьогоднішній момент дійсно, ніхто не знає, що робити з Грецією".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Я думаю що в Греції зараз теж не всі розуміють що робити далі. Ви казали про те, як далеко все це може зайти. Насправді як далеко? Тому що зараз, знову ж таки, лунають різні прогнози і припущення. До того навіть, що Греція може вийти з Єврозони, Греція може вийти із Європейського Союзу. Наскільки вірогідним є такий сценарій. І чи інші держави, враховуючи те, що дедалі більше останнім часом якраз поширюються такі настрої, євро скептичні, чи інші держави скористаються таким прикладом, у разі реалізації саме такого сценарію?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Важко сказати наскільки новий уряд Греції захоче це зробити. Одне діло говорити, друге – зробити. Що значить вийти? Вийти це фактично втратити допомогу євро спільноти. Якби не було, євро єсть євро. Єврозона на порядок сильніша і міцніша ніж драхма, як би так не говорили. З другої сторони, чому хочуть вийти? Теоретично, якщо Греція виходить, то вона з формальної точки зору знімає з себе зобов'язання, які на неї покладені Єврозоною. І в результаті може тоді вже не оглядатись на Берлін. А самостійно сказати – я не плачу, я заявляю дефолт. Чому ці розмови ведуться? Ми вірим що Греція вийде з Єврозони, не 50 навіть, а 20 %. Крім Греції немає великих проблем поки що, в інших країнах".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Але незадоволених вистачає у кожній країні?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Незадоволених вистачає. Просто дійсно, якщо Греція вийде, і появиться такий прецедент, то тоді виникне ризик, що другі країни теж захочуть з часом… От ніхто не знає як вийти з Єврозони. Як вступить знають, як вийти не знають. Якщо вона пройде цей етап скажуть – є інструмент. І тоді буде завжди ризик, що буде якийсь момент, коли якась країна скаже – я теж хочу вийти".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Як це позначиться на євровалюті?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Звичайно, що вихід будь-якої країни, навіть такої маленької він негативно впливає однозначно. По-перше, імідж суттєвий. Коли євро спільнота збільшувалась, всі говорили євро – це така міна. А тепер якщо хоч одна країна вийде, зразу авторитет, і тоді відношення до євро як до валюти буде втрачатися. Долар виграє, однозначно".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Про долар якраз хотіла запитати. Справді, одна із ключових умов того, що відбувається зараз із курсом євро, це окрім Греції програма кількісного пом'якшення. Або іншими словами, друк. Але до програми кількісного пом'якшення додається не лише Євросоюз, тривалий час якраз Сполучені Штати Америки, Федеральна резервна система вдавалася до такої практики. І при цьому долар чудово собі жив, і чудово себе почував.

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Це відносно. Мало хто пам'ятає, що взагалі був такий прогноз, що буде євро 2 долари. Не стало, але такі сподівання були. 1,6 був, 1,7 був. Тут трошки різниця. Сполучені Штати Америки – це країна, яка основний імпортер у світі. От вона більше всього у світі купує. Тобто вона, от перше місце – Сполучені Штати Америки, потім через великий інтервал інші йдуть. Європа навпаки – вона експортер. Так склалось, що завдяки, перш за все, Німеччині і Франції, вона експортер. Різна ситуація, тому і відношення, це пом'якшення зовсім різне".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Далі я пропонує більше говорити про Україну. І в Україні і євро, і долар, і інші іноземні валюти як раніше в дефіциті. Придбати їх пересічному громадянину практично неможливо. Далі, очевидно, буде ще гірше. Бо в Національному банку підготували нові обмеження до українського валютного ринку. Це можлива заборона на продаж іноземних грошей під весь імпорт, за винятком критичного. А ще намір обмежити внутрішню покупу валюти. Тобто міжбанк. Фактично його можуть закрити. А всі банки зобов'яжуть продати долари та євро лише у золотовалютні резерви. Про це кажуть банкіри, посилаючись на інформацію від регулятора. І треба сказати, що поки що це лише ініціативи. Але банкіри кажуть, що скоріше за все, такі нововведення будуть діяти в Україні уже з 1 лютого. Наскільки я розумію це ще більше буде розвивати чорний валютний ринок, так?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Це фактично будуть часи… Можливо пам'ятаєте, у свій час був Юхим Звягірський він був і. о. прем'єра, і тоді дійсно існував у нас якраз, тоді називався не міжбанківський ринок, я так звані валютні тендери. Але дійсно, тоді валюту купували тільки під критичний імпорт, таке було. Після цього, правда, кримінальну справу порушили по відношенню до Юхима Звягірського, за зловживання на цих операціях. Так що така ситуація теж була. Взагалі, будь-які обмеження. Якщо це дійсно Національний банк заробить, я можу 100 % гарантію дати, що це буде неймовірний поштовх для корупції і зловживань. Зароблять так багато, що неймовірно. Взагалі будь-які обмеження вони завжди негативні. Якщо ви хочете щоб ринок працював, не обмеження, навпаки, давайте йому працювати. А от ці обмеження, це ми забираємо, це ми конфіскуємо, це ми вилучаємо. Для чорного ринку вигідно, і відповідно валютні спекулянти дуже багато заробляють".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Як це позначиться на курсі. Він ще більше зросте?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Фактично ви знаєте, що в нас є офіційний курс і неофіційний. На офіційний 16, неофіційний – 20. Якщо це дійсно, скажемо ми введем, то не виключено, що різниця може буть в 2 рази. Тут 15 – 30. Це може буть. Я кажу можливо, тому що я згадую часи, там співвідношення було 1 до 2. Приблизно напевно так буде і зараз".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Ви думаєте що обмежать, чи не обмежать. Зважаючи на те, до яких дій останнім часом вдається Нацбанк.

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Важко спрогнозувати дії. Дії Нацбанку це хаос. Легко прогнозувати якщо ти розумієш. А в хаосі неможливо. Я так розумію, що будь-які дії, які приймає Нацбанк, по-перше, ніколи не продумані, вони дуже швидкі. Приймають постанови, відміняють постанови. Це якраз приклад того, що ніхто не думав. І я так розумію, приймають рішення так от – давайте зробим – давайте. Це не рішення. Тому спрогнозувати неможливо. Може ми з вами спілкуємось, зараз через годинку раз – прийняли. Або навпаки – уже забули, місяць пройшов – знову прийняли. Таке можливо".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Керівник Нацбанку каже про те, що гривня сьогодні недооцінена. І її адекватна вартість коливається в межах від 13 до 17 гривень за долар. Але ви пішли ще далі,і кажете наступне: "Чиновники, которые уверяют что курс 13, и даже 16 гривен за доллар отвечают отечественным экономическим реалиям заведомо обманывают украинцев. Нам пытаются навязать недостоверную информацию, что высокий курс гривны это хорошо. Что экономика и украинцы выиграют от высокого курса. Но это не правда. На сегодняшний день экономически обоснованным курсом гривны является курс на уровне 4,8, внимание, 5 гривен за доллар. Именно такой курс получается, если отбросить всю политическую риторику и истерику, и просто рассчитать общее соотношение валюты и гривны, которая обращается в Украине в наличной и безналичной форме, с учетом основных макропоказателей. А именно – денежной базы, денежной массы, и наличной суммы гривны, наличной суммы валюты". У такому разі чому гривня продовжує і продовжує падати?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Ответ очень простой – потому что у нас олигархи миллиардеры. Как стать миллиардером? По той простой причине что есть девальвация. Действительно, не было бы у нас девальвации, был бы у нас курс 4,8. Да, мы бы потеряли олигархов. Это трагедия. Олигархи у нас бы не имели миллиардов. Ситуация довольно таки простая. Действительно, высокая девальвация выгодна, прежде всего крупным корпорациям, они экспортеры, это ж не тайна, они хорошо на этом зарабатывают, и за счет этой разницы. Сделайте курс 5. Да, заработная плата у вас будет как в Польше. Скажет олигарх – я буду платить как в Польше, это ж мне не выгодно, мне не интересно. Лучше платить как в Зимбабве, так выгоднее. Вот эта наша проблема. И вот эта борьба заработать очень много, и интересы населения будут давить. Сколько мы не призывали олигархов – поделитесь деньгами. Они не будут делиться. По этой причине действительно выгодно нагнетать эту ситуацию. Действительно выгодно зарабатывать на девальвации".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Но мы же помним те светлые времена, когда доллар в Украине стоил 5 гривен. И в принципе это было не так уж и давно. Неужели тогда в Украине не было олигархов?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Были олигархи. Но обратите внимание, какая ваша зарплата. Если вспомнить было, да, 7-й год, но был момент, когда действительно, пересчитаем в доллар. Зарплата была, более ли менее приличная. Мало того, люди активно покупали и недвижимость, и автомобили. Даже начались привычки, люди уже начинали больше на развлечения тратить, больше ездить. Маленький такой факт, мало кто обратил внимание. У нас в 2007 году установили рекорд по количеству лиц, которые выехали отдохнуть в Турцию. За счет чего? За счет денег. По этой причине еще раз говорю – ситуация довольно таки простая. Чем выше курс доллара – тем выгоднее для олигархов, хуже для населения. Потому что да, дешевая рабочая сила. Дешевый бизнес, дешевое сырье, относительно. Вот это переигровка. А сделать справедливый курс болезненно. Мы говорим – мы должны двигаться в Европу. Правильно, но там балансировка курса более низкая, и там сложнее немножко заработать. А у нас действительно, за счет разницы зарабатывать хорошо".

Тетяна ЧУГАЄНКО, ведуча: Один известный древний мыслитель говорил о том, что не ищите справедливости – ее нет. Якщо ми будемо говорити справді не про справедливий курс, а принаймні про нинішній і майбутній у короткостроковій перспективі, наскільки я розумію, ніяких відкатів назад все-таки не буде?

Олександр ОХРИМЕНКО, президент Українського аналітичного центру: "Все может быть. В данной ситуации может быть действительно откат назад, ревальвация. Все дуже просто. Якщо у нас буде стабільність, якщо бізнес почне повертати гроші з офшорів, частково, 5, 10, 15 мільярдів, там більше значно. Якщо населення понесе гроші. За рік забрало 12 мільярдів. Хай воно їх верне. Це депозити. Якусь частину поміняють в банках. От будь-ласка, у нас буде ревальвація".

падение гривны, скачки евро валюты, скачки гривны

Програма:
 Поделиться

  • 23.03.15 12:54
    Акцент. Татьяна Тимошенко. Часть 2

  • 23.03.15 12:51
    Акцент. Татьяна Тимошенко. Часть 1

  • 23.03.15 12:33
    Акцент. Елена Гапич

  • 23.03.15 12:19
    Акцент. Олег Грицаенко

  • 20.03.15 11:18
    Акцент. Анна Свириденко

  • 19.03.15 11:35
    Акцент. Андрей Блинов

  • 17.03.15 11:57
    Акцент. Сергей Грищенко

  • 16.03.15 11:24
    Акцент. Юрий Корольчук

  • 13.03.15 11:57
    Акцент. Виталий Шапран

  • 12.03.15 11:37
    Акцент. Всеволод Степанюк

  • 10.03.15 13:03
    Акцент. Ирина Слободянюк

  • 10.03.15 10:43
    Акцент. Ольга Гарбановская
Вторник, 24 марта, 11:30
Погода
Киев
Температура, oC: 0..2
Давл., мм рт.ст.: 749-751
Влажность, %: 46-48
Погода в Украине
 
закрыть