This version of the page http://hh.ua/article/13313 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-02-26. The original page over time could change.
Регіонам України не вистачає страхових агентів, але пошукачі прагнуть працювати у столиці

Регіонам України не вистачає страхових агентів, але пошукачі прагнуть працювати у столиці

До кінця 2012 року приріст вакансій склав 66% порівняно з початком року (це майже в два рази більше ніж середній річний показник приросту вакансій по ринку праці в цілому). За динамікою приросту вакансій ця галузь знаходиться на другому місці, швидше зростає попит лише на молодих фахівців і студентів.

Загальна динаміка галузі.

Страховий бізнес – одна з найбільш динамічних галузей ринку праці. З одного боку, ця сфера дуже чутлива до економічних проблем і труднощів. З іншого боку, навіть за мінімальних позитивних змін економічної ситуації цей бізнес досить швидко відновлюється. Наприклад, у кризовому 2009 році кількість вакансій у сфері «страхування» скоротилася майже вдвічі. Але до 2011 року ринок вирівнявся, а кількість пропозицій перевищила докризовий рівень. Стійка тенденція до зростання спостерігалася і у всіх наступних періодах. До кінця 2012 року приріст вакансій склав 66% порівняно з початком року (це майже в два рази більше ніж середній річний показник приросту вакансій по ринку праці в цілому). За динамікою приросту вакансій ця галузь знаходиться на другому місці, швидше зростає попит лише на молодих фахівців і студентів.

Варто зауважити також істотне зростання активності серед пошукачів. Так кількість резюме за рік збільшилася більше ніж удвічі. Зростання кількості вакансій в кінці року становить 236% порівняно з січнем 2012.

Активність пошукачів поки не можна назвати достатньою для потреб ринку. Частка резюме в страховій сфері складає всього 0,3% від загальної кількості резюме на сайті. У той же час кількість вакансій – 1,2% від загальної кількості.

Таким чином, помітна значна диспропорція між кількістю пропозицій і кількістю пошукачів. Найбільш повно показує конкуренцію/дефіцит співробітників hh.Індекс – відношення кількості резюме до кількості вакансій. За цим показником страхова галузь лідирує. Середнє річне значення hh.Індексу – 0,4. Це означає, що на одного пошукача в середньому припадає 2-3 вакансії. Найбільш затребувані страховики були влітку, коли активність кандидатів традиційно знижується. До осені ситуація дещо покращилася, але дефіцит професіоналів на ринку залишився.

Спеціалізації

У цій профобласті є ще одна диспропорція між попитом і пропозицією. У страховому бізнесі більшість роботодавців шукає професіоналів, які так чи інакше вміють і готові продавати. Найчастіше роботу пропонують тим, хто шукатиме клієнтів – фізичних та юридичних осіб – і працюватиме з ними надалі.

Працевлаштуватися в цій сфері бажають не тільки продажники, але і представники «бек-офісу» - фахівці з врегулювання збитків, експерти з перестрахування, андеррайтери, актуарії.

Варто зауважити, що в категорії «керівник напрямку» страхові компанії частіше розміщують пропозиції для тих, хто розвиватиме агентську та регіональну мережу, в той час як пошукачі частіше шукають роботу керівників «неклієнтських» напрямків в головних офісах компаній.

З такої диспропорції пропозицій і очікувань випливає значна розбіжність у показниках hh.Індексу. Якщо, наприклад, на одного кандидата на посаду страхового агента може припадати до 10 вакансій, то той, хто шукає роботу андеррайтером або експертом з урегулювання збитків повинен бути готовий до конкуренції. На одне місце в цих проф. спеціалізаціях претендує більше двох пошукачів.

Тим не менш, навіть найвище значення hh.Індексу в сфері страхування не досягає навіть середнього значення по Україні (hh.Індекс – 3-4) і в рази менше ніж, наприклад, конкуренція серед керівних працівників, де на одну вакансію часто претендує більш 10 претендентів.

Регіони

Страхування – галузь, де лідерство Києва не таке сильне, як в інших професійних сферах. У столиці пропонують лише третину вакансій, тоді як в інших профобластях цей показник досягає 60-70%. Список інших регіонів, де найбільше шансів знайти роботу у сфері страхування виглядає так – Дніпропетровськ, АР Крим, Донецьк, Харків, Львів, Одеса. Однак і тут є своя специфіка. На частку топових регіонів також припадає не більше третини пропозицій.

Дещо інакше виглядають регіональні побажання пошукачів. Переважна більшість з них хоче працювати у столиці. У найбільших містах країни – Одесі, Донецьку, Дніпропетровську тощо - кандидати також не проти попрацювати, але на частку всіх інших регіонів припадає не більше 5% претендентів.

Відповідно, конкуренція в Києві значно вища. Якщо в столиці співвідношення пошукачі/вакансії майже один до одного, то в регіонах на одного кандидата припадає від трьох до десяти вакансій.

Зарплати

Роботодавці страхової сфери воліють зарплати не вказувати. Дізнатися рівень оплати до співбесіди претенденти мають можливість лише у 16% випадків. Найчастіше це вакансії страхових агентів. Для привернення уваги пошукача роботодавці вказують максимально можливий рівень заробітку. Наприклад, в одного з таких працівників є шанс заробляти до 20 тис. грн., але на бонусній основі. Найвищі фіксовані зарплати пропонують регіональним директорам, керівникам філій – в середньому 7-10 тис. грн. Є шанс заробляти багато і у керівників напрямку продажів. Роботодавці обіцяють зарплату в 10-15 тис. + бонуси або 6-8 тис. грн. + бонуси, якщо йдеться про продажі в регіонах. Керівникам структурних підрозділів (не продажу) пропонують від 10 тис. грн., лінійним фахівцям – 5-6 тис. грн., фахівцям з продажу – 8 тис. (маючи на увазі можливий, а не фіксований рівень оплати), консультантам – 5-6 тис . грн.

Аналіз здійснено на основі бази даних вакансій Міжнародного кадрового порталу hh.ua в Україні у січні 2013 року.


Результаты предыдущих исследований










Tweet

Інформація для ЗМІ та представників компаній

Шановні журналісти, для того, щоб отримати нові дослідження або коментарі чи уточнення до вже опублікованих, звертайтеся до менеджера зі зв’язків зі ЗМІ HeadHunter Україна Наталії Маціпури, написавши їй на адресу n.matsipura@hh.ua, або зателефонувавши за тел. 8 (044) 230-87-39 (вн.6318).


Представників компаній з питань проведення досліджень чи опитувань на замовлення просимо звертатися до департаменту продажів sales@hh.ua Тел. 80 (44) 230 87 398.


Компанія HeadHunter аналізує найбільшу базу резюме і вакансій у російськомовному Інтернеті, яка оновлюється щосекунди – це резюме понад 7 мільйонів фахівців із 8 різних країн Північної і Східної Європи. Ми проводимо опитування як по всій базі, так і для майже 400-тисячної аудиторії економічно активного населення України.





Понравилась статья? Расскажите о ней друзьям:




Tweet



Код для вставки в блог