This version of the page http://hh.ua/article/13165 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-02-26. The original page over time could change.
Українські «білі комірці»: при пошуку роботи удача важливіша за диплом ВНЗ

Українські «білі комірці»: при пошуку роботи удача важливіша за диплом ВНЗ

Для успішного пошуку роботи хороший досвід, мотивація, зв’язки, особистісні якості і навіть удача важливіші, ніж диплом про вищу освіту – переконані українські офісні працівники. Половині опитаних при влаштуванні на роботу не доводилося пред'являти диплом. Такі дані було отримано в результаті дослідження міжнародного кадрового порталу hh.ua.

За оцінками респондентів, диплом про вищу освіту – не головне для пошуку хорошої роботи. Так вважають близько 60% опитаних. П'ята частина респондентів переконана: для побудови гарної кар'єри взагалі не потрібно мати диплом. Важливим при пошуку роботи диплом про вищу освіту вважають лише 20% опитаних.

Найбільш авторитетні в очах роботодавців дипломи рейтингових національних ВНЗ - університет ім. Т. Шевченка, Києво-Могилянська академія, КПІ, університет ім. В. Гетьмана (КНЕУ) тощо. Так вважає 42% опитаних. 17% відзначають, що найпрестижнішими вважаються дипломи міжнародних вишів. Чверть респондентів переконана, що роботодавцю достатньо побачити будь-який диплом, а виш не настільки важливий.

Деякі респонденти вважають, що: «дипломи національних ВНЗ важливі лише в регіонах – у великих містах на них не звертають уваги», «досвід, мізки і особисті якості важливіші, ніж багато дипломів» і «крім просто диплома ВНЗ потрібна ще й затребувана спеціальність».

«Претендент на ту чи іншу посаду зобов'язаний, перш за все, демонструвати загальні розумові здібності і професійні знання, – вважає Андрій Кашин, координатор дослідницьких проектів Київського міжнародного інституту соціології. – Досвід роботи (особливо – не за фахом) та диплом при цьому стають другорядними». Свої висновки експерт робить на основі досліджень компаній великого та середнього бізнесу, які проводив КМІС.

Соціолог підтверджує дані hh.ua результатами досліджень, проведених Київським міжнародним інститутом соціології [1]. «При підборі молодих фахівців роботодавці, насамперед, звертають увагу на розумові здібності претендентів – креативність, здатність аналізувати інформацію, системність мислення, здатність до самонавчання тощо (54%), – стверджує Андрій Кашин. – Крім того, важливі такі особистісні якості, як стресостійкість, гнучкість, ініціативність, відповідальність (51%), рівень розвитку практичних навичок за фахом (47%) і рівень розвитку загальних комунікативних навичок (ведення переговорів, вирішення конфліктів, роботи в команді, роботи з клієнтом) (37%). Лише 13% компаній вважають дуже важливими такі чинники, як наявність додаткової освіти (тренінги, курси тощо), 21% – наявність досвіду роботи під час навчання у виші, і лише 20% звертають увагу на ВНЗ, який закінчив молодий спеціаліст».

Майже половині опитаних при влаштуванні на роботу доводилося пред'являти диплом. Іншій половині ніколи не доводилося пред'являти таке свідоцтво про повну вищу освіту при оформленні на нове місце роботи.

Навіть якщо роботодавець під час співбесіди і цікавиться наявністю диплома, то в більшості випадків (52%) просто коротко уточнює факт його наявності. Лише у чверті опитаних детально розпитували про освіту і спеціалізації при прийомі на нове місце роботи. Ще 13% кандидатів виконували практичні завдання, щоб підтвердити свою кваліфікацію.

Більшість тих, у кого диплом не питали, впевнена, що роботодавцю важливі мотивація, практичні вміння та особисті якості потенційного працівника, а не якісь документи (38%). Ще чверть впевнена – досвід роботи навіть без диплома говорить сам за себе. 12% згадують про недовіру роботодавців до дипломів.

Хороший досвід – головний фактор вдалого пошуку роботи (так вважає 74% опитаних). Так само респонденти виділили хороші зв'язки, знайомства (44%) і особистісні якості (43%). Навіть удача важливіша, ніж диплом про вищу освіту.

Цікаво, що чим старші респонденти, тим більше вони цінують наявність диплома зі спеціалізації. Респонденти молодшої вікової групи більше покладаються на досвід роботи та особисті якості.

За даними КМІС, найбільш важливими якостями для працівників роботодавці вважають практично-професійні навички, вміння вирішувати проблемні ситуації і навички роботи з клієнтами. І саме цих умінь, за оцінками роботодавців, часто не вистачає молодим фахівцям. Зокрема, на брак у нинішніх випускників практичних навичок вказали 61% опитаних роботодавців, відсутність вміння вирішувати проблемні ситуації назвали 38%, брак навичок роботи з клієнтами відзначили 32% опитаних роботодавців.

Випускники, зі свого боку, трохи інакше уявляють, яких навичок від них очікують роботодавці. У порівнянні з роботодавцями, вони помітно переоцінюють важливість навичок роботи з комп'ютером і знання іноземних мов, однак менше ваги надають практично-професійним навичкам та вмінню вирішувати проблемні ситуації.

Результати було отримано в результаті опитування, що проходило серед зареєстрованих користувачів сайту hh.ua в грудні 2012 року. В опитуванні взяли участь 1302 респонденти, серед яких 52% – чоловіки, 48% – жінки віком від 20 до 35 років.


Результаты предыдущих исследований










Tweet

Інформація для ЗМІ та представників компаній

Шановні журналісти, для того, щоб отримати нові дослідження або коментарі чи уточнення до вже опублікованих, звертайтеся до менеджера зі зв’язків зі ЗМІ HeadHunter Україна Наталії Маціпури, написавши їй на адресу n.matsipura@hh.ua, або зателефонувавши за тел. 8 (044) 230-87-39 (вн.6318).


Представників компаній з питань проведення досліджень чи опитувань на замовлення просимо звертатися до департаменту продажів sales@hh.ua Тел. 80 (44) 230 87 398.


Компанія HeadHunter аналізує найбільшу базу резюме і вакансій у російськомовному Інтернеті, яка оновлюється щосекунди – це резюме понад 7 мільйонів фахівців із 8 різних країн Північної і Східної Європи. Ми проводимо опитування як по всій базі, так і для майже 400-тисячної аудиторії економічно активного населення України.





Понравилась статья? Расскажите о ней друзьям:




Tweet



Код для вставки в блог