Ознайомтеся з діяльністю Асоціації в 2013 році

“Для сьогодення” – робота заради покращення комфорту та безпеки київських велосипедистів:

  • Співпраця зі службою “Мотохелп” – З початку співпраці (2011 рік) служба “Мотохелп” надає  термінову медичну, правову та психологічну допомогу велосипедистам, які потрапляють в ДТП.
  • Зручні та якісні велостоянки встановлені біля всіх 42 закладів McDonalds, зокрема біля десятка в столиці. АВК вела тривалі переговори з адміністрацією “Макдональдс”, надавала рекомендацїі щодо конструктивного рішення стоянок. Крм того, за ініціативи або підтримки АВК, велостоянки відкрили 20 інших бізнесів в Києві (ТЦ “Піраміда”, магазин “Горгани”, аптеки, кафе та ін.)
  • Проводиться щорічний конкурс “Велопрацедавець року” для виявлення компаній, які створили найкращі умови для  працівників, які хочуть використовувати велосипед для поїздок на роботу. Цей конкурс подає приклад і заохочує інші компанії створювати аналогічні умови.
  • У співпраці з корпорацією “Артеріум” розроблено та відкрито перші ознаковані рекреаційні маршрути в Києві, довжиною 30 кілометрів. Маршрути вільно доступні для всіх бажаючих у 6 парках Києва та 1 парку Львова.
  • З 2012 АВК робить розсилку вело-анонсів та вело-новин серед 1000 велосипедистів.

“Для майбутнього” – стратегічна робота з міською владою Києва:

  • Розроблено велосипедну концепцію Києва. На основі концепції на розгляді в мерії знаходиться Міська цільова програма з розвитку велотранспорту Києва.
  • Велотранспорт внесено у Стратегію розвитку міста Києва до 2025 року. АВК була ключовим гравцем у цій боротьбі, залучивши підтримку німецьких експертів (GIZ) та молоді. Як наслідок, транспортна частина стратегії була повністю переписана – акцент зміщено з розбудови автодоріг на сталий розвиток громадського і велосипедного транспорту.
  • Внесено велосипедні зміни до Генерального плану Києва до 2025 року. Раніше у Генплані не було ні слова про велосипед та розвиток велотранспорту.
  • Створено посаду Радника міського голови з розвитку велосипедної інфраструктури. Це було однією з вимог Асоціації у 2014 році.
  • Передбачено 15 млн гривень на велоінфраструктуру Києва в 2015 році. Асоціація активно лобіювала це питання та разом з німецькими експертами брала участь у визначенні пріоритетних для столиці веломаршруртів на найближчі роки.
  • Збудовано і відкрито відокремлені велодоріжки на вулиці Здолбунівській, проспекті Бажана, розпочато будівництво велодоріжки на проспекті Перемоги. Попри численні пректні недоліки, особливо на Перемоги, відкриття цих доріжок стало прецедентом, який дозволив привернути увагу до важливості якісного проектування велоінфраструктури і потреби змін будівельних стандартів. Також ці проекти стали переходом від обіцянок до дій.
  • З 2011 року, влада Києва виступає партнером у відзначенні “Європейського тижня мобільності” (“День без авто”). У 2011 році для цього заходу було перекрито для автомобілів і облаштовано пішохідною на вихідні вулицю Сагайдачного, у 2012 році – Володимирську, у 2013 – Богдана Хмельницького.
  • Розпочато кампанію соціальної реклами велотранспорту, партнером якої була КМДА. У вересні 2013 – 30 біл-бордів з написом “Київ – велосипедне місто” з’явилися у центрі міста. У 2014 році було розміщено рекламу для водіїв, що звертає увагу на рух велосипедистів.
  • Здійснено вплив на прийняття рішення про реконструкцію Поштової площі. Затверджений варіант проектного рішення значно кращий для пішоходів та автомобілістів, ніж той, який планувався спочатку. АВК брала активну участь в громадських слуханнях по цьому проекту.
  • За участі німецьких експертів-планувальників з організації VCDB розроблено велосипедну схему для Дарницького району Києва – проект “Старт”. АВК була ініціатором цієї роботи з 2010 року, знайшла та залучила кошти на приїзд німців, зібрала місцевих експертів та спільно з ними розробила прийнятну схему веломаршрутів. Восени 2013 схему АВК організувала презентації та обговорення мешканцями Дарницького району, а з 2014 лобіює затвердження плану місцевою владою та початку робіт з реалізації.
  • У 2011 році в столиці встановлено перший велосипедний світлофор. Вперше в Києві велосипедистам засвітилось зелене світло!

“Для країни” – діяльність на національньному рівні та співпраця з іншими містами:

  • З 2009 року проводяться щорічні конференції “Велофорум”, з 2011 АВК є їхнім головним організатором. Останні дві конференції були проведені у Львові та Полтаві. В них взяли участь понад 300 учасників – активісти, представники мерій, архітектори, а також іноземні експерти.
  • У 2011 році була ініційована і з того часту проводиться системна робота з розробки та внесення змін до будівельних стандартів України (ДБН) з метою зробити можливим проектування зручної і безпечної велосипедної інфраструктури. У 2013 АВК долучилася до випуску в Україні німецьких стандартів з планування та будівнитцва велоінфраструктури.
  • У 2011 році запущено проект “Інфоцентр велотранспорту”, на сайті якого зараз розміщено понад 100 одиниць матеріалів українською мовою. Найбільш цінними і популярними матеріалами на сайті Інфоцентру є голандський Підручник з велосипедного планування (I-CE), а також Підручник та настанови транс-європейського вело-проекту “Presto”.
  • З 2013 року експерти АВК допомагають меріям інших українських міст планувати та створювати велосипедну інфраструктуру. Зокрема, за сприяння АВК класний велоплан розробив Донецьк, і в кінці 2013 почав його реалізовувати – є перша велодоріжка. У 2014 році АВК активно допомагала в розробці велоконцепцій Білої Церкви, Харкова, Чернівців, Українки.
  • З 2011 року Президенту України та меру Києва передані петиції від велосипедистів, які вимагає підтримки розвитку велотранспорту на державному та місцевому рівні, а також змін до Державних будівельних норм та Правил дорожнього руху. Петиції у різні роки підписали від 1500 до 5000 велосипедистів.

“Для планети” – міжнародна спіпраця:

  • У 2009 році АВК стала членом Європейської федерації велосипедистів (ECF) - найбільшої у світі велосипедної організації, що об”єднує майже 50 велоорганізацій. З того часу Україну відвідали генеральний секретар ECF та три члени Ради.
  • Завдяки співпраці з ECF, АВК було визнано однією з найуспішніших молодих велоорганізацій в Європі, разом з двома організаціями з Польщі та Італії. Ми отримали грант на інституцйний розвиток від всесвітнього фонду SRAM, який дозволив відкрити маленький офіс на Подолі та найняти першого штатного працівника – координатора (Ірина Бондаренко).
  • З 2012 АВК працює над створенням української частини європейської туристично веломережі ”EuroVelo”. Розроблено концепцію пролягання маршруту EuroVelo-4 від кордону з Польщею до Києва, отримано листи підтримки від шести обласних адміністрацій, а також домовлено про співпрацю з велосипедними організаціями в регіонах, через які пройде цей маршрут. У 2013 АВК здійснила три велоекспедиції за маршрутом Євровело.
інші цікаві матеріали

Нові знижки для членів АВК від майстерні “Велопростір”

У 2015 році майстерня “Велопростір” пропонує членам Асоціації велосипедистів Києва нові знижки: 30% на велотури та майстер-класи і 15% на технічне обслуговування велосипеда. “Велопростір” надає…

Що думають українці про велоспорт? Результати опитування

Минулого року в Києві відбулися дві спеціалізовані велосипедні виставки “BikeExpo 2014” та “Велобайк 2014”. Під час них було проведено опитування велосипедистів, з результатами якого можна…

“Гори” у центрі Києва не перешкоджають руху велосипедистів

“Гори” у центрі Києва не заважають руху велосипедистів. Навпаки, найбільшу кількість велосипедистів спостерігаємо саме у центрі міста. Тому велосипедна інфраструктура тут потрібна. Місцями у центрі,…