This version of the page http://www.dinai.com/consultations/77 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-02-08. The original page over time could change.
Компания "Динай":: Законодательство Украины. Компьютерные справочно-правовые системы
Авторські консультації
  • Огляди законодавства
  • Авторські консультації
  • Календар бухгалтера
  • Профільні семінари
2015.01.13
Податкова реформа (Закон N 71-VIII): ПДВ
2015.01.13
Закон N 77-VIII: зміни у трудовому законодавстві, посилена відповідальність
2015.01.13
Податкова реформа (Закон N 71-VIII): нова податкова система
2015.01.13
Податкова реформа (Закон N 71-VIII): спрощена система (єдиний податок)

2014.05.21

Звільнення, увільнення, вивільнення, відсторонення – в чому різниця?

Автор:

Найбільш уживане в трудовому законодавстві поняття "звільнення". Частіше воно застосовується, коли йде мова про розрив трудових відносин між роботодавцем та працівником, тобто у сенсі "звільнення з роботи". Іноді в нормативних документах зустрічається словосполучення "звільнення від роботи", яке за змістом означає, що працівник залишається у трудових відносинах з підприємством, але з тих чи інших причин фактично тимчасово не працює (див., наприклад, ст. 210 КЗпП).

Більше всього непорозумінь виникає із застосуванням терміну "увільнення". Іноді його вживають як точний синонім звільнення, наприклад, у словосполученні "увільнення з роботи". Частіше термін використовують, коли йде мова про "увільнення від обов'язків", які перед цим були покладені на працівника, тобто звільнення з роботи не відбувається, змінюються обов'язки чи відповідальність працівника на певний час. Ще кілька прикладів застосування: працівник є членом виборчої комісії, і на час виборів його треба "увільнити від виконання трудових обов'язків" і надати можливість працювати на виборах. Також керівник зобов'язаний "увільнити від роботи" народного засідателя для участі у здійсненні правосуддя чи працівника-донора для здачі крові. Останнім часом термін "увільнення від роботи" переживає свого роду ренесанс, бо застосовується при документальному оформленні призову на військову службу під час мобілізації. Нагадаємо специфіку такого "увільнення" - за мобілізованим працівником зберігається місце роботи, посада і середня заробітна плата строком до одного року.

Термін "вивільнення" працівників є більш широким поняттям, ніж "звільнення". Застосовується переважно, коли йде мова про скорочення чисельності працівників підприємства з причин реорганізації виробництва. Законодавець вважає, що такі події досить передбачувані, і зобов’язує кадрові служби підприємств за два місяці попереджувати про це працівників та службу зайнятості. Вивільнення – це ще й вид управлінської діяльності, поки що не дуже поширений у нас, але розвинений за кордоном, який здійснює комплексні заходи з підтримки працівників у період кардинальних змін у їх житті.

Поняття "відсторонення" від роботи лаконічно викладено у ст. 46 КЗпП. Фактично, мова йде про випадки, коли працівник знаходиться у фізичному стані, несумісному з виконанням роботи (наприклад, нетверезий), або ухиляється від обов'язкового інструктажу чи медогляду.

(c) Відтворення матеріалів у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії «Дінай». Виключенням є використання RSS-каналу
(c) Безкоштовне розміщення оглядів новин законодавства на інших сайтах можливе лише після отримання письмового підтвердження та за умови дотримання наших вимог до оформлення. Отримати дозвіл
  • Facebook
  • Twitter
  • Комментарии