This version of the page http://uamedia.visti.net/gazeta_volyn (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-02-02. The original page over time could change.
Газета "Волинь"

Газета "Волинь"

"КІБОРГІВ"У ДОНЕЦЬКОМУ АЕРОПОРТУ ОБІГРІВАЮТЬ БУРЖУЙКИ З КІВЕРЦІВ

300 пічок виготовили на приватному підприємстві у селі Дідичі, 260 уже відправили в різні військові підрозділи та на блокпости, де стоять українські патріоти

У публікації "Буржуйками не торгую, а передаю їх бійцям у зону АТО" ("Волинь-нова"за 30 жовтня цього року) йшлося про ківерцівського мецената і благодійника Володимира Дейну, який із напарником та другом Русланом Гнатюком організували виробництво металевих пічок двох конструкцій. Більша може обігріти приміщення об'ємом 30 кубічних метрів, а менша розрахована на 20. Їхня собівартість відповідно 1300 і 1000 гривень

Кость ГАРБАРЧУК

Відразу після виходу цього номера газети відгукнулися люди, які зголосилися допомогти підприємцю і цікавилися, куди можна перерахувати гроші. Тому Володимир Дейна взявся за створення благодійного фонду, щоб на його рахунках акумулювати кошти.
- Зіткнувся з такою бюрократичною тяганиною, що навіть не хочу розповідати, - зазначив підприємець. - Не розумію, чому чиновники створили стільки різноманітних перешкод, що в людей навіть руки опускаються. Нарешті організаційна біганина, яка тривала майже два місяці, скінчилася і я зареєстрував "Благодійний фонд "Ківерцівський край". Його статутна діяльність передбачає, зокрема, матеріально-технічне забезпечення військовослужбовців, допомогу пораненим та сім'ям військовослужбовців, котрі служать у зоні АТО. Я працюю відкрито і прозоро, тому готовий поінформувати, як використовую пожертви.
За словами Володимира Дейни, за цей час на підприємстві виготовили 300 буржуйок, а 260 уже відправили на фронт. Пічки за їхній логотип лагідно називають "КАМки". Вони не дають замерзнути нашим бійцям на блокпостах на Сході України, прикордонникам та правоохоронцям, добровольцям та спецпризначенцям, солдатам Першого територіального батальйону "Волинь"та підрозділу Національної гвардії з Рівного.
- Їх вдалося доправити навіть українським "кіборгам", встановивши в терміналах донецького аеропорту, - розповідає пан Володимир і показує величезний список підрозділів, де добрим словом згадують ківерцівських майстрів.
За словами Володимира Дейни, необхідно відзначити важливу роль волонтерських та громадських організацій, які доставляють буржуйки на фронт. Серед них - "Поліські партизани", "Автомайдан", "Самооборона Ківерців", обласна спілка афганців, обласний центр допомоги учасникам АТО, волонтери Горохова, волонтер Костянтин Зінкевич.
Як підкреслив пан Володимир, він і надалі всі пічки віддаватиме безкоштовно. Тільки завдяки підтримці таких небайдужих людей, як Руслан Гнатюк (директор ТОВ "Ківерці-Агромаш"), підприємців Анатолія Бартощука, Галини Глушко, Леоніда Кашуби, він має можливість виготовляти буржуйки для бійців.
Працівники нашої редакції ще в жовтні назбирали і перерахували кошти на дві металеві пічки.
Адже заради миру і тепла у наших домівках бійці на Сході мерзнуть і віддають свої життя. Якщо з певних причин не можемо бути разом із ними в окопах, то маємо забезпечити їх хоча б найнеобхіднішим.

РЕКВІЗИТИ БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ, ЯКІЙ МОЖНА ПЕРЕРАХУВАТИ КОШТИ: БО "БФ""Ківерцівський край"Код ЄДРПОУ 39532662 р/р 26008000016060 ПАТ "Ві Ес Банк"м. Львів МФО 325213

На фото: Підприємець Володимир Дейна в цеху, де виготовляються пічки.

Волинь

СТУДЕНТИ КОЛОК ВИГОТОВЛЯЮТЬ МАСКУВАЛЬНІ СІТКИ ДЛЯ НАШИХ ТАНКІВ

Із цього селища, що на Маневиччині, вперше доставили волонтерську допомогу військовим на самісіньку передову війни - поблизу Лисичанська на Луганщині, де наші солдати перебувають під постійним обстрілом бойовиків

Леся БОНДАРУК

У грудневий дошкульний мороз вояків 24-ї бригади Першого Львівського батальйону зігрівають теплі речі, що зібрали для них волиняни. На гарячий Схід їх привіз отець Андрій Закидальський - настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ КП, що в Колках. Про рідний дім, де їх чекають, бійцям нагадала й випічка - піца, пиріжки з солодкою начинкою і з кашею. А ще - сало, перемелене з часником, та сухі заправки до борщу. Ці смаколики з любов'ю зготували учні Колківського вищого професійного училища.
- Викладачі, студенти, мешканці селища - всі перейнялися допомогою нашим військовим на Сході України, - розповідає директор ВПУ Людмила Панасюк. - Важливо, що найбільше ініціативу проявляють самі учні, а ми лише підтримуємо та створюємо їм необхідні умови. Училище готує трактористів, кухарів та кулінарів. Навчальна практика нині особлива - діти стараються не просто пекти пиріжки, плести маскувальні сітки чи виготовляти пічки- буржуйки, а роблять це з почуттями патріотизму, віри і надії, з обов'язку перед нашими захисниками. Ще раніше училище віддало на потреби АТО дві вантажні машини.
Отець Андрій повідомив, що військові з особливим трепетом читали листи, які передали студенти Колківського училища. А кільком дівчатам вони зателефонували, подякували за смачні пиріжки й обіцяли повернутися з перемогою.
Ідею виготовляти маскувальну сітку запропонував президент учнівської республіки Колківського ВПУ Роман Кушнір. Для цього зібрали серед жителів матеріал. Якби купували його, обійшовся б недешево. Тому винайшли власну методику. Спочатку на віконній рамі хлопці роблять основу з міцного тюлю, а вже на неї дівчата в'яжуть клаптики білої тканини. Потім квадрати з'єднують у велику сітку. У 24-й бригаді Першого Львівського батальйону лише один танк був накритий маскувальною сіткою. Тож новим тут неабияк зраділи. Особливо вони потрібні розміром 6 на 10 метрів.
- Я показав їм, як виготовляти їх, а потім захворів. Доки одужував, боявся, що хлопці й дівчата закинуть цю справу. Але де там! Вони за тиждень зробили 15 заготовок, - тішиться Роман.
Володя Шемчук так перейнявся цим виробництвом, що навіть не поїхав на вихідні додому. Три тижні працював. А за його прикладом й інші старалися. Навесні вирішив піти в армію добровольцем. Каже, що буде захищати Україну. Учнівський прем'єр-міністр училища Богдан Рейкін спільно з татом Олександром і братом Михайлом майструють буржуйки із газових балонів. Кілька пічок уже зігрівають наших військових на фронті.
Сергій Пилипенко і Дмитро Мордик плели маскувальні сітки, а нині разом із друзями вирізають устілки з повсті для взуття, щоб потім їх передати солдатам. "Допомагатиму своїй армії, бо не хочу годувати чужу", - наголошує Сергій.
Ліза Каразія в учнівському самоврядуванні виконує роль міністра фінансів. Разом із дівчатами у спеціальні скриньки вона збирала кошти на допомогу пораненим майданівцям, а нині - на потреби солдатам АТО. Зокрема, випускнику училища Юрію Лойку, який нині воює, купили бронежилет. А під час Революції гідності 5 тисяч гривень передали на лікування активістки Євромайдану Вікторії Романчук, котра була поранена осколками від гранати. До речі, про цю героїню студенти довідалися з розповіді у нашій газеті. - Я не пустила своїх учнів на Майдан, бо вони ще діти - вступають до нас після дев'ятого класу. Що б я батькам сказала, якби не вберегла? - зізналася директорка Людмила Григорівна. - А своїх синів не стримувала - обоє постійно були на Майдані, і на Інститутській у ті трагічні лютневі дні. Нині один воює добровольцем на Сході України.

На фото: Маскувальну сітку студенти плетуть за власною методикою.

Волинь

У РІДНІЙ ШКОЛІ ЗАЛИШИЛИСЯ НАЗАВЖДИ

На фасаді Нововолинської ЗОШ N3 встановлено дві меморіальні дошки на честь загиблих Героїв - Володимира Пушкарука та Олександра Свинчука (на фото)

Алла ЛІСОВА

Два бійці свого часу навчалися у цій школі, куди зараз назавжди прийшли у бронзі. А минулого четверга біля її приміщення зібралося чимало людей - рідні та друзі загиблих, вчителі, учні, громадські активісти, представники влади. Перший заступник нововолинського міського голови, секретар ради Володимир Рожелюк подякував усім, хто долучився до виготовлення меморіальних дошок й запевнив, що без-смертні воїни-захисники завжди житимуть у серцях та спогадах українців. Найперше у тих, хто їх ростив, навчав, працював поряд.
Директор школи Юрій Мороз зробив невеликий екскурс в історію держави, зазначивши, що, на жаль, за відстоювання її незалежності ми платимо найдорожчим - життям наших дітей - цвіту нації. Своїми роздумами про колишніх учнів, які стали Героями, поділилася учитель історії Світлана Рудкевич. Світлий образ Олександра Свинчука оживав у спогадах класного керівника Світлани Пасевич, а також колег, поруч з яким проходили мирні будні Сашка, - Івана Саюка, начальника Нововолинського відділу управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області та Руслана Безеки, начальника пожежно-рятувальної частини шахтарського міста. Багато теплих слів в цей день було сказано про загиблих воїнів, читали вірші нововолинця Анатолія Поліщука "Героям Волині, загиблим у Донбасі". Настоятель місцевого Хресто-Воздвиженського храму отець Віталій Голян освятив меморіальні дошки і відслужив молебень за загиблими.
З ініціативи міської влади меморіальні дошки, які увічнять пам'ять усіх семи полеглих захисників цілісності нашої держави земляків, а також загиблого на Майдані Незалежності в Києві від кулі снайпера Сергія Байдовського, будуть встановлені на всіх навчальних закладах. На їхню честь у місті шахтарів також буде облаштована Алея Слави.

Волинь