This version of the page http://nsju.org/article/4614 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-01-24. The original page over time could change.
НСЖУ | Звільнений з полону журналіст Роман Черемський не радить колегам з України їхати на Донбас

Спілка > Публiлацiя

Звільнений з полону журналіст Роман Черемський не радить колегам з України їхати на Донбас

Служба інформацii НСЖУ
Понедiлок 29 Грудня 2014

Роман Черемський, засновник і журналіст часопису «Український простір», харківський діяч 27 грудня був звільнений з полону бойовиків ЛНР. Він пробув у неволі з 15 серпня.

На блокпосту в зоні АТО його разом із черкаським правозахисником Валерієм Макеєвим і знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - затримали бойовики угруповання «ЛНР».

3 вересня з полону звільнили Ганну Іваненко і Назара Зоценка, Валерій Макеєв вийшов на свободу 23 листопада.

Усі намагання рідних добитися звільнення Романа шляхом обміну досі закінчувалися нічим. Як розповідав прес-службі НСЖУ брат Романа Костянтин Черемський, через волонтерів йому вдавалося дізнатися лише, що журналіст живий, і що з військової комендатури Ровеньків його перемістили в Луганськ. Жодної іншої інформації не надходило.

Неодноразово із вимогою звільнити полонених журналістів, яких до останнього часу було двоє (це Роман Черемський та Сергій Сакадинський) до влади та правоохоронних органів зверталася Національна спілка журналістів України. У заявах НСЖУ наголошувалося на неприпустимості порушення прав колег, які виконували свій професійний обов’язок.

Також медіа-організації України і Росії 11 грудня під час круглого столу під егідою ОБСЄ виступили зі спільною заявою, у якій вимагали звільнити Черемського і Сакадинського з полону.

У інтерв’ю «Телекритиці» Роман Черемський розповідає: дуже важко судити, чому його не було звільнено раніше.

- Ви знаєте, звільнення - це дуже делікатні моменти. Там дуже складно домовлятися. Мене тричі садили в машину і говорили, що я їду на звільнення. Виявлялося, що це не зовсім та інформація, один раз зірвався обмін. Це тонкі матерії. Обміняли - і слава Богу, – каже Роман.

Він розповідає, що в полоні його допитували кілька разів, лупцювали, але про надмірну жорстокість не говорить. Тримали в приміщенні схожому на майстерню разом з місцевими правопорушниками. Доводилося виконувати і примусові роботи.

Колегам з українських міст категорично не радить їхати на окуповані території.

- Єдине, що хочу сказати, - українським журналістам туди в'їзд заборонений, у жголоодному разі не можна їхати. А тим паче, якщо прописка ще й наша, з цієї сторони, - Харків, Київ. Чи якщо машина хороша - то це взагалі божевілля. Будь-який журналіст, який працює на українські ЗМІ, однозначно попаде «на підвал». Хіба що на дуже високому рівні жорсткі домовленості. Але їм це невигідно. Нащо їм давати інформацію в українські ЗМІ?

 Російські журналісти там працюють, і вони обізнані про настрої. А ми відірвані від реалій. Саме тому ми й потрапили в цей «перепльот», тому що в нас не було елементарної інформації про те, яка там реальна ситуація щодо «віджиму», щодо кидання «на підвал», – каже Роман Черемський.

Побувавши в полоні, відчуває себе дуже щасливим. І говорить: тепер навіть не розуміє, як люди можуть нарікати на життя в Україні.

Спілчанські новини

Молодих науковців запрошують на Міжнародну конференцію про вплив нових медіа// НСЖУ, 23.01.2015

У Одесі 24-25 квітня відбудеться міжнародна наукова конференція молодих вчених «Вплив нових медіа: міждисциплінарний підхід». Захід проводить факультет журналістики Національного університету «Одеська юридична академія» за підтримки Національної спілки журналістів України.

У Копенгагені відкрили українську фотовиставку про події на Донбасі та роль жінок у війні// НСЖУ, 22.01.2015

Фотознімки про реалії війни на Сході України та роль жінок у цих подіях були презентовані у Копенгагені (Данія) з ініціативи Уповноваженої Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірини Геращенко, Національної спілки журналістів України та за підтримки Голови місії України при ЄС Костянтина Єлісеєва.

Медіаорганізації і силові структури обговорили порядок акредитації у зоні АТО// НСЖУ, 22.01.2015

Недоліки положення про акредитацію для журналістів в зоні АТО обговорили представників СБУ, Міністерства оборони і журналістських організацій – Незалежної медіа-профспілки, Національної спілки журналістів й Інституту масової інформації, а також журналістів, як висвітлюють війну.

Онлайн-медіа перед постійним вибором: довіра чи сенсація// НСЖУ, 20.01.2015

Якщо ще два роки тому провідні онлайн-медіа вважали першочергово важливою перевірку інформації, то зараз, аби утримувати конкуренцію, вони змушені брати інформацію із соціальних мереж.

Архів новин

Партнери