This version of the page http://www.vinnitsa.info/all_comments_38366.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-12-24. The original page over time could change.
Винница | «Джинсовим» лідером в ЗМІ виявилась Тимошенко, їй не поступається Тігіпко
Уважаемый пользователь! Вы используете устареший браузер. Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами. Чтобы сделать прибывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе Internet Explorer 8.
Город Происшествия Власть Экономика Общество Политика Интервью Спорт Культура
Политика

«Джинсовим» лідером в ЗМІ виявилась Тимошенко, їй не поступається Тігіпко

То що ж виходить - навіть після Революції Гідності (чи «так званої» Революції?) закони для декого так і лишаються порожніми папірцями? Зокрема і Закон про вибори народних депутатів, і Закон про рекламу?

Йдеться про засилля у ЗМІ так званої джинси – замовних матеріалів від кандидатів та партій. Без маркування цих матеріалів словами «Агітація», «Політична реклама» чи «На правах реклами», без дотримання основних принципових вимог до журналістської професії (неупередженість, достовірність, баланс думок тощо), часто-густо також без передбаченої законом офіційної угоди між редакцією ЗМІ та кандидатом чи політсилою про оплату цього матеріалу з коштів виборчого фонду кандидата/політсили…

Простіше кажучи, приховану політичну рекламу (джинсу, «заказуху») видають за звичайні актуальні матеріали, і за ці матеріали замовник розраховується готівкою або іншими «товарами чи послугами» (хіба це не корупція?), а споживачеві замість об’єктивного збалансованого погляду подають лише позицію замовника (тобто брешуть). Виникає питання: то за кого ж тоді ви, політики, маєте цих споживачів інформаційних послуг, тобто громадян, тобто виборців? І на чиїй же тоді стороні ми – журналісти, працівники ЗМІ?..

Зауважмо також, що активно джинсують – не менше, ніж це було за часів Януковича – не лише «прихильники диктаторських законів 16 січня», а й чимало з «партій Майдану», які декларують у своїх передвиборчих програмах та промовах європейські принципи, прозорість та інші красиві слова.

Що ж каже закон?

Слід, щоправда, визнати: закони у нас творяться такі, що їх можна тлумачити як сновидіння – кожен бачить у них те, що хоче. Але навіть якщо представники друкованих медіа та інтернет-ЗМІ можуть  проігнорувати оцю норму Закону про вибори народних депутатів - «Включення до інформаційних теле- і радіопрограм (випусків новин) передвиборних агітаційних матеріалів партій, у тому числі політичної реклами, забороняється. Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.» - то вимога Закону Про рекламу стосується будь-яких ЗМІ і будь-якої реклами: «інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами»…», також у законі наголошується, що «прихована реклама забороняється».

Деякі ЗМІ можуть використовувати ще одну відмовку: мовляв, наш сайт (канал, газета…) належать цьому кандидату, от ми про нього і його партію «строчимо» по сто разів на день. Але ж може колись трапитись, що прийдуть правоохоронці або КРУ і попросять показати установчі документи – де написано, що ваше ЗМІ засноване політичною партією? Бо в контексті політреклами закон чітко каже: «Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції (видавця) друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється. Ця вимога не застосовується до засобу масової інформації, засновником (власником) якого є партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для ведення їх власної передвиборної агітації».

Той же Закон про вибори народних депутатів у статті «Засади участі засобів масової інформації та інформаційних агентств в інформаційному забезпеченні виборів» каже, що під час виборів інформагенції та ЗМІ «поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані із виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання».

Тобто якщо замовні публікації видаються за «повідомлення про перебіг і події», то не треба забувати законодавчу вимогу: «Інформаційні агентства, засоби масової інформації, що поширюють інформацію про події, пов’язані із виборами, не можуть допускати замовчування суспільно необхідної інформації, що стосується цих подій, якщо вона була їм відома на момент поширення інформації. Інформаційні агентства, засоби масової інформації зобов’язані поширювати інформацію про вибори відповідно до фактів, не допускаючи перекручування інформації. Засоби масової інформації та інформаційні агентства повинні намагатися отримувати інформацію про події, пов’язані з виборами, з двох і більше джерел, віддаючи перевагу першоджерелам». І ще: «Засоби масової інформації, інформаційні агентства мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх партій та кандидатів у депутати щодо подій, пов'язаних із виборами». Певно, законодавець ухвалював ці вимоги для того, щоб їх виконувати…

Громадськість усе фіксує…

На предмет наявності ГО «Інститут масової інформації» у рамках спільного проекту з «Freedom Hous» моніторить низку загальнодержавних друкованих ЗМІ та інтернет-видань (http://imi.org.ua/jeance_monitoring/45958-zvit-z-monitoringu-djinsi-ta-nenalejnogo-markuvannya-veresen-2014-roku.html). І цей моніторинг показує, що джинси все не меншає – ні в порівнянні з нещодавніми президентськими виборами, ні навіть у порівнянні з «дореволюційними» виборами-2012.

Так, у вересні лідером з розміщення джинси в друкованих виданнях України стала «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко. Такі результати щоденного моніторингу шести загальнонаціональних друкованих видань («Комсомольская правда в Украине», «Факты», «Корреспондент», «Газета по-українськи», «Сегодня» і «Український тиждень»). Третина (29%) від усієї політичної джинси, розміщеної у вересні, стосувалися цієї політичної сили. Головним спікером у цій політичній силі традиційно є Юлія Володимирівна: у 77% замовних матеріалах вона є або героєм, або коментатором.

Намагається не відставати від лідера джинси і Сергій Тігіпко, тож друге місце за «Сильною Україною», яка розмістила 26% джинси в друкованих загальнонаціональних виданнях. Так Тігіпко, як голова одної, на його думку, опозиційної партії, яка має пройти до парламенту («Среди 6 партий, проходящих в парламент, только 1 – оппозиционная» від 06.09.2014; «Сильна Україна стане конструктивною опозицією» - ГПУ від 30.09.2014) критикує нинішню владу, так би мовити, на «законних» підставах. «Сильна Україна» теж партія одного лідера: в 78% матеріалах про цю партію спікером є Сергій Тігіпко.

З твердженням Тігіпка «про одну опозиційну партію» не можуть погодитись його колишні товариші по Партії регіонів, які наразі йдуть у списках «опозиційного блоку», що зайняв третю позицію у рейтингу джинсовиків і наджинсував 20%. Вони теж асоціюють себе як опозиція не лише в назві і відповідно на повну критикують владу нинішню. Саме ця політична сила ідентифікує себе як «партію миру».

А згідно Моніторингу джинси в інтернет-виданнях 31% матеріалів з ознаками замовлення  у вересні стосувалися Всеукраїнського аграрного об’єднання «ЗАСТУП» (наприклад, «Треть украинцев живёт в деревне, и они поддерживают «ЗАСТУП»). На другому місці за кількістю розміщеної джинси в інтернет-ЗМІ – лідер джинсовиків у друкованих виданнях ВО «Батьківщина» - 21% від загальної політичної джинси, розміщеної за один тиждень. 17% і третє місце за КПУ та її лідером Петром Симоненком.

«Вінницька земле, джинсою багата…»

Що ж стосується ЗМІ Вінниччини, то тут замовних політичних «бліх» теж ловити - не переловити. Джинсують і «Блок Порошенка» зі своїми висуванцями Олександром Домбровським, Олексієм Порошенком та іншими, і «Батьківщина» з Юлею Тимошенко та соратниками, і Радикальна партія Олега Ляшка, і мажоритарники Петро Юрчишин, Микола Катеринчук, Борис Максимчук та Микола Кучер, і «Сильна Україна», «Опозиційний блок», УДАР, «Свобода» і ще чимало тих, які намагаються джин сувати потроху і «скраєчку». Є і чимало «джинсових соцопитувань», і замовні матеріали не лише «за», а й «проти» певних кандидатів (так, у жовтні жертвами замовного чорного піару в нашій області були і Катеринчук, і Ляшко, і Юрчишин, і «Батьківщина» та інші).

Уявіть, нещодавно одна газета в одному номері вмудрилася вмістити 19 добірних зразків джинси! Не будем поки що називати ЗМІ Вінниччини, які виявилися злісними джинсувальниками. Сподіваймося, що колеги незабаром підчитають закони, зашаріються і змінять свою редакційну політику. Дехто вже й тепер намагається сором’язливо «маркувати» свою агітацію «павучками-зірочками», дивною позначкою «П» в кружечку чи літерами «PR». Але це все ще неналежне маркування, це як сподіватися на поганий зір дідуся на базарі, пишучи на ціннику біля цифри «9» малесенькі «99», щоб він подумав, що товар коштує «тільки 9 гривень», а не «без копійки 10».

Поки що просто посміємось…

А щоб легше було читачам упізнавати славнозвісну джинсу, спробуємо спародіювати найпопулярніші місцеві джинсові заголовки та «меседжі»:

«Кандидат А знає, як забезпечити мир», «Кандидат А знає, як варити сир», «Кандидат А знає, як зганяти жир»;

«Нардеп Б привітав шахтарів. До речі – він кандидат», «Нардеп Б привітав лікарів. До речі – він балотується», «Нардеп Б привітав учителів. А ще він іде в парламент»;

«Кандидат В зібрався в дитсадок», «Кандидат В сходив у дитсадок», «Кандидат В вернувся з дитсадка», «Кандидат В подарував для дитсадка стільчик», «Дитсадок подякував кандидату В»;

«Відомий такий-то каже, що кандидат Г молодець», «Відомий ще один каже, що кандидат Г найкращий», «Відомий інший вірить тільки кандидатові Г»; «Відомий-превідомий дякує Богу за кандидата Г»;

«Всі партії погані, крім партії Д», «Серед хороших партій найкраща партія Д», «Нам усім кінець, якщо не прийде партія Д», «Настав кінець! А партія Д попереджала…»;

«Експерт Ікс каже, що партія Е хороша», «Експерт Ігрек каже, що партія Є погана», «Експерти переконані, що партія Е чудова, а партія Є - не чудова»;

«Дехто вважає, що кандидат Ж злодій», «Загальновідомо, що кандидата Ж фінансують злодії», «А чи не злодій часом кандидат Ж?»;

«Британські вчені довели, що переможе партія З»; «Результати соцопитувань: кандидат З  набирає 99%, решта кандидатів набирають по 2%», «Районний інститут соціології дослідив, що точно переможе кандидат З»…

Юрій Сегеда, регіональний представник ІМІ, для ВИННИЦА.info

Публиковать |
  Материалы по теме
  • Порошенко «обезголовив» три райдержадміністрації на Вінниччині // Вчера, 20:38
  • Свитко просить нардепів «помилувати» «активістів», які штурмували Вінницьку ОДА 6 грудня // Вчера, 17:02
  • Україна відмовилась від позаблокового статусу. Вінницькі нардепи підтримали законопроект одноголосно // Вчера, 12:32
  • Вінничанам не будуть скасовувати стипендії і підвищувати пенсійний вік // 22 Декабря, 2014 13:49
  • Гройсман відмінив депутатам зимові канікули // 22 Декабря, 2014 12:57
 
 
  Топ недели
21/12  
Енергетики дали новий графік відключень світла у Вінниці
18/12  
 1
В чергах за пенсіями і депозитами в Дельта Банку вінничани втрачають свідомість
18/12  
Ситуація з відключеннями електроенергії складніша, ніж у 90-х. Вінничан просять обмежуватись
17/12  
Відбулась позачергова сесія Вінницької облради
15/12  
170 вінницьких міліціонерів повернулись з АТО. Без втрат
15/12  
Хорт сидить з двома ув’язненими. На умови не скаржиться, але хоче читати
12/12  
У Вінницькому госпіталі відкрили Алею Слави Героям АТО
08/12  
 4
Конфлікт у Вінниці приїхав «розрулити» комбат «Айдару» - нардеп Мельничук
 
  Новости в удобном виде
Недвижимость в Турции каш
Интернет-журнал о недвижимости
tolerance-homes.ru
проектирование коровников недорого
andrometa.ru