Асоціація велосипедистів Києва http://avk.org.ua Thu, 18 Dec 2014 14:07:38 +0000 uk hourly 1 Вакансія: Велокур’єр у Києві http://avk.org.ua/2014/12/vakansiya-velokurjer-u-kyjevi/ http://avk.org.ua/2014/12/vakansiya-velokurjer-u-kyjevi/#comments Thu, 18 Dec 2014 13:32:28 +0000 Іра Бондаренко http://avk.org.ua/?p=7473 ...]]>

Служба кур’єрської доставки “Велокур’єр” запрошує велосипедистів на роботу, для доставки новорічних подарунків (і після Нового року також).

Обов’язки велокур’єра:

  • експрес-доставка кореспонденції та дрібних вантажів по Києву

Вимоги:

  • наявність власного велосипеда
  • проживання у Києві
  • знання Правил дорожнього руху
  • знання вулиць та доріг Києва
  • відповідальність, порядність
  • хороша фізична форма, почуття гумору та бажання працювати

Оплата:

  • оклад та % від виторгу, або ставка залежно від кількості виконаних доставок

Умови:

  • надається мобільних зв’язок та спорядження для доставки (сумка, одяг)

Зайнятість:

  • повний день або часткова зайнятість

Заповнюйте анкету на сайті www.велокурьер.укр у розділі “Вакансії”, натискайте кнопку “Надіслати” та чекайте дзвінки від оператора із запрошенням на співбесіду.

Перед Новим роком роботи багато!

Телефони для зв’язку:

  • (044) 465-77-66
  • (097) 975-77-66
  • (050) 875-77-66
  • (093) 341-77-66

Група “Велокур’єр” на фейсбуці

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/vakansiya-velokurjer-u-kyjevi/feed/ 1
Соцреклама “Київ – велосипедне місто” отримала приз http://avk.org.ua/2014/12/sotsreklama-avk-kyjiv-velosypedne-misto-otrymala-pryz-na-konkursi/ http://avk.org.ua/2014/12/sotsreklama-avk-kyjiv-velosypedne-misto-otrymala-pryz-na-konkursi/#comments Thu, 18 Dec 2014 11:51:40 +0000 Іра Бондаренко http://avk.org.ua/?p=7477 ...]]> Соціальна реклама “Київ – велосипедне місто” посіла друге місце на конкурсі Восьмого Національного фестивалю соціальної реклами, у номінації “Соціальна реклама фондів та громадських організацій”.

 

Про це на сторінці у фейсбуці повідомляє компанія “Strela”, яка розробила цю рекламу для Асоціації велосипедистів Києва безкоштовно, за що ми їм дуже вдячні. Поки що на офіційному сайті фестивалю інформації про переможців немає.

Прочитати про те, як ми розробляли цю соцрекламу, скільки набігались, і хто навіщо це придумав, можна у нашій статті 2013 року.

Про нашу соцрекламу навіть у газетах писали, несподівано.

Велосипедиста Богдана Хмельницького ми друкуємо на футболках, і в офісі Асоціації ви можете замовити собі таку футболку. Є жіночі та чоловічі, різних розмірів. Замовити можна онлайн, перерахувавши 150 грн. за посиланням, а у полі “Коментар” вказавши “На футболку жіночу/чоловічу розмір С/М/Л”. Можемо переслати в інше місто (щоправда, вам треба буде доплатити за доставку).
Або можете просто зайти до нас в офіс, поміряти та забрати на місці.

Дякуємо Strela за ініціативу, ідею та реалізацію, і вітаємо їх з перемогою.

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/sotsreklama-avk-kyjiv-velosypedne-misto-otrymala-pryz-na-konkursi/feed/ 0
Новий Євробарометр про стан велоруху в ЄС http://avk.org.ua/2014/12/novyj-evrobarometr-zyasuvav-yaka-chastka-naselennya-es-perevazhno-korystujetsya-velosypedom/ http://avk.org.ua/2014/12/novyj-evrobarometr-zyasuvav-yaka-chastka-naselennya-es-perevazhno-korystujetsya-velosypedom/#comments Wed, 17 Dec 2014 10:49:59 +0000 Victoria Mokriak http://avk.org.ua/?p=7455 ...]]>

«Яким видом транспорту ви найчастіше користуєтесь у звичайний день?» 8 % із 27 тисяч опитаних із 28 країн-членів ЄС відповіли «велосипед». 

Фото: flickr.com

До 5 топ-країн, де люди найчастіше користуються велосипедом, увійшли Нідерланди (36 %), Данія (23 %), Угорщина (22 %), Швеція (17 %) і Фінляндія (14 %). У кінці списку знаходяться Мальта (0 %), Кіпр (1 %), Греція та Ірландія (2 %). Серед шестірки найбільших країн-членів ЄС лише Німеччина має найвищий показник у середньому в ЄС; Польща (7 %) та Італія (6 %) мають дещо нижчі показники, ніж у середньому, Франція (4 %), Іспанія та Великобританія (3 %) істотно відстають.

Євробарометр також показує інші результати, що варті уваги:

Гендерний коефіцієнт: в ЄС у цілому коефіцієнт використання велосипеда жінками та чоловіками однаковий (8 %);

Вік: серед опитаних найбільше використовує велосипед наймолодша група населення (15-24 років) (13 %). У вікових групах 25-39 та 40-54 років 7 % опитаних позначили «велосипед» як щоденний вид транспорту , 8 % у віковій групі 55+.

Суб’єктивна урбанізація: Найчастіше велосипед як транспортний засіб використовується в малих містах, а також містах середнього розміру (9 %); у великих містах середній показник (8 %); у сільській місцевості 7 % респондентів обрали «велосипед».

Причини вибору того чи іншого виду транспорту

«Чому ви обрали саме цей вид транспорту?» було ще одне запитання. Респонденти могли обрати максимум 2 відповіді.

Усі користувачі

Користувачі велосипедів

Зручність

61 %

49 %

Швидкість

31 %

27 %

Доступні зручності

16 %

18 %

Ціна

12 %

24 %

Відсутність альтернативи

8 %

5 %

Безпека

5 %

3 %

Екологічні причини

4 %

22 %

Інше

9 %

11 %

Не знаю

0 %

0 %

Третє запитання мало на меті з’ясувати наступне: «Що з нижче перерахованого є найсерйознішими проблемами, що впливають на дороги у вашій країні?» Респонденти могли обрати максимум 3 відповіді.

Усі користувачі

Користувачі велосипедів

Затори на дорозі

60 %

62 %

Утримання доріг

59 %

51 %

Безпека

30 %

25 %

Кількість вантажів, що перевозяться автомобільним транспортом

27 %

30 %

Забруднення повітря

20 %

30 %

Шумове забруднення

10 %

17 %

Відсутність сполучення доріг (між містами або на кордоні)

7 %

5 %

Останнє, однак не менш важливе запитання було: «Що з наступного, на вашу думку, має бути пріоритетом, коли йдеться про підвищення рівня безпеки на дорогах?» Респонденти могли обрати максимум 3 відповіді.

Усі користувачі Користувачі велосипедів
Поліпшення обслуговування доріг

56 %

49 %

Нульова толерантність до алкоголю

49 %

51 %

Жорсткіші обмеження швидкості

27 %

29 %

Жорсткіший контроль за використанням електронних пристроїв під час водіння

27 %

32 %

Частий поліцейський контроль

25 %

27 %

Інтенсивніша підготовка для водіїв

21 %

19 %

Легкий та своєчасний доступ до інформації про рух під час пересування

15 %

12 %

Інше

3 %

4 %

Жодне з перерахованого

1 %

1 %

Не знаю

2 %

2 %

Цей Євробарометр був останнім із серії оглядів ЄС про транспортну поведінку дорослого населення ЄС.

За матеріалом www.ecf.com

Переклад – Вікторія Мокряк, для АВК

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті! 

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/novyj-evrobarometr-zyasuvav-yaka-chastka-naselennya-es-perevazhno-korystujetsya-velosypedom/feed/ 0
Київ: згадуємо велосипедний рік 2014 http://avk.org.ua/2014/12/zhadujemo-velosypednyj-rik-2014/ http://avk.org.ua/2014/12/zhadujemo-velosypednyj-rik-2014/#comments Mon, 15 Dec 2014 13:22:32 +0000 Олеся Сторожук http://avk.org.ua/?p=7405 ...]]>

У 2014 році в Києві було розроблено Міську цільову програму розвитку велоінфраструктури на наступні 5 років, а велосипедна культура стала ще масовішою – більше велосипедистів і більше велосипедних подій! Пропонуємо згадати, над чим ми працювали цього року.

З повним описовим та фінансовим звітом Асоціації велосипедистів Києва можна ознайомитися тут.

Розвиток веломережі

Цього року в Києві не з’явилося нових велодоріжок, але за ініціативи Асоціації було спланувано веломережу для всього міста. На основі двохмісячної роботи волонтерів АВК та активних киян було написано Міську цільову програму розвитку велоінфраструктури на 2015-2019 роки, також місто як ніколи близьке до створення комплексної велоконцепції для Києва.

Популяризація велотранспорту

Цього року ми вийшли за звичні рамки популяризації велотранспорту й брали активну участь у масових фестивалях, заохочуючи нових людей сідати на велосипеди – з безкоштовним велопрокатом, показом велосипедного кіно та іспитами для отримання символічних велоправ. Фестиваль вуличної їжі, Арт-пікнік Слави Фролової, Канікули на районі, Гогольфест, Велорок-фест - і це лише початок.

Відбувся перезапуск програми bike-friendly. Ми відслідковували практично всі заклади, що ставали дружніми до велосипедистів і розповідали про це. Незабаром запустимо карту bike-friendly Києва.

У вересні ми вже вчетверте провели Європейський тиждень мобільності, в рамках якого пройшла масштабна акція «Велосипедом на роботу», перший День ПАРКування та величезне свято вело культури та урбаністики в рамках Гогольфесту. Вп’яте пройшов конкурс «Велопрацедавець», цього року переможцем стала компанія Люксофт.

Майже спонтанно, але дуже вдало ми почали проводити велоекскурсії та прогулянки по різних районах Києва та передмістя. Цю практику будемо розширювати, тож попереду в нас ще багато спільних велокілометрів J

На жаль, цього року через складу суспільну ситуацію ми були вимушені відмінити велопарад. Але ми ще проїдемо в яскавих образах вулицями цього міста! На щастя, в Києві було достатньо інших масових велоподій: Велодень, Критичні маси, Ретро Круїз тощо.

Безпека руху

Велонавчання з безпеки руху вийшли на регулярну основу й відбувалися з квітня по вересень щонеділі в п’яти районах Києва. Тепер ще більше велосипедистів знають правила дорожнього руху та не бояться виїжджати на дороги міста.

У 2014 році ми не забули про роботу для налагодження порозуміння велосипедистів та водіїв: був проект із мережею автозаправок КЛО, де розповсюджувалися листівки для водіїв з нагадуваннями про особливості руху велосипедистів. Ми навіть провели кілька велоекскурсій для водіїв мальовничими місцями Києва, щоб вони відчули радість їзди на велосипеді.

Під гаслом «Нам по дорозі» влітку на біг-бордах Києва висіли плакати з соціальною рекламою для водіїв, що нагадує про велосипедистів (це вже друга соціальна реклама від АВК, дізнайтеся про першу). Ми також брали участь у Тижні безпеки дорожнього руху на Михайлівській площі та організували День велобезпеки.

Навесні завдяки втручанню велосипедистів було зупинено спробу підняти швидкість руху автомобілів до 80 км/год на 20 вулицях у Києві. Швидкість підняли, але лише на окремих вулицях.

Національна робота Асоціації

Справжнім аншлагом став Велофорум у Львові: у ньому взяли участь понад 150 учасників з 23 міст України і 8 країн Європи! Ми раді, що ця конференція стає все популярнішою і збирає все більше активних учасників та цікавих доповідачів.

Непомітною для широкого загалу, але критично важливою була робота над змінами дорожніх будівельних норм України, що регламентують облаштування велоінфраструктури. Ми передали свої пропозиції, чекаємо результатів.

Протягом року АВК консультувала чотири міста щодо розвитку веломережі: Чернівці, Білу Церкву та Українку та Харків.

А ще був тренінг про механізми влпиву велоактивістів на бюджетні процеси міста.

Цього року було проведено два дослідження та підготовлено дві публікації: “Велоактивістам про бюджетний процес“, “Комфортне місто: як спланувати велосипедну інфраструктуру“.

І це ще не все

Вперше в Україні відбувся підрахунок велосипедистів, методику якого розробила та впровадила Асоціація. Дослідження проходило цього року двічі – навесні та восени. Тепер у нас є дані, від яких можна відштовхуватися для аналізу динаміки кількості велосипедистів у Києві та особливостей руху нас усіх. Ця інформація надзвичайно важлива для стратегічного розвитку велотранспорту в місті. Дякуємо всім волонтерам, завдяки яким ця робота стала можливою!

Протягом року велоспільнота Києва боролась з необгрунтованою забороною фунікулера перевозити велосипеди. Наразі в ході діалогу АВК та київських велосипедистів з дирекцією фунікулера досягнуто дозволу перевозити по два велосипеди за рейс. Це не є фінальною перемогою, а радше компромісною домовленістю, адже згідно з правилами пасажирських перевезень таке обмеження є незаконним та прийняте фунікулером в односторонньому порядку. Наступного року АВК планує відстоювати законність перевезення велосипедів у фунікулері.

Згадаємо також, що в Києві відкрито перший перехоплюючий велопаркінг! Ми дуже раді цьому, і будемо охоче висвітлювати розвиток мережі велопаркінгів по всьому місту в майбутньому.

Зростання чисельності Асоціації

Наостанок, хороша новина: так, нас таки є 300 велоактивістів! Нас стає більше, і ми стаємо впливовішими! Дякуємо всім, хто приєднується до АВК. Кожен, хто приєднується до нас, не лише підтримує організацію, а насамперед дає нам сил йти далі й усвідомлювати, що в Києві є величезна кількість людей, що хочуть жити в комфортному місті. Наступна ціль – 500, тож долучайтеся вже зараз!

А яка ваша оцінка? 

Такою була робота Асоціації велосипедистів Києва у 2014 році. А як оцінюєте її ви? Будь ласка, долучайтеся до нашого опитування та висловлюйте свої думки.

Дякуємо всім, хто був з нами цього року і головне – всім, хто був цього року на велосипедах!

Крутимо педалі далі!

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/zhadujemo-velosypednyj-rik-2014/feed/ 0
АВК в обличчях – Марина Безносюк http://avk.org.ua/2014/12/avk-v-oblychchyah-maryna-beznosyuk/ http://avk.org.ua/2014/12/avk-v-oblychchyah-maryna-beznosyuk/#comments Mon, 15 Dec 2014 11:10:06 +0000 Олеся Сторожук http://avk.org.ua/?p=7453 ...]]>

Велосипед як хобі, як робота, як транспорт, як розвага. А що для вас велосипед? З якою метою його використовуєте і як до цього прийшли? Хто вони, члени Асоціації? Майже щодня нас стає все більше та більше – уже перетнули відмітку 300! (а на початку року було 125).

Як давно ти їздиш на велосипеді?

Я катаюсь років з 10. Вчилась їздити на «Аїсті», а ще на «Україні» (з останнім доводилось крутити педалі «під рамою», бо була ще маленькою для нього). А «крутий» велосипед мені купили в 14 років. На ньому, до речі, катаюсь і досі, а це вже 10-й рік (пережив декілька ремонтів та техоглядів).

З якою метою його використовуєш?

Найперше, для велосипедних прогулянок вихідними. Обожнюю відкривати нові місця та маршрути.

Декілька разів знадобився велосипед в подорожах. А зараз я також схиляюсь в сторону використання велосипеду як транспорту та для спортивного катання.

Як прийшла до цього?

Я живу неподалік ВДНГ, а тут таке різноманіття маршрутів (Голосієво, Пирогово, Китаєво, Феофанія, Круглик), що велосипед стає логічним способом відпочинку на природі і долання таких відстаней. Тож я з 14 років використовувала велосипед для прогулянок, коли хотілось відпочити, отримати порцію натхнення та гарного настрою.

Щодо подорожей велосипедом: в мені давно жила мрія – дослідити Україну велосипедними шляхами, а не типовими туристичними маршрутами. Є стільки маленьких і маловідомих куточків, які приємно об’їздити самостійно. І лише цього року наважилась на здійснення цієї мрії, поїхавши у велоподорож разом з «Веловуйками». Відвідала Качанівку, Тростянецький дендропарк, Сокиринці – понад 60 км переважно ґрунтової дороги протягом 1 дня, враження незабутньо позитивні. Планую продовжувати такі подорожі. До того ж, якщо я знаходжусь в іншому місті, намагаюсь взяти велосипед на прокат. Поки що вдалось це зробити в Мукачеве, Кишиневі та Батумі.

Якщо говорити про спортивне катання: цієї осені в день проведення «Київської сотки» я була волонтером на піт-стопі і побачила, як такі змагання проходять і що в них беруть участь не тільки професіонали, а й звичайні собі людиJ (а 100 км проїхати на час – завдання все-таки не з простих). Наступного року думаю взяти участь.

Завдяки ініціативі АВК «Велосипедом на роботу», вперше спробувала проїхати від дому до роботи і назад. Переконалась, що це можливо, і, якщо домовитись з охоронцями музею в Пирогові про в’їздJ, навіть дуже приємно (вдається оминати великий підйом та машин по маршруту Столичне шосе – Заболотного – Одеська площа).

Що для тебе велосипед?

Велосипед  для мене – це свобода, здоров’я та можливість корисно провести час.

Що ти думаєш про АВК і чому приєдналася?

Я зазвичай не розглядала велосипед як транспорт для Києва: бачила забагато перешкод. Рельєф у нас складний для комфортного щоденного руху, велодоріжок та парковок немає – боїшся і за своє життя, і за збереження велосипеда. А трошки послідкувавши за діяльністю АВК, побачила що є люди, які цих перешкод не бояться, а катаються щодня та докладають зусиль, щоб  в Києві з’явилась велосипедна інфраструктура.

Наявність велодоріжок – це питання, яке потребує організованого вирішення. Навіть якщо велосипедистів на дорогах буде тисячі, потрібен голос, який би їхні інтереси представляв. Таким голосом бачу АВК і бажаю йому звучати гучнішеJ

Ще кілька слів: твоє побажання майбутнім велосипедистам і Києву.

Майбутнім велосипедистам бажаю не дивитись на перешкоди, які заважають рухатись Києвом, а використовувати можливості та свободу, які дає велосипед.

А Києву бажаю по-більше велосипедистів та велосипедних доріжок, а значить здоровіших жителів, безпечнішого руху та чистішого повітряJ.

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/avk-v-oblychchyah-maryna-beznosyuk/feed/ 0
Відбувся тренінг для велоактивістів про механізми впливу на бюджети http://avk.org.ua/2014/12/vidbuvsya-treninh-pro-mehanizmu-vplyvu-na-byudzhety-dlya-veloaktyvistiv/ http://avk.org.ua/2014/12/vidbuvsya-treninh-pro-mehanizmu-vplyvu-na-byudzhety-dlya-veloaktyvistiv/#comments Mon, 15 Dec 2014 11:09:51 +0000 Олеся Сторожук http://avk.org.ua/?p=7438 ...]]>

13-14 грудня 2014 року в Білій Церкві відбувся тренінг про механізми впливу велоактивістів на формування місцевих бюджетів.

Учасники тренінгу зібралися з 19 міст України з метою поглибити свої знання з бюджетних процесів та обмінятися досвідом лобіювання розвитку велотранспорту.

Перший день був присвячений розумінню формуванню бюджету міста, зокрема його транспортній частині. Разом з тренерами учасники шукали відповіді на питання: як формується місцевий бюджет? як домогтися включення розвитку велотранспорту до цього бюджету? що таке міська програма? як контролювати реалізацію велокоценпції міста та ін.

Програма другого дня зосерджувалась на проведенні кампаній. Ми розглядали засади успішних кампаній та розробляли стратегії можливих кампаній, направлених на створення умов для велосипедистів у містах України.

Цей тренінг значною мірою базувався на нещодавньому дослідженні, результати якого представлені в брошурі “Велоактивістам про бюджетний процес“. Запрошуємо вас познайомитися з цією брошурою, яка допоможе узагальнити та системитизувати інформацію щодо фінансування дорожньої галузі в Україні – найбільш дотичної до розвитку велоінфраструктури (друкований примірник брошури можна отримати в офісі АВК).

Організатор тренінгу – Асоціація велосипедистів Києва, у співпраці з громадським об’єднанням “Німецько-російський обмін” та “Російсько-німецьким бюро екологічної інформації”

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/vidbuvsya-treninh-pro-mehanizmu-vplyvu-na-byudzhety-dlya-veloaktyvistiv/feed/ 1
Переможець лотереї АВК отримав велосипед від Veliki.ua! http://avk.org.ua/2014/12/peremozhets-lotereji-avk-otrymav-velosyped-vid-veliki-ua/ http://avk.org.ua/2014/12/peremozhets-lotereji-avk-otrymav-velosyped-vid-veliki-ua/#comments Sun, 14 Dec 2014 14:29:36 +0000 Олеся Сторожук http://avk.org.ua/?p=7429 ...]]>

Переможець лотереї під час Загальних зборів Асоціації велосипедистів Києва отримав свій приз – велосипед від Veliki.ua!

Ще навесні ми анонсували розіграш велосипеда з компанією Veliki.ua. Претендентом на його отримання був кожен член Асоціації, а лотерея відбулася під час Загальних зборів 6 грудня 2014 року.

На фото: Влад Савицький (Veliki.ua), Валерій Пастух, Олексій Кушка (Veliki.ua), Богдан Лепявко (АВК)

І от на вихідних переможець – Валерій Пастух – отримав свій приз! Це міський велосипед з планетарною втулкою – такий, як можна взяти в прокаті Veliki.ua.

Валерій збирається подарувати велосипед своїй дружині.

Вітаємо переможців, бажаємо їм радісних поїздок та дякуємо Veliki.ua за співпрацю!

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/peremozhets-lotereji-avk-otrymav-velosyped-vid-veliki-ua/feed/ 0
АВК в обличчях – Ганна Ковальова http://avk.org.ua/2014/12/avk-v-oblychchyah-hanna-kovalova/ http://avk.org.ua/2014/12/avk-v-oblychchyah-hanna-kovalova/#comments Wed, 10 Dec 2014 05:20:40 +0000 Олеся Сторожук http://avk.org.ua/?p=7390 ...]]>

Велосипед як хобі, як робота, як транспорт, як розвага. А що для вас велосипед? З якою метою його використовуєте і як до цього прийшли? Хто вони, члени Асоціації? Майже щодня нас стає все більше та більше – уже перетнули відмітку 300! (а на початку року було 125).

Знайомимось - Ганна Ковальова, інженер-секретар.

Як давно Ви їздите на велосипеді?

Научилась ездить в детстве и очень любила кататься на даче, но своего велосипеда долго не было. Помню, как я целое лето «хорошо себя вела» и бабуля подарила мне велосипед! А вот взрослой почти не каталась. Осенью 2006 года купила свой первый велосипед. Это был складной Джайнт халфвей. Повезло с погодой и я усиленно готовилась к лету – училась ездить в городе, привыкала к передачам, двум тормозам. Даже училась оглядываться, вот ездила по кругу в школьном дворе и оглядывалась назад, чтобы приучиться и руль в руках держать и оценивать, что у тебя за спиной происходит! Сейчас я не жду солнца или тепла, чтобы ехать велосипедом на работу. Отсутствие снега и проливного дождя, мороз до -5 – я растягиваю велосезон до предела. Прошлой зимой проездила почти все время,  за исключением сильных морозов и снега на дорогах.

З якою метою його використовуєте?

Покупая велосипед, я сразу знала, что буду на нем ездить на работу. Очень хотелось максимально отстраниться от общественного транспорта и  быть более мобильной. Когда меня спрашивают, далеко ли мне от дома до работы, я всегда говорю, что к сожалению, близко. Иногда я специально еду кружным путем, чтобы продлить поездку. Съездить к подруге в гости, в магазин (где я могу нормально/безопасно припарковаться), отвезти  собаку к ветеринару. Пес, кстати, тоже  был велосипедистом, и в Велодне участвовал и Твид ране. Он, к сожалению, ушел в «Страну, где много колбасы» и сейчас у меня другой пес, но тоже активно ездит вместе со мной, правда пока не в корзине, а в рюкзаке. У меня два велосипеда – складной и гибрид-электро. Я себе еще и самокат купила, для «последней мили», езжу на нем к маме и к внучке, в магазины.

Як прийшли до цього?

Раньше я думала, что ездить на велосипеде в Киеве, где одни горы и пригорки, могут только о-о-очень спортивные люди. Было много вопросов. Что я буду делать, если будет очень крутая  улица? А что одеть, мне не идут эти облегающие синтетические шмотки? А как выглядит моя попа сзади, я же толстая, это некрасиво? Что скажут на работе?

И вдруг как-то, проезжая в троллейбусе и изнывая от жары, я вижу пожилую женщину, которая едет на очень неплохом велосипеде в горку, никуда не торопится, никому ничего не пытается доказать. На ней была самая обычная, удобная для нее одежда. Она и сейчас ездит каждый день и даже сменила старый велосипед на новый!  Если она может, значит, я тоже смогу. Одолжила денег, купила велосипед и стала ездить. В самой обычной одежде, спешиваясь, когда выезжала к очень крутой улице. В каждом возрасте есть свои преимущества, когда тебе 20, тебе хочется, чтобы твои ноги сводили с ума мужчин, в 50 ты рада, что у тебя вообще есть ноги способные крутить педали и совершенно не волнует что подумают о твоей попе. Ты едешь и наслаждаешься поездкой.

Що для Вас велосипед? 

Это инструмент. Средство передвижения. Это как если бы меня спросили, что для меня троллейбус. Это просто транспорт. Когда мне говорят «Какая ты спортивная», имея в виду, что я езжу на велосипеде на работу, то я всегда отвечаю, что к спорту это не имеет никакого отношения. Я самый неспортивный человек на свете. Ненавижу пробежки, утренние зарядки. Никто не похлопывает вас по плечу, если вы ездите в авто, ну, может, только если это на Формуле 1. Никаких возгласов одобрения «Экий ты смельчак!» по поводу поездки в метро, троллейбусе, маршрутке. Я внушаю окружающим, что поездка на велосипеде это не подвиг. В маленьких городках и деревнях это обычное дело, там у них каждый день Велодень и Твид ран. Вы не много увидите там велосипедистов в специальной велоодежде и на дорогущих велосипедах.

Ну, конечно, я люблю свои велосипеды, ухаживаю за ними, обзавожусь всякими полезными и бесполезными штуками. В каждом веломагазине я вижу велосипед своей мечты и мысленно прикидываю, как его купить и где поставить. И страстно хочу третий – ретро!

И, безусловно, это удовольствие, всегда хорошее настроение, пижонство, здоровье, черт возьми, ведь сейчас так дорого лечиться!

Що Ви думаєте про АВК і чому приєдналися?

Это фантастическая организация! Я адепт велосипедного передвижения и стараюсь приобщить к нему как можно больше людей. Не скажу, что мне это  удается, меня бы исключили из «Свидетелей Иеговы» за такую работу, но я всегда говорю: «Нужно немножко подождать». Этим летом, после рабочего дня, на своем перекрестке я встретила пять (!) офисных парней на велосипедах. Честно сказать, мы все были удивлены и не скрывали удовольствия от встречи. АВК – это веский аргумент в пропаганде: «Посмотрите, как работают люди и у них есть успехи!». Может быть, мое участие в АВК будет полезным. К тому же, в каком ГАИ вам выдадут «Посвідчення водія» в котором будет написано: «Ганна Ковальова знає ПДР. От молодець!»

Ще кілька слів: Ваше побажання майбутнім велосипедистам і Києву.

Не тратьте зря время. Страстно хотите ездить на велосипеде, а не на общественном транспорте?

Не ждите пока вы накопите на дорогой велосипед и на устрашающе дорогую специальную велообувь и велоодежду, похудеете, образуются велодорожки, не думайте как ваши коллеги похвально отнесутся к вашему выбору, а на дорогах будут ангелы-водители.

Купите простой, доступный для вашего кошелька велосипед. 23 передачи не сделают рельеф Киева плоским, но заметно утоньшат ваш кошелек. Ездите в обычной одежде и обуви. Чем больше будет велосипедистов на улицах, тем более внимательны будут водители автотранспорта. Не бойтесь, что будете потеть. Если вы живой, то конечно будете, но прилавки магазинов завалены дезодорантами.

Соблюдайте Правила дорожного движения. Придите к пониманию, что человек на велосипеде, демонстрирующий исполнение правил, вызывает уважение и внимание к себе со стороны человека в авто. Вы не можете требовать к себе уважения, если вот сейчас, совсем чуть-чуть нарушите, ведь от этого нет ни для кого вреда. Не волнуйтесь, что вы БУДЕТЕ не такой как все, приезжая на велосипеде на работу, вы УЖЕ уникальны от рождения.

Я бы хотела видеть побольше женщин на велосипедах в городе. Обычных, разного возраста, в нормальной одежде, с детьми в креслах, едущих на работу или в садик. И еще уважения, вот чего не хватает Киеву. Не только к людям, но и к самому городу, как к живому существу.

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/avk-v-oblychchyah-hanna-kovalova/feed/ 0
Загальні збори АВК 2014 відбулися: звіти, плани, вибори http://avk.org.ua/2014/12/zahalni-zbory-avk-2014-vidbulysya-zvity-plany-vybory/ http://avk.org.ua/2014/12/zahalni-zbory-avk-2014-vidbulysya-zvity-plany-vybory/#comments Sat, 06 Dec 2014 20:11:40 +0000 Олеся Сторожук http://avk.org.ua/?p=7372 ...]]>

Під час Загальних зборів Асоціації велосипедистів Києва 6 грудня року було заслухано звіт про роботу в 2014 році, затверджено плани на новий велосипедний рік та обрано новий склад Ради.

З планами АВК на 2015 велосипедний рік можна ознайомитися в цій презентації. 

Щорічні звітно-виборічі збори Асоціації відбулися! Ми заслухали звіт про роботу АВК в 2014 році, обговорили та затвердили плани роботи в 2015 році, а також обрали нових членів Ради.

У 2014 році Асоціація велосипедистів Києва працювала над трьома цілями: розвиток веломережі Києва, популяризація велосипедного руху та посилання самої організації. На Загалних зборах було заслухано звіт по цих цілях, з яким можна детальніше ознайомитися тут (в т.ч. фінансовий звіт).

У наступному, 2015 році, ми продовжуємо працювати за цими напрямками. Під час Зборів було представлено напрацювання робочих груп по кожній з цілей, коротко з ними можна ознайомитися в презентації нижче. У новому році ми плануємо зустрічі по детальнішому плануванню конкретних проектів – слідкуйте за оголошеннями на сайті та в соціальних мережах та приходьте зі своїми ідеями.

Друга частина Зборів була присвячена виборам нових членів Ради та Ревізійної комісії Асоціації. Новими членами Ради обрано Богдана Лепявка та Дарину Пирогову. Склад нової Ревізійної комісії: Микола Вогник, Вадим Денисенко, Анна Шматок. Вітаємо та бажаємо наснаги в роботі! Детальніше про Раду та персонал АВК можна ознайомитися на цій сторінці.

Ну і приємний бонус: провели лотерею серед всіх членів АВК, переможець якої виграв велосипед від veliki.ua! Ним став Пастух Валерій. Вітаємо!

Дякуємо всім присутнім, вітаємо нових членів, радіємо новим і старим знайомствам! Побачимося на подіях, у велопоїздках і випадкових зустрічах на дорогах Києва!

Окрема подяка Центру науки та мистецтва “DIYA” (НЦ “Мала академія наук України”, Кіностудія ім. О. Довженка) за надане нам космічне приміщення для проведення зборів!

Більше фотографій чекайте незабаром на сторінці АВК в Facebook.

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/zahalni-zbory-avk-2014-vidbulysya-zvity-plany-vybory/feed/ 0
Наші вулиці завузькі для велодоріжок http://avk.org.ua/2014/12/nashi-vulytsi-zavuzki-dlya-velodorizhok/ http://avk.org.ua/2014/12/nashi-vulytsi-zavuzki-dlya-velodorizhok/#comments Thu, 04 Dec 2014 11:22:44 +0000 Victoria Mokriak http://avk.org.ua/?p=7360 ...]]>

Велосипедом їхати небезпечно і повільно, несприятливий клімат, безліч спусків і підйомів, великі відстані – аргументи, які, здавалося б, свідчать не на користь велосипеда. Ще один міф – вузькі вулиці. Чи справді вони можуть стати на заваді створенню потужної велоінфраструктури? 

Фото: www.peopleforbikes.org

Існує переконання, що нідерландські міста будувалися з ширшими вулицями і тому там існує більше простору, ніж в інших країнах. Звичайно, це не відповідає дійсності. Якщо поглянути на таке старе місто, як, скажімо, Ассен (котрому понад 750 років), то можна побачити стільки ж вузьких вуличок, як і в будь-якому іншому старому місті в будь-якій іншій країні. Нові ширші вулиці в Нідерландах за шириною подібні до нових ширших вулиць будь-де. Різниця полягає у тому, як цей простір використовується за наших часів, а не у власне ширині вулиць.

На фото зверху зображена одна з вулиць в Ассені у 2014 році. Тут чітко видно, що на вулиці недостатньо простору для моторизованого транспорту. Поглянувши на такі вулиці, люди часто переконуються, що достатньо простору власне ніколи не існувало і що ця вулиця завжди так виглядала, як і сьогодні.

Однак це не зовсім так. У 1957 році ця ж сама вулиця мала зовсім інший вигляд. Це була доволі переповнена вулиця з асфальтованою дорогою, котрою в обох напрямках могли рухатися великі автомобілі. Хоча простір між будівлями здається невеликим, цього було достатньо для руху подібної завантаженості — за умови, що пішоходи мали перетинати вулицю лише у певних місцях і могли безпечно рухатися лише по одній стороні. Простору для безпечного велосипедного руху не було передбачено взагалі. Велосипедистам доводилося використовувати дорогу спільно з вантажівками, автобусами та автомобілями. Нині автобусний маршрут більше не проходить у цьому місці.

Центральна вулиця Асену в 1970-х. Тут також немає місця для велодоріжок. Були необхідні світлофори, щоб справлятися з автомобільним рухом на цьому відрізку.

Те, з чим мали справу голландські велосипедисти у 1950-х, сьогодні відбувається в багатьох інших містах світу.

Те ж саме місце в 2014. Більше немає потреби у світлофорах — автомобілі тепер не їздять цим шляхом.

Будь-який оглядач у Нідерландах 1950-х років міг би також зауважити, що на цій вулиці було «недостатньо місця» для велосмуги, тобто те ж саме обґрунтування, що люди висувають і сьогодні. І вони б мали рацію, якщо б вулицею постійно рухалася одна й та сама комбінація транспортних засобів, як це було в Ассені в 50-х.

Пішоходи затиснені на краю вулиці, у той час, як одинокий велосипедист чекає на зелене світло поряд з автомобілями.

Звідки ж узявся простір для пішоходів та велосипедистів? Прямо звідти, де раніше були автомобілі. Необхідна була друга революція на голландських вулицях, щоб змінити стан речей. Було прийняте рішення запровадити справжні зміни, і вони поширилися не лише на декілька вулиць, а на міста по всій країні. Транспортний рух був спрямований таким чином, щоб житлові райони та центри міст знову могли бути у розпорядженні людей.

Сьогодні: пішохідна вулиця відкрита для проїзду велосипедистів.

Варто поміркувати над тим фактом, що велосипедний рух у Нідерландах був у занепаді в період автомілецентризму. Трансформація вулиць змінила цю тенденцію у протилежному напрямку.

Зверніть увагу, як зручно та безпечно було їздити велосипедом вулицями Ассену в минулому та сьогодні:

1960-і. Головні шляхи однакові для автомобілів та велосипедистів.

Сьогодні: Відкритий для проїзду автомобілів, однак дуже не популярний шлях. Досі переповнений велосипедистами, однак більше немає світлофорів за рогом.

1940-і. Головне перехрестя, у даному випадку більш переповнене, ніж завжди через певну подію.

Сьогодні: гарне місце для того, щоб насолодитися напоєм. Велосипеди вільно курсують і це більше не автобусний маршрут.

1974: Центр Ассена був автостоянкою. Автостоянка була зазвичай переповненою.

Сьогодні: Центр Ассена – площа, що оснащена велопарковками та де проводяться заходи. Більше немає потреби у тому, щоб до цього місця вели дороги, на яких домінують автомобілі. Зверніть увагу на те, що маленьким дітям дозволено використовувати велосипед навіть у центрі міста.

Люди часто думають, що у голландських містах більше простору, ніж в інших країнах. Як видно на фото, це зовсім не так. Завдяки великомасштабному плануванню в Ассені та по всій країні вулиці отримали певне призначення на противагу хаотичному автомобільному руху. Моторизованим транспортним засобам не надавався пріоритет над іншими видами транспорту, а навпаки був проведений ретельний аналіз того, де рух моторизованого транспорту має бути дозволеним, а де обмеженим. Переповнені дороги й досі існують, однак раціональний дизайн перехресть зводить можливість конфліктів до мінімуму.

Вулиці, якими пересувалися пішоходи та велосипедисти, були трансформовані таким чином, щоб виключити рух автотранспортних засобів. Коли були збудовані кільцеві дороги, старі головні дороги стали приємними маршрутом для велосипедистів, а перехрестя майже завжди були відділеними.

Коли виникла потреба в новому маршруті, який би велосипедисти використовували, щоб дістатися до центру міста з нового передмістя, оригінальний прямий маршрут був відведений велосипедистам, у той час як автомобільний маршрут був пущений в об’їзд до світлофорів. Автомобільний рух у центрі міста тепер обмежений спеціальною системою одностороннього руху, звільнюючи таким чином колись переповнені вулиці для велосипедистів та пішоходів. Подібна мережа вулиць із одностороннім рухом існує і в житлових районах.

Біля магазинів влаштовують місця для паркування велосипедистів, у той час, як парковки для автомобілів є більшими за розміром та більш віддаленими.

Разом з розгалуженою мережею високоякісних велодоріжок, ці зміни призвели до майже 100% відділення велосипедного руху від автомобільного. Велосипедні маршрути в більшості випадків не перетинаються з автомобільними, завдяки чому знижується рівень шуму та небезпеки, а велосипедисти можуть використовувати найпряміший шлях та насолоджуватися найшвидшою поїздкою, — це те, що робить використання велосипеда надзвичайно привабливим для всього населення.

Звісно, не лише в Ассені, а в кожному нідерландському місті відбулися вищезгадані зміни, і вони виявилися успішними. Ніщо не стоїть на шляху інших країн створити подібні зміни, і щоб почати подібну трансформацію, не існує кращого часу, ніж сьогодні.

Переклад — Вікторія Мокряк, для АВК.

За матеріалами www.aviewfromthecyclepath.com

Всі фото – www.aviewfromthecyclepath.com 

Асоціація велосипедистів Києва є неприбутковою організацією та значною мірою існує за рахунок пожертв і підтримки членів Асоціації. Якщо Ви бажаєте допомогти нашій діяльності, зробіть благодійний внесок.

 

]]>
http://avk.org.ua/2014/12/nashi-vulytsi-zavuzki-dlya-velodorizhok/feed/ 0