This version of the page http://hh.ua/article/14982 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-12-18. The original page over time could change.
Економічна криза погіршила фінансове становище кожного другого працівника
  • Работа в Украине
  • RU
    RU
    • UA
    • EN

Економічна криза погіршила фінансове становище кожного другого працівника

Поделиться:

Економічна криза 5-річної давнини стала потрясінням для більшості українських працівників, від якого вони не отямилися і досі. Згідно з результатами опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, кожен другий офісний співробітник упевнений: його фінансове становище погіршилось у порівнянні з докризовим періодом. А 50% опитаних відзначають, що стали менш задоволені своїм життям. Більше за те, у половині випадків підвищилось загальне завантаження на роботі або ж погіршилась робоча ситуація загалом.

Соціальні й політичні потрясіння останніх місяців відображаються на ринку праці. Багато хто порівнює те, що відбувається, з економічною кризою 2008-го року, хоча ні конкуренція, ні рівень безробіття далеко не досягнули рівня тих років. Згідно з hh.Індексом, на 1 робоче місце зараз у середньому претендує 4 особи, у той час як у 2009 році цей показник наближався до 7-ми, а звільнення торкнулися кожного другого офісного працівника. Втім, з наслідками кризи офісні працівники не впоралися до цього часу.

Тільки половина офісних працівників можуть похвалитися тим, що навіть не зважаючи на всі потрясіння цієї зими і весни, їх зарплата залишилася на колишньому рівні. Ще 4% потрапили в розряд щасливчиків, яким зарплату навіть підняли, у решти з'явилися ті чи інші проблеми з заробітком.

Поки український бізнес бореться з новою хвилею кризи, по шукачі іще не подолали наслідки кризи попередньої. За оцінками половини працівників, які мають стаж більше 5 років, їхнє фінансове становище значно погіршилось у порівнянні з 2007 роком, причому погіршення відбулися в результаті кризи. А ось позитивних змін у матеріальному становищі суттєво менше: тільки один із п’яти працівників заявляє, що його справи пішли вгору.

Як виявилось, у переважної більшості опитаних задоволеність життям так або інакше пов’язана з економічною ситуацією. А «завдяки» економічній кризікожен другий співробітник став менш задоволений своїм життям. І це не дивно, адже в половині випадків підвищилося загальне завантаження, а 45% працівників відзначають також і погіршення робочої ситуації.

Більше за те, економічна криза негативно позначилася і на здоров’ї українських працівників, чия трудова діяльність припадала на той період. Постійний стрес, непосильне навантаження, нестача часу на себе — все це призвело до погіршення здоров’я майже в 40% «офісного планктону». Українські роботодавці, які не готові платити за оздоровлення своїх співробітників у посткризовий період, навряд чи виявляли таке завзяття у період економічного занепаду.

Тим не менше, спостерігаються і не лише негативні наслідки кризи. Зокрема, 29% офісних працівників відзначають позитивні зміни в соціально-професійному статусі. З іншого боку, далеко не всім настільки пощастило: кожен четвертий опитаний, який пережив кризу, жаліється на погіршення свого становища, а статус 28% працівників лишився без змін.

А ось стосунки в сім’ї погіршились у кожного п’ятого «білого комірця», який у період нестабільної ситуації на українському ринку був вимушений вести трудову діяльність. Половина офісних співробітників і так грішить тим, що жертвує особистим життям заради кар’єри, що явно не радує близьких людей. Більше за те, у період кризи на сім’ю залишалось навіть менше часу. А до того ж не варто забувати, що надійний тил — це запорука успіху.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в січні 2014 року. Загалом було опитано 1486 респондентів.

Лучшие вакансии от hh.ua

Результаты предыдущих исследований

Інформація для ЗМІ та представників компаній

Шановні журналісти, для того, щоб отримати нові дослідження або коментарі чи уточнення до вже опублікованих, звертайтеся до менеджера зі зв’язків зі ЗМІ HeadHunter Україна Наталії Маціпури, написавши їй на адресу n.matsipura@hh.ua, або зателефонувавши за тел. 8 (044) 230-87-39 (вн.6318).


Представників компаній з питань проведення досліджень чи опитувань на замовлення просимо звертатися до департаменту продажів sales@hh.ua Тел. 80 (44) 230 87 398.


Компанія HeadHunter аналізує найбільшу базу резюме і вакансій у російськомовному Інтернеті, яка оновлюється щосекунди – це резюме понад 7 мільйонів фахівців із 8 різних країн Північної і Східної Європи. Ми проводимо опитування як по всій базі, так і для майже 400-тисячної аудиторії економічно активного населення України.


Код для вставки в блог
Комментировать:
  • Facebook
  • Вконтакте